Taman sam se htio uključiti, kad vidim da se nabavka kanarinca u međuvremenu promijenila u nabavku papige...
Što se tiče papiga imao sam u par navrata tigrice koje pogotovo ako su u paru znaju biti vrlo brbljave pa čak i neugodno glasne. Ne znam da li je tako i kod drugih vrsta papiga, ali nije loše na to obratiti pažnju prije kupovine. S druge strane papige su puno zanimljivije u smislu interakcije između vlasnika i same ptice...
Kanarince sam počeo proučavati prije cca pola godine kada mi je jedan žuti kanarinac, preplašen i izgladnio uletio u stan. U smislu buke on je puno bolja varijanta od već spomenutih tigrica jer je ili potpuno tih ili cvrkuće tj. pokušava pjevati samo povremeno. Naime, kanarinci se u grubo mogu podijeliti na slijedeće skupine:
1. kanarinci pjesme
2. kanarinci boje
3. kanarinci oblika i stasaE sad, ovaj moj je tzv. kanarinac boje, zato on pjeva vrlo malo i vrlo rijetko. Kod njih je naglasak na određenim kvalitetama boje perja. Mislim da su upravo kanarinci boje ti koji se najčešće kupuju u dućanima. Ovaj moj je u velikom kavezu, ima hrane koliko god želi i s njim nema nekih posebnih problema. U tom smislu su puno zahtjevniji kanarinci pjesme, oni se, koliko sam shvatio, kupuju direktno kod uzgajivača, posebno se kao mladi "školuju" tj. uče pjevati slušajući odrasle mužjake. E takvi kanarinci moraju biti u manjim kavezima jer ne smiju imati previše prostora (da se ne umaraju), pa ne smiju imati previše hrane (da se ne udebljaju), pa ne smiju biti u paru ili pak ne smiju čuti druge ptice vani kako pjevaju (da ne bi upropastili sve ono što su naučili od "profesionalnih pjevača") itd. Njihov "zadatak" je jedino da svu svoju energiju utroše na pjevanje! Oni mi se zato čine puno zahtjevniji za držanje doma ali s druge strane poslušajte na Youtube-u kako pjeva školovani kanarinac pjesme pa ćete shvatiti koje su njihove prednosti!

A sad se možemo opet vratiti na papige, ovo sam napisao tek toliko jer u nekim prijašnjim postovima ima pokoja "dezinformacija" pa da to bude malo jasnije onima koji će ipak nabavljati kanarinca u budućnosti!