Srpanj 18, 2025, 21:43:30 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: akvarij za oskara  (Posjeta: 25907 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tiger_oscar

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: akvarij za oskara
« Odgovori #100 u: Ožujak 04, 2012, 01:02:44 prijepodne »
Ali, ovo definitivno vise nema smisla, cjenjeni kolega od nas uopce ne trazi savjet, pomoc ili ideju, on trazi potvrdu za ono sto je on smislio.... od nekih ju je i dobio, dakle, ovo definitivno postaje besmisleno.

Predpostavljam da impliciras na mene sa ovom recenicom pa cu reci ovako, ja sam rekao sto ja OSOBNO imam iskustva, nisam to procitao nigdje, nisam od nikoga prepisao sto vi svi radite...
sta da ti ja kazem sada da par oscara moze zivjeti sretno u 240 litara kada ces ti mene ispljuvati ili bilo tko treci i reci da mi treba 120534872952 litara da riba bude sretna.

Jel mrijest mjerilo, konstantno uzimanje hrane bez bolesti cijeli niz godina, jednostavno ne znam sta da vam kazem, svi nesto pisete a nitko pojma nema... jel pise itko ovdje tko je imao ili ima oscara ?

ja kada sam kupovao akvarij i ribe receno mi je da moram na slijedece da riba moze uhvatiti pun zalet i stati bez da se ne zabije u staklo. uzeo sam da ce oscar biti 30 cm otprilike pa sam uzeo aq od 120 cm.

i sta sada, poklonio sam ih na kraju jer sam uzeo druge ribe...

nisu uginuli, nisu odbijali hranu, mrijestili su se, svakodnevno naganjali nigrice, bunili se kada im se ugasi svijetlo, pokazivali nevjerovatno veselje kada im prilazis (vjerojatno zbog hrane)
i sta sada da ja dalje tu raspravaljam kada sve vi procitali na oscarfish lovers da treba za par 34243215 litre...

nema ovdje kruha od ove rasprave, svako ima svoja stajalista, svatko zna najbolje sta moze i koliko moze.
ako netko misli da moze drzat oscara u 20 l neka ga drzi (nece dugo), ako ce ga drzat u 200 l ili 2000 l apsolutno svjedno, riba je u zatocenistvu i nije presretna ni u 200 i u 2000 litara.

ako pricamo o moralu, sto uopce drzimo ribe...

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #101 u: Ožujak 04, 2012, 10:27:41 prijepodne »
Ma ne impliciram na nikoga, najmanje na tebe. Samo, kolega je uzeo kao mjerodavnu tu stranicu, pa sam ja smo pitao, citamo li mi isti tekst, jer je ispalo da tamo pise kako nesto moze, a mislim da ipak pise da ne moze. Iako ovo "moze" i "ne moze" treba shvatiti vise kao preporuku, sugestiju, nikako ne kao nekakvo pravilo od kojeg nema odstupanja.

Nije ovo pljuvanje nikoga, a najmanje necijih misljenja ideja i stavova, vec jednostavno ljudi pisu svoje misljenje, iskustva, ne da dokazu nekome kako su oni pametni a ovaj prvi glup, vec jednostavno, surova realnost je da veliki broj oskara, pirana, nigrica, hrpa drugih (velikih) ciklida zavrsavaju u kanti, kojekakvim kanalima i rijekama, kad vlasnici skuze da su napravili los potez s nabavkom, da nisu mogli-htjeli-znali osigurati koliko toliko prihvatljive uvjete za drzanje. I to su oni sretni, oni manje sretni provode svoj kratki zivot uokvireni komadima stakla, u losim uvijetima, bolesni, i nikako sretni.

O tome se radi, ideja drzanja tako velike ribe u tako malo prostora (opet ponavljam, idealnog nema, svaki prostor je mali, postoji samo prihvatljivo i neprihvatljivo) u vecini slucajeva vodi ovome sto sam gore napisao.

Ja nemam oskare, nisam ih ni imao. Htio sam, medjutim, nakon pitanja ovdje, nakon dosta citanja, razgovaranja s ljudima koji ih drze (u ovakvim ili onakvim uvjetima, necu u to ulaziti) sam shvatio da moj akvarij od 120cm duzine i 50cm sirine jednostavno nije dovoljan da bih drzao neki veci broj tih riba, a drzati jednog ili eventualno 2 komada mi jednostavno nije bilo privlacno. Jasno, samo moje misljenje, ja volim puno riba, ali ako prostor to dozvoljava.

I meni je, bas kao i tebi, totalno glupava racunica "koliko riba stane u koliko litara", po meni je logika saasvim dovoljna da odgovori na to pitanje, ako riba ima dovoljno mjesta, moze normalno plivati, moze se hraniti, ima i moze se gdje sakriti - to je onda to, idealnog nema, a pogotovo nema osiguravanja nekakvih "prirodnih" uvjeta u akvariju, jer osim par sretnika, nitko od nas nema ni mjesta, ni mogucnosti za toliko velike akvarije.

Najki> na manje vise svako pitanje je odgovoreno. Poceo si sa pitanjem o dimenzijama akvarija, i ljudi su ti odmah rekli - za 2 oskara nemoj ici ispod 400 litara. Ti si uzeo od 250. Ljudi su pisali - dugacak i sirok akvarij, ti si uzeo kraci,uzi i visi.

Pitao si za filtraciju, ljudi su ti rekli, kao i za sve akvarije gdje nema biljaka, gdje su velike ribe, gdje su zagadjivaci, filtracija mora biti yebacka. ti si u nekim svojim planiranjima "uzeo" haqos 1200. Mozda si nabavio i nesto drugo, nisi napisao. Mozda si ih nabavio 2, ako jesi, odlicno!. Pitao si za dekoraciju, receno ti je - ne previse, ionako imas malo mjesta, ne glomazne i teske stvari, oskar je jaka riba, kad malo naraste, moze biti opasno po staklo, ti ubacis panjinu koja zauzme pola akvarija, i koju ce oskar izuzetno jednostavno micati po akvariju kako njemu pase. Je glomazna, ali nije teska, a po svemu sto sam ja cuo i citao - dekoracija, ako je ima, treba biti takva da je riba ne moze pomaknuti.

Dakle, na puno pitanja je odgovoreno, samo ocigledno ti procitas ono sto tebi pase i napravis po svome. Jer, da nije tako, zaustavio bi se na prvom pitanju o velicini akvarija, pa ili odustao (kao sto sam ja napravio), ili bi nabavio akvarij od 500 litara, i onda cijele ove teme nebi ni bilo

Offline mugen

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Sirac
« Odgovori #102 u: Ožujak 04, 2012, 11:43:34 prijepodne »
Krasno! Nisam vidio ni jednu drugu akvarijsku ribu osim oscara da se da ovako maziti. :)
ja sam GREEN TERRORA isto ovako mazio jos mi je jeo iz ruke tako da ima puno riba koje mozes mazit samo ih treba naviknit moje misljenje da se svaka zivotinja da razmazit samo treba puno truda.......itd

Offline Najki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #103 u: Ožujak 04, 2012, 11:45:56 prijepodne »

Najki> na manje vise svako pitanje je odgovoreno. Poceo si sa pitanjem o dimenzijama akvarija, i ljudi su ti odmah rekli - za 2 oskara nemoj ici ispod 400 litara. Ti si uzeo od 250. Ljudi su pisali - dugacak i sirok akvarij, ti si uzeo kraci,uzi i visi.

Pitao si za filtraciju, ljudi su ti rekli, kao i za sve akvarije gdje nema biljaka, gdje su velike ribe, gdje su zagadjivaci, filtracija mora biti yebacka. ti si u nekim svojim planiranjima "uzeo" haqos 1200. Mozda si nabavio i nesto drugo, nisi napisao. Mozda si ih nabavio 2, ako jesi, odlicno!. Pitao si za dekoraciju, receno ti je - ne previse, ionako imas malo mjesta, ne glomazne i teske stvari, oskar je jaka riba, kad malo naraste, moze biti opasno po staklo, ti ubacis panjinu koja zauzme pola akvarija, i koju ce oskar izuzetno jednostavno micati po akvariju kako njemu pase. Je glomazna, ali nije teska, a po svemu sto sam ja cuo i citao - dekoracija, ako je ima, treba biti takva da je riba ne moze pomaknuti.

Dakle, na puno pitanja je odgovoreno, samo ocigledno ti procitas ono sto tebi pase i napravis po svome. Jer, da nije tako, zaustavio bi se na prvom pitanju o velicini akvarija, pa ili odustao (kao sto sam ja napravio), ili bi nabavio akvarij od 500 litara, i onda cijele ove teme nebi ni bilo

sto se tice litraze, vec  sam rekao da sam informacije dobio od ljudi koji su imali oskare (po 100ti put!), dimenzije isto tako. Što se dekoracije tiče, neznam dal si shvatio, al ja ću nabaviti mali primjerak oskara, znači  neče za tjedan dana imat 30 cm. Taj panj je unutra da akvarij nebi izgledao toliko prazan kad je riba još mala, a kad poraste i kad nebude imala prostora ću ga izvadit. Također, bit ze zalijepljen za sloj stiropora ili neceg slicnog koji ce se nalazit ispod podloge, kako bi bio siguran da ga nece moc pomaknut. To sto za tebe Haqos expro 1200 nije dovoljan filter to je tvoja stvar, vjerojatno si ga imao ili ga imaš u akvariju s oskarima pa možešš procijeniti. Mnoge savjete sam primjenio i mogu rec da sam mnogo vise informacija dobio preko privatnih poruka nego ovdje na ovoj temi, vjerojatno zato sto je vlasnika oskara malo i vjerojatno nisu toliko aktivni na forumu, pa sam na svaki nagovjestaj da je netko imao ili ima oskare brze bolje isao postavljat pitanja u vezi njihovog drzanja i njihovih potreba.

Ti navodis da ja procitam samo ono sto meni pase, pa neznam od kad su ovi odgovori koje svi vi pišete neka pravila i da ih se mora poslusat??? da se razumijemo, mozda je moja greska sto nisam odmah pisao zasto mi koji prijedlog ne odgovara ili nije po volji ili pak sam bolji odgovor dobio negdje drugdje, te cu nastojati u buducnosti to promijeniti.  Ponovno naglašavam, mnogi odgovori ovdje su mi bili veoma korisni i da nije ove stranice i ovog foruma nikad se ne bih ni počeo baviti akvaristikom, jer sam prvu ideju o držanju oskara dobio upravo od vas!

Raspisali smo se ovdje na dvije stranice i nismo ništa promijenili, svi su iznijeli svoja stajališta i svoje argumente, a sad je na onima koji će eventualno nabasat na ovu temu da procijene čiji savjet će poslušati, onih koji su zapravo držali oskare ili onih koji su o njima samo citali. U jednu ruku mi je drago sto smo se svi skupa uvukli u ovu raspravu jer do sad nije bilo teme o oskarima, bar ja na nju nisam nabasao, a ako je i bilo vjerujem da nije bila ovolika. :up: Ja cu vas i dalje obavještavati o napretku oba moja akvarija i tražiti od vas savjete, te se nadam da vise nece biti upadica tipa dante koji na agresivan i uvredljiv nacin, ne samo prema meni, nego i prema ostalim korisnicima ovog foruma namece svoje misljenje!  :punch:

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #104 u: Ožujak 04, 2012, 11:48:06 prijepodne »
Krasno! Nisam vidio ni jednu drugu akvarijsku ribu osim oscara da se da ovako maziti. :)
ja sam GREEN TERRORA isto ovako mazio jos mi je jeo iz ruke tako da ima puno riba koje mozes mazit samo ih treba naviknit moje misljenje da se svaka zivotinja da razmazit samo treba puno truda.......itd

mugen, molim te napisi malo o tome kako poceti s tim i koji su najbitniji koraci, te koje greske se ne smiju napraviti. Vjerujem da ce slicna "dresura" upaliti i kod oskara  :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #105 u: Ožujak 04, 2012, 12:25:38 poslijepodne »
Ma....u svakom slucaju, sretno s tim akvarijem i ribama.  :up:

Offline tiger_oscar

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #106 u: Ožujak 04, 2012, 15:04:36 poslijepodne »
Mislim da je najbitnije znati u sto se upustas, kada ti je jasno sta i kako ispada onda je sve lako. To potvrdjuje cinjenica, svi pocnu sa 50 litara a pogledajte se sada.

Offline Martina Oscar

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #107 u: Ožujak 04, 2012, 20:22:10 poslijepodne »
Budući da ne mogu staviti oglas zbog broja postova mogao bi tu nešto oglasit ;)

Ne znam tko zna za moje postove o Oscar ribi koju imamo ali u kratko..

Nemamo uvjete za držanje te ribe sada je oko 15-20cm veličene a mi imamo mali akvarij...mislim da niti u skoroj budućnosti nećemo skupit novce za akvarij i svu opremu tako da smo odlučili Oscar nekome poklonit, budući da smo ga i mi dobili na poklon ;)

Neka se jave zainteresirani ali minimum je 250L...bilo bi odlično kad bi imao jednog Oscara pa mu trži društvo ili tako nešto...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #108 u: Ožujak 04, 2012, 21:16:08 poslijepodne »

Pratimo mi tebe, bez brige budi.  :fear:  :D
Nažalost udomit ga nemogu iako imam 220 litraša spremnog za naselit nešto, al kolika god mi je želja imat oskara ipak ga ne želim u tome držat.
Mogu jedino pohvaliti tvoju želju da pomogneš toj ribi jer sam pratio tvoje postove od početka. Bude se već netko našao.
A mogo bi ga i Najki uzet. Kad već silom oće oskare nebi bilo loše da uzme samo jednog kaj je već veći i naučio je bit solo pa ga udomi u veći akvarij neg da kupuje novog mladog...
Ovog bi spasio iz prepremalog akvarija, a drugi opet nebi morali trpit u neadekvatnom smještaju.
Bio bi to dobar kompromis.
Još samo da nam se još Najki javi...

Naj se ti puno durit na mene. Ja uvijek velim da vas početnike treba netko dobro zvređat da nete delali preveć pizdarija.
Da je bar mene imal ko na vrijeme zvređat...

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #109 u: Ožujak 05, 2012, 09:13:19 prijepodne »
Budući da ne mogu staviti oglas zbog broja postova mogao bi tu nešto oglasit ;)

Nemamo uvjete za držanje te ribe sada je oko 15-20cm veličene a mi imamo mali akvarij...mislim da niti u skoroj budućnosti nećemo skupit novce za akvarij i svu opremu tako da smo odlučili Oscar nekome poklonit, budući da smo ga i mi dobili na poklon ;)

Neka se jave zainteresirani ali minimum je 250L...bilo bi odlično kad bi imao jednog Oscara pa mu trži društvo ili tako nešto...

vjerojatno ste skužili kako moj akvarij još nije spreman za prihvat ribe, sutra mi tek dolazi poklopac, pa kad još svijetlo osposobim i sve tehnikalije, pa cikliranje, znači neče bit spreman još neko vrijeme! Također, još uvijek nemam izvor žive hrane, čekam da mi manji akvarij stigne s remonta da unutra nastanim "zečeve". Ovo preuzimanje već "odrasle" ribe mi malo kvari planove, jer sam planirao nekak uskladit odrastanje oskara s nigrićima, tak da su izmriještene ribe uvijek podobne za ishranu (podobne što se veličine tiče), tak da se opet postavlja pitanje vremena!  U svakom slučaju, ja na udomljavanje neću biti spreman u dogledno vrijeme, a kad budem cu Vam se svakako javit, iako se na ništa ne obvezujem  :D

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #110 u: Ožujak 05, 2012, 10:28:24 prijepodne »
Moš ti njega ciklirat bez poklopca i bez svjetla. Biljke ionak nebuš imo.
Ne treba ti odma izvor žive hrane. I bolje da ga naučiš da jede svašta inaće ti se može desit da bu ti poslije odbijao drugu hranu.

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #111 u: Ožujak 05, 2012, 11:02:14 prijepodne »
oho... Znaci ja bi vec mogao zapoceti postupak cikliranja... Mislio sam da su potrebni svi elementi... Super! Onda cu danas ako bog da nocne temperature iznad minusa vani na terasi napravit probno punjenje da vidim kak bude se akvarij ponasal, da nebi bila poplava u sobi  :D  jel mi moze samo neko rec kak se krecu cijene pijeska po  ducanima??? I kolko bi mi odprilike kila trebalo?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #112 u: Ožujak 05, 2012, 11:07:53 prijepodne »
Na šodranu neku i uzmi riječni pijesak. Sam kaj buju ti jajca otpala dok ga ispereš.
Il u Bau-neki, al i oni znaju bit dosta zmazani. Jedino da tražiš malo krupniju granulaciju.
A u pet shopovima je to skupo za tolki akvarij.
Jedno 25kg mislim da ti mora bit dosta.

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #113 u: Ožujak 05, 2012, 18:08:44 poslijepodne »
radije bi uzeo neki iz dučana, nego neki riječni... bio sam danas u dučano s tom građevinskom opremom i materijalom, ali oni imaju samo sivi kvarcni pijesak granulacije od 0.3-1.2 ak se ne varam, tak da ono, nije me nešto privuklo. Moral bum još malo pročačkati kroz lokalnu ponudu pijeska da mogu odabrat najbolju!

Međimurci, de imaju peska pogodnoga za akvarije???  :D

Kupio sam i žarulju, T8 18W, duljine 60 cm što bi trebalo bit čist dost svijetla s obzirom da neću imat biljke. Žarulja i elektronska prigušnica s držačima 42 kune.

Offline Martina Oscar

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #114 u: Ožujak 05, 2012, 19:22:32 poslijepodne »
Mislim da ti filter i griječ u akvariju svakako trebaju za cikliranje ;)

Ajmo ljudi šta nitko ne traži Oscara za akvarij? Ovaj je predivan...vidio sam neke u Zoo Vili-ju i nisu mu niti do koljena...iako su ti jako veliki...dodju 400kn po ribi...

Offline tomek1221

• Punopravni član
« Odgovori #115 u: Ožujak 05, 2012, 19:55:27 poslijepodne »
ja imam jedan akvari 220x60x60 prazan ali mi ga zao punit za jednu ribu,inace bi uzo ja :)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #116 u: Ožujak 05, 2012, 23:24:05 poslijepodne »
Mislim da ti filter i griječ u akvariju svakako trebaju za cikliranje ;)

Ajmo ljudi šta nitko ne traži Oscara za akvarij?

Filter mu treba, a njega ima. Grijač mu ne treba za cikliranje.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #117 u: Ožujak 05, 2012, 23:27:56 poslijepodne »

Eto ti odgovora od tvojih Međimuraca

Rasvjete ti dosta...

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #118 u: Ožujak 08, 2012, 14:11:14 poslijepodne »
Stigao je poklopac! evo slika:

Staklo cu stavit na nosace kad sve bude spremno i kad akvarij bude u pogonu, tak da izrežem sve potrebne rupe na njemu.

Eto ti odgovora od tvojih Međimuraca

Rasvjete ti dosta...

Nabavio sam i pijesak! Fine granulacije, bijelo smećkaste boje.... 25kg -> 21 kuna! Pjesak za dječje pješčanike, bez otrovnih supstanci ili nečeg takvog. Planiram ga malo oprat onom metodom pola kante vode, pola kante pijeska, pa miješaj, te se nadam da ću tako uspjeti izbaciti bar večinu, ako ne sve nečistoće.
Također, danas će mi najvjerojatnije bit spreman i manji akvarij pa cu navecer stavit slike i od njega.

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #119 u: Ožujak 09, 2012, 03:53:38 prijepodne »
Nabavio sam i pijesak! Fine granulacije, bijelo smećkaste boje.... 25kg -> 21 kuna! Pjesak za dječje pješčanike, bez otrovnih supstanci ili nečeg takvog. Planiram ga malo oprat onom metodom pola kante vode, pola kante pijeska, pa miješaj, te se nadam da ću tako uspjeti izbaciti bar večinu, ako ne sve nečistoće.
Također, danas će mi najvjerojatnije bit spreman i manji akvarij pa cu navecer stavit slike i od njega.

Budi oprezan, takav sitan pijesak zna letit po vodi, pogotovo kod vecih zivotinja. U stanju se probit sve do rotora i osovine vanjskih filtera, i unistiti ih. Dok ga ispires potrudi se rijesiti onih najsitnijih cestica, u filter na zadnji stupanj filtracije stavi neku guscu filter vatu za svaki slucaj.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #120 u: Ožujak 09, 2012, 10:20:33 prijepodne »

Budi oprezan, takav sitan pijesak zna letit po vodi, pogotovo kod vecih zivotinja. U stanju se probit sve do rotora i osovine vanjskih filtera, i unistiti ih. Dok ga ispires potrudi se rijesiti onih najsitnijih cestica, u filter na zadnji stupanj filtracije stavi neku guscu filter vatu za svaki slucaj.

da, to i mene malo zabrinjava! na koju visinu je potrebno stavit usis? mora bit pri dnu, pri vrhu ili negdje u sredini?? Pretpostavljam da isis mora biti na suprotnoj strani akvarija kako bi se maksimizirala cirkulacija vode...

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #121 u: Ožujak 12, 2012, 09:25:00 prijepodne »
malo sam nestrpljiv s testiranjem večeg akvarija, pa mi je sinula ideja. Pošto su kod nas na sjeveru noćne temperature još uvijek ispod ništice, ne mogu akvarij ostaviti vani prek noći da mi voda ne smrzne u njemu, pa sam mislio stavit unutra grijač od 300W da grije kroz noć, al sad neznam dal to neće bit preveliko opterečenje na grijač, što će radit cijelu noć i to punom parom???

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #122 u: Ožujak 12, 2012, 09:55:58 prijepodne »
nista mu nece biti, samo postavi najnizu mogucu temperaturu, ni na nju ti nece moci ugrijati vodu, ali ce barem sprijeciti da ne smrzne...iako se ja nebih igrao s time.....nadalje, grijac bez pumpe koja ce tjerati vodu kroz akvarij ti i nema puno smisla....

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #123 u: Ožujak 12, 2012, 15:48:22 poslijepodne »
da, to i mene malo zabrinjava! na koju visinu je potrebno stavit usis? mora bit pri dnu, pri vrhu ili negdje u sredini?? Pretpostavljam da isis mora biti na suprotnoj strani akvarija kako bi se maksimizirala cirkulacija vode...

Usis vanjskog filtera se obicno stavlja 5-10 cm iznad dna, međutim u tvojoj situaciji bi bilo pametnije staviti usis negdje na sredinu (dubine) akvarija.
Da, izlaz iz filtera ide na suprotnu stranu pri vrhu akvarija zbog sto bolje cirkulacije i aeracije vode.

malo sam nestrpljiv s testiranjem večeg akvarija, pa mi je sinula ideja. Pošto su kod nas na sjeveru noćne temperature još uvijek ispod ništice, ne mogu akvarij ostaviti vani prek noći da mi voda ne smrzne u njemu, pa sam mislio stavit unutra grijač od 300W da grije kroz noć, al sad neznam dal to neće bit preveliko opterečenje na grijač, što će radit cijelu noć i to punom parom???

Ne razumijem zasto bi uopce ostavljao akvarij vani preko noci. Ako su ti fuge ravnomjerno nanesene i u njima nema zraka (mjehurica) akvarij ti se nece samo tako raspasti. Na ovogodisnjem AkTeru sam razgovarao sa gospodinom iz Aqua Terre po pitanju skladistenja akvarija sa izlozbe u podrum i rekao mi je da temperatura ne bi smjela biti niza od 15-ak stupnjeva. Tako da mislim da bi testiranjem na tako niskim temperaturama napravio vise stete nego koristi. Na niskim temperaturama se sve stisce, pa tako i silikon postaje manje elastican sto otvara mogucnost da dođe do nekakve stete.
Sto se tice grijaca nece ti sigurno biti u stanju zagrijati to i da stavis neku pumpu da vrti vodu unutra. Postoji opasnost da ce se zbog velike razlike u temperaturi vode i grijaceg elemanta jako orositi sa unutrasnje strane, mozda cak i pregoriti ako nema nekakav oblik zastite.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #124 u: Ožujak 12, 2012, 16:00:10 poslijepodne »
nadalje, grijac bez pumpe koja ce tjerati vodu kroz akvarij ti i nema puno smisla....

kako da ne. poznato je da je voda najteža na 4 stupnja pa će se takva taložiti na dnu. led je veće specifične težine kao i topla voda te se dižu na površinu. na toj se činjenici zasniva život u vodi.. A slijedećih 15 dana u Zagrebu samo je u srijedu/utorak  predviđena noćna temperatura +1°, svi ostali dani tj noći su topliji.