AKVARIJ:
- dimenzije/litraža,- 120x40x75cm / 330L
- temperatura,- oko 26
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH -
- vrijeme od pokretanja akvarija, - cca. 7 god.
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, - par tjedana
- koliko često i koliko mijenjate vode - oko 25L jednom mjesečno
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) -Eheim Professional II Thermofilter 2126
- način i periodi čišćenja filter materijala - rijetko, ispiranje u izvađenoj vodi ili hladnoj iz pipe
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - keramika, gruba spužva, fina spužva
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? -prirodni kamen, panjevi, nema sluzi, nije dirano od početka
- grijač- Eheim Professional II Thermofilter 2128
- pumpa za zrak - ne
- CO2 sustav – kakav - ne
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - JBL ferropol- rijetko/malo, JBL biotopol
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - švertice 6kom., corydoras 3kom., skalar 3kom.
- starost ribica - razna
- ima li potencijalnih „terorista“- ne
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) - tetra, razna suha, nije prošao rok
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - dva skalara + dvije švertice (pet centar)
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ne
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke- ne, tj. samo stari listovi
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma-
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - bijeli film lagani na koži tu i tamo (mijenja se)
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)- ne jede, skrva se
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - ne znam
- kad su se simptomi prvi puta uočili - prije tjedan dana, par dana nakon dodavanja novih riba. (ostale ribe, i skalari, su potpuno normalni cijelo vrijeme)
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - multicura
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? - jedna, zlatni skalar, ne
- stanje ostalih stanovnika- sve ok
---------------------
prvi puta sam se susreo sa bolesti kada sam prije godinu i nešto donio dva crna skalara iz zoo vilija. nakon par dana su dobili bijelu "patinu" koja me podsjeća na kamenac koji se skupi na pipi recimo. vratio sam ih natrag i kad sam ih donio, cijeli taj tank im je bio na liječenju. ovaj isti zlatni skalar kojeg sam onda imao je dobio tu identičnu bolest koju je multicura riješila odmah. sad godinu i nešto nakon toga se opet desilo kad sam donio nove ribe, s tim da te nove nisu bolesne i multicura nije skroz riješila problem. na forki se jedva nešto vidi da peraje nisu skroz bistre i to bijelkasto se može skužit odozgo na narančastom dijelu (bolje se vidi ta mutnjikavost kože pod drugim kutevima, ali ga ne mogu ulovit nigdje na otvorenom da ga fotkam)