Ovo ima smisla...... malo je tesko za prihvatiti,da ne kazem povjerovati, da se stabilan i uhodan sistem (akvarij) moze iz ravnoteze izbaciti time sto ce filter prestati raditi neko krace vrijeme, a posebice ne toliko da ce poceti ubijati zivot u sebi, mislim da za to ipak treba puno vise vremena. Meni kod ciscenja, posebice ovih velikih filtera i po sat-dva znaju biti ugaseni, i ama bas nista se ne desi, ni sa fitler materijalom, ni sa vodom a ni sa stanovnicima. Dozvoljavam da dio bakterija krepa u tom vremenu, ali mislim da je kod stabilnih filtera to zanemariv broj, odnosno ostane ih "dovoljno" da nastave svoj posao tamo gdje su stali. Jer ako nije tako, mislim da je onda sve uzaludno, par minuta, sati nerada filtera i mi smo ponovo na pocetku, dan prvi, idemo sve ispocetka sa cikliranjem i inim zezancijama.....neznam bas....
Ovo sto cika amano kaze "10 minuta....."..... ili on cisti jako male akvarije, ili to radi jako brzo, za 10 minuta ja ne stignem ama bas nista napraviti, ni na 10 litarskom akvariju, kamoli na vecem.....brz neki lik, ocigledno... (zezam se).....
Nadalje, da se povuce malo paralela sa slicnom temom od prije nekog vremena.....a u kojoj je provucena teza kako u biti raznorazne -sane, -tane i slicni pripravci za "pripremu vode", neutralizaciju ovoga ili onoga u biti uopce ne rade svoj posao, zar ne ubijamo i mi svoje dobre bakterije svakom izmjenom vode, u slucaju da kemija (ipak) ne djeluje, prihvacena je teza da klor ubija dobre bakterije, a mi veselo filter zatrpamo sa 50-100 litara frisko klorirane i hevi-metalizirane vode? Netko zna mozda slucaj da su mu pokrepale ribe nakon izmjene vode?

usput, zasto filter materijal u vrecicu pa u akvarij? zasto nebi moglo filter materijal u kantu akvarijske vode?