Srpanj 22, 2025, 18:36:50 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Problem sa malawcima  (Posjeta: 1705 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
Problem sa malawcima
« u: Siječanj 24, 2012, 13:11:40 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža - 100x40x45v 180lit,
-   temperatura - 26st
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH - nisam mjerio,
-   vrijeme od pokretanja akvarija - 4-5 tj
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - nakon 15ak dana,
-   koliko često i koliko mijenjate vode - svaki 7 dana po 30-40%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - za sada ne, poslije da,

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - Haqos expro 1200 + marea 1000
-   način i periodi čišćenja filter materijala - vađenje materijala iz njega, ciscenje u cikliranoj vodi,
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - spuzva, keramika i plasticne kuglice,

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? - kamenje, nedavno bilo zelene koncaste alge, ali ocisceno
-   grijač - 150w atman
-   pumpa za zrak - no
-   CO2 sustav – kakav - no
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - ffm easy life

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - uglavnom malawci, oko 7 vrsta cca 30 riba
-   starost ribica - 2-4mjes
-   ima li potencijalnih „terorista“ - no
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) - hranim 2 puta na dan, jbl granulama i listicima,

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - stavljene poneke nove ribe,
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - nista
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - no, nemam biljke,

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - na dvijema ribana sa skuzio fleku sa strane, nekak je smeđkaste boje, i pri povrsini plivaju kao da hvataju zrak, a ponekad lezi na tlu i miruje, teze plivaju nego inace, kao da se ukoce, pa se ponekad savijaju, bojim se za ostale,
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - samo fleka sa neke strane trbuha, drugo nista,
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - ostale uzimaju kao inace a ove dvije, rijetko,
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - normalan za sada,
-  kad su se simptomi prvi puta uočili - prije 2,3 dana, fleka na trbuhu, to jedino, drugo nista,
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - nista osim ubacivanja ffm-a i mjenjanje 50% vode,
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? - dvije za sada, nije bilo uginuća,
-  stanje ostalih stanovnika - normalno,

bilo bi mi drago sto prije saznati uzrok i pokusat rijesiti problem..

Hvala unaprijed!
« Zadnja izmjena: Siječanj 25, 2012, 00:36:39 prijepodne od alen_zgb »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Problem sa malawcima
« Odgovori #1 u: Siječanj 24, 2012, 13:34:59 poslijepodne »
Čuj iz ovoga što sam pročitao mogu zaključiti slijedeće:

1. Ubacio si relativno veliki broj riba odjednom u neisciklirani akvarij
2. ribe hraniš relativno previše (2 puta na dan)
3. nakon što su ribe unutra mjesec dana nisi niti jednom usisao podlogu
4. nemaš bilja koje može iskorištavati otpadne produkte riba pa su ti na primjer zbog povišene razine fosfata počele bujati i zelene alge
5. nemaš pumpu za zrak

Ovo gore navedeno dovelo je do pada kvalitete vode i bujanja bakterija posebice tipa aeromonas i Columnaris koje koristeći oslabljen imunitet pojedinih riba nastanjuju oštećenja na koži i dovode do pojave bolesti...

Što napraviti:

Ove ribe sa flekama (nakon što ih uslikaš i vidimo kolike su fleke) treba odvojiti u karantenu i izliječiti antibiotikom "Sera Bactopur Direct" ili JBL Furanol 2 sa dodatkom nejodirane soli Sera Ectopur

U velikom akvariju odmah:

promijeniti 40% vode sa usisavanjem cijele podloge
proprati filter materijal i na njega sipati tekučinu sa živim dobrim bakterijama Easy Life EasyStart ili sl.
uključiti aeraciju preko zračne pumpe
ribe manje hraniti može 2 puta dnevno ali po vrlo malo a u prehranu uključi kuhanu isjeckanu blitvu, kelj, špinat, tikvicu...
jednom tjedno nakapaj na hranu vitamine (JBL Atvitol)

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #2 u: Siječanj 24, 2012, 13:46:33 poslijepodne »
dobro, hvala ti na odgovoru, odvojit cu te dvije ribe u zaseban akvarij, i krenuti lijeciti vec sada.. samo sto moram skoknut do grada i kupiti te lijekove, jer ih nemam..

al uostalom sve su ribe male, cca 2-4cm, mlade su pa ih moram hraniti vise, tj i stavljam kako si napisao, 2 puta dnevno po malo, to i radim, ali kak su male, treba ih cesce hraniti kako sam cuo.. :)

a sto se tice podloge za usisavanje, rado bi ju usisao, al stvarno dole nema nista za ocistiti, ali poslusat cu te, napraviti sve kak si naveo, ocistit filter materijal, i uliti ffm-a, izmjeniti vodu, i td.. pa se javim..

a slike, mogu pokusat mobitelom, ali slika ce ispast dosta losa, fotica trenutno kod sebe nemam, kod sestre mi je, pa zato kazem za slike, potrudit cu se poslikat ih nekako..  :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Siječanj 24, 2012, 13:57:22 poslijepodne »
Da male ribe moraš hraniti češće čak i 3 puta na dan.

Fotka je dosta bitna ovdje, pozdrav.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #4 u: Siječanj 24, 2012, 14:02:05 poslijepodne »
oke, hvala ti..

za fotku cu se potruditi sto prije..  ;)

Lp
« Zadnja izmjena: Siječanj 24, 2012, 15:01:11 poslijepodne od alen_zgb »

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Siječanj 24, 2012, 16:01:58 poslijepodne »
Čuj iz ovoga što sam pročitao mogu zaključiti slijedeće:

2. ribe hraniš relativno previše (2 puta na dan)
3. nakon što su ribe unutra mjesec dana nisi niti jednom usisao podlogu
4. nemaš bilja koje može iskorištavati otpadne produkte riba pa su ti na primjer zbog povišene razine fosfata počele bujati i zelene alge
5. nemaš pumpu za zrak

Nebih se htio mjesati, samo.....

2 puta dnevno nije uopce pretjerano hranjenje za malawce, jasno ako se covjek vodi onime "malo a cesce", moje dobivaju i po 3 puta dnevno bez ikakvih problema.

Usisavanje podloge je apsolutno potrebno, ali kuzim i kolegu Alena, ako je filtracija dobra, protok jak - jednostavno nemas sto usisavati, jer, opet sudeci po mojim ribama, hrana ne pada i hrana ne ostaje na dnu, a uz dobru filtraciju i malo kakice brzo nestane, dakle ostaje ti jedino usisavati cisti pijesak, sto mi opet nema nikakvog smisla.

Bilja u malawi tanku rijetko tko ima, sto se i nadoknadjuje dobrim filterom, a alge su neizbjezna pojava, dok su pod kontrolom, mislim da nemogu biti uzrok ovakvih problema. osim toga, najcesce je u tim akvarijima toliko bijedna i jadna rasvjeta, prilagodjena ribama, nikako ne biljkama, pa opet bas i neznam sto bi raslo pod takvom rasvjetom.

Pumpa za zrak, vjerovatno se njome voda bolje aerira, ali stvarno nisam primjetio potrebu za tako necime, barem ne kod sebe.

I sad jedno neuko pitanje - kelj, spinat, grasak, blitva...znam da je to univerzalna hrana, i stvarno manje vise sve hranim s time, ali malawcima to davati, nisam to nigdje procitao, a iskreno mi nije ni palo na pamet. Ima li neka fora vezano za to, ili ustvari propustam nesto jako dobro sto ih time ne hranim?

Pees, moji mali dobivaju i 4, nekad i 5 puta dnevno po malo hrane,rastu kao blesave, a nikakvih problema nema.

Jedini grijeh ti je u ovoj prici preveliki broj riba u pre svjezem akvariju, ali neznam bas dali se eventualni problemi uzrokovani time mogu manifestirati kao fizicke promjene na tijelu ribe.....

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #6 u: Siječanj 24, 2012, 16:15:24 poslijepodne »
da slazem se sa tobom, dobro si to sve napisao, ali za ostalo kod tvojih pitanja neka odgovore oni koji znaju vise.. ja iskreno nisam do sada koristio za hranu nikakvo kuhano povrce tako da neznam, jesam jednom probao prije, ali za ove slabo.. iako tada kad sam im davao nikako nisu htjele jesti to, cak su bile odrasle..

a sto se tice gustoce riba u tanku, nevjerujem da je to nesto puno njih, jer one su mlade, covjek bi rekao da ih nema ni 15 komada kad se pogleda, imaju dovoljno mjesta zua plivanje i drugo.. sve je bilo u redu, nikad problema nisam imao sa malawcima ni u proslom tanku, stavljao sam i prije ovako nesto, znaci kad sam kretao sa proslim tankom, isto sam ubacio velik broj riba i nisam imao problema, osim eto da mi se dogodi sad ovako nesto.. inace pazim na njih, uredno ih hranim, mjenjam vodu kako je navedeno, sipam ffm, sve kako treba, i kako radi kolicina, ali nesto se uvijek mora dogoditi, nemoze sve uvijek ici po planu.. ali se nadam brzom oporavku i naravno nadam se da mi se ostale nece uz njih zaraziti.. sve sam ucinio kako me je plavi uputio, a za ostalo cemo vidjeti.. Nebi volio nikakav ruzan kraj ili pocetak u tome svemu, volim te ribe i uzivam u njima, zato im zelim i ugoditi u najboljem smislu, al iako neke ribe zive u najboljem stanju, uvijek se moze dogoditi neka sitnica, tako da vjerujem da je problem mozda sa vodom i da je dobro sto sam ju promjenio cca 50% i ubacio ffm-a i ocistio filter materijal, tako da sada cekam rezultate..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Siječanj 24, 2012, 16:41:30 poslijepodne »
sve stoji kako si rekao.

Ja nisam odmah znao da su to još male ribice

Usisavanje podloge je bitno zbog prozračivanja podlage i sprječavanja nakupljanja đepova ispunjenih metanom i amonijakom te sprječavanja nastajanja kolonija cijanobakterija a ima i drugih razloga...

Glede algi jedno je umjerena obraslost algi a drugo je alga boom, uglavnom malavci hranjenjem algama onemogučuju da alge buknu ali u slučajevima naglog porasta fosfata i nitrata upravo se to događa...

Pumpa za zrak da ukoliko izlazna cijev nije namještena prema gore da mreška površinu i tako otapa O2 i ako nema bilja a svakako ako je temperatura viša od 25C.

kelj, spinat, grasak, blitva... svakako zbog svježih vitamina (ne termolabilnih jer se uništavaju kuhanjem), minerala i VLAKANA krupnije graše nego što se nalaze u spirulini i ostaloj industrijski pravljenoj hrani za ribe, a jednom do dva puta mjesečno preporučujem kuhani grašak koji je jako dobar za probavu...

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #8 u: Siječanj 24, 2012, 16:44:56 poslijepodne »
Da, ovo s vitaminima ima smisla.... pokusat cu i njima dati malo, vjerovatno ce htjeti jesti, ali eto, do sada mi to uopce nije palo na pamet, iskreno.

Offline Riky

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 24, 2012, 16:47:53 poslijepodne »
jel možeš ''bolesne'' ribe odvojit u zaseban akvarij?
Carpe diem!
''...šaka suza, vrića smija...''

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #10 u: Siječanj 24, 2012, 20:47:57 poslijepodne »
jel možeš ''bolesne'' ribe odvojit u zaseban akvarij?
da, mogu, odvojene su za sada, pa cemo vidjeti kako funkcionira.. pokusavam ih uslikat mobom, al nikako da dobro ispadne, katastrofa..  :roll:

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #11 u: Siječanj 24, 2012, 20:53:54 poslijepodne »
malo prije kad sam otvorio filter, znaci isao sam ga ocistiti, i nadodat joj dvije spuzve u njega, naravno spuzve nove i sav materijal sam isprao u cikliranoj vodi iz akvaca, ali u filteru sam naisao na nesto cudno.. pa me zanima dal to moze biti uzrok nekakvih bolesti i slicno.. ovako u filteru je bilo jako puno neke sluzi, npr kao jajasca od žabe, sto me je iznenadilo, jako je smrdilo i filter je toga bio pun, nakupio sam toga punu saku, sad od cega se to moglo nakupiti i mozda je zbog toga sve pokrenuto na los nacin u akvariju??  -?

malo prije sam sve zavrsio, promijenio sam 50% vode, uz dodatak ffm-a, usisao podlogu i nadam se dobim vijestima ubrzo..

dvije ribeke su odvojene u zaseban akvarij, napravio sam s njima kako si mi rekao, i sada cekam poboljsanje, iako je jedna savim u redu, pliva kao zdrava riba, osim sto ima malu flekicu sa strane, a ova druga je malo manja i ona miruje na tlu, sad se nadam poboljsanju..  :)

ali zanima me uzrok te sluzi, stvarno je bilo ljigavo, nadam se da znate odgovor na to..

hvala za sve!

Offline meristark

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #12 u: Siječanj 24, 2012, 22:26:07 poslijepodne »
ccc nestrpljivost  kosta.
to u filteru ti je najvjerojatnije hrana koju je filter povukao. mozda si ih ipak previse hranio i to je utjecalo na lose stanje vode. kad su ribe male cesto se mozes zeznuti s kolicinom tj. koliko su malci brzi od filtera. i tada se nagomila gomila hrane u filteru koja polako trune a bakterija koje bi se pobrinule za to nema.
ja ti ne vidim niti jedan drugi problem osim vode tj. prebrzo si stavio ribe u novi tank + visak hrane.
mijenjaj vodu cesce i dodavaj vise ffm-a, ovih dana dok se stanje ne popravi.
i stavi slike cim prije tih fleka.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #13 u: Siječanj 24, 2012, 22:47:14 poslijepodne »
da moze biti svasta, ali nehranim ja njih tako cesto, dva puta dnevno po malo, onoliko koliko mogu pojesti, nebi rekao da se je to stvorilo bas zbog hrane, prije bi rekao da je to ipak od zelene koncaste alge, bas sam razmisljao o tome, jer kad sam cistio algu, prvo sam skidao s kamena nesto kao paucina, pa sam onda vadio kamen i ocistio, izmjenio cca 40-50% vode i pokrenuo filter i akvarij, ali vjerujem da nisam pocistio kak treba podlogu, tako da je uvuklo tu koncastu algu i ona se nagomilala u filteru, pa postala sluzava, prije bi rekao da je to, jer nakon toga su postali problemi, da je zbog nezacikliranog filtera, koliko ja znam problemi se kod riba odmah javljaju kad se stave u akvarij ako filter nije zacikliran, tj akvarij.. a sto se tice cikliranja, svi smo mi na neki nacin nestrpljivi za necime, tako je to kod nas akvarista.. bit ce bolje..

a slike ce biti uskoro kad uspijem uslikat..  :)
« Zadnja izmjena: Siječanj 25, 2012, 02:11:56 prijepodne od alen_zgb »

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #14 u: Siječanj 24, 2012, 23:22:16 poslijepodne »
evo jedna slika, nisam ih uspio uslikati u akvariju, pa sam odlucio da ju izvadim i pokusam ovako, fleke pocinju biti bijelkaste, tako da se na ovoj vidi ponesto, jer je riba nekih 4cm, a ona je duplo manja, tako da se na njoj slabije vidi.. pa eto procijenite sto tocno jest.. iako se u vodi malo vise istice nego dok je riba vani, al nikak ju uslikat nemogu dok je u vodi.. nadam se da ce ovo stogod pomoci.. rijec je o cynotilapia afra cobue i o jednoj mpangi, druge sve su super i normalno se ponasaju..

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #15 u: Siječanj 24, 2012, 23:26:00 poslijepodne »
Majka svih problema je nestrpljivost. Mjenjaj svaki dan ili drugi po 80-90% vode i biti če malo bolje . Ta tjedan dva če se filter zaciklirati kako treba pa če polako sve krenuti kako treba.
Za nekog sa 1375 postova ovaj potez je prilično nezreo ali čovjek se uči dok je živ.  To što su ribe male 2-3 cm ne znači da malo seru a mrtav sistem ne može probaviti toliko optrerečenje.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #16 u: Siječanj 24, 2012, 23:34:18 poslijepodne »
Majka svih problema je nestrpljivost. Mjenjaj svaki dan ili drugi po 80-90% vode i biti če malo bolje . Ta tjedan dva če se filter zaciklirati kako treba pa če polako sve krenuti kako treba.
Za nekog sa 1375 postova ovaj potez je prilično nezreo ali čovjek se uči dok je živ.  To što su ribe male 2-3 cm ne znači da malo seru a mrtav sistem ne može probaviti toliko optrerečenje.
znam dare, covjek uvijek pogrijesi u svemu, tako sam i ja.. nekad kad sam imao ciklide, tj malawce bio sam ajmo reci na upoznavanju, nisam znao nista o njima, sada kada znam dpsta toga, vise grijesim nego na pocetku...  :D  bio sam nestrpljiv i to je to, priznajem krivnju!  ;)
ali sve u svemu, ja se nadam oporavku, mjenjat cu vodu i bit ce sve kak treba, ja se nadam.. a u nadi je spas..  :up:

p.s. ali vidis svima dajem savjete kako da krenu, kako sve treba zapoceti, cikliranje, amo tamo, sto je potrebno, a sto ne i td.. a sebe nešišam pod te stvari.. zato i grijesim, tj pogrijesio sam tek sada u ovih par godina ovdje, tako da je morao doc taj trenutak,,,  :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Siječanj 25, 2012, 11:30:21 prijepodne »
Alene, evo citiram što sam ti napisao odmah na početku a nisi me poslušao:

Citat:
U velikom akvariju odmah:

promijeniti 40% vode sa usisavanjem cijele podloge
proprati filter materijal i na njega sipati tekučinu sa živim dobrim bakterijama Easy Life EasyStart ili sl.
uključiti aeraciju preko zračne pumpe
ribe manje hraniti može 2 puta dnevno ali po vrlo malo a u prehranu uključi kuhanu isjeckanu blitvu, kelj, špinat, tikvicu...
jednom tjedno nakapaj na hranu vitamine (JBL Atvitol)

Dakle, u filteru su se toliko namnožile bakterije da su njihove nakupine začepile špužvu a tako i smanjile protok vode što je rezultiralo nemogučnošću denitrifikacije i naglom povečanju nitrata nitrita i fosfata u akvarijskoj vodi, odmah se dogodio boom algi, pad imuniteta i obolijevanje pojedinih riba.

Uz navedeno, te ljigave nakupine bakterija kada umiru, razgrađuju se i trunu pa tako osim što dodatno zagađuju vodu proizvode plinove amonijak i metan a znaš da sve nepovoljno djeluje na zdravlje...

Također znaš da jednom mjesečno trebaš oprati filter i sav materijal. Za ubrzanje cikliranja slobodno koristi dobre žive bakterije od Easy Life "EasyStart".

Ovo na fotografiji jeste bakterijska upala kože pa sa sigurnošću mogu tvrditi da se radi ili o Body rot-u ili o Otvorenom čiru u početnoj fazi bolesti uzročnika bakterije Aeromonas. Sukladno navedenom treba provesti liječenje antibiotikom kako sam napisao gore.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #18 u: Siječanj 25, 2012, 12:26:28 poslijepodne »
da, hvala ti na svemu.. ovako kako danas gledam ribeke, puno su zivlje nego predhodnih dana, sve su pocele jesti u glavnom tanku, neke iako su se ponasale normalno, kao sto si naveo bile su izgubile imunitet za hranom, ali evo sada sam ih nahranio, ko muhe su se okupile sve i papaju.. a ove dvije sto su odvojene, na ovoj vecoj se kuzi da dolazi sebi, i taj ćir joj se smanjuje, nemogu vjerovat kak to djeluje super, također se nadam da ce i ova manja biti u redu ubrzo..

Hvala svima i nezaboravite kako je kolega dare napisao, dok si ziv ucis, nema veze koliko god imas iskustva u akvaristici, uvijek mozes pogrijesiti i za neke stvari cak bit nezreo, al sve u svemu ipak sam se ja zaletio i boom..  ;)

Lp za sve..

Offline rokimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
« Odgovori #19 u: Siječanj 25, 2012, 12:28:44 poslijepodne »
najbitnije da sve bu ok :up:
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #20 u: Veljača 09, 2012, 10:32:34 prijepodne »
Alen, kakva je situacija u akvariju?