Stigao sam!!!!
Kako je Iris navela - da, mogu vam objasniti križanja gupija, pogotovo gupija i endlera da se dobiju željene nasljedne karakteristike, bile to boje ili oblici tijela i peraja.
I da, sasvim je točno - križanjem gupija i endlera dobije se prekrasnih primjeraka u potomstvu ali i jako jako puno ... sirotih genetskih mutanata...
Deformacije kićme mogu biti od mladosti, pri manipulaciji ribicom, premještajima i slično - u početku se ne uočava zbog toga jer je riba mala, kako raste, sve je uočljivije... ali nikako je ne bacati - ona često ima i jako dobar genetski materijal za daljnje potomstvo... nazanimljiviji su mi bili slučajevi - križanci gupija i endlera sa prirođenim deformacijama cijelog tijela. Ali su boje bile...mmmmm... kako se kaže - negdje bog daje negdje uzima... ok, loša usporedba - uzgajatelji gupija su daleko od bogova...
Nego, gupiljupci... nisam bio aktivan oko godinu dana, vrijeme je da obnovim okupljanja gupiljubaca i razmjenu ribica radi genetike... jeste li spremni!
A i odlučio sam od ove godine uvesti i osobne "instrukcije" za one koji žele malo konkretnije baviti se ciljanim uzgojem gupija u svrhu dobijanja sasvim određenih oblika obojanosti i tijelesnih karakteristika svojih ribica.
Ta druženja će najvjerovatnije biti kod mene doma, da odmah vidite pomake u genetici svakih par okota... p.s. od početnog križanja do ispoljavanja željenih gena nekad prođe i po 5-10 generacija ciljanih križanja... proces je spor ali vrlo zanimljiv jer su najzabavije - one neočekivane, slučajne varijacije koje su često čak i otkačenije od one koja nam bude - krajnje ciljana...
Pzdrav svim gupiljupcima!
Dominik