Srpanj 18, 2025, 11:18:02 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: akvarij za oskara  (Posjeta: 25834 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: akvarij za oskara
« Odgovori #125 u: Ožujak 12, 2012, 16:39:19 poslijepodne »
Ima i toga, samo....

Nisi uobzirio duzinu akvarija cini mi se, grijac kad registrira da je ugrijao vodu oko sebe na xy temperaturu se gasi. bez ikakve garancije da je 100cm ulijevo, ili udesno ista temperatura.

Offline Najki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #126 u: Ožujak 12, 2012, 18:40:16 poslijepodne »
da, to i mene malo zabrinjava! na koju visinu je potrebno stavit usis? mora bit pri dnu, pri vrhu ili negdje u sredini?? Pretpostavljam da isis mora biti na suprotnoj strani akvarija kako bi se maksimizirala cirkulacija vode...

Usis vanjskog filtera se obicno stavlja 5-10 cm iznad dna, međutim u tvojoj situaciji bi bilo pametnije staviti usis negdje na sredinu (dubine) akvarija.
Da, izlaz iz filtera ide na suprotnu stranu pri vrhu akvarija zbog sto bolje cirkulacije i aeracije vode.

sve više razmišljam o tome, da umjesto pijeska stavim kamenčiće. Problem je u tome što je pijesak koji mi je na raspolaganju sitiniji od 0.5 milimetra, a to mi je pre sitno. Danas sam u jednom dučanu naišao na vrlo lijepe crne kamenčiće, ali je fora što su lomljeni, a ne znam dal je njih pametno stavit u akvarij.

Ima i toga, samo....

Nisi uobzirio duzinu akvarija cini mi se, grijac kad registrira da je ugrijao vodu oko sebe na xy temperaturu se gasi. bez ikakve garancije da je 100cm ulijevo, ili udesno ista temperatura.

vidim da ću morat izvesti testiranje u podrumu, u prostoriji di je peć za centralno grijanje u kojoj su temperature pristojnije od vanjskih  :D Sam se nadam da neće bit havarije, jer se onda mogu odselit od kuće!  :punch: Kolko ga treba ostavit punog, da dobijem kakvu takvu sigurnost da mi neće pustit kad ga budem punio u sobi?? par dana??

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #127 u: Ožujak 12, 2012, 20:37:58 poslijepodne »
A vidi, ako ce curiti, curit ce odmah...ako nece, onda nece.....

napuni do vrha, ostavi sat-dva-tri, do tada, ako ima kakva greska u spoju ili staklu, pokazat ce se. ako se ne pokaze, sigurnije od toga nece biti - seli u sobu i puni. akvarij ima 2 faze - curi ili ne curi, mozes ga testirati 3 mjeseca, ako ce pustiti, desit ce se to odmah cim ga napunis... jasno, ne pricam o ostecenju koje ce se desiti naknadno, pricam o prvom punjenu - ili pusta ili ne pusta, netreba testirati mjesecima da se to utvrdi.....

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #128 u: Ožujak 12, 2012, 21:17:48 poslijepodne »
upravo sam ga napunio... do milimetar ispod pojačanja! Htio sam maksimizirat naprezanje, tak da budem siguran da se ništ nece dogodit kod "pravog" punjenja... za sad drži, nema trbuha, sve super!

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #129 u: Ožujak 31, 2012, 10:34:42 prijepodne »
evo par početničkih pitanja: Grijač sam stavio blizu usisne cijevi filtera, dal je to uredu? Termometar sam postavio pri vrhu akvarija tako da po njemu siba voda koja ulazi u akvarij, dal je to uredu? Nakon što sam jedno 5-6 puta po 3 sata prokuhao vinovu lozu, još uvijek mi ostavlja tanin u vodi,  ali ne više u onoj količini kao prije, dal može u vodu (napominjem da je to bila friško odrezana loza)?? ako ne može, kakva mora bit voda nakon prokuhavanja da bi lozu mogao stavit u akvarij?? i dal je normalno da je grijač stavljen na 27 stupnjeva celzijevih, termometar mi pokazuje 25 stupnjeva, a grijač je ugašen, odnosno ne grije?  Nadam se da pitanja nisu glupa, a ako i jesu, svejedno trebam odgovore  :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #130 u: Ožujak 31, 2012, 10:39:36 prijepodne »
sve ok, samo termometar stavi u suprotni kut, dakle tamo gdje je strujanje vode najslabije, tako ces najbolje vidjeti dali ti dobro mjesa vodu, odnosno dali je temperatura svuda jednaka, da nemas neki mrtvi kut u kojem je protok slab a voda hladnija.

Svi grijaci lazu, neki vise neki manje, dakle, njega na njegovom namjestis na 26, termometar u vodu, ako pokazuje manje, lagano pojacavas grijac, sve dok termometar ne pokaze 26. Postoji mogucnost i da termometar laze, pa nadjes neku zlatnu sredinu. Inace, atmanovi grijaci, a ja ih imam 10 komada, svi odreda pokazuju na svojoj skali 2 stupnja vise nego sto griju vodu, znaci, da bih imao vodu od 26 stupnjeva, grijac moram namjestiti na 28. I nikad ne ugrije preko 26, tako da.....

S time, nemoj paliti grijac, i cim se njemu prvi put ugasi lampica ici mjeriti temperaturu, najbolje ti je pustiti neko vrijeme, recimo namjestis ga, upalis, stavis termometar, i nakon 24 sata ocitas temperaturu, tako ces najbolje vidjeti imas li ono sto si htio ili trebas jos podesavati.

Loza, par kuhanja i dosta je, cim potone, to je to.

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #131 u: Ožujak 31, 2012, 10:48:16 prijepodne »
sve ok, samo termometar stavi u suprotni kut, dakle tamo gdje je strujanje vode najslabije, tako ces najbolje vidjeti dali ti dobro mjesa vodu, odnosno dali je temperatura svuda jednaka, da nemas neki mrtvi kut u kojem je protok slab a voda hladnija.

Svi grijaci lazu, neki vise neki manje, dakle, njega na njegovom namjestis na 26, termometar u vodu, ako pokazuje manje, lagano pojacavas grijac, sve dok termometar ne pokaze 26. Postoji mogucnost i da termometar laze, pa nadjes neku zlatnu sredinu. Inace, atmanovi grijaci, a ja ih imam 10 komada, svi odreda pokazuju na svojoj skali 2 stupnja vise nego sto griju vodu, znaci, da bih imao vodu od 26 stupnjeva, grijac moram namjestiti na 28. I nikad ne ugrije preko 26, tako da.....

S time, nemoj paliti grijac, i cim se njemu prvi put ugasi lampica ici mjeriti temperaturu, najbolje ti je pustiti neko vrijeme, recimo namjestis ga, upalis, stavis termometar, i nakon 24 sata ocitas temperaturu, tako ces najbolje vidjeti imas li ono sto si htio ili trebas jos podesavati.

Loza, par kuhanja i dosta je, cim potone, to je to.

Damire, brz, precizan i od pomoci! Hvala! :)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #132 u: Travanj 01, 2012, 08:17:29 prijepodne »
Loza treba biti iz starog vinograda koji nije šprican bar nekoliko godina...

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #133 u: Travanj 01, 2012, 10:06:45 prijepodne »
znam da nije šprican zadnjih 2 godine sigurno, a ne vjerujem da je i ranije šprican... jedino me muči što je to odrezano prije samo mjesec dana... jučer sam stavio komad loze u manji akvarij i voda mi se dosta zamutila, nije se obojila, već samo zamutila! to je normalno ili???

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #134 u: Travanj 01, 2012, 10:30:32 prijepodne »
normalno. friska grana ispusta svasta, potrebno joj je puno duze namakanja. no sad ako je vec namocena i tone, nebi ti bilo lose da je stavis koji dan na krov garaze, bilo gdje, da je sunce susi, nakon toga opet malo kuhas i namaces dok ne potone. Iako to bjelilo mislim da nije stetno za ribe, nsiam siguran, ali vizualno svakako ne izgleda lijepo.

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #135 u: Travanj 01, 2012, 11:45:43 prijepodne »
neznam dal bi to sušenje na suncu bilo baš pametno, jer mi je prije tjedan dana jedna grana pukla na suncu dok se sušila... cijelom dužinom... vidjet cu kak ce se dovijat situaciju u ovom manjem akvariju, pa cu se prema tome ravnat. Nema nikakvo sredstvo za kupit protiv toga??

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #136 u: Travanj 01, 2012, 11:57:06 prijepodne »
pa bas i ne koliko ja znam.

Susenje na suncu.....hmm...ostavi je prvo jedan dan na suhom, negdje u hladu, tek onda na sunce. Mislim, ne susis ti granu zato sto je ona mokra, susis je da prestane ispustati one svoje sokove i tekucine iz sebe. Frisko drvo, sto reci.

Offline demasoni

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 43
« Odgovori #137 u: Travanj 01, 2012, 20:31:33 poslijepodne »
Kaj si na kraju stavio za podlogu? ako još nisi stavio pijesak bolje ni nemoj, imat ćeš vjerojatno problema s čišćenjem i filtracijom,a ako ga misliš hraniti i sa glistama one će se ukopati u pijesak a on će rovati i divljati za njima dok ih ne pronađe pa će ti se mutit voda a i filter će ga povući. Ovo kamenje koje si vidio super izgleda ali će ti izgrebati staklo jer je oštro, ja imam takvo crno i nisam sretna, najbolje je ak si možeš kupiti pravi terarijski ili akvarijski šljunak. Dio pijeska ćeš uvijek usisati kod čišćenja akvarija pa ćeš morati nadomještati s vremenom, makar je to manji problem od ovih prije.

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #138 u: Travanj 03, 2012, 20:26:17 poslijepodne »
kolike oscilacije temperature vode su prihvatljive u akvariju?? 

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #139 u: Travanj 03, 2012, 20:28:50 poslijepodne »
Nikakve. Kako mislis oscilacije?

Zato i imas grijac da drzi temperaturu konstantnom, osim u slucaju ako je u prostoriji pretoplo, pa se voda grije i preko onog sto je na grijacu, onda sve ovisi koliko jace se grije. Stupanj gore-dolje nije bitno, ako je vise, onda moras smisliti sistem hladjenja vode.

Na sto tocno mislis?

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #140 u: Travanj 04, 2012, 12:00:28 poslijepodne »
ma temperatura mi u akvariju kroz dan varira za pola stupnja pa sam zato pitao... Nisu to neke velike promjene...

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #141 u: Travanj 09, 2012, 18:07:22 poslijepodne »
akvarij se ciklira tjedan i pol, voda se zamutila i nikako da se odmuti... onak, ko da je bijela prasina unutra. Tak je vec 6-7 dana, pa me zanima dal bi se taj proces ubrzao kad bi maknuo staklo koje se nalazi na pojacanjima (stavio sam to staklo da mi se voda ne kondenzira na drvenom poklopcu), jer kolko sam shvatio, kod cikliranja dolazi do razmjene plinova, pa si mislim...   -? 
i drugo pitanje, na povrsini vode mi se isto nalazi nest bijelo, isto ko prasina... je moguce da je to od keramičkih ringova, jer ih nisam oprao prije stavljanja u filter, a primjetio sam da ima tih sitnih cestica keramike u pakiranju? a mozda je to ovo isto se nalazi i u samoj vodi???  -?

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #142 u: Travanj 09, 2012, 19:01:20 poslijepodne »
Možda sitne čestice od pijeska?

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #143 u: Travanj 09, 2012, 19:53:32 poslijepodne »
nisu čestice od pijeska, unutra su crni kamenčići za akvarije...

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #144 u: Travanj 09, 2012, 20:07:52 poslijepodne »
akvarij se ciklira tjedan i pol, voda se zamutila i nikako da se odmuti... onak, ko da je bijela prasina unutra. Tak je vec 6-7 dana, pa me zanima dal bi se taj proces ubrzao kad bi maknuo staklo koje se nalazi na pojacanjima (stavio sam to staklo da mi se voda ne kondenzira na drvenom poklopcu), jer kolko sam shvatio, kod cikliranja dolazi do razmjene plinova, pa si mislim...   -? 
i drugo pitanje, na povrsini vode mi se isto nalazi nest bijelo, isto ko prasina... je moguce da je to od keramičkih ringova, jer ih nisam oprao prije stavljanja u filter, a primjetio sam da ima tih sitnih cestica keramike u pakiranju? a mozda je to ovo isto se nalazi i u samoj vodi???  -?

Pijesak za djecje pjescanike ce ti neko vrijeme mutiti vodu dok se najsitnije cestice ne slegnu i dok ih filter ne pokupi. Međutim vjerojatnije je da se radi o sindromu novog akvarija, voda bijelkaste boje ("bakterijski boom") i masni sloj na povrsini su karakteristicni za akvarij koji se tek ciklira i jedino rjesenje je biti strpljiv dok sve ne dođe k sebi.
Ako si keramiku ostavio u prasini koja je nastala tijekom transporta imas srece sto ti je rotor ostao citav...
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #145 u: Travanj 09, 2012, 20:18:32 poslijepodne »

Pijesak za djecje pjescanike ce ti neko vrijeme mutiti vodu dok se najsitnije cestice ne slegnu i dok ih filter ne pokupi. Međutim vjerojatnije je da se radi o sindromu novog akvarija, voda bijelkaste boje ("bakterijski boom") i masni sloj na povrsini su karakteristicni za akvarij koji se tek ciklira i jedino rjesenje je biti strpljiv dok sve ne dođe k sebi.
Ako si keramiku ostavio u prasini koja je nastala tijekom transporta imas srece sto ti je rotor ostao citav...

ali nije unutra pijesak, pijesak imam u manjem akvariju... u ovom vecem su kamencici... znaci to bi bio taj bakterijski bum?? i jel cudno ako mi voda ima miris po tim keramickim ringovima?  :nerv:  jer se tocno sjecam njihovog intenzivnog mirisa i sad to osječam u vodi...

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #146 u: Travanj 09, 2012, 20:22:11 poslijepodne »
a ovo što se tiče prašine nastale od transporta keramičkih ringova, možda vama zvuči glupo i smiješno što to nisam napravio, al kad sam pitao na forumu kak treba postupit s tim filter materijalom, nitko nije spomenuo da treba oprat keramiku...   :punch: rekli su mi da moram ugljen oprat, no njega svejedno nisam stavio u filter...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #147 u: Travanj 09, 2012, 20:55:28 poslijepodne »
A cuj, sve sto se stavlja u akvarij se prethodno opere, mozda zato nitko nije naglasio da se i keramika itekako pere. Nemozes iskljuciti mogucnost da ti se dio tog smeca iz vrecica podiglo i pronaslo svoj put do vode, ali one bi se trebale slegnuti, ili bi ih filter trebao pokupiti nazad i zadrzati u sebi. Jedino ako ne pricamo o toliko sitnim komadicima da ih filter ne moze zadrzati u sebi, ali onda ti ni filter nije dobro slozen ako kroz njega moze proci ista osim vode sto je okom vidljivo.

Masnoca na povrsini je karakteristicna za cikliranje, to su valjda neki proteini ili stajaznam, najlakse ih se rijesiti namjestanjem filtera da mreska vodu, ili nekom pumpom koja ce raditi isto. Nista zabrinjavajuce.

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #148 u: Travanj 09, 2012, 21:27:24 poslijepodne »
znaci, nista alarmantno i sve je u okvirima normalnog... budem vidio kak ce se situacija razvijat kroz par dana... hvala za sad! :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #149 u: Travanj 09, 2012, 21:30:27 poslijepodne »
pa zasada sve djeluje ok, ja tu masnocu recimo nikad nisam imao u procesu cikliranja, valjda zato sto nikad posteno nisam ni ciklirao akvarij, ali mi se znala javljati u kasnijoj fazi, i uklanjanje je uvijek mreskanje povrsine, koje izmedju ostalog olaksava i izmjenu plinova, dakle, svakako nesto sto bi trebalo biti prisutno, posebice u vecim akvarijima.