Lipanj 27, 2025, 01:06:34 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Problemi s autom- POMOĆ  (Posjeta: 9183 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline tonček

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • kontakt - 0989159073
Problemi s autom- POMOĆ
« u: Veljača 08, 2012, 23:13:34 poslijepodne »
Evo da ukratko objasnim o čemu se radi !
Prije 6 mjeseci kupil sam Opel Zafiru 1.9 CDTI, 88 kw-120 ks , 2007 godina 12 mjesec, autek je u super stanju , ima full opremu, chrom look, zatamnjen, nutra kombinacija koža-tkanina- no da ne duljm ,auto je imal 123000 tkm i već onda se čulo FUĆKANJE TURBINE !!!      To me onda i nije toliko smetalo , a i taj od kojeg sam uzel auto  uvjeril me da fućka zato kaj ima malo lufta ali se nemre niš dogodit jedino kaj se baš ne čuje ljepo i da im je to mana-u kaj sam se i uvjeril jer je kum kupil novu 6 mj prije pa mu se već lagano čuje. Uglavnom se čuje do brzine od nekih 50-60 km/s.
Danas sam imal promjenu ulja i svih filtera u jednom ovlaštenom servisu, ali ne kod ovih glavnih Opel zastupnika već na preporuku.  Dečki u servisu mi kažu da se čuje previše i da to nije baš dobro, uglavnom kažu ak rikne do kraja moglo bi me dosta koštat-onak da te zaboli glava :roll: i da bi bilo bolje sredit to prije nek se dogodi najgore. Nakon kraćeg razgovra krenule su cifre :'( nova košta 10600,00 kuna(da dobro ste proćitali), a tvornićki reparirana  oko 6000,00
Nakon toga čul sam se sa tipom od kojeg sam kupil auto i veli ovak: za godinu dana bu ti opet prosvirala kakvu god da staviš,a ak ti je do bacanja love ja ti nabavim rabljenu turbinu koja ne fućka za 300-400  eura, kaj je osjetno manje od ponude iz servisa.
I još kaže da se slobodno tak vozim i da se nemre dogodit niš prestrašno osim da skroz rikne , a onda ju moram mjenjat  :klap: -to znam i ja!
Mene sad mući kaj da napravim , da mjenjam odma ili da pustim da rikne do kraja , s tim da neznam kaj bi se stvarno moglo desit motoru ili neznam čemu ak rikne :question:

P.S. postoji još opcija repariranja tj. popravka turbina kod nas sa godinu dana garancije i cijenom od 2000- 3500 kuna , ovisno o modelu i težini kvara.  Ta opcija mi se najviše dopada , pa me zanima dal je netko imal sličnih problema ili da se netko kuži u mehaniku pa da savjet i kaže kaj da radim tj kaj bi vi napravili
Pozdrav, Tonček!
Kontakt 098/9159073

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Odg: Problemi s autom- POMOĆ
« Odgovori #1 u: Veljača 08, 2012, 23:28:49 poslijepodne »
ja ju ne bih dirao dok ne rikne, inace se nemoj cudit cijenama jet to ti takide nekak.

za usporedbu imam golfa 4 karavana i ima neki novi sistem potopljenih diza u ulju s elektronikom i jedna riknula a svaka kosta 6000kn, ne daj boze da su osle sve 4

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #2 u: Veljača 08, 2012, 23:31:59 poslijepodne »
je , istina Malky da su cijene održavanja novijih auta paprene- bar tak mislim nakon prošlog koji je bil 96 godište ,a isto je bil dosta skup za održavanje  :rolleyes:
Kontakt 098/9159073

Offline reebeech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #3 u: Veljača 08, 2012, 23:32:25 poslijepodne »
jel mozes malo definirati to fuckanje? svaka turbina se mora cut...da se ne cuje, onda bi bilo cudno...jel se cuje pri saltanju, pri konstatnoj brzini, visim okretajima...?
mozda bi bilo najbolje da se obratis nekome tko je specijaliziran za takve stvari (kao npr pinjusic u dubravi, osobno nemam iskustva s njima, ali cujem da su dobri)

ako rikne, mislim da se motoru nemre nista dogodit, osim kaj ce izgubit dosta snage...
turbine inace zahtjevaju dosta paznje...nesmijes gasit auto odmah neposredno nakon zesce voznje i takve stvari... ;)

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #4 u: Veljača 08, 2012, 23:36:03 poslijepodne »
dok je auto u leru niš se ne čuje, ali kad krenem 1,2,3 fučka ku blesav - poslje se to izgubi i više niš ne čujem!
Kod pinjušića mi je i stari nekad davno išel , ali sam čul da se jako pokvaril-ko bi ga znal
Kontakt 098/9159073

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #5 u: Veljača 08, 2012, 23:39:19 poslijepodne »
čitam baš po forumima da u slučaju ak rikne tj pukne osovina rotora koji vrti i do 160000 tis.okretaj može povuć ulje i usrat cijeli ispušni sustav, koji isto skupo košta(katalizator na primjer)
Kontakt 098/9159073

Offline reebeech

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 08, 2012, 23:43:43 poslijepodne »
čitam baš po forumima da u slučaju ak rikne tj pukne osovina rotora koji vrti i do 160000 tis.okretaj može povuć ulje i usrat cijeli ispušni sustav, koji isto skupo košta(katalizator na primjer)

160 tisuca vjerojatno..mislim da imas viska 3 nule :P
jel ovakav neki zvuk? http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=TjHEFqFh7g0

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #7 u: Veljača 08, 2012, 23:44:11 poslijepodne »
ali da malo ublažim stvar još mi je i akumulator riknul danas, hopa 800 kunića :k022:
Kontakt 098/9159073

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #8 u: Veljača 08, 2012, 23:47:59 poslijepodne »
ma kaj ti je , pa to je zvuk nekakve zvijeri :D  , ovaj moj fućka ko axl rose u patience ;)
Kontakt 098/9159073

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #9 u: Veljača 08, 2012, 23:50:45 poslijepodne »
turbine se vrte na oko 35 tis okretaja.najbolje otkopcaj gumeno crijevo koje.dolazi na kompresorski dio turbine i probaj prstom kolki je luft na osovini.gore dolje ako kma lufta nije strasno.nesmije imat unutra,van nista.a u slucaju da pukne mogj ti komadi perajica od kompreskra uletit u glavu pa imas dupli poso.ako auto ne dimi kad na gasu i ne trosi pretjerano ulje,nemras se brinut sta fucka

Offline reebeech

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 08, 2012, 23:51:04 poslijepodne »
ma namjerno sam stavio neki link di se izrazenije cuje....imam frenda koji opce ne cuje, ne razlikuje zvuk turbine od ostalih zvukova na svom autu, pa sam bas stavio video di se cuje kak spada :P

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #11 u: Veljača 08, 2012, 23:54:55 poslijepodne »
fala bogu još ne dimi  ,a i ulje ne troši - na 13000 tisuća kolko sam napravil od 6 mj nisam trebal niš doljevat :up:
Kontakt 098/9159073

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #12 u: Veljača 09, 2012, 00:00:14 prijepodne »
turbine se vrte na oko 35 tis okretaja.najbolje otkopcaj gumeno crijevo koje.dolazi na kompresorski dio turbine i probaj prstom kolki je luft na osovini.gore dolje ako kma lufta nije strasno.nesmije imat unutra,van nista.a u slucaju da pukne mogj ti komadi perajica od kompreskra uletit u glavu pa imas dupli poso.ako auto ne dimi kad na gasu i ne trosi pretjerano ulje,nemras se brinut sta fucka
valjda sam nekaj krivo shvatil oko broja okretaja, ali čitam da se vrte do160 000 tisuća
Kontakt 098/9159073

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #13 u: Veljača 09, 2012, 00:00:21 prijepodne »
odi u blato u kirschner kod šoštarica pa nek ti veli kaj ti je najpametnije radit, nije se sa tim za zahebavat jer bi te moglo izut kak se spada...

krivo si to procital...
R-46

Offline Rossi

• Punopravni član
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #14 u: Veljača 09, 2012, 00:01:37 prijepodne »
160 000 tisuca bi bilo 160 milijuna.... tako da.... sumnjam, ovak je nekak kak je reko tomek
R-46

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #15 u: Veljača 09, 2012, 00:02:52 prijepodne »
toga me strah -? ja sam bil u brezovici kod pavišića
Kontakt 098/9159073

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #16 u: Veljača 09, 2012, 00:11:22 prijepodne »
ovo sam skinul sa jedne stranice kaj se tiće brzine, ali nije bitno valjda se ne kužim u brojke ;)

Suvremeni turbodizelski motori opremljeni su turbo punjačima promjenjive geometrije, odnosno sa zakretnim statorskim krilcima turbine.  Time se znatno poboljšavaju vozna svojstva i elastičnost. Da bi usisni plinovi postigli odgovarajući prirast energije, potrebno je da na lopatice impelera ustrujavaju pod najpovoljnijim kutom, koji ovisi o obodnoj brzini lopatica, odnosno o broju okretaja rotora (koji se penje se i na preko 250.000/min), a određen je položajem rezultantne (ulazne) brzine plinova u takozvanom trokutu brzina. Zakretanjem statorskih lopatica mijenja se smjer ulaza plinova u rotor turbine. Tako se kompenzira promjena obodne brzine rotora i u cijelom radnom području postiže najpovoljniji kut ustrujavanja plinova te se sprječava lokalno probijanje zvučnog zida na vrhu lopatica rotora (što izaziva zagušenja na ulazu u rotor). Lopatice statora zakreću se polužnim mehanizmom spojenim na membranski sklop koji reagira na porast tlaka plinova na izlasku iz kompresora. U statoru se stvara tzv. Venturijev efekt strujanja plinova, čime se postiže njihovo ubrzavanje i dodatno povećanje učinkovitosti kompresora.

Kontakt 098/9159073

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #17 u: Veljača 09, 2012, 00:47:36 prijepodne »
Prvo moras otkriti zasto ti je turbina prosvirala,jer ne mijenjanju se turbine svake godine,tako da ili taj prosli gazda zna zasto bi i potpuno nova turbina za godinu dana prdnula ili je i njemu rikavala,u svakom slucaju nesto dovodi do toga
Samo cu ti reci da reparirana turbina nije nova turbina i to je samo produzavanje onog neizbjeznog,a to je nova turbina,ali kao sto rekoh prvo vidi zasto je ova otisla da nebi uzalud bacao novce na novu turbinu,pa onda popravak pravog kvara auta,pa onda opet iso po jos jednu turbinu
Sretno i pazi kod koga ides to sve raditi

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 09, 2012, 06:40:56 prijepodne »
vrte se turbine i do 150 tis okreteja u min ali ne sve,i ove na turbo motorima se vrte dosta manje,najbitnije je pogledat koliki je luft na osovini,meni kod 1.8 TD je nekih milimetar nije da ga smije imat ali dok kod auto ne dimi kad se trubo ukljuci i ne trosi ulje onda je ok.u slucaju da pukne moze ti povuc ulje iz motora i zastopat cijeli ispuh,ciscenje zaboravi jedino cijeli ispuh novi,malo gledaj oglase ljudi prodaju turbine sa karambola i cak sam siguran da ti pase turbina i sa drugog modela,treba se malo raspitat,provjeri si luft i ako nije kriticno vozi i trazi drugu,makar nemora bit da ti bas ona fucka,treba pogledat,ako neznas sam pogledat luft javi se pa cemo pogledat kolki je :up:

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 09, 2012, 06:44:16 prijepodne »
ja ću samo da bi ja to mijenjal, jer su problemi ako se razleti daleko veći nego kaj su sad..
veliš da ti fućka od 1-3 brzine..na koliko okretaja motora šaltaš ?
i da..opet ću se ponovit, turbodizelski motori su za ljude koji ih paze i maze, nema tu okretanja motora više od 2000/min, prije no što se mašina zagrije..nježno, samo nježno, a nakon toga ožeži :D

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 09, 2012, 07:10:37 prijepodne »
Ma nema to veze na kolko ga salta,turbina radi od nule,samo sta na nekih 3 tis upuhava ful,ja svojega vozim normalno cim ga upalim,to jest nista ne gledam okretaje i zagrijavanje,stari mi vozi fiata 1.9 TD koji bas i nisu najbolji dizeli,ganja ga ko vrag svoj mater vec dugo i radi ko vurica,kod turba je nabitnije ako ga przis dugo na visokim okretajima da ga odma ne gasis,pustit ga da malo radi na leru,s tim da novi auti imaju uz hladjenje uljem i vodeno hladjenje turbine.nisu vise turbine i auti kako je bila recimo reno 5 gt turbo koji se raspado svakig par km.meni sused na coradu ima luft na osovini 4 milmetra i auto normalno radi i ide,ne pukne turbina samo tako.kazem opet treba pogledat od kuda fuckanje dolazi i zbog cega.daleko od toga da treba auto zagrijat i onda gazit,samo mislim da niko ne ubija svoj auto dok je vani -10.mozda ti fucka jer ne zakrece lopatice na kompresorskog djelu pa od tuda fuckanje.imas jedan vakum koji zakrene krilca,vidi jel ti on radi.tu moze bit puno stvari u igri,samo najbitnije pogledaj prvo kompresorski dio na turbini u kakvom je stanju,nemoj mislit da ti ja preporucam vozit se tako i ne mjenjat ako treba mjenjat,samo prije icega dalje pogledaj si sam taj dio,ako nema lufta jos ces puno km proc dok ne krepa totalno

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 09, 2012, 07:14:38 prijepodne »
pa vidiš da ima veze, turbina ne radi stalno istom snagom, nego polazi od 0 da do maximuma, ovisno kolko ga tiskaš...
ovo da ga možeš pržit i kad je hladan, to ne bi nikad, niti neću....
ali da...ovo je opel, a opelu ne vjerujem nimalo....buraz ima stalno probleme s njima, od kada ga je kupio....

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 09, 2012, 16:08:52 poslijepodne »
dok je auto u leru niš se ne čuje, ali kad krenem 1,2,3 fučka ku blesav - poslje se to izgubi i više niš ne čujem!
Kod pinjušića mi je i stari nekad davno išel , ali sam čul da se jako pokvaril-ko bi ga znal
vjerojatno oko 2500 okr
vozi dok ne krepa mislim da ti je veliku cifru rekao za repariranu mislim da ti je to oko 3000-4000 kn

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
« Odgovori #23 u: Veljača 09, 2012, 16:34:40 poslijepodne »
morino tako je, auto se najviše čuje pri radu do 2500 i to 1,2,3 a onda se već počinje gubit, ja ga vozim između 2000-2500 okretaja i to najviše po gradu, a kad sam na otvorenoj do 170 maximalno
Za austauch turbinu- znaći orginal tvornička, ali repariranarekli su mi 5400 + pdv, a orginal je10487+pdv
Dosta ljudi mi je reklo da tak vozim, a ak se i odlučim na sređivanje mislim da mi je povoljnije dati cca 3000 soma za repariranje nego ove druge opcije , a na sve opcije bilo nova , orginalna ili reparirana je godinu dana garancija
Kontakt 098/9159073

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #24 u: Veljača 09, 2012, 17:53:09 poslijepodne »
turbine su nazalost potrosna roba  -? srecom, ne volim traktore pa me do sada to nije zabrinjavalo, no gledajuci kako sad stvari stoje, nece vise biti niti benzinaca bez sugavog fena  :(