Ma ne impliciram na nikoga, najmanje na tebe. Samo, kolega je uzeo kao mjerodavnu tu stranicu, pa sam ja smo pitao, citamo li mi isti tekst, jer je ispalo da tamo pise kako nesto moze, a mislim da ipak pise da ne moze. Iako ovo "moze" i "ne moze" treba shvatiti vise kao preporuku, sugestiju, nikako ne kao nekakvo pravilo od kojeg nema odstupanja.
Nije ovo pljuvanje nikoga, a najmanje necijih misljenja ideja i stavova, vec jednostavno ljudi pisu svoje misljenje, iskustva, ne da dokazu nekome kako su oni pametni a ovaj prvi glup, vec jednostavno, surova realnost je da veliki broj oskara, pirana, nigrica, hrpa drugih (velikih) ciklida zavrsavaju u kanti, kojekakvim kanalima i rijekama, kad vlasnici skuze da su napravili los potez s nabavkom, da nisu mogli-htjeli-znali osigurati koliko toliko prihvatljive uvjete za drzanje. I to su oni sretni, oni manje sretni provode svoj kratki zivot uokvireni komadima stakla, u losim uvijetima, bolesni, i nikako sretni.
O tome se radi, ideja drzanja tako velike ribe u tako malo prostora (opet ponavljam, idealnog nema, svaki prostor je mali, postoji samo prihvatljivo i neprihvatljivo) u vecini slucajeva vodi ovome sto sam gore napisao.
Ja nemam oskare, nisam ih ni imao. Htio sam, medjutim, nakon pitanja ovdje, nakon dosta citanja, razgovaranja s ljudima koji ih drze (u ovakvim ili onakvim uvjetima, necu u to ulaziti) sam shvatio da moj akvarij od 120cm duzine i 50cm sirine jednostavno nije dovoljan da bih drzao neki veci broj tih riba, a drzati jednog ili eventualno 2 komada mi jednostavno nije bilo privlacno. Jasno, samo moje misljenje, ja volim puno riba, ali ako prostor to dozvoljava.
I meni je, bas kao i tebi, totalno glupava racunica "koliko riba stane u koliko litara", po meni je logika saasvim dovoljna da odgovori na to pitanje, ako riba ima dovoljno mjesta, moze normalno plivati, moze se hraniti, ima i moze se gdje sakriti - to je onda to, idealnog nema, a pogotovo nema osiguravanja nekakvih "prirodnih" uvjeta u akvariju, jer osim par sretnika, nitko od nas nema ni mjesta, ni mogucnosti za toliko velike akvarije.
Najki> na manje vise svako pitanje je odgovoreno. Poceo si sa pitanjem o dimenzijama akvarija, i ljudi su ti odmah rekli - za 2 oskara nemoj ici ispod 400 litara. Ti si uzeo od 250. Ljudi su pisali - dugacak i sirok akvarij, ti si uzeo kraci,uzi i visi.
Pitao si za filtraciju, ljudi su ti rekli, kao i za sve akvarije gdje nema biljaka, gdje su velike ribe, gdje su zagadjivaci, filtracija mora biti yebacka. ti si u nekim svojim planiranjima "uzeo" haqos 1200. Mozda si nabavio i nesto drugo, nisi napisao. Mozda si ih nabavio 2, ako jesi, odlicno!. Pitao si za dekoraciju, receno ti je - ne previse, ionako imas malo mjesta, ne glomazne i teske stvari, oskar je jaka riba, kad malo naraste, moze biti opasno po staklo, ti ubacis panjinu koja zauzme pola akvarija, i koju ce oskar izuzetno jednostavno micati po akvariju kako njemu pase. Je glomazna, ali nije teska, a po svemu sto sam ja cuo i citao - dekoracija, ako je ima, treba biti takva da je riba ne moze pomaknuti.
Dakle, na puno pitanja je odgovoreno, samo ocigledno ti procitas ono sto tebi pase i napravis po svome. Jer, da nije tako, zaustavio bi se na prvom pitanju o velicini akvarija, pa ili odustao (kao sto sam ja napravio), ili bi nabavio akvarij od 500 litara, i onda cijele ove teme nebi ni bilo