Riba mahnito pliva po akvariju i zabija se u staklo, kada se smirila primjetio sam da ubrzano diše i ubrzano miče peraje iza škrga. Na tijelu nema nikakvih vidljivih znakova neke bolesti ili parazita, jedino ima malo tamniju boju.
Donio sam novu biljku ali sam je oprao, nevjerujem da je ona uzrok. U akvariju su još neonkice (redovito ostavljaju ikru po staklu), kozice, pandice i diskusi.
Ostale ribe su dobro, parametri su dobri, voda je promjenita prije 2 dana, riba se dobro ponašala i juče naveče je sve bilo uredu.
Ribu imam više od 1 mj. i vidljivo je narasla, jede 5 vrsta hrane, prežderava se. Bila je u super stanju do jutros... Što joj se desilo???
Imao sam već bolesne diskuse al nijedan mi se nikada nije ponašao ovako. Ukoliko netko zna o čem se radi bio bih mu zahvalan na informacijama.
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža - 100x40x30 120l
- temperatura - 29 supnjeva
- vrijeme od pokretanja akvarija - prije 3 godine
- koliko često i koliko mijenjate vode - jednom tjedno 1/3 akvarija
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - DA
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - vanjski filter tetratec ex700
- način i periodi čišćenja filter materijala - jednom u 2 tjedna
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - spuzva, keramika
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? - da, nema sluzi, samo lgice
- grijač - da
- pumpa za zrak - da
- CO2 sustav – kakav - ne
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)- easy carbo
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) -biljke
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ne
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke - ne
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma - riba malo potamnila, ubrzano diše, te se nakratko zabijala po akvariju i mahnito plivala
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - nema
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - trenutno miruje
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - normalan
- kad su se simptomi prvi puta uočili - prije sat vremena
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - ne
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? jedna, ne
- stanje ostalih stanovnika - ok