Kolovoz 08, 2025, 16:53:44 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Problem sa startanjem Eheim 2126 filtera  (Posjeta: 4202 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline solaris

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
Problem sa startanjem Eheim 2126 filtera
« u: Veljača 01, 2012, 09:09:47 prijepodne »
Imam problem s ovim filterom. Kupila sam ga rabljenog preko foruma i osoba od koje sam ga kupila tvrdi da je filter ispravan. Kada sam ga postavila na svoj akvarij jednostavno ga nisam mogla pokrenuti da ima normalan protok nego je stalno piškio po malo. Gumb za startanje filtera nije radio (nedostaje nepovratni ventil) pa sam pokušala povući na ispuhu sama. Filter se napunio, alikad sam ga uključila voda gotovo da nije izlazila. Tad sam skužila i da curi na spoju cijevi i one glave u kojoj se cijevi montiraju pa sam promijenila cijevi jer su originalne bile stare i plastične, ali nije prestalo curiti. Onda sam naručila nepovratni ventil i tu glavu za cijevi. Više ne curi voda na spoju, ali još uvijek filter ne radi kako spada. U protoku se nije ništa promijenilo.

Više nemam ideja kaj da radim da ga pokrenem kako spada. Je li potoji neka posebna eheim caka koju ja ne znam ili kaj??? Sada već tri tjedna nemam filter na akvariju. Ribe su nekim čudom još uvijek žive mada cijeli akvarij izgleda jako otužno. Ako ovo ne riješim uskoro bacit ću taj usrani filter kroz prozor!!!

Pomoć??

Offline Godfish

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Problem sa startanjem Eheim 2126 filtera
« Odgovori #1 u: Veljača 01, 2012, 09:41:12 prijepodne »
Imam stariji model Eheim filtera ali je princip vjerojatno sličan.
Namjesti usis odvodne cijevi u akvarij;u filter natoči vode koliko god je moguće;upali filter;crijevo gdje bi trebala izlaziti voda (bez plastičnog nastavka) na usta i vuci dok god ne poteče normalnim mlazom (pripremi kanticu za ispljunuti vodu  :D );natakni plastični nastavak i to bi trebalo biti to...
Filter će vjerojatno krčati u početku ali to će potrajati kratko vrijeme dok ne izbaci zrak iz sustava.
Baš jučer sam završio seljenje i ovim načinom pokrenuo filter.
- :a042:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Veljača 01, 2012, 10:57:30 prijepodne »
vjerujem da ti negdje ostane zrak. Iako su filteri napravljeni tako da je izlaz skroz gore i zrak bi trebao izaci van ponekad se to ne dogodi. Imam 2222 i isto mi se desava da nakon pokretanja protok ne bude kako treba. No ako ga napunim rucno nalijevajuci vodu krou izlazno crijevo onda u pravilu starta kako treba, Kad ga napunim tak da povucem zrak kroz izlazno crijevo onda zna zezati. Nema logike ali eto, tako je.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 01, 2012, 13:02:17 poslijepodne »
jesi otvorila propeler da on ne steka? nekada se ljudima napuni prljavstinom, vatom, itd, pogotovo ako duze stoji nekoristen pa se sve fino osusi i neradi kako teba. ako i dalje neradi poslje ciscenja i cjeli je pun vode, onda si ga kupila od prave postenjacine -?

Offline solaris

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 02, 2012, 09:51:24 prijepodne »
Ma nema kaj nisam probala. Rastavila sam propeler i sve očistila od kamenca da ne zeza, promijenila hrpu dijelova, pokušala pokrenuti ovako i onako... otvorila gumb za startanje u nadi da ću vidjeti nekaj kaj ne dihta, ali nikaj. pun je zraka i nikako ga ne izbacuje.

A o poštenjačini neću ni pričati... Nikada više nešto rabljeno s foruma. Bez uvrede, ali ovo je već drugi put da mi se to dogodilo, a sve što ja prodam radi savršeno. Stvarno ne razumijem. Kaj je ljudima teško reći da nekaj ne štima i biti iskren? Lakše je raditi probleme pa nek se druge budale živciraju... a akvarij neka mi krepa jer kaj njih boli briga!!

Offline reebeech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #5 u: Veljača 02, 2012, 10:37:10 prijepodne »
mozda banalan razlog, ali vidio sam jednom kako je covjek jednom filter postavio u ravnini sa akvarijem, umjesto ispod njega..pa se mucio par dana sa startanjem, protokom i sl....pretpostavljam da ovdje nije takav slucaj, ali ne mislim da ne skodi i to spomenuti  :)

Offline solaris

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 02, 2012, 13:36:23 poslijepodne »
Hvala, ali nije taj problem. Akvarij je Juvel i stoji na juvel ormariću tako da je filter dolje u ormariću i ima dosta pada, ali opet ne više od onih maksimalnih 160cm. još mi je više žao kaj je to tremo filter i kaj je za akvarije veće od 250 litara, a moj je akvač ubiljen i htjela sam namjerno jaći protok i sada sve ide u krasi k.... Žao mi je kaj sada ispadam luda i isfrustrirana, ali nikako da mi krenu stvari s tim akvarijem. FIlter je trebao biti velika prekretnica. Prodan je kao potpuno ispravan i ja sam izvadila unutarnji bioflow da bi stavila ovaj i sada nikaj!!

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #7 u: Veljača 02, 2012, 14:01:47 poslijepodne »
Za početak, vrati unutarnji filter ako ga još imaš, to bi trebalo malo pomoći. A drugo, bilo bi lijepo da ti se čovjek koji ti ga je prodao javi pa da objasni u čemu je problem? Jesi ga kontaktirala?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 02, 2012, 14:06:01 poslijepodne »
vjerojatno je motor otisao,, ili, sto je isto moguce i bolja solucija za tebe...da je glava zaprljana. to je normalno kod starijih filtera. trebaju se skinuti oni sarafi s unutarnje strane i ocistiti, ali ako neznas bolje daj nekome drugome da ti to pogleda. to je onaj odvod gdje voda ide kroz glavu.
-ljudi te zajebu jer su ljudi takvi, nije ljepo ali nitko nam ni nije obecao da ce biti ljepo u zivotu, tako da.. nista, bar si pametnija odsada i izvuci pouku.najgore je od svega sto 1 prevarant zajebe 10 postenih i ti onda nemas vise povjerenj u nikoga i sve ih gledas na isti nacin.
p.s.slobodno reci od koga je kupljen, nista nelazes nisi ti ta koja nije korektna i poci ces time drugima

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 02, 2012, 14:11:34 poslijepodne »
na ebay.de mozes naci i polovne i nove djelove ako zatrebas, ima kupiti i cjela glava posebno i nisu preskupi. samo treba kontaktirati i raspitat o shipingu i molit da ti pisu manju cijenu zbog carine. bar ja tako radim kada nesto trebam.. http://www.ebay.de/sch/i.html?_trkparms=65%253A12%257C66%253A2%257C39%253A1%257C72%253A5697&rt=nc&_nkw=Eheim%202126&_trksid=p3286.c0.m14.l1513&_pgn=1

Offline kaja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #10 u: Veljača 02, 2012, 14:36:35 poslijepodne »
Probaj sa vazelinom namazati ovaj okrugli gumb koji sluzi za prime.
Ako stisnes i gumb udje unutra ali se ne vraca van, ili se vraca skroz sporo, onda ti je to to.
Okrenes poklopac naopacke i u rupice sa bibo stapicem ili necim slicnim polako namazes. bilo bi jos bolje ak imas onaj eheimov sprej
kad se stavi dovoljno vazelina, onda gumb profunkcionira.

Napuni filter s vodom, sve zatvori, ukljuci u struju, dva-tri put stisni gumb i trebalo bi fercerati.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 02, 2012, 14:43:53 poslijepodne »
vjerojatno je motor otisao,, ili, sto je isto moguce i bolja solucija za tebe...da je glava zaprljana. to je normalno kod starijih filtera. trebaju se skinuti oni sarafi s unutarnje strane i ocistiti, ali ako neznas bolje daj nekome drugome da ti to pogleda. to je onaj odvod gdje voda ide kroz glavu.
-ljudi te zajebu jer su ljudi takvi, nije ljepo ali nitko nam ni nije obecao da ce biti ljepo u zivotu, tako da.. nista, bar si pametnija odsada i izvuci pouku.najgore je od svega sto 1 prevarant zajebe 10 postenih i ti onda nemas vise povjerenj u nikoga i sve ih gledas na isti nacin.
p.s.slobodno reci od koga je kupljen, nista nelazes nisi ti ta koja nije korektna i poci ces time drugima
nije motor. On ili radi ili ne radi.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 02, 2012, 20:25:51 poslijepodne »
pa vidis da neradi :) uostalom, zasto nebi moglo biti problema u samoj zalivenoj glavi/kucistu motora?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 02, 2012, 23:34:18 poslijepodne »
motor radi, ali nema protok jer je vjerojatno negdje zrak.
u zalivenom kucistu mozes imati samo jedan problem a to je prekinuti strujni krug. A u tom slucaju ne radi uopce. Drugi dio je je osovina i rotor. To mozes jedino potrgati jer se tu nema kaj pokvariti.

Offline nesa1

• Punopravni član
  • Dob: 59 Lokacija: Vrsac
« Odgovori #14 u: Veljača 03, 2012, 10:31:13 prijepodne »
Ma nema kaj nisam probala. Rastavila sam propeler i sve očistila od kamenca da ne zeza, promijenila hrpu dijelova, pokušala pokrenuti ovako i onako... otvorila gumb za startanje u nadi da ću vidjeti nekaj kaj ne dihta, ali nikaj. pun je zraka i nikako ga ne izbacuje.

Ako imas vazduha u filteru, jednostavno ga celog prodrmaj par puta i vazduh ce izaci.
Probaj na ovaj nacin. Ja tako uvek radim.

Offline solaris

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 03, 2012, 10:45:30 prijepodne »
Dakle, jučerašnji razvoj događaja (u tanane jer je više glava pametnije od jedne):

Otvorila sam glavu filtera, podmazala sve gumice, podmazala gumb za startanje (sada radi savršeno), zatvorila i spojila na cijevi. startala filter, upalila i opet piški. Pokupavam na ispuh nacuclati vodi i opet ga upaliti, opet piški. Otvaram glavu filtera, a ona puna vode. Nosim filter, glavu i cijevi u kadu. Otvaram glavu filter i skužim da mi se u starter gumbu pomaknula gumica i da je zato curilo po glavi (tako je curio i prije). To sređujem i brišem glavu da vidim da li će opet curiti ili ne. Spajam cijevi i usis stavim u kantu punu vode na pola metra iznad filtera, a ispuh pustim u kadu. Startam filter na gumb i palim ga i na moje iznenađenje radi!! Radi super. Nepovratni ventil zabijen do vrha, protok na maksimumu i pada mi kamen sa srca. Vraćam sve u akvarij. Cijevi normalno u vodu, filter ispod akvarija u ormarić... Startam, palim i opet piški. Nepovratni ventil skoro skroz pri dnu. Koj ti je k...?!?!?! Vadim ispuh van iz akvarija, spuštam ga 30 cm i počinje voda sama teči, a filter ugašen. Palim filter i voda kreće super. Nepovratni ventil na vrhu, protok na maksimumu... Vraćam ispuh u akvari i opet piški, nepovratni ventil skoro zatvoren... Onda sam ugasila filter da ga ne bacim kroz prozor s trećeg kata, popila sam jednu ciapirinju i otišla prošetati psa da ohladim živce.

Sada mene mući kaj je filteru i da li da se dalje opće gnjavim s nabavom dijelova i onda da se nadam da će proraditi i biti pouzdan ili da jednostavno kupim novi filter, ali kaj ću onda s ovim?

E i da, probala sam tresti i mučkati filter da zrak izađe van i ne pomaže

Offline nesa1

• Punopravni član
  • Dob: 59 Lokacija: Vrsac
« Odgovori #16 u: Veljača 03, 2012, 11:08:25 prijepodne »
1. Nazovi coveka od koga si ga kupila, i neka ti vrati novac.
2. Ako nece da vrati, znaci da je znao u cemu je problem, i javno napisi od koga je, da drugi ne prodju kao ti.
3. Imas li nekog u blizini ko se razume, da dodje i pogleda.
Javi nam sta si uradila.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 03, 2012, 11:47:13 prijepodne »
jesi mijenjala onaj O-ring? Mislim da ti to ne dihta dobro i da ti se zato glava puni vodom i onda curi. To je dosta cesti problem na tim eheim pro II filterima. Classic je puno pouzdaniji po tom pitanju. A to nije predvidjeno za zamjenu  :roll: Odnosno ne mozes to kupiti posebno od eheima.
gle ovo http://www.njagc.net/articles/eheim_oring.htm
imas ih ovdje http://atomicrice.com/catalog.html
no mozda se moze naci i kod nas po ducanima, ne znam koliki je promjer

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 03, 2012, 11:48:44 prijepodne »
u zalivenom kucistu mozes imati samo jedan problem a to je prekinuti strujni krug. A u tom slucaju ne radi uopce. Drugi dio je je osovina i rotor. To mozes jedino potrgati jer se tu nema kaj pokvariti.

magnet moze oslabiti, ali ne bas brzo..sta ja znam, moglo se od pregrijavanja nesto otopiti po navojima, los kontakt, nemam pojma, ali vidim da je nesto cudno
-a dal filter i prazan tako sporo ide?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 03, 2012, 11:49:49 prijepodne »
nema li eheim sve rezervne dijelove u prodaji? za seriju 3 ima za starije neznam..

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 03, 2012, 12:06:20 poslijepodne »

magnet moze oslabiti, ali ne bas brzo..sta ja znam, moglo se od pregrijavanja nesto otopiti po navojima, los kontakt, nemam pojma, ali vidim da je nesto cudno
pa onda nemoj pricati bzvz
nema li eheim sve rezervne dijelove u prodaji? za seriju 3 ima za starije neznam..
jesi procitao prvih par recenica iz onog prvog linka kaj sam stavio???

Offline solaris

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 03, 2012, 12:07:28 poslijepodne »
Ma jučer kada sam otvorila glavu drugi put sam ponovo namazala taj o-ring sa masti i oprezno sve ugurala unutra i sada dihta i ne curi vipe voda u glavu, ali mi se nekako čini da je ta gumica krive veličine. Frajer je rekao da je kupio nedavno novu gumicu zbog osobne sigurnosti da mu ne poplavi dnevni boravak. I nakon toga je morao rasformirati akvarij jer se više ne stigne baviti pa zbog toga prodaje filter. Možda je kupio krivu gumicu i sve poremetio. Ali gdje ću doći ako sada krenem sve moguće djelove kupovati nove. Mogla sam za te nove jednostavo kupiti professional III novi u dućanu i imati garanciju, a ne ovako se je...

A inaće,kada sam kupovala filter frajer je rekao da će mi vratiti pare ako nekaj ne valja. Ja sam mu se za 2-3 tjedna javila da imam ovaj problem s filterom i da ga pokusavam riješiti. I sada je prošlo već dva mjeseca, problem nije riješen, ja sam potrosila još dodatne pare na filter, a kada sam se frajeru javila prije 2 tjedna da filter još uvijek ne radi pravio se kao da sam ja kriva ili tako nešto... trebao je ostati sa mnom da pokrenemo filter skupa, onda bi ja vidjela da je potpuno ispravan, frajer mi je dosao s malim djetetom doma s tim filterom i sada nekaj brije kako smo ga trebali pokrenuti. Kako molim te??? Ispričavam se, odem u OT, ali sam toliko isfrustrirana.

Offline EmptyWaterTank

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #22 u: Veljača 03, 2012, 12:08:49 poslijepodne »
A gle, po meni stvar je jednostavna... htjela si ispravan polovni filter. Ovaj to očito nije. Probaj kontaktirati majstora koji te ga je prodao - pa ako je imalo normalan vratiti će ti nofce. Ako nije kupi novi filter, štedi živce!
:)

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 03, 2012, 13:20:03 poslijepodne »

pa onda nemoj pricati bzvz
jesi procitao prvih par recenica iz onog prvog linka kaj sam stavio???

citam koliko mi se cita i zapamtim koliko mislim da trebam zapamtiti :) zato i je forum a ne nesto drugo.  i nepricam bezveze vec ono koliko znam iz vlastitog iskustva, a akoo neko misli da sam tu da serem bzv  i muljam ljude onda ovom prilikom osobno javno pozivam da mi se sto prije izbaci s foruma.
i usput, ja sam imao pumpu koja je prekidala rad, tako da nije uvjek samo il radi il neradi. a eheim bi trebao imati sve dijelove u prodaji, koliko znam svi su pod brojem navedeni, a uz ovoliko zafrkancije jeftinije je naci novu glavu s ebay, barem bi ja tako da neznam drugo.
-ako curi vodaiz njega, nije to do o ringa, bar ne onog velikog..vjerojatno curi preko gumba za pumpanje i treba se otvoriti glava..bar su tako svi drugi popravljali svoje a ako ima kakav bolji nacin rado bih ga naucio. i tako se stari filter treba otvoriti i ocistiti u svakom slucaju, pitanje je samo vremena, prljavstina se nakuplja i na ventilu, gumbu i dovodu, odvodu..to je sasvim normalna pojava

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 03, 2012, 18:33:08 poslijepodne »
Ma jučer kada sam otvorila glavu drugi put sam ponovo namazala taj o-ring sa masti i oprezno sve ugurala unutra i sada dihta i ne curi vipe voda u glavu, ali mi se nekako čini da je ta gumica krive veličine. Frajer je rekao da je kupio nedavno novu gumicu zbog osobne sigurnosti da mu ne poplavi dnevni boravak. I nakon toga je morao rasformirati akvarij jer se više ne stigne baviti pa zbog toga prodaje filter. Možda je kupio krivu gumicu i sve poremetio. Ali gdje ću doći ako sada krenem sve moguće djelove kupovati nove. Mogla sam za te nove jednostavo kupiti professional III novi u dućanu i imati garanciju, a ne ovako se je...

A inaće,kada sam kupovala filter frajer je rekao da će mi vratiti pare ako nekaj ne valja. Ja sam mu se za 2-3 tjedna javila da imam ovaj problem s filterom i da ga pokusavam riješiti. I sada je prošlo već dva mjeseca, problem nije riješen, ja sam potrosila još dodatne pare na filter, a kada sam se frajeru javila prije 2 tjedna da filter još uvijek ne radi pravio se kao da sam ja kriva ili tako nešto... trebao je ostati sa mnom da pokrenemo filter skupa, onda bi ja vidjela da je potpuno ispravan, frajer mi je dosao s malim djetetom doma s tim filterom i sada nekaj brije kako smo ga trebali pokrenuti. Kako molim te??? Ispričavam se, odem u OT, ali sam toliko isfrustrirana.
moguce da je gumica kriva. Jer eheim taj dio nema u ponudi pod rezervni sigurno.
A koliko vidm po slikama, ta gumica je u biti sve. Sluzi kao dihtung da ne curi, sluzi kao dihtung za taj sistem pumpe jer kad pumpas onda citava glava ide gore-dolje.
Radikalno rijesenje prije nego kaj sve bacis u PM je da jednostavno zasilikoniras dobro citav taj dio. Izgubis "prime" sistem ali i dalje mozes normalno cistiti filter jer je rotor sa donje strane. Curiti ne bi trebalo vise u glavu, znaci niti van. Moze ti curiti jedino kad popusti onaj dihtung oko glave, ali taj se da kupiti. Jedino ne znam koliko bi bilo problematicno to postaviti na pravu visinu.