Srpanj 23, 2025, 21:27:10 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Trbušna vodenica ?  (Posjeta: 3579 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Klanjo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
Trbušna vodenica ?
« u: Veljača 06, 2012, 11:18:35 prijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 180
-   temperatura, 21
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  sutra ču znati
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  2 god
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    3tjd
-   koliko često i koliko mijenjate vode2-3 tjd
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarijada

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    juvelow unutarniji
-   način i periodi čišćenja filter materijala  prilikom izmjene vode
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) spžve keramika orginal od filtera

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  2 panja nema sluzi
-   grijač da
-   pumpa za zrak  da
-   CO2 sustav – kakav  ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)ništa

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  3 zlatne pajčolanke 1 pleho
-   starost ribica    2 god
-   ima li potencijalnih „terorista“  ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  2 puta dnevno jedan dan pauza

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  ništa
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)ništa
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptomanakostrešene ljuske napuhnuti trbuh pliva pri vrhu
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)da
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) nisam dosada vidio
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  danas ali nisam vidio akvarij 3 dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima 
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  jedna bolsna nije bilo uginuća
-  stanje ostalih stanovnikasve uredu

slika za kojih sat do dva
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Trbušna vodenica ?
« Odgovori #1 u: Veljača 06, 2012, 11:31:14 prijepodne »
Uh, UH Klanjo,

jesi li 100% siguran da je trbušna vodenica a ne da se riba prejela i ima zastoj u probavi.

Kako riba Pliva da li glavom prema dolje ili obrnuto ili normalno?

Dok ne vidim fotke ne mogu dati preporuku što sa ribom dalje ali u međuvremenu nabavi karantenu.

Također savjeti za ubuduće:

Obavezno moraš mijenjati vodu jednom tjedno uz usisavanje podloge barem 20 do 25%
Obavezno jednom mjesečno properi filter materijal u akvarijskoj vodi
Kada hraniš ribe 2 puta dnevno nadam se da ih hraniš vrlo malo te da konbiniraš ljuspice sa granulama te kuhanim graškoj, blitvom, špinatom, keljom i dr.
Također predlažem da jednom tjedno na hranu i u vodu dodaješ vitamine.

Čekam fotke, pozdrav.

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 06, 2012, 17:54:24 poslijepodne »
 Evo slika,riba je kolko tolko živahna kad dodjem blizu priđe meni traži jesti,pliva glavom prema gore sad ju vozim sa posla doma u karantenu pa čekam savjete kaj je i kaj napraviti.
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Veljača 07, 2012, 09:15:42 prijepodne »
Dosta teška situacija ali hajdemo joj probati pomoći.

Za sada je najbitnije da uzima hranu pa ćemo probati iskoristiti to na način da joj antibiotik dajemo hranom.

Prvi nam je zadatak izvući iz ribe suvišak vode a to čemo pokušati napraviti sa slijedećim:

1. sa gorkom soli magnezijev sulfat (MgSO4)  -  kupuje se u apoteci
2. sa mieralnom soli (Jbl AquaDur Plus, Sera Mineral salt i Chichlid Lake Sat)  -  kupuju se u Pet shopovima
3. sa diuretikom (Fluorosemid)  -  kupuje se u veterinarskoj ljekarni ili ambulanti

Što se tiće antibiotika ako si u mogučnosti predlažem da nabaviš Serine "BactoTabs" (Ima ih Aquashop hrvatska ili se javi na naš forum jer ih je nedavno nabavio jedan kolega pa pitaj da ti proda)
Ako ne uspiješ odmah nabaviti Bactotabs tada u veterinarskoj ambulanti ili ljekarni a možda i u apoteci za ljude kupi antibiotik Kloramfenikol.

A) Bactotabs daješ ribi 2 puta na dan a liječenje traje 7 do 10 dana.

B) Kloramfenikol umiješamo u onoliko hrane koliko će riba sigurno pojesti (100 mg na 10g hrane) i hraniti 3 puta na dan koliko riba može pojesti pazeći da se ne prejede, također u hranu zajedno sa kloramfenikolom umiješamo i Fluorosemid 0,3 ml/kg hrane ili 3 mg/kg hrane (max. do 0,8 ml/kg ili 8 mg/kg), liječenje traje 10 dana

Tijekom liječenja vodu mijenjaj svaki drugi dan 50%

Vodu u karanteni tretirati sa ½ čajne žlice gorke soli na 5 litara vode (svaki drugi dan promjena 50% vode i dodavanje gorke soli na količinu zamijenjene vode)
Vodu u karanteni tretirati sa mineralnom soli prema uputstvu proizvođaća (Jbl AquaDur Plus, Sera Mineral salt i Chichlid Lake Sat), (svaki drugi dan promjena 50% vode i dodavanje mineralne soli na količinu zamijenjene vode)

Evo prijatelju, ako joj ovo ne pomogne neće ništa drugo.

PS. Jako je bitno nabaviti sve ove soli, diuretik i antibiotik jer ako samo jedan element ove cjeline ne bude u upotrebi izlijećenje postaje upitno.

Javljaj nam se redovito, što si odlučio, kakva su zapažanja i kako se odvija liječenje te šalji redovito fotografije, pozdrav i sretno.

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 07, 2012, 09:43:47 prijepodne »
gorku sol sam stavio jos jucer jel moze eritromicin od antibiotika njime sam več lječio buble eye kod karasa.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Veljača 07, 2012, 09:59:00 prijepodne »
Eritromicin ubija gram pozitivne bakterije (i samo neke gram negativne bakterije) a bakterija Aeromonas hydrophila (najčešći uzročnik trbušne vodenice ali ne i jedini) je gram negativna bakterija.

Dakle, prijedlog su tablete Bactotabs kojima je aktivni sastojak Nifurpirinol a koji ubija i gram pozitivne i gram negativne bakterije te kloramfenikol.

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 07, 2012, 10:12:34 prijepodne »
Hvala,idem u nabavu.

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 09, 2012, 20:30:45 poslijepodne »
Znači ovak karantena je 30 lit. U ponedeljak je riba prebacena i dodano 3 zlicice gorke soli, u utorak ubačene 2,5 tablete furanola2,u srijedu ubacena cetvrtina 40mg-ske tablete fursemida,i danas ubaceno 15 mg jbl mineralne soli za ciklide,sutra izmjena 50% vode sa dodatkom svega ovoga prije u kolicina koliko mjenjam vode. u glavnom riba je sve gore napuhnuta ali jos uvijek se krece i piva po akvariju iako nece jesti kolko sam skuzio pa joj nisat ni ne dajem od jucer.

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 11, 2012, 13:58:15 poslijepodne »
Jučer izmjena bila sa dodacima svega,danas če druga čini mi se da se malo ispuhao iako još sve to loše izgleda,dao mu malo spiruline jede normalno,kaka normalno evo slika

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Veljača 11, 2012, 17:49:42 poslijepodne »
Klanjo,

pa kada su mu se pojavili ovi plikovi?

Sada se više brinem zbog ovih plikova nego zbog trbušne vodenice.

Ovo se događa kada je voda prezasićena plinovima malo smanji aeraciju zračnim kamenom. Nadam se da vodu iz slavine ne ulijevaš odmah u akvarij (barem malo treba odstojati a najbolje 24 sata) te da je voda približno iste temperature ko u akvariju a ne puno hladnija. Svježa voda ne smije biti tretirana sa nikakvim sredstvom za neutralizaciju klora.

Kada su se točno pojavili plikovi: Nakon što sam u vodu dodao________________________________ (napiši).

Hranu koju joj daješ ujutro u podne i naveće također namoči sa što više antibiotika (otopljenog u nekoliko kapi tekućine)

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 11, 2012, 18:08:48 poslijepodne »
Plikove sam vidio jucer kad sam došao sa posla prije nego sam mjenjao vodu,voda stoji 24 sata nije razlika u temp,jer ju grijem pokraj radijatora sad kad si malo bolje razmislim zadnje je bilo kaj sam dodao mineralnu sol koju sam razmutio u vodi iz karantene ali sam skuzio da drugi dan stalozila po dnu

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Veljača 11, 2012, 18:49:59 poslijepodne »
Uh, uh

Koju mineralnu sol koristiš i u kojoj gramaži?

Hajde u slijedećoj izmjeni vode u vodu samo ulij antibiotik i gorku sol a diuretik i mineralnu sol nemoj staviti.

Javljaj se sa novim fotkama, sretno.

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 11, 2012, 18:54:34 poslijepodne »
onu jbl aquadur ili tak nekaj,25 grama na 50 lit sutra necu dodati jer sam vec promjenio.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Veljača 11, 2012, 20:07:12 poslijepodne »
Aquadur je dobra sol za ovu namjenu.

Ali nikako mi nije jasna pojava mjehurića. 

Da li je možda uključena prejaka aeracija preko zračnog kamena pa je voda prezasićena kisikom?

Kolika je temperatura vode?

Offline Akviziter

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
« Odgovori #14 u: Veljača 12, 2012, 12:42:28 poslijepodne »
Ja sam mislio da su mjehurići normalna pojava kod ove bolesti? Našao sam par blogova koji su pričali o tome, te su te mjehuriće opisali kao tekućina koja izlazi "kroz kožu" (koliko je god to moguće). Stranica je na njemačkom ali je opisano što se sve događalo s ribom, odnosno kronologija liječenja (http://forum-goldfisch.de/Blogs/GoldfischBlog-1). E sada za one koji ne znaju Njemački a imaju google chrome, slobodno mogu iskoristiti "translate page" opciju ili koristiti google translate - dobije se razumljiva verzija što se sve događalo.

Citat:
Es bilden sich auf der dickeren Seite mit Flüssigkeit gefüllte Blasen die zwischen den gespreitzten Schuppen heraus kommen und nach einiger Zeit zusammen schrumpfen und abfallen.
Koristila je lijek "Interpet 9", koji je naručen iz Engleske.

Isprike radi ubacivanja u temu, ali eto - morao sam nadodati to kako bih i ja nešto naučio, te ispitao dal' je to stvarno (ne)česta pojava. (jer .. moguće je da i moja ribica ima ovu bolest pa želim saznati što je više toga moguće)

Sretno s ribicom : (!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Veljača 12, 2012, 17:26:08 poslijepodne »
Hajde molim te postavi nove fotografije.

Kako je riba?

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 12, 2012, 18:05:46 poslijepodne »
Smanjuje se oteklina veselija je budem poslikao pa pošaljem sad ču još malo ići vodu mjenjati,jedan mjehurić joj je pukao kolko sam skužio.

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 12, 2012, 20:52:59 poslijepodne »
Evo ga slike,znači danas sam zamjenio samo sa furanolom2 i gorkom soli.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #18 u: Veljača 13, 2012, 12:56:52 poslijepodne »
Hajdemo onda pokušati još nešto.

Kolika je temperatura vode?
Da li riba uzima hranu?

Probaj povisivati kroz par dana temperaturu vode svaki dan po 1 stupanj tijekom prijepodneva i još jedan tijekom poslijepodneva do zaključno sa 28C (cilj je ubrzavanje metabolizma)
Aeraciju vode ako je prejaka, malo smanji ali ako vidiš da se riba češće diže ka površini s ciljem da uzima zrak tada opet pojačaj.

Ako su ovi mjehuriči zaista voda a ne mjehuriči zraka onda znači da je prvotna terapija izazvala masovno izbacivanje vode (inaće se kod riba najviše vode izbacuje putem škrga i bubrega)

Ako kažeš da je riba manje otečena te ako si spreman još nešto probati tada predlažem slijedeće:

Uz antibiotik i gorku sol koja mora biti stalno u karantenskoj vodi:

1. ponovo se vrati na dodavanje fluorosemida i mineralne soli
2. Dodaj kuhinjsku sol (najbolje bi bilo Serin Ectopur ali može i kuhinjska) ubaci prethodno otopljenu sol u čašici vode i to 5g na 5l vode, nakon 12 sati dodaj još 5 grama a kada mijenjaš 50% vode dodaj 50% soli, dakle 5g.
3. razmrvi jednu tableticu antibiotika u što manje tekučine (desetak kapi) i kada se dobro otopi sa njime namoči nekoliko granulica (može i više) i daj riba da ih sve iz tvoje ruke pojede tri puta na dan.

PS. molim te linkove gdje se spominju ovi mjehuriči ispunjeni vodom

Molim te da svakodnevno javljaš stanje i stavljaš fotografije, sretno.

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 13, 2012, 17:33:29 poslijepodne »
Temp je negdje na 23c riba jede bez problema.
Nabavio ectopur samo ne kužim te oko doziranja ja mjenjam 15 lit vode dnevno pa mi objasni koliko ubacim unutra tih 15 lit  i koliko poslije dodam.
I daj mi reci jel nastavljam i dalje dodavati gorku sol?
I kaj nebu ta tableta previše,ogromna je barem mi se čini tak.

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #20 u: Veljača 13, 2012, 18:33:40 poslijepodne »
Ovako sam shvatila Plavog

Prvo stavljanje soli Ectopura na ukupnu litražu gram po litri. Zatim nakon 12 sati dodati 5 grama (ukupno ili po 5 litara, ne znam, nije ni meni baš jasno). Te kad mjenjaš, izvadiš 15 litara gdje ima 15 grama soli, treba i dodati na tih 15 litara odstajale i ugrijane vode opet 15 grama soli. Tak sam ja shvatila. Sol rastopi u što više vode u posebnoj posudi te dolij u akvarij ispred otvora pumpe da se što bolje rasprši.

Gorka sol koja ti je već u akvariju se isto treba održavati u omjeru koji imaš u akvariju te treba biti nadoknađena u količini u kojoj mjenjaš vodu (15l).

Sretno. Zlatne su ti inače jako dobri pacijenti ;)
« Zadnja izmjena: Veljača 13, 2012, 18:41:27 poslijepodne od Mins »
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #21 u: Veljača 13, 2012, 18:46:09 poslijepodne »
Tabletu antibiotika raskomadaj na 4 dijela i svaki puta kada pripremaš hranu (ujutro, podne i naveće) otopi jednu četvrtinu i natopi granulice hrane koje će sigurno pojesti.

ovo sa  soli (NaCl) ectopur dodaj 3 čajne žličice (5g=1čajna žličica) a nakon 12 sati dodaj još 3 čajne žličice. Nakon 24 sata mijenjaš 50% vode i dodaš 3 čajne žličice Ectopura.
Moraš promatrati reakcije ribice ako primjetiš bilo što čudno odmah razrijedi količinu soli u vodi na način da zamjeniš za prvu ruku 25% vode. Ako vidiš da se ribi na oku stvara mrena također smanji koncentraciju soli za 50%.

Naime ovo je ekstremna količina soli koju predlaže jedan moj kolega iz Amerike. Za mene osobno ovo je malo prejaka doza i ne znam kako će riba izdržati a da ne bude posljedica ali jako je bitno da je koncentracija NaCl veća u vodi u kojoj riba pliva nego koncentracija NaCl u tijelu ribe pa tada osmozom voda brzo izlazi iz tijela ribe.

Nije kolega napisao koliko dugo traje ova terapija sa dodatkom soli ali ja ne bih držao ribu dulje od 2 do 3 dana uz uvjet da se ne pojavljuje mrena na očima.

Također nastavljaš sa dodavanjem gorke soli i minerala i fluorosemida dokle god ne izađe suvišna tekučina napolje a kada izađe voda onda se nastavlja samo terapija sa antibiotikom u vodi i antibiotikom u hrani.

Molim te stalno javljaj kako je riba i šalji nove fotke.

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 13, 2012, 20:41:47 poslijepodne »
Ovak ja baš nebi išao na takve ekstremne mjere jer se sve povuklo i oni balončići i oteklina,ostalo je samo još jedna strana malo napuhana budem poslikao pa pošaljem,ja bi probao i dalje na ovaj način kak smo i krenuli jer je pomoglo,a možda napravim na ovaj način veču štetu ribi.

Mins ja sam se stvarno začudio ono kad sam krenuo sa lječenjem mislio sam da nema šanse da se oporavi a kak sam rekao sad je skoro skroz zdrava,mislim barem tak zgleda znam da če morati ostati još barem mjesec dana ili još više na oporavku poslje lječenja.

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 13, 2012, 21:09:29 poslijepodne »
Evo slika pa kaj misliš dali da idem na ovu opciju sa soli?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #24 u: Veljača 13, 2012, 22:32:21 poslijepodne »
Na fotkama se baš ne vidi najbolje ali mislim da još ima dosta vode u sebi. Bitno je nastaviti sa antibiotikom gorkom soli fluorosemidom i mineralnom soli.

Ako mu nisu više nekostriješene ljuske i ako je riba mršavija a ti to najbolje znaš tada nemoj iči sa soli. Bitno je da pojede hranu sa antibiotikom barem 5 dana.

Kada ribu budeš ponovo slikao upali svjetlo da se bolje vidi.