Kolovoz 09, 2025, 05:25:54 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Eheim pickup 2008 slabo pumpa  (Posjeta: 4760 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline stsith

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 55
Eheim pickup 2008 slabo pumpa
« u: Siječanj 14, 2012, 20:19:00 poslijepodne »
dakle, kako naslov kaze, doticni filter je poceo slabo 'misat' vodu, nakon ciscenja radi sve 5, ali nakon 10ak dana jedva da 'misa' povrsinu... impeler (propelica) je ociscena, medjutim ista stvar se desava, znaci stvar je u onoj spuzvi (filter materijalu),
e sad, mene zanima, moze li se umisto orginalne spuzve, koristit ona plava, poroznija, sta se koristi kao jedan od filtera za vanjske ili nekakav drugi materijal, (palo mi na pamet u posudicu filtera nagurat mrizicu od krumpira), dali pri tome gubim na filtraciji ili ima li kakvi drugi problem na koji bi morao obratit paznju?
naravno bilo kakva druga ideja, prijedlog su dobrodosli...   

Offline stomed

• Punopravni član
Odg: Eheim pickup 2008 slabo pumpa
« Odgovori #1 u: Siječanj 14, 2012, 20:26:54 poslijepodne »
mozes ti u filter staviti sto god hoces, nema razloga da neradi. jedino ta poroznija ima manju biolosku povrsinu i manju kupi necistoce.
neznam kakav akvarij imas ali bolje ti je nabaviti neki veci filter u tom slucaju, ovaj eheim osim kvalitete i nije bog zna kakav

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Siječanj 14, 2012, 20:33:07 poslijepodne »
Filter je vrhunski inače ,čisti ga češće ili uzmi 2010 a u koliko  litara ti radi?

Offline stsith

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 14, 2012, 20:45:35 poslijepodne »
54 litre, a evo ispada da ga peren svako 14 dana (svaka druga izmjena vode), pari mi se da bi moga probat sa ovim

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 14, 2012, 20:52:00 poslijepodne »
u najboljem slucaj ces stim poduplat vremenski rok ciscenja. u svakom slucaju, nemas sta izgubit, te spuzve su jeftine, probaj staviti.

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #5 u: Siječanj 14, 2012, 21:42:43 poslijepodne »
Duljina ''trajanja'' spužvice i jačina protoka od čišćenja do čišćenja ovisi o broju stanovnika koji piške i kake :D i naravno o biljnoj masi u samom akvariju...

S vremenom (nakon 2 godine, primjerice) ta spužvica stvarno postane zakrčena nečistoćom, sklona je kidanju i tada postaje svježa za smeće, pa možeš onda kupiti neku drugu - ali tu svakako vrijedi pravilo da prvih dva tjedna stara spužvica mora biti u funkciji sa novom jer ćeš u protivnom proces cikliranja ponoviti sa svim posljedicama koje uz to slijede...

Ova spužvica sa slike mi se ipak čini malo pregrubom, ma da naravno može poslužiti kao filter materijal (ali najstinije nečistoće iz vode neće zadržati)

P.S. - čišćenje filter materijala svakih 14 dana, u naseljenom i zabiljenom akvariju je sasvim normalna stvar, tako da tu stvarno ne vidim problem ;)

Pozdrav
FILIP (Valpovo)

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 14, 2012, 22:16:52 poslijepodne »
Eheim 2008 deklariran je do 45l tebi najmenje treba 2010 ako ces ici na taj model ili barem 300l protoka,2008 ima 180l/h

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #7 u: Siječanj 15, 2012, 00:20:53 prijepodne »
Eheim 2008 deklariran je do 45l tebi najmenje treba 2010 ako ces ici na taj model ili barem 300l protoka,2008 ima 180l/h
Dobro, istina, ali vjerojatno ga zbunjuje činjenica da se upravo model 2008 nalazi u 54 litarskim kompletima.

A i 2008 je dovoljan, mislim da ne treba pretjerivati kad ionako najveći dio u vodi biljke odrade ... i tako, i tako! :)

P.S. - mislim da si pobrkao modele 2006 i 2008 ;) 2008 ima protok veći od 180l/h......
FILIP (Valpovo)

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 15, 2012, 08:50:11 prijepodne »
Je je pobrko sam,ali od jačeg protoka mu neće nista niti naprotiv ;)

Offline stsith

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Siječanj 15, 2012, 11:11:00 prijepodne »
ma nikakvo ulaganje u novi filter za sada nije opcija, hm ja sam mislio da se filter pere 1 mjesecno, no dobro, nije mi problem svako 15 dana razentat spuzvicu u  'otpadnoj' vodi... u krajnjoj liniji uvik mi ostaje probat sa ovom plavom  -?
TY na brzim odgovorima ekipa  :klap:

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Siječanj 15, 2012, 12:14:24 poslijepodne »
Ja imam u 2010 i 2012 neku grubu zelenu spužvu za prat auto, več mi tak 3 mj, dura i super funkcijonira, narezo sam ju na 4 dijela dužine filtera i to je to, izvadim, operem, vratim i 2 tjedna mir

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 15, 2012, 12:28:25 poslijepodne »
ma nikakvo ulaganje u novi filter za sada nije opcija, hm ja sam mislio da se filter pere 1 mjesecno, no dobro, nije mi problem svako 15 dana razentat spuzvicu u  'otpadnoj' vodi... u krajnjoj liniji uvik mi ostaje probat sa ovom plavom  -?
TY na brzim odgovorima ekipa  :klap:

to ti sve ovisi o akvariji i otpadu..mali vanjski ponekad imas potrebu prat mjesecno a di nebi ovu malu spuzvicu. nema ti tu nekog pravila. jos uzmi u obzir da proizvodaci napisu max.litrazu u idealnim uvjetima kojih nikad nema. svi drzimo vise nego bi trebali, hranimo... stavi tu plavu, nemas puno za izgubiti snjom, i ona moze filtrirati manje cestice  ali tek kad se djelomicno zapusi

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 15, 2012, 12:33:01 poslijepodne »
Ja imam u 2010 i 2012 neku grubu zelenu spužvu za prat auto, več mi tak 3 mj, dura i super funkcijonira, narezo sam ju na 4 dijela dužine filtera i to je to, izvadim, operem, vratim i 2 tjedna mir

nisu ti te sve spuzve dobre za akvarij, mogu svasta otpustati u vodu i nemaju iste pore. bar se ja nebih zezao stime kad su spuzve ionako jako jeftine

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 15, 2012, 16:47:19 poslijepodne »
Ma šljaka  za sad sve dobro, kažeš nisu skupe , spužva za filter 2010 i 2012 košta oko 55 kn, to je dost   , a ovak za oba filtera košta oko 10 kn

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 15, 2012, 16:51:37 poslijepodne »
nisam mislio na orginal spuzve od eheim (ili vec neke firme) vec one u rifuzi, prodaju su na vece komade ili ti rezu na mjere, na te sam mislio
inace, uvjek je najskuplje i najmanje isplativo koristiti tvornicke medije za tvoj filter..ja nikad nisam kupio nista bas za tu namjenu osim ako je doslo s njime. jeftinije i bolje traziti sam sto ti pase i uvjek naci neku 'zlatnu sredinu' u tome

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 15, 2012, 16:56:46 poslijepodne »
Imam filter 2010 i 2012 i mogu reč da  mi je spužva u 2010 durala 1 god, dok je iz 2012 3-4 mj max, isti akvarij .
U 2012 je bila spužva neka tanja  i brzo se raspala dok u manjem je bila deblja ili je onaj nastavak na filterima različite debljine

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 15, 2012, 17:14:06 poslijepodne »
njima ni nije u interesu da medij bude vjecan :)  mnogi proizvodaci govore kako i bio medije moras promjeniti s vremena na vrjeme, bar dio, jer se kao zapuse..to ako je i istina opet ti nece reci da postoje metode ispiranja, obnavljanja. tako da ovo o trajnosti spuzve se nista necudim. eheim spuzve su nekada trajale dugo, danas..neznam. ali znam da prodaju rezevne pakinge od 8kom za eksterne filtre pa zakljuci sam.
mozes ti koristiti tu auto spuzvu i dalje ako nemas negativnih posljedica, nisam strucnjak, samo znam da neke od tih spuzava mogu svasta otpustat u vodu. e sad, ako nemas osjetljive organizme, radis ceste promjene.. onda valjda nebi trebalo biti problema

Offline Zoomba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #17 u: Siječanj 15, 2012, 18:20:02 poslijepodne »
evo ovako...htio bih ti pomoci, ali vec vidim kako me stariji clanovi foruma sjeku ko repu nakon ovoga stocu ti reci ;)
imao sam isti problem kao ti, s istim filterom kao sto je tvoj u istoj litrazi kao sto je tvoja...
nedavno mi je igrom slucaja uletio filter atman at 881 ( http://yyaqua.en.alibaba.com/product/439853660-212307436/Atman_aquarium_internal_filter_AT881.html )
to je inace filter sa tri filter materijala i namjenjen za akvarije od 80 do 150 litara...pumpa vuce 600 litara vode u sat vremena.
zauzima duplo vise prostora od starog filtera, ali radi momacki posao...voda mi je kristalno cista, ribice su mi puno zivlje...cak su mi se i corydorasi izmrjestili tri dana nakon promjene filtera...broj puzeva mi je opao posto filter pokupi puno vise onoga cime se oni hrane pa se automatski manje razmnozavaju i samim time mojem jednom jedinom helena puzu olaksavaju posao...rezultat toga je i zadovoljstvo bilja u mom akvariju.
osim ta tri filter materijala koja jesu u njem, ja sam kupio i vatu koja cini prvu liniju obrane od sranja...na njoj se mehanicki ukloni prakticki sve smece tako da po ostalim filter mterijalima nemoram prckat i time unistavat kolonije bakterija na njima.
u usporedbi s ovim filterom, onaj stari je u najmanju ruku djecija igracka i to sto sam izgubio po pitanju prostora koji zauzima na drugoj strani mi se visestruko isplatilo.
ako zelis da sve funkcionira kako treba onda je punobolje imati filter s vise filter materijala jer ovako ti htio nehtio svaki puta pri ciscenju spuzve unistis dio bakterija - bez obzira koliko pazis!
za kraj zelim NAGLASITI - naravno da ne tvrdim da je atman najkvalitetniji filter nego nesta drugo, po mom iskustvu filter koji ima samo spuzvu je koristan kao ona stvar na biciklu.
ako ikako mozes nabavi drugi filter s vise filter materijala, rezultat ce te oduseviti!

nadm se da sam pomogao! :)
TikaTaka, MadaFaka

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 15, 2012, 18:29:05 poslijepodne »
pa to je logicki kada je veci volumen..a od sveg kineskog, atman je prilicno dobra firma. dobiveno/ulozeno, uff do j.. :)
ja sam odma na pocetku savjetovao veci filter :up:

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 15, 2012, 18:39:26 poslijepodne »
sorry...nisam pazljivo citao  :)

kad jos uzmes u obzir da sam filter dobio na "lijepe oci" ...novi i upakovan...direkt iz trgovine :D
TikaTaka, MadaFaka

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 15, 2012, 18:41:19 poslijepodne »
da znam to na ljepe oci i brze ruke..samo mi nije jasno di si ga sakrio tako velikoga, profesionalac znaci :)

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 15, 2012, 18:50:29 poslijepodne »
ma nou...boze sacuvaj! poznanik miima dug u prodavaonici kucnih ljubimaca...tocnije oni su njemu duzni. pitaj boga kad bi se on naplatio kod njih...vjerojatno nikad...meni nije bilo tesko pitati da uzme tamo filter i proda mi ga u pola cijene, a on je bio posten pa mi nije uzeo ni kune nego me pocastio jos sa grijacem - tetra ht75:)
ko pita, ne skita!  :D
TikaTaka, MadaFaka

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Siječanj 15, 2012, 20:56:11 poslijepodne »
Meni rade oba u akvariju , svaki  po 500 l / h x2 = 1000 l/
Jedino ak naletim na original spužvu , budem ju kupio

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 16, 2012, 14:23:11 poslijepodne »
ma nou...boze sacuvaj! poznanik miima dug u prodavaonici kucnih ljubimaca...tocnije oni su njemu duzni. pitaj boga kad bi se on naplatio kod njih...vjerojatno nikad...meni nije bilo tesko pitati da uzme tamo filter i proda mi ga u pola cijene, a on je bio posten pa mi nije uzeo ni kune nego me pocastio jos sa grijacem - tetra ht75:)
ko pita, ne skita!  :D

ma znam, moramo se malo zezati :)

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Siječanj 16, 2012, 14:33:42 poslijepodne »
Meni rade oba u akvariju , svaki  po 500 l / h x2 = 1000 l/
Jedino ak naletim na original spužvu , budem ju kupio

dobar protok je vazan za mehanicko ciscenje ali za biolosku i nije toliko, puno vise ovisi kolicina medija/povrsine nego sami protok.
a jesi gledao mozda po ebayu? nekad se da naletiti na jeftine stvari. btw.ja bas razmisljam skoro nabaviti spuzve da nataknem na ulaze filtera, meh.prefiltraciju pa da ga moram manje otvarati, ako naletim na kakve jeftine, javim..