Srpanj 20, 2025, 14:30:46 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DIY--kakvo staklo odabrati?  (Posjeta: 2434 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Kales

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
DIY--kakvo staklo odabrati?
« u: Veljača 06, 2012, 09:29:21 prijepodne »
  Pozdrav svima, u maloj sam nedoumici pa bih trebao savjet....
Zapalio sam se za izradu akvarija i zapeo sam na početku...mogu nabaviti nekoliko kvadrata temperiranog stakla, kao za šofer šajbu...da li je to staklo bolje ili lošije od običnog za ovu svrhu? kod njega nema pucanja kao kod običnog već kad puca rasprsne se u milion komada...jedina mana što ja vidim kod tog stakla je zapravo sama obrada budući se ne može rezati kao obično već ima puno više posla s njim....
ako netko ima iskustva s tim molio bih da mi objasni, hvala

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: DIY--kakvo staklo odabrati?
« Odgovori #1 u: Veljača 06, 2012, 10:16:42 prijepodne »
  Pozdrav svima, u maloj sam nedoumici pa bih trebao savjet....
Zapalio sam se za izradu akvarija i zapeo sam na početku...mogu nabaviti nekoliko kvadrata temperiranog stakla, kao za šofer šajbu...da li je to staklo bolje ili lošije od običnog za ovu svrhu? kod njega nema pucanja kao kod običnog već kad puca rasprsne se u milion komada...jedina mana što ja vidim kod tog stakla je zapravo sama obrada budući se ne može rezati kao obično već ima puno više posla s njim....
ako netko ima iskustva s tim molio bih da mi objasni, hvala

Mana je i rasprskavanje u milion komada jer ako ti nesto zavrsi u staklu neces imati vremena izbacit vodu nego ce se sve u sekundi rasuti. Izbjegavati temperirana stakla.

Offline Kales

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Veljača 06, 2012, 10:35:52 prijepodne »

Mana je i rasprskavanje u milion komada jer ako ti nesto zavrsi u staklu neces imati vremena izbacit vodu nego ce se sve u sekundi rasuti. Izbjegavati temperirana stakla.
istina, raspuknuti će se, ali svako zlo za neko dobro...koliko se ja kuzim zato je i puno jače pa će podnijeti puno jači udarac, zar ne?
uglavnom, da li netko ima iskustva s takvim staklom i ako da, kakvih?

Offline Najki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #3 u: Veljača 06, 2012, 17:28:19 poslijepodne »

istina, raspuknuti će se, ali svako zlo za neko dobro...koliko se ja kuzim zato je i puno jače pa će podnijeti puno jači udarac, zar ne?
uglavnom, da li netko ima iskustva s takvim staklom i ako da, kakvih?

neznam bas dal je PUNO jace... majstor76 ti je dobro reko da ako se to staklo rasprsne imat ces pravi tsunami u kuci! kod ovog obicnog uvijek nesto ostane cijelo...  ;)

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #4 u: Veljača 06, 2012, 17:58:31 poslijepodne »

neznam bas dal je PUNO jace...

U biti je, 4-5 puta. Ali postupak rezanja temperiranog stakla ide nekako ovako:

Citat:
Heat the glass in a craft oven until it reaches 900 degrees Fahrenheit, then turn off the oven and allow the glass and oven to cool for 8 hours. This will make the glass so that it is no longer tempered and will not shatter when cut.

Tako da ako komadi plocevine nisu tocnih dimenzija koje trebas,  mozes se slikat  (ili pokusat gornji proces). Na kraju je jeftinije nazvat Aquaterru i narucit akvarij.

Offline zec-kiki

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Pakrac
« Odgovori #5 u: Veljača 09, 2012, 16:50:17 poslijepodne »
nemoj se zezati s tim moze biti poplave bolje naruci u pet shopu

Offline Kales

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Veljača 20, 2012, 08:13:24 prijepodne »
dakle, nitko nema takav akvarij pa da može reći iz prve ruke?  znači da sam ja prvi pa ću vam javiti kakva su iskustva, zasad je A1...prošao je crash test i ne sumnjam da će se pokazati kao odličan jer valjda bi onda i šoferšajbe bile od običnog stakla  8)
što se tiče obrade takvog stakla ako imate kolegu koji se bavi auto staklima to nije nikakav problem  ;)

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Veljača 20, 2012, 10:13:50 prijepodne »
Mislim da nebi bilo lose napravit od tog stakla akvari,ako je ko i kod sofersajbe onda je izmedju isto folija ko i laminirano staklo,u tom slucaju se nece rasprsnut nego samo raspucat ali ce ostat u komadu,a kod obicnog akvariskog stakla u slucaju nekakvog pucanja komadi stakla lete prema van i isto tako nedaj boze te moze komad i ubit,nema dugo je bio kod mene jedan kolega koji mi je objasnio sta bi se desilo u slucaju pucanja stakla,komadi pod velikim pritiskom vode lete ko projektili,tako da i to nije bajna situacija -?cini mi se da je bolja opcija onda to staklo ili laminirano koje je spojeno folijom izmedju

Offline Kubs

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Veljača 20, 2012, 13:28:22 poslijepodne »
Ovako: došao sam u napast da izradim akvarij od 90 litara. kakvo bi staklo trebalo?

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #9 u: Veljača 20, 2012, 13:45:15 poslijepodne »
Ovako: došao sam u napast da izradim akvarij od 90 litara. kakvo bi staklo trebalo?

Obicno float staklo. Bez ikakvih kemijanja oko laminiranih ili kaljenih stakala koja nisu namjenjena akvaristiti. Akvariji od tisuca litara su od obicnog stakla, nema razloga da se radi drugacije. Ako ces ga kresnut cekicem u dobro mjesto, raspast ce se u svakom slucaju.

Akvarij ionak nije da igras nogomet njime, vec da ga gledas na mjestu.

A i cesce popusta silikon ako spojevi nisu dobro napravljeni, ne pomaze pritom ako je staklo kaljeno, laminirano i ko zna kakvo.   :up:

Izracunas si mjere koje su ti potrebne i odes do najjeftinijeg staklara nek ti izreze  staklo i pobrusi i to je to.

Offline Kales

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Veljača 20, 2012, 14:33:03 poslijepodne »
da, jura je u pravu...ako si zapeo, radi i radi s čim možeš...kao što sam napisao u prvom postu bio sam u prilici nabaviti drugačije staklo, za 0 kn i šta je tu je, vjerujem da se nisam zeznuo...radi s čim hoćeš samo da izdrži stup vode  :up:

Offline Kubs

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Veljača 20, 2012, 18:33:03 poslijepodne »
nabavio sam staklo 4mm hoće li izdržati dim.700/550/250  planiram dolje i gore staviti ramu od L profila 20x20

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #12 u: Veljača 20, 2012, 20:10:40 poslijepodne »
25 cm visine?

evo vam kalkulator pa računajte http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium

The safety factor commonly used is 3.8

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #13 u: Veljača 20, 2012, 21:27:30 poslijepodne »
izdrzati hoce, samo je pitanje koliko ce se napuhivati bez gornjih ojacanja. Moja pretpostavka, do pola akvarija si siguran, nakon toga slijedi drasticno napuhavanje, a kad to vidis, odustati ces od daljnjeg punjenja.  ;) :D

Oprez sa tim kalkulatorom, praksa je par puta potvrdila da i sa faktorom 6 ili vecim, podatci koje izbacuje nema nikakvog smisla, jer (cini mi se) kao jedinu mjerodavnu referencu uzima visinu akvarija, sto u praksi ne funkcionira ukoliko duzina/sirina idu u neke "krajnosti"....

Osobno, ja nebih isao na 70x55, bez obzira na relativno malu visinu sa 4mm staklom.  Do 50x30 si siguran i bez ikakvih ojacanja, preko toga - idi na deblje staklo....

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #14 u: Veljača 20, 2012, 21:52:35 poslijepodne »
izdrzati hoce, samo je pitanje koliko ce se napuhivati bez gornjih ojacanja. Moja pretpostavka, do pola akvarija si siguran, nakon toga slijedi drasticno napuhavanje, a kad to vidis, odustati ces od daljnjeg punjenja.  ;) :D

Oprez sa tim kalkulatorom, praksa je par puta potvrdila da i sa faktorom 6 ili vecim, podatci koje izbacuje nema nikakvog smisla, jer (cini mi se) kao jedinu mjerodavnu referencu uzima visinu akvarija, sto u praksi ne funkcionira ukoliko duzina/sirina idu u neke "krajnosti"....

Osobno, ja nebih isao na 70x55, bez obzira na relativno malu visinu sa 4mm staklom.  Do 50x30 si siguran i bez ikakvih ojacanja, preko toga - idi na deblje staklo....

slažem se, ja nebi sa 4mm ništa više od 30lit slagala