Srpanj 23, 2025, 23:32:47 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Trbušna vodenica ?  (Posjeta: 1129 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
Trbušna vodenica ?
« u: Veljača 04, 2012, 16:44:13 poslijepodne »
Evo baš sam kupio u pc-u pet zebrica, kad sam ih stavio u akvarij primjetio sam da je jedna krupnija kao malo napuhnuta i kad sam detaljnije pogledao vidio sam da su joj ljuskice malo nakostrješene, proguglo sam po netu i vidio da bi mogla biti trbušna vodenica, prilično zaj :-Xana stvar. Odmah sam je izvadio i stavio u posebnu posudu, e sad, kad ju promatram ribica pliva većinom kraj površine, sporija je, ali dobro pliva, živahno, peraje joj nisu skupljene, već su u normalnoj poziciji raširene, normalno ne želim riskirati i staviti je u akvarij da slučajno ne bi zarazila druge, ako je zaražena naravno. Akvarij je 27l (30x30x30) i upravo je prošao fazu cikliranja tako da su zebrice ( 4 kom. ) prvi stanovnici, osim pužića koji su stigli sa biljem, filter je atmanov hang on hf 0100 tako nešto, grijač 50w, eto ako netko zna što bi to moglo bit bio bi jako zahvalan.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Trbušna vodenica ?
« Odgovori #1 u: Veljača 06, 2012, 09:37:40 prijepodne »
Ako si 100% siguran da je riba oboljela od Trbušne vodenice i ako uzima hranu treba odmah započeti liječenje sa antibiotikom uz dodatak gorke soli i mineralnom soli.

Dakle, Liječenje sa Serinim Bactotabs (kontaktiraj Aquashop hrvatska mislim da ih imaju), gorku sol kupi u apoteci a mineralnu sol u Pet shopu (Jbl AquaDur Plus, Sera Mineral salt i Chichlid Lake Sat).

Liječenje traje 7 do 10 dana a neka riba jede komadiće tabletice tri puta na dan. Vodu u karanteni tretirati sa ½ čajne žlice gorke soli na 5 litara vode a mineralnu sol prema uputstvu proizvođaća.

Svaki drugi dan promijeni cca 30% do 50% vode i za toliko nadadaj gorke soli i mineralne soli.

Za vrijeme liječenja drži temperaturu na 25C, neka akvarij bude bez paljenja svijetla i ukljućena aeracija preko zračnog kamena.

U slućaju da odmah ne možeš nabaviti Bactotabs kreni sa liječenjem Kloramfenikolom (kupuje se u apoteci ili u veterinarskoj ambulanti-apoteci).

Kloramfenikol umiješamo u onoliko hrane koliko će riba sigurno pojesti (100 mg na 10g hrane)
Vodu u karanteni tretirati sa ½ čajne žlice gorke soli na 5 litara vode
Vodu u karanteni tretirati sa mineralnom soli prema uputstvu proizvođaća (Jbl AquaDur Plus, Sera Mineral salt i Chichlid Lake Sat)

Sretno i redovito javljaj promjene a ako si u mogučnosti obavezno postavi fotografije kako je riba izgledala prije liječenja a kako nakon liječenja.

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 07, 2012, 21:33:01 poslijepodne »
Jučer sam primjetio da je još jedna zebrica čudna pa sam ju uklonio iz akvarija i stavio sa ovom prvom oboljelom, naime boravila je u jednom dijelu aq i mirovala što je za njih čudno i ubrzano disala, trbuh joj je bio malo napuhnut i imala je končast izmet. Danas se činila ok, al sad sam primjetio da ima crvenu točkicu na boku kao i ova prva oboljela koja je još uvijek bljedunjava , nakostrješenih ljuska i sporo pliva. Ne znam dali je to neki nametnik i kako bi im pomogao, pošto nisam ovih dana u mogučnosti nikud ič lječim ih sa onim što imam doma, stavljam im malo himalajske soli u vodu i gnječeni češnjak, znam možda je to smješno al kaj bum, htjeo bi im pomoć ako mogu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Veljača 08, 2012, 10:13:10 prijepodne »
Tako ih na žalost nečeš izliječiti i u tom slučaju ti samo mogu preporučiti da im olakšaš muke i eutaniziraš ih.

Očito nešto nevalja sa vodom u tvom akvariju pa predlažem da hitno :

1. promijeniš 50% vode uz detaljno usisavanje podloge te da uliješ duplu dozu Easy Life FFM-a a slijedeći dan duplu dozu vitamina (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
2. jednom mjesečno moraš proprati filter materijal iz filtera u izvađenoj vodi iz akvarija
3. ako u filteru imaš vatu odmah je baci i izamijeni ju sa akvarijskom spužvom također ako imaš aktivni ugljen baci ga napolje

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 08, 2012, 16:33:05 poslijepodne »
Ove ostale tri su dobro, živahne su, non stop se natjeravaju po akvariju, i fino papaju, ove dvije su došle bolesne iz petcentra, inače sam čuo da su im ribe u lošem stanju i nisam tamo namjeravo ih kupit al kak je vani bio kijamet nije mi se dalo do utrina. Izgleda da ču ih morat poslat na vječna lovišta, evo jedna je sama otišla nočas, našo sam ju izvrnutu :'(. Puno Ti hvala na savjetima :zagrljaj:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Veljača 09, 2012, 10:00:45 prijepodne »
Žao mi je riba...

Ubuduće kupuj u Zoo Villi-u ali svejedno dobro pogledaj i kupi samo najživahnije ribe.

Pozdrav i sretno ubuduće.