Srpanj 05, 2025, 07:34:48 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: cory panda treba pomoć  (Posjeta: 2890 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vrabac

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 48
cory panda treba pomoć
« u: Siječanj 29, 2012, 23:10:57 poslijepodne »
Molimo pomoć iskusnih!!!

U aq od 24L je 6 pandica, 1 ancić i 1 bettan. Aq oprema komplet Aqua szut - filter, grijač (temp. na 25˙C), poklopac sa svjetlom.
Prije otprilike mjesec dana smo primijetili da su se nekim pandicama škrge lagano zacrvenile. Prije dva tjedna se jednoj pandici i trbuščić kod peraja zacrvenio. Nakon čišćenja akvarija i promjene 50% vode (sauganje dna i promjena cca 8 L vode inače na tjednoj bazi) ubacili smo duplu dozu FFM-a i duplu dozu vitamina. Nakon dva dana ubacili jednu dozu FFM-a, vitamini. Prošli vikend kod regularnog čišćenja i promjene vode ubacili jednu dozu FFM-a, vitamini. Jučer opet regularno čišćenje i jedna doza FFM-a.
Prema testeru Dajana 3u1 koji imamo je teško reći koje su vrijednosti, al otprilike: pH 6.8-7.2, kH 10-15, GH 7-14. Prema JBL tekućem testeru kH 9 (prije dva tjedna bilo je 11, a ostale vrijednosti otprilike iste).

Sljedeći tjedan se bacamo u nabavku novog aq od cca 65L u koji planiramo premjestiti pandice i ancića, a u ovom ostaje samo bettan. Obzirom da se novi aq treba zaciklirati (a to traje..) bilo bi dobro da nam pandice izdrže do novog setup-a.

Svi prijedlozi su dobrodošli!!!

Slikice su slikane mobaćem, pa i nisu baš, al valjda će se vidjeti...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: cory panda treba pomoć
« Odgovori #1 u: Siječanj 30, 2012, 10:05:54 prijepodne »
Pozdrav vrabac,

najmanje si napisao o ovom crvenilu oko analnog otvora pa nam treba više informacija:

1. koliko dugo traje to crvenilo
2. da li se širi
3. da li postoji mogučnost da se mali ozlijedio (hvatanje i premiještanje ribe mrežicom ili sl.)
4. kada si malenoga kupio (da li je već onda bio ozlijeđen)
5. koliko su ribe dugo u tvom akvariju

Dakle, ovo crvenilo oko analnog otvora a s obzirom na intenzitet crvene boje meni izgleda kao ozlijeda baze donje peraje a koja se mogla dogoditi prilikom lova sa mrežicom. Ako mu nije pomogao ovaj postupak kombinacije: izmjene vode +FFM+vitamini (nadam se da nisi ulijevao vitamine isti dan kada i FFM jer FFM neutralizira večinu vitamina) tada ćeš malenoga najvjerojatnije trebati kratkotrajno liječiti sa nekim antiseptikom recimo sa Serinim Bacopurom u odvojenom akvariju (staklenka od 3l sa uključenom aeracijom 3 do 5 dana).
Ali o tome više kada ispuniš sve podatke i kada odgovoriš na ova dodatna pitanja.

Glede crvenih škrga, one su uvijek znak da je voda loše kvalitete a ti si dobro napravio što si odmah proveo ovaj postupak sa izmjenama vode i FFM-om tako da bi se škrge trebale popraviti a stanje stabilizirati. Ili je problem što previše hraniš ribe ili što možda prilikom izmjene vode direktno u akvarij ulijevaš vodu iz slavine bez prethodne neutralizacije klora...

Offline vrabac

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Siječanj 30, 2012, 12:55:04 poslijepodne »
Plavi, hvala na brzom odgovoru!!!

Ovako, akvarij je u pogonu od proljeća prošle godine. Pandice, Bettan i ancić tri mjeseca u aq.
Lagano crvenilo se pojavilo samo nekim pandicama prije otprilike mjesec dana i to samo na škrgama.
Prije dva tjedna lagano crvenilo na škrgama skoro kod svih, a na jednom crveni trbuščić - krenuli sa FFM-om i vitaminima (vitamini uz FFM :-/, pa dan poslije, pa opet nakon dva dana na tableticu hrane)
Sada, nakon kura FFM-a i vitamina, stanje još lošije - svi imaju crvenkaste škrge, na tri pandice i crveni trbuščić, od kojih je na slici ona u najlošijem stanju. Njenih trbušnih peraja više ni nema.... Na drugoj od te tri su više roskaste prednje trbušne peraje i vidim malu žarko crvenu točkicu (?)... Na trećoj crvenkaste stražnje trbušne peraje kako je bilo ovoj najlošijoj prije dva tjedna...
Dakle, po meni, neka ozljeda nije u pitanju...

Za izmjenu vode koristimo odstajalu vodu i tretiranu preparatom za pripremu vode, mislim da se zove Nutrafin Aqua Plus

Klopa je jednom dnevno jedna tableta (Nutrafin), s tim da moram priznati da nemaju redoviti post jednom tjedno (prije dva puta mjesečno :-/)

Evo, mislim da sam polovila sva pitanja... :) idem još ispuniti upitnik...

Offline vrabac

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Siječanj 30, 2012, 13:04:21 poslijepodne »

upitnik, odn. šprancu ću popuniti kada dođem doma, ako bude nužno, većinu toga sam već napisala...

nadam se da ćemo moći pomoći našim pandicama i da će sretne i veseli ući u novi akvač

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Siječanj 30, 2012, 13:19:01 poslijepodne »
Vrabac,

hajdemo ovako, prestani koristiti FFM a ove pandice za crvenilom odvoji u jednu staklenku od 3 litre koja će plutati u tom akvariju a unutra će biti akvarijska voda i zračni kamen sa uključenom aeracijom a voda tretirana sa antiseptikom Serinim Bactopurom.

Ulij propisanu dozu Bactopura.
liječenje traje 4 dana s time da svaki dan promijeniš 50% vode i uliješ propisanu dozu Bactopura na 3 litre koliko stane u staklenku
Ako se radi o bakterijskoj upali kože tada bi crvenilo trebalo nestati za 3 do 4 dana a ako ne nestane tada bi se trebalo liječiti antibiotikom.
Staklenku prekri sa nečim tamnim da bude što manje svjetla unutra ribe u staklenki hrani vrlo malo tijekom liječenja.

Za sada toliko, javljaj promjene i u svom profilu upiši i ostale podatke (spol, datum i godina rođenja i mjesto u kojem živiš), pozdrav.

Offline vrabac

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Siječanj 30, 2012, 13:27:43 poslijepodne »

ok, hvala puno!!!!

javljam kako napredujemo :)

Offline vrabac

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Siječanj 30, 2012, 13:41:18 poslijepodne »

evo i profil je dopunjen....
inače muž i ja koristimo zajednički profil, pa nije bilo konkretizirano, al sad je samo moj  :D :D :D

Offline vrabac

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Siječanj 30, 2012, 16:45:44 poslijepodne »
Plavi, trebam pomoć i prije nego što sam mislila...

Od jučer navečer do sada, cijela situacija je puno gora. Pandici se strašno proširila upala, a bettanu se raspadaju peraje. Od svih stanovnika jedino ancić djeluje dobro i dvije pandice su jedva primjetno roskaste, al izgleda da je i njih načelo...

Ja bi cijeli aq tretirala Bactopurom, kaj ti misliš???

Da li da odmah promijenim 50% vode (izmjena vode i redovno čišćenje sa dodatkom FFM-a bili prekjučer), imam odstajale vode, ili da danas samo stavim Bactopur pa sutra izmjena vode???

HELP!!!

Evo najnovijih fotki..

Offline vrabac

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 30, 2012, 18:43:01 poslijepodne »

voda promijenjena, dodan Bactopur i vitamini, pumpa sa zrakom radi, svjetlo ugašeno...

držite fige!!!!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Siječanj 31, 2012, 10:24:07 prijepodne »
Uh, uh....

Vrabac, ja na žalost namjerno poslije posla ne želim biti na internetu jer mi je dosta što 9 sati gledam u ekrane....

Ali situacija sa tvojim ribama zahtjeva hitno liječenje cijelog akvarija jer se radi o simptomima vrlo ozbiljne bolesti koja je očito stigla sa ribama u tvoj akvarij (ribe su več bile zaražene).

Dobro da si poslala nove fotke jer je sada situacija puno jasnija, naime, radi se o Hemoragičnoj septikemiji najvjerojatnije bakterijske etiologije. Pošto se radi o vrlo ozbiljnoj bolesti kojoj je uzročnik gram pozitivna bakterija koja može priječi i na ljude (ako ima rane po rukama) tada zahtjeva vrlo ozbiljan prilazak liječenju.

Što napraviti?

Odmah započeti liječenje sa antibiotikom:

1. Sera "Bactopur Direct" a hranjenje sa Sera "Bacto Tabs" + 1/2 čajne žličice Sera Ectopur na 50l vode (nejodirana sol a može i tuzlanska kamena sol)
ili 2. JBL Furanol 2 + hranjene sa tableticom za corydorase natopljenom sa otopinom istog antibiotika (otopiš pola tabletice antibiotika u nekoliko kapi vode i onda sa tom tekučinom natopiš hranu (bableticu za corydorase) i hraniš 3 puta na dan+ sol kako sam napisao gore
ili 3. Oksitetraciklin (kupuje se u apoteci-moraš zamoliti da ti prodaju jer ide samo na recept ili u veterinarskoj ambulanti) ide 500mg na 40l vode a dobro je isto natopiti tableticu za hranu 250mg otopiš u par kapi vode i natopiš tableticu za hranjenje i daj 3 puta na dan+sol kako sam napisao gore

Liječenje traje do 10 dana. Potrebno je svaki dan promijeniti 50% vode (samo odstajala vode bez ikakvih dodataka u vodu) i naliti punu dozu lijeka u akvarij. Za vrijeme liječenja uključi pojačanu aeraciju putem zračnog kamena a u filteru ne smije biti aktivni ugljen. Nije zgorega svaki treči dan dodati vitamine i isto svaki treči dan 1/2 žličice soli.

Liječenje započni što prije!

Napiši nam opširno što si odlučila poduzeti i kako teče liječenje i molim te šalji što više fotografija kako bismo pratili liječenje.

Želim ti puuuuunnnnnoooooo sreće da izliječiš ovu opasnu bolest.

Budi oprezna sa vomom iz akvarija najbolje da kupiš rukavice i dok ne ubiješ bakterije da sve radiš sa rukavicama, pozdrav.

Offline vrabac

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Veljača 01, 2012, 09:57:33 prijepodne »

Plavi, hvala na odgovoru, dijagnostici i savjetima!!!

Pandica sa fotki je prekjučer navečer bila užasno loše, strašno se mučila (nama je bilo teško gledati, a kamoli tek njoj...) i odlučili smo joj skratiti te muke koje ionako nebi preživjela  :'(
Jučer nam je cijeli dan bila ludnica i navečer kada smo konačno došli doma (negdje oko 23h) nije bilo druge nego da ponovimo (nastavimo) sa tretmanom Bactopura uz izmjenu 50% vode.
Preostalim pandicama (dakle, njih 5) trbušne peraje i škrge su i dalje lagano roskaste. Ponašanje se nije promijenilo, kada sam ubacila malo hrane odma su se primile posla...
Bettanu su peraje, čini mi se, na istom nivou raspadnutosti, ne primjećujem druge promjene na tijelu. Smireniji je nego prije i više se odmara.
Ancić se doima dobro, ne primjećujem nikakve promjene, osim da je splašen kad upalimo svjetlo (da izvidimo situaciju), što prije nije bio.... (sad su u mraku već dva dana, pa je to možda razlog splašenosti)
Imamo još dva Helena puža (koje do sada nisam spomenula) i ne znam kako sve skupa djeluje na njih...

Danas krećemo sa antibioticima, nadam se da će pomoći....

Pitanje:
- kada cijela stvar prođe, a nadam se pozitivno za ribice, kako mogu biti sigurna da je voda "zdrava" odn.  da nema više bakterija???? Da li se može odfurati uzorak vode na Veterinarski fakultet (ili negdje drugdje) na ispitivanje da budemo sigurni, jer zdravlje muža i mene je ipak najvažnije, a ne planiramo više namakati ruke u vodu punu bakterija!!!! Kako biti siguran da bakterija u potpunosti više nema????

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Veljača 01, 2012, 10:08:03 prijepodne »
Za Betana se ne moraš brinuti jer njegove peraje nisu u fazi raspadanja već su samo rascijepljene a to je ok i nema problema oko toga, on je potpuno zdrav.

Trebaš što prije početi sa liječenjem a javi koji si antibiotik odabrala.

Također se ne moraš brinuti za bakterije u vodi jer će ih antibiotik sve poubijati i voda će biti potpuno bakteriološki čista od patogenih bakterija dok ćeš ubuduće redovitim tjednim promjenama vode istu održavati u relativno čistom stanju pa bakterije neće moči ispoljiti patogenost na ribama ili ljudima.

Naime bakterija koja uzrokuje Hemoragičnu septikemiju vrlo se rijetko pojavljuje u akvarijima (Streptococus Inie i dr. iz istog roda) tako da kada je se jednom riješiš ne vjerujem da će se više ikada pojaviti u tvom akvariju (naravno, ako prestaneš kupovati ribe na mjestu gdje si kupila ove).

Koliko pratim ovaj podforum od ove bolesti je obolilo vrlo malo riba a to su uglavnom bile ribe iz uvoza (Singapur, Malezija, Brazil, Columbia i dr.).

Gdje si kupila ribe?

Nerita puževe izvadi iz akvarija za vrijeme liječenja u neku staklenku i ne zaboravi ih hraniti.

Offline vrabac

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Veljača 01, 2012, 12:10:57 poslijepodne »
Hm, malo mi je lakše, ali daleko od pravog osjećaja sigurnosti...

Sve ribice su kupljene u Belugu koji nam je ulijevao najveću sigurnost zbog otvorenosti i pristupačnosti osoblja, a sve što su rekli i preporučili do sada se pokazalo istinitim i ispravnim (sve pohvale osoblju!!!), dok je u drugim shopovima (bar je takvo naše dosadašnje iskustvo) situacija bila drugačija. Negdje nemaju pojma, pa trkeljaju i baljezgaju da nemreš vjerovat svojim ušima i postavljaju pitanja poput: corydoras panda je toplovodna riba????? uz svaki puta minimalno deset nabrojanih mrtvih ribica po akvarijima.... neću dalje... dok u jednom uglednom zagrebačkom shopu imaš dojam odgovornosti, ozbiljnosti i stručnosti prema akvaristici, samo nemaju baš toliko razumijevanja za početnike.... to su naša iskustva....

... a doma u kutiji stoji novi 65L....

Pandice su navodno iz domaćeg uzgoja s Bukovca, a za bettana i ancića ne znamo...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Veljača 01, 2012, 13:25:56 poslijepodne »
Bio sam kod uzgajivača na Bukovcu i kada sam vidio njegove ribe, što žive a što mrtve, vodu u akvarijima i slično, bilo mi je žao svih tih njegovih riba...

Nemoj tamo više kupovati već kupuj u Zoo Viliju tamo se najviše brinu o ribama a uvijek češ dobiti sve savjete jer tamo radi član našeg foruma Brada...

Offline vrabac

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Veljača 02, 2012, 10:52:32 prijepodne »
Jučer smo krenuli sa Furanolom....

Daj mi pliz pojasni slijedeće, da nebi bilo greške...
"Liječenje traje do 10 dana. Potrebno je svaki dan promijeniti 50% vode (samo odstajala vode bez ikakvih dodataka u vodu) i naliti punu dozu lijeka u akvarij. Za vrijeme liječenja uključi pojačanu aeraciju putem zračnog kamena a u filteru ne smije biti aktivni ugljen. Nije zgorega svaki treči dan dodati vitamine i isto svaki treči dan 1/2 žličice soli."

Da li stvarno stavljam svaki dan punu dozu antibiotika ili sam pogrešno protumačila?? Koliko sam uspjela prošvrljati po forumu uglavnom savjetuješ da se uz dnevnu izmjenu određene količine vode samo nadomjesti antibiotik na tu količinu promijenjene vode (dakle, 50% vode + 50% propisane doze antibiotika), a u uputama JBL-a se samo prvi dan stavlja antibiotik, pa tek 6. dan......

Prevelike su to razlike, pa me strah da ne predoziram ribeke....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Veljača 02, 2012, 11:04:37 prijepodne »
Dobro si zaključila ali koncentracija antibiotika koja se stavlja u vodu ovisi:

a) o vrsti antibiotika
b) o osjetljivosti antibiotika na svjetlo i temperaturu
c) o vremenu poluraspada aktivne tvari antibiotika
d) o ozbiljnosti bolesti koja se liječi
e) o fazi u kojoj se bolest nalazi

Offline vrabac

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Veljača 02, 2012, 11:51:13 prijepodne »
ok, sve jasno!!!

fala puno!!!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Veljača 09, 2012, 10:45:05 prijepodne »
vrabac, kakva je situacija?

Offline vrabac

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Veljača 10, 2012, 09:30:54 prijepodne »
Evo, danas nam je deseti dan liječenja i nemam baš dobre vijesti...

U međuvremenu nam je još jedan korić otišao (3. ili 4. dan liječenja)...  :( Priča je išla otprilike kao i sa prvim. Počelo je laganim crvenilom trbušne peraje, pa se "zarozio" korijen repa, pa se pojavila sitna, sitna crvena točkica koja bi u par sati progredirala u ranu i onda praktički "preko noći" - ode korić...
Sada ih je 4 i svi imaju lagano crvene trbušne peraje (više kod korijena peraje) i jedan ima i lagano crveni korijen repa. To mi izgleda kao da su sitne žilice crvenkaste koje daju sliku općeg laganog crvenila.... Uglavnom, s obzirom da je tako bilo u početku i sa ova dva korića, sada samo čekam kada će se i ovima naglo pogoršati....
Bettan izgleda ponekad poprilično omamljeno, a peraje su mu se u ovom periodu uspjele oporaviti i ponovno se "rascvjetati". Osim toga, izmet mu je svjetli i dužine je otprilike 10 cm....
Eto, sve skupa je poprilično otužno....

Kako je danas deseti dan liječenja, sproveli smo sve kako treba, a situacija se ne popravlja, nisam sigurna koliko ima smisla nastaviti sa bilo kakvim kemijanjem dalje... upitno je koliko ćemo im pomoći sa dodatnim lijekovima, preparatima, kemijom..... ja bih prekinula sa liječenjem, pa šta bude... ovako mi se čini da im samo produžujem agoniju...

Plavi, ako imaš kakvu ideju - samo reci!!!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #19 u: Veljača 10, 2012, 09:48:57 prijepodne »
Jako mi je žao i riba koje su uginule i ovih ostalih a posebice jer su i meni pande jedne od najdražih riba.

Ukoliko antibiotik u ovim dozama ne pomaže tada je potpuno jasno da se radi o bolesti koja je virusne etiologije a u tom slućaju im može pomoći samo njihov vlastiti imunitet da se obrane od bolesti.

Kako je prošao deseti dan tada trebaš napraviti slijedeće:

Napraviti promjenu vode do 80% a pritom usisati podlogu i oprati filter materijal a u filter uz filter materijal stavi aktivni ugljen i neka se voda filtrira preko njega 24 sata a potom izvadi napolje aktivni ugljen a u vodu ulij duplu dozu Easy Life FFM-a a filter materijal natopi sa dobrim bakterijama Easy Life EasyStart ili nekim drugim a slijedeći dan duplu dozu vitamina.

Naredna 4 tjedna dok ti se akvarij ciklira ispočetka vodu mijenjaj svaki 5-i dan po cca 20 do 25% te ulij propisanu dozu FFM-a i dobrih bakterija a slijedeći dan vitamine.

Kako bi ribama dodatno podigla imunitet hrani ih svaki dan drugom hranom a tabletice za corydorase prvi dan natopi sa Bioaktivom, jedan dan natopi sa vitaminom, drugi dan sa češnjakom, također kupi gliste za pecanje operi ih i zamrzni u obliku valjka a kada se smrznu tada sa skalpelom reži tanke ploškice i hrani ih 2 puta tjedno, također kupi smrznute kocke artemije te im daj 2 puta tjedno.

Za sada toliko i toplo se nadam da će se izvući, sretno.

Offline vrabac

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Veljača 10, 2012, 10:24:24 prijepodne »
Plavi, hvala ti puno na svim savjetima!!!
Krećemo onda sa cikliranjem i podizanjem imuniteta, možda se uspiju izvući...

Pretopostavljam da gliste možemo kupiti u spec. dućanima za ribičiju, a gdje mogu nabaviti smrznute kocke artemije???

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #21 u: Veljača 10, 2012, 10:26:13 prijepodne »
Da gliste u dučanima za ribičiju a smrznutu artemiju u Zoo Vili a možda imaju i u Belugu.

Offline vrabac

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Veljača 10, 2012, 10:28:45 prijepodne »
 :up:

Offline Ljube

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #23 u: Veljača 10, 2012, 12:24:37 poslijepodne »
Vidim da savjetujete sol u akvarium sa coryjem. Ja kad god ubacim sol u akvarium sa Diskusima umre po neki cory panda.  :dead:
Moje mislenje je da NIKAKO ne bi trebalo stavljati SOL!!
Mozda grjesim, nek kazu iskusniji!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #24 u: Veljača 10, 2012, 12:36:07 poslijepodne »
Ne znam koliko ti soli stavljaš i kakav je pH i tvrdoča vode u tvom akvariju ali ja sam ovdje predložio samo 1/2 čajne žličice Sera Ectopur na 50l što je količina koja ne smije štetiti corydorasima.