Kolovoz 25, 2025, 14:06:23 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Heeeelpppp...  (Posjeta: 4515 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mrvica

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Heeeelpppp...
« u: Studeni 10, 2005, 11:34:00 prijepodne »
Sorry ako otvaram temu koja mozda vec postoji ali uistinu mi trebba pomoc i to hitna!!! Jucer sam kupila decku 2 zlatne ribice i trebam mu ih danas pokloniti. Stavila sam ih u kuglu i vodu koju mi je dao onaj čovjek u prodavnici... Ribe su užasno zaprljale vodu tokom noći i ja bi da je promijenim... E sad mi recite kakvu vodu da im stavim. Starci pričaju o nekakvoj prokuhanoj vodi pa je nešto trebam ohladiti...ma ne vjerujem ništa! Zato mo treba vaša hitna pomoć... Koliko je dovoljno hrane da im stavljam i koliko često??? Još nešto... Ribice su dvije i stalno na površini hvataju zrak... Da li to treba tako??? Hvala svima koji mi odgovore!

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Heeeelpppp...
« Odgovori #1 u: Studeni 10, 2005, 11:40:00 prijepodne »

vjerovatno si ih previše nahranila i tako se voda zamutila.

mislim da za zlatne ne trebaš prokuhavati vodu, nego samo pusti da ta voda odstoji bar jedan dan da ispari klor i sl. ili kupi aquasafe...ili kako god.

na površini hvataju zrak jer im je kugla premala, nemaš živih biljaka niti pumpicu i ostale su bez kisika u vodi.

hrani ih jedanput do najviše dvaput dnevno, ali malo hrane!!!!!malo!!!! da što manje te hrane padne na dno.
Pustike, Turopolje

Offline mrvica

• Novi član
  • *
Heeeelpppp...
« Odgovori #2 u: Studeni 10, 2005, 11:42:00 prijepodne »

Hvala ti puno! Znači ništa od mijenjanja vode do sutra?

A ja mu ih trebam večeras pokloniti a tako me nervira ova prljava voda

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Heeeelpppp...
« Odgovori #3 u: Studeni 10, 2005, 11:58:00 prijepodne »

mislim da ribama nije mjesto u kugli..
ZG,Vrapče

Offline mrvica

• Novi član
  • *
Heeeelpppp...
« Odgovori #4 u: Studeni 10, 2005, 12:01:00 poslijepodne »

On ima malu sobu i nema mjesta za akvarij.... Tako da je želio kuglu

A što se tiče riba, ja o tome pojma nemam

Offline lula

• Punopravni član
Heeeelpppp...
« Odgovori #5 u: Studeni 10, 2005, 12:01:00 poslijepodne »
Za zlatne nije toliko bitan ni klor. Stavi direktno iz pipe ali pazi na temperaturu vode. Mora im biti ko i ona u kojoj su sad.
Varaždin / Hrvatska

Offline mrvica

• Novi član
  • *
Heeeelpppp...
« Odgovori #6 u: Studeni 10, 2005, 12:06:00 poslijepodne »

Hvalaaaaaa...

Ako me spasiš time...

častim te kavom

Offline lula

• Punopravni član
Heeeelpppp...
« Odgovori #7 u: Studeni 10, 2005, 12:13:00 poslijepodne »
Imaš i malih akvarija za kupiti. Npr. 5l za 30-tak kuna. Jer ti kugla iskrivljuje vid ribicama i tebi je grđe gledati u kuglu.
Varaždin / Hrvatska

Offline mrvica

• Novi član
  • *
Heeeelpppp...
« Odgovori #8 u: Studeni 10, 2005, 12:19:00 poslijepodne »

Super! Hvala. Svaka mi informacija znači jer pojma nemam...

Valjda će on znati nešto više od mene, ali eto... prikupljam vaše informacije pa ću mu pomoći

Offline sašo

• Punopravni član
Heeeelpppp...
« Odgovori #9 u: Studeni 10, 2005, 13:17:00 poslijepodne »
da zlatne se pale na sve toksine koje im das,mrvice, bolje da si decku poklonila samo praznu kuglu i nek ju gleda svaki dan kao poticaj da rijesi stambeno pitanje nebi li mogao staviti veci akvarij,oprosti malo sam iznerviran.Nije bila dovoljna jedna zlatna ribica koja ce zavrsiti u smecu za koji tjedan,vec je treblo naci dvije zrtve,neznam kakva je romantika u smrti dvaju zivih bica.To nije akvaristika,takvo djelovanje se moze nazvati cistom ignorancijom regula zdravog razuma-sadizmom.

Offline mrvica

• Novi član
  • *
Heeeelpppp...
« Odgovori #10 u: Studeni 10, 2005, 13:58:00 poslijepodne »

E pa Sašo ti mora da si rodjen s ogromnom glavom jer je u nju sigurno pri samom rodjenju svo znanje ovog svijeta stalo!!!

Niko nije rekao da već sutra nećemo nabaviti sve što je ribicama potrebno?!

Ako ne mozes dati neki savjet onda zaobilazi bespotrebna nerviranja....

Offline minpin

• Punopravni član
Heeeelpppp...
« Odgovori #11 u: Studeni 10, 2005, 20:21:00 poslijepodne »

nemojte se uzrujavati. za sad promjenite pola vode uz aquasafe ili neko sredstvo za pripremu vode. poželjno je da voda odstoji, ali ak vam se žuri pustite da prska kroz tuš kako bi što više klora ishlapilo prilikom točenja, naravno pazite na temperaturu. drugo, ako ne kupujete odmah akvarij (i on se ionako mora pripremati) uzmi barem bilje (vodena kuga) i učvrsti ga za šljunak - ono će privremeno poboljšati kisik i rješiti loše bakterije.

hitno u dućan, i po akvarij (evo u bauhausu ima 60 l za 399 kn) i ako ga trebate brzo pokrenuti > priprema vode uz aquasafe i dodati nitrivec u filter spužvu i ribe mogu u akvarij već za 24 sata (tako piše na bočici)

sretno.

Offline Pisces

• Novi član
  • *
Heeeelpppp...
« Odgovori #12 u: Studeni 12, 2005, 20:10:00 poslijepodne »

Citat: mrvica
Starci pričaju o nekakvoj prokuhanoj vodi pa je nešto trebam ohladiti

Zar se prokuhavanjem ne gubi kisik u vodi?

Dečko ti može birati:dug život ribe(zlatne ribe žive10 do15 godina) u normalnom akvariju od oko 40 l ili kratak,nesretan život u kugli(u kojoj se riba i ne vidi,zbog nepravilnog preloma svjetlosti).Neka sam odluči šta želi...

Offline bubica78

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
Heeeelpppp...
« Odgovori #13 u: Studeni 12, 2005, 20:22:00 poslijepodne »

u nacelu se slazem sa sasom..., jer smatram da ako netko nesto zeli..da bar treba prikupiti osnovne informavijeo tome..pa onda kupit

sa biljkama se nemoj opterecivati jer se ta voda stalno mora mijenjati tako da bi to bilo bacanje novaca..

nastoj barem kupiti veci prostor za ribe..najobicniji akvarij..ne bi trebalo biti tako skup.., ( iznenadi decka sa time..)

Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline dora

• Punopravni član
Heeeelpppp...
« Odgovori #14 u: Studeni 12, 2005, 21:20:00 poslijepodne »
Citat: mrvica

E pa Sašo ti mora da si rodjen s ogromnom glavom jer je u nju sigurno pri samom rodjenju svo znanje ovog svijeta stalo!!!

Niko nije rekao da veæ sutra neæemo nabaviti sve što je ribicama potrebno?!

Ako ne mozes dati neki savjet onda zaobilazi bespotrebna nerviranja....

Blah, nonsens.

Kupiti dvije ribe i staviti ih u tu kuglu bez filtera, bilja i najmanje sljunka je totalno ubojstvo riba. Uvjetno receno. Te ribe mogu zivjet i do 10 godina, a u ovakvim prejadnim uvjetima mogu pozivjet cca par mjeseci.

Ono, ak ti je frajer htio ribe i ak si mu ti te ribe htjela dati i kao obradovati ga, zakaj nije sufinancirao akvarij od cca barem 15-ak litara, filter, sljunak i pokoju biljcicu da te ribe imaju kakve takve uvjete za zivot? Isto tak si mu mogla kupit i... ne znam, konja, recimo da je htio. Pa ono, ako nema mjesta, a sto sad, konj ce zivjet u zahodu. Bravo ti.

Moja poanta, ne nabavljati zivotinje za koje nemas: 1) uvjeta, 2) novaca i 3) vremena ili 4) kumulativno od 1-3.
Zagreb

Offline Strega

• Punopravni član
  • **
Heeeelpppp...
« Odgovori #15 u: Studeni 12, 2005, 21:59:00 poslijepodne »
Samo da spomenem da su u nekoj državi(možda Italiji,nisam sigurna)donijeli ili donose zakon o zabrani držanja riba u kugli.
Zg/D.Selo

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Heeeelpppp...
« Odgovori #16 u: Studeni 12, 2005, 22:26:00 poslijepodne »
evo da te malo utjesim. ja sam isto pocetnik " pametna " kupila 5 riba za koje su mi rekli da nece narast i lijepo ih stavila u akvarij od 20l . kasnije sam doznala da ce sve narasti od 10 do 20 cm i eto da one budu zadovoljne akvarij od 160l je u izradi!ribe su ziva bicai treba se truditi stvoriti im uvjete za zivot. povezala sam se s akvaristima iz varazdina koji su stvarno super i voljni pomoci i donijeli su mi hrpu biljaka! na kraju krajeva nije to sve ni tako skupo, vidjet ces koliko ces se veseliti kad im napravis super akvarij ! na zalost prodavacima uopce ne mozes vjerovati : uvjerila sam se sama . u varazdinu drze sijamskog borca u tako maloj kugli da se jedva moze maknut...

Offline sgregure

• Punopravni član
  • **
Heeeelpppp...
« Odgovori #17 u: Studeni 12, 2005, 22:43:00 poslijepodne »

Umjesto da se curi pomogne,sad joj tu neki drže predavanja,stvarno to ne kužim,pa svi smo bili početnici i molili za pomoč i to upravo ovdje.

Kugle ljudi kupuju jer su im lijepe,a prodavači,čast izuzecima,nisu dovoljno educirani da bi kupcu objasnili neke jako bitne stvari.

Moj je savjet,ne gubiti volju,iako bi neki komentari ovdje viđeni svakako to potakli.

Za akvarij se uvijek nađe mjesta,malo produmajte i sigurno ćete nešto smisliti,makar najmanji koji bu taman za dve ribice,a u kuglu stavite do pola vode i plivajuću svijeću i evo jako efektnog ukrasa.

Što se prve pomoći tiće,ribicama svakako promijenite vodu,jer njima očito fali kisika.

Želim vam sve najbolje ubuduče

Offline sgregure

• Punopravni član
  • **
Heeeelpppp...
« Odgovori #18 u: Studeni 12, 2005, 22:48:00 poslijepodne »
E da,vodu možete profiltrirat kroz Brita filter,ak ga imate,da eliminirate klor i kamenac.To za prvu silu dok ne nabavite aquasafe.

Offline dora

• Punopravni član
Heeeelpppp...
« Odgovori #19 u: Studeni 12, 2005, 23:30:00 poslijepodne »

O mea culpa ako je moj komentar povrijedio necije osjecajcice.

Pazi, radi se o slijedecem, dobar dio ljudi koji si kao idu nabaviti nekog kao ljubimca uopce nema blage veze sto i kako treba i sto,ciniti s tim ljubimcem. Konkretno ovdje se radi o ribama, ali takvih primjera ima desetke, pa se ondak ti ljudi koji nemaju blage veze u sto se upustaju javljaju po Plavnom oglasniku poklanjajuci pse, macke, zamorcice, zeceve, kornjace jer su valjda predmnijevali da je ta zivotinja zapravo nesto kao igracka, a da ce se o njoj brinuti dragi Bog.

Ono sto sam htjela reci postom je da se covjek, koliko je to moguce, a danas je relativno moguce ako ne nicim, onda Internetom (a djevojka/zena ocito da ima modem jer inace ne bi tu postala), barem koliko toliko educirati o tome sto kupuje sebi ili drugome.

Pa onda ako kupuje zlatnu ribu ili ribe procitati ponesto o drzanju/zivotnom vijeku i slicnim podacima koji ga onda mogu eventualno odvratiti u kupovini jer moze vidjeti da to financijski ili na neki drugi nacin - nije za njega. I to je to.

Ja kad sam dobila Bettu nisam imala blage veze o drzanju te zivotinje stoga bas nisam bila presretna kad su mi je poklonili jer isto tako mogli su mi pokloniti i ne znam... knjigu npr. E, pa onda sam proguglala malo, malo otisla na ovaj forum i vidjela da mom borcu treba nesto malo vise prostora i drustva te uredenja samog akvarija, nego sto je to mislio moj X koji mi ga je poklonio. E pa onda sam to sve skupa otisla kupiti i sad je sve 5, on veseo i udvara se.

Da sam si ga ili nekome isla kupovati, pa zabogamiloga, prije same kupnje bi nesto malo na netu procitala o ribi i nacinu drzanja. A ne se cudila da kak se meni voda zamutila u kugli koja nema filter.

Ponovo hocu reci, da ako ides nesto kupiti trebas se unaprijed raspitati o svemu. A ne da ta riba bude u neadekvatnim uvjetima samo zato sto si ti needuciran. E pa sad, ako netko misli da je brijacina drzati ribu u kuglastom akvariju, bez filtera - super, ali to ne znaci da ja to ne bih mogla prokomentirati.
Zagreb

Offline dora

• Punopravni član
Heeeelpppp...
« Odgovori #20 u: Studeni 12, 2005, 23:31:00 poslijepodne »

Citat: bubica78
smatram da ako netko nesto zeli..da bar treba prikupiti osnovne informavijeo tome..pa onda kupit

Kratko i jasno i nadasve tocno.
Zagreb

Offline minpin

• Punopravni član
Heeeelpppp...
« Odgovori #21 u: Studeni 13, 2005, 10:37:00 prijepodne »

pa, dobro ljudi - znam da vas pogađa nepravda (kao i mene), ali ljudima se zalomi i što je tu je. mislim da je bolje za sad štetu ublažit korisnim savjetom, a onda "neposlušno dijete" kazniti.

netko je napisao da zlatne žive u 40 litara i to nije istina, pogotovo ako se radi o kometima koji su dugi i jako brzo plivaju. ja znam, jer kako su one rasle, rasao je i akvarij...

Offline sgregure

• Punopravni član
  • **
Heeeelpppp...
« Odgovori #22 u: Studeni 13, 2005, 10:50:00 prijepodne »
Citat: minpin

pa, dobro ljudi - znam da vas pogađa nepravda (kao i mene), ali ljudima se zalomi i što je tu je. mislim da je bolje za sad štetu ublažit korisnim savjetom, a onda "neposlušno dijete" kazniti
Tako je,to sam i ja rekla.

Offline Sheep

• Punopravni član
Heeeelpppp...
« Odgovori #23 u: Studeni 13, 2005, 11:07:00 prijepodne »
samo ti njima promijeni vodu, i to radi često(svaka 2-3 dana ako ne i češće, vidjet ćeš koliko zaprljaju), jer zlatne ionako jako prljaju vodu, a i očito im je mali akvarij.
hrani ih jedanput na dan i to stvarno malo, po par ljuskica  na ribu.
nemoj ih držati na prozoru(suncu), stavi im neku lampu ali ne preblizu da im ne bi grijala vodu.
kad ti ribice "hvataju zrak" na površini, to definitivno znači da im odmah promjeniš vodu, jer nemaju kisika.
eto, nadam se da su ribice žive, i da ćeš uspjeti nagovoriti dečka da kupi veći akvarij, pa stavi mali filter u njega. mjesta se uvijek nađe, na frižideru ako nigdje drugdje, a i pare nisu takav veliki problem ako stvarno imaš želju, uskrati sebi nešto kad si već njima uskratila toliko potreban životni prostor(dečko i ja smo ostali doma za jednu Novu godinu, ali smo zato kupili akvarij
sretno
5 sezona u par dana,viva Torrent
Zadar

Offline minpin

• Punopravni član
Heeeelpppp...
« Odgovori #24 u: Studeni 13, 2005, 17:31:00 poslijepodne »
sheep, svaka čast!