Svibanj 03, 2025, 00:28:11 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Neretvanske kozice??  (Posjeta: 7110 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline gašo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
Neretvanske kozice??
« u: Veljača 15, 2012, 17:57:41 poslijepodne »
Pitanje? Smijem li u akv. staviti kozice iz Neretve? Mogu ih nalovit na kile ( kad se otopi snijeg :D) Mogu li mesom tih kozica hraniti ribice?
Hvala ?

Offline ZLovric

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 57
Odg: Neretvanske kozice??
« Odgovori #1 u: Veljača 15, 2012, 21:03:51 poslijepodne »
Bilo je na forumima govora o kozicama iz Baćinskih jezera. Ispalo je da traže boćatu vodu i mahom nisu uspjele, možda će s ovima biti drukčije? Ja bih na tvome mjestu probao.
A kao hrana, mislim da nema razloga zašto ne!
Druga stvar je pitanje da li su ugrožene, pa ih hvatati za hranu ribicama možda i nije ekološki opravdano!?

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #2 u: Veljača 15, 2012, 21:53:37 poslijepodne »
Kako to čudo izgleda?
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #3 u: Veljača 16, 2012, 12:09:34 poslijepodne »
Što se tiče Baćinskih jezera ona su 100 % slatkovodna. Ja sam od njih svega 2 km. i boćata nisu. Neretva je u zimskom periodu kada ima dotoka vode iz BiH poprilično slatka , a u ljetnim mjesecima za vrijeme slabijeg dotoka ( bosanci vrlo malo propuštaju iz svojih akomulacija i čuvaju vodu za hidro elektrane) površinski sloj je slatka voda , a donji sloj je čisto more čak sve do Metkovića. U biti voda je može se reći boćata. A što se tiče ugroženosti tih kozica ima napretek i dovoljno je provući sak (mrežicu,špurtel) par metara kroz travu i eto ti 50-ak kom.
Ima ih nekoliko vrsta ( prosuđujem laički po izgledu ) a najviše je blijedo sivkastih i prozirnih. Koja su "pasmina" nemam pojma , ali znam da podnose i boćatu i potpuno slatku vodu.

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #4 u: Veljača 16, 2012, 14:46:53 poslijepodne »
Pokreni nešto po tom pitanju. Možda postaneš distributer nama ostalima  :).
Ako ništa drugo, možeš ih probati držati same za početak. Vjerojatno imaš neko staklo koje ne koristiš? A i da nemaš, staklo od 30 litara možeš kupiti za cca 100 kn u trgovinama
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #5 u: Veljača 16, 2012, 15:52:16 poslijepodne »

ja sam zainteresiran ako bus ih hvatao i slao postom :))
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #6 u: Veljača 16, 2012, 16:32:06 poslijepodne »
Kaj nije prije godinu-dvije netko imao te naše kozice u akvariju? Velebit, čini mi se?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #7 u: Veljača 16, 2012, 17:06:23 poslijepodne »
Kaj nije prije godinu-dvije netko imao te naše kozice u akvariju? Velebit, čini mi se?

Mislim da je, a ak se ne varam cak sam japokrenuo temu o tome

Offline staglin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Non bene pro toto libertas venditur auro
« Odgovori #8 u: Veljača 16, 2012, 17:20:29 poslijepodne »
imo ja i todor....nije proslo :down:...u mene su neke cak pozivile cijelih 10tak dana..... :roll:
ne sjecam se sto je razlog pomoru,todor ce se javit...mislim da je ipak bocata voda.....
trebalo bi pokusat ciklirat akv samo sa tom vodom iz jezera i uvaliti neke trave i granje bas iz jezera pa ih postupno navikavati na pipovacu...
ne bi bilo lose ni odnijeti uzorak vode iz jezera na analizu...pa viditi u cemu je kvaka....

edit:
evo ga post o tome....
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=42047.25
« Zadnja izmjena: Veljača 16, 2012, 17:25:45 poslijepodne od staglin »
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #9 u: Veljača 16, 2012, 17:33:13 poslijepodne »
Imam ja doma bočati akvarij, baš bi ih mogao probati nabaviti pa da vidimo. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #10 u: Veljača 16, 2012, 18:45:09 poslijepodne »
Samo neka malo okopni ovaj snijeg i led zaletit ću se ja do jezera i ubaciti par komada u moj akv. Inače mislim da je voda u jezerima poprilično
tvrda i lužnata. Kod nas je zemlja toliko bijela (krečnjak-vapnenac) da bi je mogao skoro koristiti u građevinarstvu umjesto kreča. Što se tiče transporta jako je težak.Moje iskustvo je da kad idem u ribolov (obično ljeti po toplijem vrimenu) nalovim si kozica (koje su odlična ješka) i tih stotinjak komada transportiram u kanti od Jupola. Ako su bile u kanti na toj vrućini prežive svega 2-3 sata. Ili zbog vrućine ili je kisik u pitanju. Tako da mislim da je transport na veće udaljenosti veoma upitan. Da bi ih održao žive , jer ribe bolje idu na žive , koristim se PVC bocom od 5 lit.(od pakovane  vode) koju lemilicom izbušim i napravim sila malih rupica kroz koje ne mogu izaći.Stavim ih u bocu , a tu bocu u kantu.Nabrzinu obavim transport do mjesta lova pa onda ubacim mali kamenčić u bocu i komad konopčića zavežem pa to spustim u vodu (more).Ako je puno vruće ubacim zaleđene bočice vode od 0,5 lit. u tu kantu pa mi prežive transport do mjesta lova. Vjerujte mi te kozice u boci obješenoj s brodića i pri dnu (u hladovini ili sjeni) u moru prežive 10 dana bez problema. Iako je more i topla voda.
Mislim da je za sve one koji razmišljaju o tim kozicama najbolje da sačekaju moje rezultate koje ću objaviti na forumu čim budem stigao isprobati.

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #11 u: Veljača 26, 2012, 09:45:58 prijepodne »
gaso, meni su se te nase kozice toliko svidjele (jer su nase  ;) i jer su dosta vece od svih ovih komercijalnih vrsta)
a kako nam je onaj prvi  (totalno amaterski !!!) pokusaj davno propao, ja sam se potrudio da saznam sve o njima pa mogu rec slobodno da sam doktorirao na toj temi  :D
u svakom slucaju transport nije bio problem - mi smo ih lovili ljeti i nije bilo gubitaka, u najlonskim saketima od po cetrdesetak komada - u svakom saketicu od oko litar i po dva vode bile su cca sest - sedam sati, u autu u kojem je bio sigurno tridesetak stupnjeva..kako zive u mulju, u onom sloju detritusa medju otpalim liscem i korijenjem bilja vjerojatno im manjak kisika, barem ovaj kratkotrajni, nije bio veci problem.
u stvari je najveci problem oponasanje parametara vode bacinskih jezera, jezera nisu stopostotno slatkovodna, pogotovo ljeti salinitet raste, nesto malo, i to je kljucno.u biti, kozice ce i zanijet jaja u slatkoj vodi u proljece (dakle teoretski je to moguce u zarobljenistvu, ali u praksi nije, interesantno) .. kljuc je u stvari u izlucivanju soli (iz tjelesnih tekucina, preko stanicnih membrana) koju ove kozice ne mogu zadrzati na duze staze. ali najvaznije je sto se to izlucivanje drasticno ubrzava u stresnim uvjetima (zarobljenistvo, akvarij) pa ce kozica ostati na zivotu u prirodi u slatkoj vodi duze vrijeme, dok u zarobljenistvu nece. u toj situaciji, dodavanje soli (cini mi se samo na dva do tri promila) zaustavlja stopu mortaliteta.
inace, voda mora biti tvrda, i ph iznad osam (i ovo je kriticno) ...
eto dakle, (ovo je bilo bas ukratko) po iskustvima puno ucenijih ljudi od mene, Palaemonetes antenarius ce u zarobljenistvu u tvrdoj i luznatoj vodi izdrzati neko vrijeme, ali bez soli na duze staze ipak ne. nazalost ..

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 26, 2012, 10:28:02 prijepodne »
Uskoro ih palniram nabavit pa ću pokušat uzgoj.
Znači akvarij ipak triba malo zasolit. A Hutovo blato i nije baš slano a tamo ih navodno ima.

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #13 u: Veljača 26, 2012, 11:17:02 prijepodne »
ne bi ni za bacinska jezera reko da su slana, pa vidis (ja sam cak probavo pit vodu tamo dok smo ih lovili i bio sam uvjeren da je totalno slatka, heh  -? )
..i da, ima ih i u hutovom blatu, a vidjao sam ih i lokvicama uz neretvu i u capljini .. a za hutovo sam nagovarao staglina da pokusamo opet na proljece - jer, iako sve govori da ih je nemoguce odrzat, sve se nadam da je ta populacija u hutovu mozda malo evolucijski odmakla pa moze i bez te mrve soli  :) .. malo mozda, jer sam primjetio da i znanstvenici bucaju oko taksonomije vrsta europskih kozica (strani znanstvenici, ima bit da se od nasih nitko jos nije ozbiljnije bavio) pa neki brkaju i ovu nasu Palaemonetes antennarius i  Atyaephyra desmarestii, koja mislim ne moze ni na kratko bez bocate vode .. mozda ima mjesta za nova otkrica  :D
« Zadnja izmjena: Veljača 26, 2012, 11:20:23 prijepodne od todor.dbk »

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #14 u: Ožujak 11, 2012, 16:35:28 poslijepodne »
Evo malkijeve teme. Ovdje imate neke informacije i slike tih kozica koje su otprilike mjesec dana poživjele u Zg. akvarijima kod mene i Saše F, Goranu iz Metkovića su živjele dugo u akvariju sa vodom iz metkovćanskog vodovda pomješanoj sa udjelom RO vode..

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=19403.0

Ekipi s tog područja će biti puno lakše osigurat im odgovarajuče uvjete i vodu.. Izmjerite potrebne parametre pa ih podjelite s nama, sretno.

« Zadnja izmjena: Ožujak 11, 2012, 16:53:57 poslijepodne od Vele bit »

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #15 u: Ožujak 30, 2012, 14:20:46 poslijepodne »
Evo malkijeve teme. Ovdje imate neke informacije i slike tih kozica koje su otprilike mjesec dana poživjele u Zg. akvarijima kod mene i Saše F, Goranu iz Metkovića su živjele dugo u akvariju sa vodom iz metkovćanskog vodovda pomješanoj sa udjelom RO vode..

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=19403.0

Ekipi s tog područja će biti puno lakše osigurat im odgovarajuče uvjete i vodu.. Izmjerite potrebne parametre pa ih podjelite s nama, sretno.

Uhvatio sam malo vrimena pa sam se zaletio na Baćinska jezera i ulovio 10-ak kozica. Napravio sam početničku grešku i nisam sačekao da se voda ugrije već sam ih ubacio u akv. na 7-8 stupnjeva topliju vodu.Rezultat je sa sat vrimena bio katastrofalan. Probat ću ponovo kad se malo voda u jezeru ugrije jer su koze sada navikle na hladnu vodu i teško će preživjeti nagli šok.
Što se tiče parametara vode nazvao sam komunalno poduzeće i dobio parametre vode na izvorištu. Samo da napomenem da Ploče i okolica dobivaju vodu sa izvorišta "klokun" koje je na jezerima i sva voda koja ne ide u cijevi izliva se u jezera. Vodocrpilište je na rubu jezera.
Rezultati su:pH-7,4-7,86   , ukupna tvrdoća 435 , a kalcijeva tvrdoća 139.  Toliko za sada.

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #16 u: Ožujak 30, 2012, 15:02:27 poslijepodne »
steta sto je tako zavrsilo... ali bar si stekao iskustvo za sljedeci put. prilikom drugog pokusaja ih uslikaj, da ih i mi daleko od neretve vidimo. nego, jel ih planiras razmnozit u akvarijskim uvjetima? predlazem ti da jedan od 20-30 litara za njih napunis jezerskom vodom pa pri izmjenama polako mijenjas pipovacom....
« Zadnja izmjena: Ožujak 30, 2012, 15:08:30 poslijepodne od pierre »

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #17 u: Ožujak 30, 2012, 20:25:51 poslijepodne »
steta sto je tako zavrsilo... ali bar si stekao iskustvo za sljedeci put. prilikom drugog pokusaja ih uslikaj, da ih i mi daleko od neretve vidimo. nego, jel ih planiras razmnozit u akvarijskim uvjetima? predlazem ti da jedan od 20-30 litara za njih napunis jezerskom vodom pa pri izmjenama polako mijenjas pipovacom....
Ako pažljivije pročitaš ja pijem istu vodu kakva je u jezerima , samo uz dodatak klora. Slike su iz mobitela pa nisu nešto bogovske!

Offline zullu

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #18 u: Ožujak 30, 2012, 22:16:44 poslijepodne »
neretvanske lice???? :D

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #19 u: Ožujak 30, 2012, 22:42:53 poslijepodne »
Namjerno sam iz zezancije ubacio i ovu sliku da vidim koliko će ih prepoznati vrstu i kakvi će općenito biti komentari.Čestitam pun pogodak! :D

Offline ZLovric

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #20 u: Ožujak 31, 2012, 22:09:44 poslijepodne »
Mamci i krasne ribice  :klap:

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 17, 2012, 12:09:27 poslijepodne »
Uskoro namjeravam u kozolov. Ove kiše su mi malo poremetile planove. Nemam baš iskustva s lovom kozica.
Bio bih zahvalan kad bi mi neko ko ima iskustva malo objasnio kako kada gdje i sl.

Offline staglin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Non bene pro toto libertas venditur auro
« Odgovori #22 u: Travanj 17, 2012, 14:34:35 poslijepodne »
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=42047.25

bacinska jezera....samo se umocis do koljena kod nekog grma koji je u vodi i prodjes mrezicom za ribice kroz taj susanj.....u jednom mahu ih uhvatis dosta...naoko izgleda da ih nema ali ima ih i to gomila.....
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Travanj 17, 2012, 15:35:15 poslijepodne »
Tnx staglin, tako sam nekako i mislio. Probat ću u lov na Hutovo ili još uzvodnije, prema Čapljini. Možda su te bolje prilagođene slatkoj vodi.

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #24 u: Travanj 19, 2012, 17:51:40 poslijepodne »
slani klin prodire u neretvu 22 km duboko, to je mislim nesto iza gabele .. tako da vjerujem da ce ih bit do tamo
...ajde sretno pa javljaj  nam novosti  ;)