Lipanj 26, 2025, 11:28:41 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Jezerce vodene povrsine cca 40 m2  (Posjeta: 8318 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline TomislavKt

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
Jezerce vodene povrsine cca 40 m2
« u: Veljača 23, 2012, 13:57:38 poslijepodne »
Pozdrav svima  :a015: :a015: od novog clana foruma.
Jezerce iz naslova je napravljeno prije cetri godine ... tocnije iskopana rupa ... pooooznatom "Grunf metodom" "Ovdje je nekako vlazno!! Mozda ima vode"  8)
Uglavnom od kako je iskopano konstantno je puno vode do preljeva.
Pun pogodak!! Ispada da je cijeli brijeg na kojem se jezerce nalazi prepun izvora tako da je u nekom daaaljnjem planu iskapanje jednog velikog jezera ali o tome drugi put...

Plan je urediti jezerce i u njega nastaniti Koi-e.
Najveca dubina jezerca je 1.5 m a najplici dio  0.5m. Plicina je zatvorena sa tri strane tako da se vrlo lako moze odvojiti od ostatka jezerca... e sada  u tom plitkom dijelu planiram napraviti mrijestiliste za Koi-e. Pregraditi ga mrezom ili onom zicom sto koriste za zeceve i tako ga "odvojiti" od ostatka vode. Postaviti grane od smreke ili bora i posloziti ih da sluze kao mjesto gdje ce se riba izmrijestiti a kasnije mladj moci  sakrivati ili cu kad se malci pojave "starce" prebaciti u drugi dio jezerca da ne naganjaju mladj.

U jezeru ima sasa i na proljece cu jos posaditi lopoce. Dali je potrebno da gradim  filter koj bi bio smjesten iznad jezerca (jezerce se nalazi u pola brijega)pa bi se voda iz njega preko par kaskada vracala nazad?

Evo ukratko o mojim planovima.
Molim Vas komentirajte, predlazite, sugestirajte, kritizirajte ...popiti cemo pivo  :a015: 

Nazalost dok sam pisao ovaj post djevojka mi je javila da mi je upravo uginuo jedan muzjak :'( :( tako da cu za mrijest trebati nabaviti jos kojeg muzjaka. Tko ima neka mi se javi. Hvala

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
Odg: Jezerce vodene povrsine cca 40 m2
« Odgovori #1 u: Veljača 23, 2012, 14:01:28 poslijepodne »
Pozdrav!
Mi bi slike  ;)

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Veljača 23, 2012, 14:19:44 poslijepodne »
Kako si opisao imaš idealne uvijete za uzgoj. Ako je izvor vode jak, nije ti potreban neki filter, ali iz estetskih razloga možeš napraviti nešto sa kaskadama, mislim da bi bilo prelijepo. U plićinu bolje zasadi neko bilje nego da stavljaš svake godine grane. Ako budeš imao dovoljno bilja matične nečeš morati nigdje izdvajati a mlađ će imati prirodni zaklon.
Čekamo fotke. :up:

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #3 u: Veljača 23, 2012, 15:03:10 poslijepodne »
Kako si opisao imaš idealne uvijete za uzgoj. Ako je izvor vode jak, nije ti potreban neki filter, ali iz estetskih razloga možeš napraviti nešto sa kaskadama, mislim da bi bilo prelijepo. U plićinu bolje zasadi neko bilje nego da stavljaš svake godine grane. Ako budeš imao dovoljno bilja matične nečeš morati nigdje izdvajati a mlađ će imati prirodni zaklon.
Čekamo fotke. :up:

Hvala na savjetu :)
Pored jezera pocinje suma tako da zna lisca napadati u vodu ali sreca sto je suma sa juzne strane pa ne padne toliko puno zbog sjeverca ali opet padne ... mislim da bi povremeno filtriranje vode bilo pozeljno.
Za slike cemo morati pricekati proljece da se snijeg otopi. :)
Ovaj muzjak sto mi je uginuo je jucer stigao zajedno sa cetri zenke koje su pune ikre i u akvariju cekaju proljece da ih preselim u jezero.

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 23, 2012, 17:10:58 poslijepodne »
Koliko litara je akvarij? Ako je većih dimenzija, možeš mrijest obaviti u njemu a nakon valjenja pustiti ličinke u jezero. E sad da li imaš potok kojim otiče višak vode iz jezera. Problem bi mogao biti kad se ličinke izvale, jednostavno strujom vode odu izvan jezera.
Kolika je temperatura u akvariju? Mužjak koji je uginuo ne može samo tako lako uginuti. Moguće da su bili u hladnoj vodi i sad kad si ih stavio u akvarij uslijed temperaturnog šoka uginuo.
Koliko cm su ženke? Ako su pre male neče doći do mrijesta. -?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Veljača 23, 2012, 21:26:59 poslijepodne »
Vodena površina od 40 m2 ne zove se jezerce nego jezero...  :D

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #6 u: Veljača 23, 2012, 22:27:33 poslijepodne »
Bok, ja sam isto iz Kutine pa daj da se nadjemo jednoc da vidim ribnjak, mozda dobijem kakvu ideju  8). Trenutno sam u fazi planiranja ribnjaka , vidi moje postove u ovom podforumu .

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #7 u: Veljača 24, 2012, 12:18:28 poslijepodne »
Vodena površina od 40 m2 ne zove se jezerce nego jezero...  :D

jbg navikao na Banovsko  :D

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #8 u: Veljača 24, 2012, 12:29:41 poslijepodne »
Koliko litara je akvarij? Ako je većih dimenzija, možeš mrijest obaviti u njemu a nakon valjenja pustiti ličinke u jezero. E sad da li imaš potok kojim otiče višak vode iz jezera. Problem bi mogao biti kad se ličinke izvale, jednostavno strujom vode odu izvan jezera.
Kolika je temperatura u akvariju? Mužjak koji je uginuo ne može samo tako lako uginuti. Moguće da su bili u hladnoj vodi i sad kad si ih stavio u akvarij uslijed temperaturnog šoka uginuo.
Koliko cm su ženke? Ako su pre male neče doći do mrijesta. -?

Akvarij je malen 50 litara. Razmisljam da napravim u podrumu "akvarij" od one crne plasticne posude sto zidari koriste za mjesanje betona ona je cca 100x50 cm pa da u njoj obavim mrijest. Ako je to dovoljno veliko za mrijest?

Izlaz vode iz jezera mogu zatvoriti mrezicom nije tako pre jak. A licinke "zagradim" u plici dio jezera dok ne porastu da nemogu izaci na izlaz.

Moguce da sam pogrijesio kod unosenja ribica u akvarij. Bila je u akvariju toplija voda nego u posudi u kojuj sam ih donio. Muzjak se je "okrenuo" drugi dan nakon nekih 15-ak sati od stavljanja u akvarij.

Zenkice su velicine 15 - ak cm. Dovoljno za mrijest?
Kasnije stavim sliku zenkica.

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #9 u: Veljača 24, 2012, 12:36:29 poslijepodne »
Bok, ja sam isto iz Kutine pa daj da se nadjemo jednoc da vidim ribnjak, mozda dobijem kakvu ideju  8). Trenutno sam u fazi planiranja ribnjaka , vidi moje postove u ovom podforumu .

Bok Majstore!  :a015:
Vidio sam tvoj post gdje planiras izgradnju ribnjaka. Mozemo se naci da izmjenimo ideje  :a015: kod mene nemas trenutno nista previse za vidjeti ... iskopana "rupa" na kojoj me ceka puno posla  :roll: :D
Ovo ti je moj broj pa se javi da se dogovorimo. 091 783 6543

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 24, 2012, 12:39:26 poslijepodne »

Bok Majstore!  :a015:
Vidio sam tvoj post gdje planiras izgradnju ribnjaka. Mozemo se naci da izmjenimo ideje  :a015: kod mene nemas trenutno nista previse za vidjeti ... iskopana "rupa" na kojoj me ceka puno posla  :roll: :D
Ovo ti je moj broj pa se javi da se dogovorimo. 091 783 6543

Ok, zvrcnem te.

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 24, 2012, 17:41:16 poslijepodne »
Ženke su ti pre male za mrijest. A po čemu znaš da su ženke? Ako ih ove godine staviš u jezero, možda bi nagodinu bio prvi mrijest. -?
Dimenzije 100x50 bi bile dovoljne za mrijest u početku dok su manji. Kako to planiraš napraviti? Nisam vidio takve kace.
Dok su ribe u stadiju ličinki, ne postoji takva sitna mrežica kojom bi mogao zatvoriti izlaz vode, jer će se odmah začepiti prljavštinom i voda će jednostavno linijom manjeg otpora naći izlaz na drugom mjestu. Ali šta je tu je, neće sve ličinke izaći nešto će i ostati u jezeru. ;)
Ali svakako moraš imati jednu mrežu na izlazu tako da veće ribe ne bi izlazile van.

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #12 u: Veljača 24, 2012, 18:32:23 poslijepodne »
Ženke su ti pre male za mrijest. A po čemu znaš da su ženke? Ako ih ove godine staviš u jezero, možda bi nagodinu bio prvi mrijest. -?
Dimenzije 100x50 bi bile dovoljne za mrijest u početku dok su manji. Kako to planiraš napraviti? Nisam vidio takve kace.
Dok su ribe u stadiju ličinki, ne postoji takva sitna mrežica kojom bi mogao zatvoriti izlaz vode, jer će se odmah začepiti prljavštinom i voda će jednostavno linijom manjeg otpora naći izlaz na drugom mjestu. Ali šta je tu je, neće sve ličinke izaći nešto će i ostati u jezeru. ;)
Ali svakako moraš imati jednu mrežu na izlazu tako da veće ribe ne bi izlazile van.

Sto se tice "kace" o tome sam poceo razmisljati nakon tvog prijedloga da ih izmrijestim u akvariju.
Urediti tu "kacu" , napraviti od nje mrijestiliste... e sad tu sam "kratak" kako i sta?  -?
Savijet?
Stavio sam ispod fotografiju ribica (pogledaj trbuh) a i covjek gdje sam ih uzeo (Aqua terra) mi je rekao da su cetri zenke i jedan muzjak. Kada sam ga pitao kako zna koje su zenke pokazao mi je kako su "zaobljene"  jer su pune ikre. Te su mu ostale od prosle godine, znaci sada bi trebale uci u drugu godinu?

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 24, 2012, 19:47:00 poslijepodne »
Hmm... nisam siguran da sad kažem odmah na prvu a li mislim da možda ipak nije ikra nego su dobro uhranjeni. Prevelike trbuhe imaju a sada još nije sezona mrijesta.

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 24, 2012, 19:48:31 poslijepodne »
Koliko hrane im daješ i šta im daješ?

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #15 u: Veljača 24, 2012, 20:09:18 poslijepodne »
Hmm... nisam siguran da sad kažem odmah na prvu a li mislim da možda ipak nije ikra nego su dobro uhranjeni. Prevelike trbuhe imaju a sada još nije sezona mrijesta.

Takve su dosle iz Aqua terre ... covijek kaze da ih on nije puno hranio "tek toliko da prezive i zato su manje" (njegove rijeci) ... a sad  -? ... da mrijest sarana je negdje u cetvrtom mijesecu ako se ne varam.
Kod mene su tek drugi dan danas a ona slika je napravljena odmah poslje stavljanja u akvarij.
Hranim ih sa "Sak Koi" hranom.

Offline mrki13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zg
« Odgovori #16 u: Veljača 24, 2012, 22:24:56 poslijepodne »
Koi a i ostali šarani eventualno mogu pojest ikru, ali u jezeru neće. Istina je da jedu male ribice, ali ne svoje vrste.
Mrijest ti je u petom mjesecu, makar kod koića može biti mjesec ranije i kasnije. U jezero samo posadi gustu vegetaciju i bez brige za mlađ.

U akvariju ti se teško mogu mrijestiti, tek možda u nečem većem. Ako imaš izvorske vode ili iz bunara možeš potaknuti mrijest izmjenom vode u toj posudi (bar 100 l) u petom mjesecu.
Bitno je koliko su ti ribe stare, ako su veće biti će više i ikre. Debljina ne znači nužno da su ženke. 

Imao sam mrijest koića u plastičnoj posudi (100x50x40), nisam provjeravao koja je riba kojeg spola.
Jedina ženka koja je bacala ikru je bila tanja i duža, a ne one okrugle. I spolno zrele su ti sa 3-3,5 g. Rijetko koja riba ranije. A imaš i na forumu kako razlikovati spol koića, ak se ne varam.  :)

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #17 u: Veljača 24, 2012, 23:44:02 poslijepodne »
Koi a i ostali šarani eventualno mogu pojest ikru, ali u jezeru neće. Istina je da jedu male ribice, ali ne svoje vrste.
Mrijest ti je u petom mjesecu, makar kod koića može biti mjesec ranije i kasnije. U jezero samo posadi gustu vegetaciju i bez brige za mlađ.

U akvariju ti se teško mogu mrijestiti, tek možda u nečem većem. Ako imaš izvorske vode ili iz bunara možeš potaknuti mrijest izmjenom vode u toj posudi (bar 100 l) u petom mjesecu.
Bitno je koliko su ti ribe stare, ako su veće biti će više i ikre. Debljina ne znači nužno da su ženke. 

Imao sam mrijest koića u plastičnoj posudi (100x50x40), nisam provjeravao koja je riba kojeg spola.
Jedina ženka koja je bacala ikru je bila tanja i duža, a ne one okrugle. I spolno zrele su ti sa 3-3,5 g. Rijetko koja riba ranije. A imaš i na forumu kako razlikovati spol koića, ak se ne varam.  :)

Hvala Mrki !!  :a015:

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #18 u: Ožujak 02, 2012, 08:39:33 prijepodne »
Evo bio jucer na jezercu da provijerim situaciju sa ledom da mogu krenuti sa radovima ... kad onooo

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 02, 2012, 15:27:55 poslijepodne »
A kakva je ono crna riba na drugoj slici? :D

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #20 u: Ožujak 02, 2012, 21:32:40 poslijepodne »
Kot zlatnih ribica možeš mužjaka od ženke ločit samo po drstnim tačkicama koje dobi mužjak na škržnim poklopcima, ovo su male bjele tačke koje se možeju vrlo dobro vidjet kot mužjaka.
Ako jih očeš uspešni izdrstit ti je najbolje,da jih odvojiš mužjake od ženki,dobro jih hraniš,gliste,kostni crvi....onda jih negde u sredini 3 mjeseca možeš izdrstit u akvariju.
Akvarij od cca 100l ( može bit i koja druga posuda) normalno središ sa filtrecijom na spužvu, na dnu staviš pvc mrežu koja mora biti malo podignuta ud dna,ona čče sprečit drstni par da pojede ikru.
Na veče staviš u ovako spremljen akvarij jednu ženku i dva mužjaka, u jutro če sigurno doči do drsti,ostaviš da se dobro mizmreste,ovo traje oko 3-5 sta, onda staviš matični par nazad gde si jih imao prije.
Dodaš micopur 1mml na 10l vode koji če sprečit da ikre napadne pljesan,i dobro zračiš sa vazdušnom pumpom.
Ovako možeš doči do velikog broja mladih ribica koje kroz kojih 5 dana od tada kada proplivajo jednostavnoprestaviš u ribnjak.

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #21 u: Ožujak 03, 2012, 19:07:10 poslijepodne »
Kot zlatnih ribica možeš mužjaka od ženke ločit samo po drstnim tačkicama koje dobi mužjak na škržnim poklopcima, ovo su male bjele tačke koje se možeju vrlo dobro vidjet kot mužjaka.
Ako jih očeš uspešni izdrstit ti je najbolje,da jih odvojiš mužjake od ženki,dobro jih hraniš,gliste,kostni crvi....onda jih negde u sredini 3 mjeseca možeš izdrstit u akvariju.
Akvarij od cca 100l ( može bit i koja druga posuda) normalno središ sa filtrecijom na spužvu, na dnu staviš pvc mrežu koja mora biti malo podignuta ud dna,ona čče sprečit drstni par da pojede ikru.
Na veče staviš u ovako spremljen akvarij jednu ženku i dva mužjaka, u jutro če sigurno doči do drsti,ostaviš da se dobro mizmreste,ovo traje oko 3-5 sta, onda staviš matični par nazad gde si jih imao prije.
Dodaš micopur 1mml na 10l vode koji če sprečit da ikre napadne pljesan,i dobro zračiš sa vazdušnom pumpom.
Ovako možeš doči do velikog broja mladih ribica koje kroz kojih 5 dana od tada kada proplivajo jednostavnoprestaviš u ribnjak.

Hvala Vam na odgovoru
Gdje se moze kupiti micopur?
 :a015: :a015:

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #22 u: Ožujak 03, 2012, 19:10:32 poslijepodne »
A kakva je ono crna riba na drugoj slici? :D

To je Tancho Staford Koi iz vlastitog uzgoja.  8)  Crne boje sa bijelom tockom na celu  :D  :ying:

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 03, 2012, 20:37:31 poslijepodne »
Evo bio jucer na jezercu da provijerim situaciju sa ledom da mogu krenuti sa radovima ... kad onooo

Jel ono tamo dolje igraliste za paintball u blizini kutine (gdje sam jednoc dobio upalu misica)?

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #24 u: Ožujak 05, 2012, 10:28:10 prijepodne »

Jel ono tamo dolje igraliste za paintball u blizini kutine (gdje sam jednoc dobio upalu misica)?

Je  :D ma kakvu upalu...od cega  :D :roll: