gaso, meni su se te nase kozice toliko svidjele (jer su nase

i jer su dosta vece od svih ovih komercijalnih vrsta)
a kako nam je onaj prvi (totalno amaterski !!!) pokusaj davno propao, ja sam se potrudio da saznam sve o njima pa mogu rec slobodno da sam doktorirao na toj temi

u svakom slucaju transport nije bio problem - mi smo ih lovili ljeti i nije bilo gubitaka, u najlonskim saketima od po cetrdesetak komada - u svakom saketicu od oko litar i po dva vode bile su cca sest - sedam sati, u autu u kojem je bio sigurno tridesetak stupnjeva..kako zive u mulju, u onom sloju detritusa medju otpalim liscem i korijenjem bilja vjerojatno im manjak kisika, barem ovaj kratkotrajni, nije bio veci problem.
u stvari je najveci problem oponasanje parametara vode bacinskih jezera, jezera nisu stopostotno slatkovodna, pogotovo ljeti salinitet raste, nesto malo, i to je kljucno.u biti, kozice ce i zanijet jaja u slatkoj vodi u proljece (dakle teoretski je to moguce u zarobljenistvu, ali u praksi nije, interesantno) .. kljuc je u stvari u izlucivanju soli (iz tjelesnih tekucina, preko stanicnih membrana) koju ove kozice ne mogu zadrzati na duze staze. ali najvaznije je sto se to izlucivanje drasticno ubrzava u stresnim uvjetima (zarobljenistvo, akvarij) pa ce kozica ostati na zivotu u prirodi u slatkoj vodi duze vrijeme, dok u zarobljenistvu nece. u toj situaciji, dodavanje soli (cini mi se samo na dva do tri promila) zaustavlja stopu mortaliteta.
inace, voda mora biti tvrda, i ph iznad osam (i ovo je kriticno) ...
eto dakle, (ovo je bilo bas ukratko) po iskustvima puno ucenijih ljudi od mene, Palaemonetes antenarius ce u zarobljenistvu u tvrdoj i luznatoj vodi izdrzati neko vrijeme, ali bez soli na duze staze ipak ne. nazalost ..