Srpanj 20, 2025, 00:25:18 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: curka apistogramma - mala pomoc potrebna  (Posjeta: 1528 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Picek23

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
curka apistogramma - mala pomoc potrebna
« u: Siječanj 20, 2012, 19:47:48 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža: 63l
-   temperatura: 28
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH: ne mjerim
-   vrijeme od pokretanja akvarija:4 mjeseca
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: 4 tjedna
-   koliko često i koliko mijenjate vode: 25% jednom tjedno
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) : Fluval 3 plus, 700l/h  
-   način i periodi čišćenja filter materijala: jednom mjesecno spuzvica u akvarijskoj vodi (ili cesce, ovisno o indikatoru na filteru)  
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) : spuzva

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? panjevi i kamenje i lisce
-   grijač:100w
-   pumpa za zrak: ne
-   CO2 sustav – kakav: ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.): Trenutno od Dajane Amazon, prije Jbl Tropol

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: 8 crnih neonki, 3 endlera i par apistogramma cacatuoides (i nesto kozica)
-   starost ribica: apistogrammice jedno 3 mjeseca, 1 beba endler od mjesec dana, cura i decko endleri od jedno 8  mjeseci  i za neonke stvarno ne znam procjeniti, dosta su velike bile kad su stigle
-   ima li potencijalnih „terorista“ : ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja): jednom dnevno (sak mix i za neonke hrana za tropske ribice) , jednom tjedno pos[/b]t i jednom tjedno smrznuta artemija

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): stavljene apistogramme iz manjeg aq i 3 endlera zajedno s njima  
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke: ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma: curica apistogramma lezi na dnu, ima malo napuhnut trbuh i dignute peraje, ne jede i lezi kao na boku
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...: ledne peraje dignute, trbuh napuhnut
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...): ne jede i ubrzano dise
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...): normalan do sad
-  kad su se simptomi prvi puta uočili: danas
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima: nista  
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? za sad samo ona je bolesna, al ono sto me jako brine je to da su u jedno mjesec i pol uginule u tom aq obje curke agassizi, i sad stavim ovu curku i ona koma. a decki super
-  stanje ostalih stanovnika: normalno

« Zadnja izmjena: Siječanj 20, 2012, 19:55:34 poslijepodne od Picek23 »
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline Picek23

• Punopravni član
Odg: curka apistogramma - mala pomoc potrebna
« Odgovori #1 u: Siječanj 21, 2012, 13:11:34 poslijepodne »
ok, uginula je.
moze li mi netko rec kaj je u tom aq krivo, kaj ubija samo curice??? nije mi jasno kak su decki super i bez ikakvih simptoma, a sve 3 curice ( 2 agassizi i sad cacatuoides) uginule u roku mjesec i pol.
i kaj sad s tim deckom? strah me stavljat unutra opet curke da ne budu R.I.P. za 2 dana...
 :'(
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline ra

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zgb
« Odgovori #2 u: Siječanj 21, 2012, 14:49:02 poslijepodne »
vjerovatno od tučnjave ugibaju

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 21, 2012, 14:58:38 poslijepodne »
ok, to bi mi bilo rijesenje za agassizije, jer je decko cijeli zivot sam proveo i nikako se nije naviknuo na curke.
al cacatuoidesi su bili par vec u Viliju, i stalno su bili zajedno , bez ikad ikakvih znakova agresije jedno prema drugome. pogotovo sto su mjesec i nesto zivjeli u 30 i nesto sitno litara i sve MRAK. i sad ih ja prebacim kao u bolje uvjete, u veci aq, a zapravo sam ubila malenu curku.
bas kao da im nesto smeta, kao da ih nesto ubije. nisu imale nikakve znakove, osim sto je cacatuoides imala malo napuhnut trbuh (vidi se na slici), a agassizi su imale malo savijeno tijelo nakon uginuca i sirom otvorene oci i usta.  :'(

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #4 u: Siječanj 22, 2012, 01:17:27 prijepodne »
vjerojatno ju je zadesio bloat.
vidim da su apistograme dosta podlozne tome, uzrok su paraziti ili bakterije, koje su možda bile prisutne i prije samo u manjoj mjeri, seljenjem si zadala dodatan stres pa je to vjerojatno i aktiviralo bolest množenjem "nametnika", a možda su i neonke nosile sa sobom nešto (hexamita?)
od svega gore navedeno, ja bih ti preporučio da apistograme hraniš raznovrsnije, a nove curke pribaviš kad se uvjeriš da ostali ne oboljevaju ili nemaju simptoma
i naravno nad novajlijama karantenu provedeš

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 22, 2012, 09:51:30 prijepodne »
da,da, karantnea, naravno...
cuj, neonke su sa sobom dofurale ICH, al smo ga uspjesno izlijecili...
a prehrana za api, imas (ili drugi) neki preporuku? kazem, do sad su papale SAK mix, smrznutu artemiju, bebe endlere (kad ih je bilo  :D) i to je to...
ideje kaj da im jos dam/kupim?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Siječanj 23, 2012, 10:05:24 prijepodne »
Pozdrav Picek23,

Od čega je ribica uginula sada je teško reči ali neke stvari ipak moraš uskladiti kako ubuduće ne bi imala takvih i sličnih problema.

1. Apistogame su isključivi mesojedi pa ih se treba i hraniti takvom hranom ali po malo bolje 2 puta na dan po vrlo malo.
2. 28C je prevelika temperatura i za te ribe i za bilje pa spusti tijekom 2 dana na 25C.
3. Imaš prejak filter za tu litražu a sukladno tome i preveliko strujanje vode što ne odgovara ovim ribama pa ili smanji protok ili nabavi filter slabijeg protoka
4. nisi upisala podatke o voda a to je jakoooooo bitno jer ako imaš meku vodu i dodaš Dajana Amazon tada svaki puta riskiraš jer dolazi do drastičnog pada pH u kratko vrijeme a to izaziva veliki stres a za ribe slabijeg imuniteta dovodi do pojave bolesti...
5. Prije koliko si vremena liječila ICH, da li je akvarij potpuno iscikliran, da li se mala prejela i dobila začep, da li je imala izmet, kolika je temperatura u manjem akvariju, da li je voda u manjem istog kemizma kao u večem akvariju... Trebaju nam odgovori i na ova pitanja.

Sve ostalo radiš kako treba i za to ti šaljem pohvalu, pozdrav.

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 23, 2012, 11:31:01 prijepodne »
2. ok, temperaturu spustam na 25, nema problema.
3. filter je smanjen tocno na pola protoka, pa mislim da ne bi trebao biti problem.. jedino kaj okrece pistiju gore, sve ostalo je ok.
4. vodu ne mjerim, al sam ti u Zagrebu, i to na zapadu, pa sumnjam da je voda mekana. zapravo, vjerujem da nije, pa iz toga razloga i dodajem Amazon da bi ju omeksala.
5. ICH sam lijecila prije mjesec i pol, mozda cak i vise, akvarij je iscikliran do kraja (podloga i filter su od samog pocetka isciklirani, voda je stajala 4 tjedna prije dolaska decka apistogrammca agassizija, pa su nakon jos tjedan dana dosle 2 curke. jedna curka je bila manja i nikako nije napredovala, cak su je oni dosta gurali, napadali i nije dobila bas papat, kad sam nasla udomitelja, vec je bilo prekasno. naokn toga je druga curica bila super, prije desetak dana sam skuzila da se skriva i sljedeci dan je vec bila R.I.P. neonke i decko su super, bez ikakvih simptoma. i nakon par dana sam iz malog aq, koji je 26 stupnjeva i ista voda (priprema i kondicioniranje) kao i u velikom, prebacila par cacatuoidesa u veliki,a decka u mali. a curka je nakon tjedan dana uginula. normalno je papala, imala je izmet dan prije, koliko sam uspjela pratiti, naravno.

Ako jos nesto treba, samo vicite, jako bi voljela da skuzimo u cemu grijesim ili gdje je problem, zaljubila sam se u apistogrammce i ne bi htjela ostat bez njih...
Plavi, HVALA  :zagrljaj:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Siječanj 23, 2012, 11:57:59 prijepodne »
Iz svega što si dolje napisala jedino mi preostaje da posumljam na trovanje nitratima. Naime kako je to riba koja boravi na dnu akvarija i voli se skrivati na mjestima malog ili nikakvog protoka vode tada je to jedina moguća pretpostavka. Baš na takvim mjestima su koncentracije nitrata najveće a kako imaš tvrdu vodu a znamo da je u tvrdoj vodi nitrat otrovan tada mi je to jedini logičan zaključak.

Kako bi onemogućila trovanje nitratima, nitritima i fosfatima predlažem da na izlaznu cijev od filtera ugradiš plastični dodatak u obliku slova Y tako da jedan krak bude usmjeren prema dnu i da tako sa dna podiše otrovne produkte a drugi krak prema površini vode i da tako otapa O2 iz zraka.

Također predlažem upotrebu FFM-a nakon svake promjene vode a drugi dan nakon dodatka FFM-a predlažem dodavanje vitamina.

Dajanin Amazon kod tebe ne može omekšati vodu, nemoj biti u zabludi jer tvrda voda ima toliko jak puferski potencijal da ne dozvoljava spuštanje pH.

Pozdrav susjeda.

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 20, 2012, 09:08:44 prijepodne »
ok, HELP!!!!
svakako nesto nije ok s tim aq.
sad su unutra trenutno decko apistogrammac, 8 crnih neonki, 4 cory pande, 4 jabucara, koze i svrdlasti puzeki.
hardscape su grane vinove loze, kamen, panj, lisce (hrastovo) i ceseri crne johe.
jucer sam malo premjestala grane, izvadila par kamena van i dodala jedno 10% nove vode i filter ocistila.
filter mi se maze puno jace, ocito zbog sluzi od loze.
primjetila sam kad se smanji protok da neke od ribeka plivaju na povrsini, kao da hvataju zrak, nakon toga sam uvijek promjenila dio vode i ocistila filter i bilo je ok do sljed smanjenja protoka.
jucer sam sve to napravila i danas pogledam u aq, i SVE ribe (osim corya) su na povrsini kod filtera i ne micu se od tamo, dakle nema plivanja po aq, samo kruzenje oko filtera.
moze li nesto od hardscape-a tako djelovati na ribice i stetiti im? ili sam digla sva sranja sa prckanjem jucer pa sad pokusavaju ostat zive???

@Plavi, nisam uspjela napraviti onaj Y na filteru, jer mi je svaki ili padao ili nije isao na njega...
da promjenim taj filter mozda???
 -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Veljača 20, 2012, 11:08:44 prijepodne »
Evo u čemu je problem:

Citat:
hardscape su grane vinove loze, kamen, panj, lisce (hrastovo) i ceseri crne johe.

Sluz koja se stvara na lozi su kolonije bakterija koje trunu i jako, jako zagađuju vodu te se stvaraju plinovi amonijaka i dr. uz to je problem što nemaš čistaće u akvariju koji bi pojeli tu sluz i alge: ancistrusi kojih bi trebala imati barem 2 te algari poput otocinklusa ili pravog sijamskog algojeda.

Dakle lozu napolje i drži ju u hamperu- vodi barem mjesec dana, nabavi algojede i bude sve ok.

Čim primjetiš da se ribe dižu prema površini odmah promjena vode...

Također ti ne trebaju  lišće i češeri.

Pozdrav.

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 20, 2012, 13:52:32 poslijepodne »
joj, hvala!!! ubacit cu odmah ancije unutra!!

samo, gadniji je problem od loze, saznala sam.
vidjela sam neke cudne nakupine na panju (kao paucina, al ful cudno nesto), jedna pandica je vec okrenuta bila, a cak su i svrdlasti bili vecina njih na povrsini.
i upalim ja svjetlo od drugog aq, i ista stvar!!!!!!!!  :kosa:

dakle, moj dragi muz se vratio s pecanja i smjesu hrane za ribe (onu kupovnu kojom prihranjujes ribe u rijekama i jezerima dok pecas) je lijepo dao mojim ribicama :kosa:
izmjenila sam vodu, stavila dajana amazon (jedino mi je to ostalo, nemam ni FFm ni vitamine  :'( ) usisala dno i u veci stavila pumpu za zrak da mreska vodu.
KAJ JOS MOGU NAPRAVITI?????

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Veljača 20, 2012, 14:13:15 poslijepodne »
Sve si dobro napravila a panjeve i lozu napolje i dobro isprati. Lozu u hamper dok ne prestane proizvoditi sluz a panj ako je već bio dulje u vodi možeš nakon pranja vratiti nazad u akvarij.

Probaj svakih 3 dana mijenjati malo vode da ti aditivi iz hrane za primamu riba izađu napolje i da se stabilizira kvaliteta vode.

Offline Picek23

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 20, 2012, 21:24:43 poslijepodne »
joj, hvala puno, panj je vec 1,5 god u aq, tak da s njim nece biti problem, a lozu cu dobro prokuhati i ubaciti ancije da ju papaju!!
najmanji je bio u najgorem stanju, sad sam promjenila jos dio vode, pa se nadam da ce uskoro i ribice osjetiti olaksanje.
bas kao da nemaju dosta kisika, ubrzano disu i zadrzavaju se na povrsini  :'(

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Veljača 21, 2012, 09:09:13 prijepodne »
Da tako se ponašaju zbog brzog truljenja sluzi i javlja se amonijak i drugi otrovi. Bitna je promjena vode uz usisavanje sluzi i podloge (to si već napravila) i nije zgorega upaliti aeraciju preko zračnog kamena i malkice smanjiti temperaturu. Također nakon promjene vode ubaciti duplu dozu FFM-a a slijedeći dan dupla doza vitamina.

Pozdrav.