Srpanj 20, 2025, 09:42:05 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Akvarijum za diskuse  (Posjeta: 4154 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline edah

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 47
Akvarijum za diskuse
« u: Veljača 23, 2012, 00:17:29 prijepodne »
Nadam se da sam otvorio temu u pravom podforumu.

Prije svega pozdrav svim clanovima.
Prilicno sam nov u akvaristici, ali eto trudim se:).
Pravim akvarijum za diskuse (ne prevelik broj za pocetak planirano 5 primjeraka, a ako me bas krene uvijek se moze praviti jos veci) zapremine 250 litara + preljevni filter.
Procitao sam prilican broj, tekstova, postova i sta sve ne i dosao do sljedecih zakljucaka pa me ispravite ako grijesim da popravljam, opremu jos nisam pokupovao nego sam je samo locirao i cekam da razjasnim pa zasucem rukave:).

1. grijac tetrin 300 W
2. mangrovi panjevi + nesto vegetacije
3. obavezna pumpa za vazduh
4. ono sto me najvise buni, kakvu pumpu sa kojim protkom uzeti, znaci iskljucivo me zanima sta diskusima odgovara (druge ribe vozdra:)), koliki protok?

P.S. Postujem da su diskusi zahtjevne ribe itd... al brate za mene grubo receno je ili oni ili nista :)

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Akvarijum za diskuse
« Odgovori #1 u: Veljača 23, 2012, 08:47:14 prijepodne »
Prijatelju, ako si početnik predlažem ti da barem godinu dana držiš ribe i praktično vidiš kako funkcionira život u akvariju, da upoznaš bolesti i dr.

Diskusi su preskupe ribe da bi sa njima krenuo učiti o akvaristici.

Dakle za diskuse odmah kreni sa 250l akvarijem (jedan čovjek iz bosne je dao oglas da prodaje takav akvarij po smiješnoj cijeni).
Glede pumpe za zrak nju ne trebaš imati u akvariju ako namjestiš izlaznu cijev iz filtera da mreška površinu i tako otapa atmosferski O2 i ako imaš bilje. Pumpa za zrak je obavezna u akvarijima koji nemaju biljke.

Obavezno također moraš već sada nabaviti Karantenski akvarij od minimalno 30 litara a u koji češ stavljati sve novokupljene ribe i tamo ih preventivno liječiti protiv parazita prije stavljanja u veliki akvarij.

Akvarij u koji idu diskusi mora biti jako dobro iscikliran a trebaš imati što veči vanjski filter za 250 litara minimalno Fluval 405, odnoosno protok od minimalno 1200l/h.

Kod diskusa je najvažnije da OBAVEZNO svakih 7 dana mijenjaš cca 20 do 30% vode uz obavezno usisavanje podloge usisavaćem.

Kada planiraš stanovnike akvarija a kako bi bile zadovoljene sve komunalne potrebe moraš imati slijedeće:

1. komunalce (čistaće dna) - jato corydorasa
2. komunalce (čistaće algi) - jedan do 3 ancistrusa
3. komunalce (čistaće algi) . sijamske algojede i jato otocinklusa
4. jato malih ribica - neonke ili tetrice
5. diskusi

Offline edah

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Veljača 23, 2012, 12:18:13 poslijepodne »
hvala na isrpnim odgovorima, pogotovo mi je koristan ovaj dio o "cistacima".

protok vode me zbunjivao jer u jednom postu je neko govorio o omjeru 3-5 X zapremina ili za ciklide jace,
a na sajtu ovog uzgajivaca iz osijeka pise da diskusima ne treba praviti potok pa nisam bio siguran sta uzeti.

Sto se tice iskustva, kao akvariste mi je defitivno slabo, al eto matematika, tehnika i majstorisanje me ide prilicno dobro, plus sam izrazito uporan da ne kazem tvrdlogav pa cu idealne parametre svega podesiti pa makar :), a iskustvo ce se sticati definitivno i ne bjezim od varijante da diskusi udju poslije neonki i "cistaca" u akvarijum 3-4 mjeseca kasnije, al eto akvarijum se priprema za njih i njima ce biti podredjeni svi parametri od vegetacija, preko osvjetljenja do pumpe (koja mi je ono najveca nepoznanica bila sta ubaciti)

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #3 u: Veljača 23, 2012, 13:09:40 poslijepodne »
Dobro ti kolega plavi veli, radije za pocetak ovo ostalo, bez diskusa. Ako nemas iskustva, steta riba i novaca potrosenih za njih.
Kasnije, kad se uhodas krenes u nabavu diskusa. Nista ne radi na svoju ruku, prije nego cujes ovdje misljenje iskusnijih, i budi strpljiv. Nemoj pokrenuti akvarij biti nestrpljiv jer ces pogrijesiti.

Sto se tice filtracije, nemoj krivo shvatiti i pobrkati jacinu pumpe i velicinu filtera.

Ne znaci puno protok od 1200 l/h ako imas malo filter medija, ili los izbor istog.

Znaci, ako uzmes npr. ovaj podatak koji si naveo, da je protok  3-5 x volumen akvarija, moze se dogoditi da imas akvarij od 200 litara i kupis  filter koji je deklariran na 1000- l/h, sto je teorijski 5 x volumen akvarija. To je samo teorijski protok pumpe u filteru i nikad nije toliko u stvarnosti, pogotovo kad je filter napunjen filter medijem.

Isto tako, nije isto da li je pumpa od 1000 l/h u unutarnjem filteru koji je volumena 1 l, ili u vanjskom staklenom ili slicnom filteru volumena 20-ak ili vise litara.
Sto vise filter medija znaci i stabilnije parametre u akvariju. Zato gledaj da taj preljevni filter koji radis adekvatno napunis.Pumpa ce biti dobra 1200 l/h, uostalom, vidjet ces po protoku da li je prejak. Takav se lako smanji :)

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Veljača 23, 2012, 13:22:23 poslijepodne »
Evo kolega Jurica je lijepo objasnio a ja ću još samo dodati:

Diskusi trebaju što bolju filtraciju i što jači protok kroz filter ali NE VOLE strujanje vode u akvariju (što mirnije to bolje).

Drugo, ako želiš idealne uvjete za diskuse onda moraš kupiti i RO aparat jer je njima idealna meka, kisela i friška voda.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Veljača 23, 2012, 13:24:46 poslijepodne »
Uoci razliku izmedju "protok vode kroz filter" i "strujanje ili protok kroz akvarij". Prvi treba biti sto veci, jasno u nekim granicama, pracen odgovarajucom kolicinom fitler materijala, drugi treba biti hajmo reci sto manji, znaci blaga struja, a ne da nosi i mete ribe i bilje.

Na grijacu ne stedi, proizvodjac i nije toliko bitan, ali gledaj da je sto jaci, sve ovisi na kojem ce ti mjestu akvarij stajati, ali temperaturu od 29 ili vise ce slabiji grijac tesko odrzavati.

Plavi> nece to mozda ipak biti malo previse? Riba, mislim? Mene isto ajko zanima tematika sto drzati sa diskusima, i mozda razmisljam megalomanski, ali pod jato, to je po meni 15 i vise komada. Dakle, 15 corydorasa, 15 ocotinclusa, nek uzme samo 2 sijamca, 2 ancistrusa, jato malih ribica - 15 neonki (sto je po meni premalo), plus 5 diskusa, i eto ga zacas na preko 50 riba, a akvarij je 250 litara. Mozda sam ja samo paranoican, bio bih stvarno sretan da nisam u pravu, ali 5 odraslih diskusa u 250 litara je jako tijesno, cak i da su sami samcati, a kamoli da prostor dijele sa jos 45 ili vise riba? Okej, jato moze biti i 5 komada, ali tek onda ne vidim poantu, opet je to previse riba na premalo prostora.

moj plan za diskuse je 700 litara (165*65*65), istinabog, zapinje na svakom koraku, nikako to realizirati, ali od stanovnika sam planirao 10 diskusa, 20-tak corydorasa, nekog veceg L-a, i ako me bas natjeraju 30-40 neonki. I znam da necu izdrzati da ne ubacim jos nesto, pa me opet hvata paranoja da ce im biti tijesno. e sad, ako ja svoje zamisli i zelje o 10 diskusa mogu rijesiti u 300.tinjak litara vode, koliko bi ovom matematikom bilo ok za njih, bez popratnih malih ribica i jata..... nitko sretniji od mene. :up:

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Veljača 23, 2012, 13:28:56 poslijepodne »
Damir_Sl,

Ja sam u 250l imao još više riba bez ikakvih problema. Jedina stvar koje se u takvim slućajevima treba pridržavati jeste da se ima puno bilja i da se obavezno rade tjedne izmjene cca 30 do 35% vode.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 23, 2012, 13:37:30 poslijepodne »
A rekoh ti da sam paranoican, sto drugo.... :D :-[

Znaci, onda je moja matematika o 700 litara ustvari bespotrebna, jer iste te ribe koje planiram mogu drzati i u recimo 400? Isprike kolegi sto kradem malo temu, ali sigurno ce i njemu ovo biti zanimljivo.

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Veljača 23, 2012, 13:43:21 poslijepodne »

Znaci, onda je moja matematika o 700 litara ustvari bespotrebna, jer iste te ribe koje planiram mogu drzati i u recimo 400?

Tako je bez brige.

Da ti samo kažem koliko Penangan ima ogromnih diskusa zajedno sa ogromnim gibicepsima u 400l rekao bi mi da izmišljam...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 23, 2012, 14:30:24 poslijepodne »
Vidio sam. Iako, moja greska, nikad ne pitah koliki su ti akvariji, ja sam pretpostavio da je to puuuuno vece.

Hmm..... :up: