Kolovoz 04, 2025, 10:43:30 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Zlatne ribice - pijesak? (da/ne - zašto?)  (Posjeta: 3877 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Akviziter

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
Zlatne ribice - pijesak? (da/ne - zašto?)
« u: Veljača 03, 2012, 22:51:54 poslijepodne »
Dobra večer!

Kako sam htio odvojiti ovu temu od "slatkovodnih bolesti" gdje mi je korisnik "985plavi" rekao da pokrijem pješčanu podlogu sa krupnijom granulacijom jer je to, možda, jedan od razloga zašto mala ribica ima problema s probavom. To sam napravio - prekrio sam pijesak krupnijom granulacijom te sam dio pijeska isisao van. No, meni se čini da moje zlatne i Misgurnus vole taj pijesak... od kada sam se počeo brinuti za ribice sam dost' toga pročitao te se oko ovog "lome koplja". Neki kažu (jedan od izvora na DE jeziku: http://goldfische.kaltwasseraquaristik.de/becken.htm) da je bolje da imaju fini pijesak... naime, i meni je to isto logično pošto vole ubacivati kamenčiće u usta ali drugi kažu da ih mogu pojesti i da ih neke ribice jedu..

Vaše misli?

Offline stomed

• Punopravni član
Odg: Zlatne ribice - pijesak? (da/ne - zašto?)
« Odgovori #1 u: Veljača 03, 2012, 23:00:38 poslijepodne »
zlatne nisam imao pa neznam, vjerojatno mogu progutati ali nisu zivotinje bas glupe da to rade, odapele bi vec..a nekako mi se cini da su u puno slucajeva pametnije nego mi kad je pitanje sta trpati u sebe

Offline shumy

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: vinkovci
« Odgovori #2 u: Veljača 03, 2012, 23:06:26 poslijepodne »
zlatne se jako vole igrat pjeskom i u toj igri se desi da progutaju.i zato se preporuča malo krupnija granulacija.

Offline Laki8472

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #3 u: Veljača 08, 2012, 03:58:29 prijepodne »
Koliko sam razumio imas obican pijesak i sada bi stavio onaj malo krupnije granulacije?
Obican nije preporucljiv za filter, jer se lako digne i ulazi u filter te ga moze trajno ostetiti.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 09, 2012, 11:40:17 prijepodne »
Čitao sam dost' toga na Internetu gdje je dosta ljudi reklo da je običan pijesak super za zlatne a drugi kažu da je najbolje koristiti veću granulaciju. Nažalost, ljudi ili ignoriraju poruke koje šaljem ili ih ne dobivaju a mene samo zanima kako on zna što je najbolje za ribice : P i to je sve. Kao što sam rekao da sam prekrio pijesak krupnijom granulacijom jer mi je tako bilo rečeno. Jedino konkretno što sam pročitao, da ako ribe i progutaju veći kamenčić\pijesak a isti nisu ljepljivi - proći će kroz probavu bez problema. Dok postoje neke vrste pijeska/kamenčića koji se lagano zalijepe pa riba ima problema.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Veljača 09, 2012, 12:58:05 poslijepodne »
Čuj, prirodno okružje u kojem zlatne ribe žive a na to su i genetski prilagođene jeste podloga od blata (bare, jezera...) to su ribe koje ruju po blatu i iz blata jedu školjke i ostale organizme. Njihov je sistem hranjenja takav da GUTAJU hranu tako da uz hranu progutaju sve što je okolo jer je sistem gutanja kao vakuum pumpa. Kada progutaju hranu dio otpadaka ispušu napolje iz usta ali dio prođe u probavni trakt i tada može biti problema ali večinom prođe kroz cijeli probavni trakt napolje.

Budući da zlatne ribe svojom anatomskom građom spadaju u skupinu riba ZRAKOVODNICA (Zračni mjehur je kod riba koje spadaju u skupinu zrakovodnica (Physostoma) spojen tankom pneumatskom cjevčicom (ductus pneumaticus) sa jednjakom pa kažemo da ove ribe mogu regulirati volumen i sastav plina u plivajućim mjehurom na način da gutaju atmosferski zrak ili ga izbacuju napolje podrigivanjem (eruktacija). ), kod njih sitna zrnca pijeska mogu začepiti ductus pneumaticus i tada nastaju problemi sa plivanjem ribe, sa održavanjem ravnoteže i sl. Kada se ovo dogodi riba ne može gutajuči zrak izregulirati normalno plivanje nego treba dulje vrijeme kako bi se izregulirao tlak u zračnom mjehuru ekstrakcijom plinova iz krvi preko čudnovate mrežice (rette mirabile)...

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #6 u: Veljača 09, 2012, 13:10:43 poslijepodne »

Budući da zlatne ribe svojom anatomskom građom spadaju u skupinu riba ZRAKOVODNICA (Zračni mjehur je kod riba koje spadaju u skupinu zrakovodnica (Physostoma) spojen tankom pneumatskom cjevčicom (ductus pneumaticus) sa jednjakom pa kažemo da ove ribe mogu regulirati volumen i sastav plina u plivajućim mjehurom na način da gutaju atmosferski zrak ili ga izbacuju napolje podrigivanjem (eruktacija). ), kod njih sitna zrnca pijeska mogu začepiti ductus pneumaticus i tada nastaju problemi sa plivanjem ribe, sa održavanjem ravnoteže i sl. Kada se ovo dogodi riba ne može gutajuči zrak izregulirati normalno plivanje nego treba dulje vrijeme kako bi se izregulirao tlak u zračnom mjehuru ekstrakcijom plinova iz krvi preko čudnovate mrežice (rette mirabile)...

Plavi, posto zl. riba ima 2 sustava za reguliranje plovnosti, koji sustav se u normalnim okolnostima koristi? Da li jedan sustav ima prednost pred drugim ili se nekako ravnopravno koriste?

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Veljača 09, 2012, 13:43:33 poslijepodne »
Ribe koriste najčešće mehanizam koji im omogučava najbržu regulaciju tlaka plinova u zračnom mjehuru a to je gutanje i regurgitacija atmosferskog zraka a što im omogućava brzo spuštanje u dublju vodu i brže dizanje ka površini. Dok je drugi mehanizam više pod regulacijom vegetativnog živčanog sustava.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 09, 2012, 18:42:22 poslijepodne »
Napokon jedan konkretni odgovor što bi se moglo dogoditi s pijeskom. A što se tiče mojeg pijeska u aq. proći će vrijeme da ga potpuno izvućem van, a prekrivanje ne pomaže jer Misgurnus jednostavno ruje po akvariju te zakopava mi zrnca veće granulacije. Prošli put sam s mijenjanjem vode isisao dost' pijeska te postavio kamenje ali svejedno nedovoljno.