Srpanj 28, 2025, 17:38:24 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: bubane pajčulanke  (Posjeta: 2004 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dan_ban

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
bubane pajčulanke
« u: Prosinac 23, 2011, 18:03:39 poslijepodne »
unatrag tjedan dana su pobijelile, svaka sjedne strane i pojavile su im se kvržice po tim 'bolesnim stranama'

vanjski filter, spužva, keramika, aktivni ugljen. pošto imam domaće divlje vrste s njima, dosta se maže pa vodu mijenjam otprilike jednom mjesečno kad pravim i čišćenje filtera i cijevi.

inače ih imam od proljeća, bilo sve pet. hranim ih sa svakakvom hranom, malo kupovnom, a malo pelete iz ribljeg uzgoja, ne pretjerujem.

nema neke promjene u ponašanju, jedino povremeno plivaju na bolesnu stranu ukrug, kao da se hoće ulovit ko pas za rep.

nema grijača.

fotke

Offline dan_ban

• Novi član
  • *
Odg: bubane pajčulanke
« Odgovori #1 u: Prosinac 25, 2011, 00:51:34 prijepodne »
ahm. jesu svi na praznicima ili trebam posebno naglasiti da bih trebao pomoć?

čime da tretiram ribe?

hvala...

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #2 u: Prosinac 25, 2011, 13:09:56 poslijepodne »
Izgleda mi kao apsces- Serin Bactopur nabavi i čim prije počni s liječenjem! Popravi hitno kvalitetu vode, ali molim te ispuni upitnik u ovom podforumu da ti ljudi mogu prije pomoći. Srećom su fotke super.

Sretno, nadam se da će ti se Plavi ili Babyboom uskoro javiti s više info.  :up:

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Prosinac 25, 2011, 13:24:50 poslijepodne »
Ovako, za bolest neka se javi netko iskusniji, moje mišljenje je da je loša voda i amonijak glavni krivac
 1 Koliko je litara akvarij  za tih 5 riba jer treba oko 40 l po jednoj ribici, tako da bi akvarij trebao od  bar 150 l uz dobar filter.
2 koji filter je u pogonu ?
Vodu bi trebao mijenjat jedanput TJEDNO oko 30 % na taj način da usisavaš dno oko 70 %
Zlatne jako prljaju vodu.
Kad vršiš čiščenje filtera  onda spužve pereš u akvarijskoj vodi da ne ubiješ dobre bakterije.
Grijač obavezno da ti održava temperaturu vode jednakom,  otprilike 22 stupnja.
Imaš priručnik za početnike pa ga prolistaj koji put, sve tam piše.
Isvakako ispuni ovo.
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Siječanj 03, 2012, 14:41:55 poslijepodne »
Pozdrav da_ban,

Zahvaljujem kolegici Iris i Brljatoru na lijepim i korisnim sugestijama i savjetima.

Sa fotografija se ne može vidjeti da li se radi o potkožnim čirevima ili bradavicama. Meni više naginje na bradavice a u tom slućaju se radi o virusnoj infekciji gdje ne pomažu antiseptici i antibiotici.

Što raditi:

1. Svaki tjedan mijenjati cca 35% vode uz usisavanje podloge
2. ribe hraniti jednom dnevno po malo a jedan dan u tjednu trebaju biti bez hrane
3. za poboljšanje imuniteta nabavi Easy Life FFM te nakon tjedne promjene vode uspi duplu dozu a slijedeći dan duplu dozu vitamina pa slijedeći propisanu dozu FFM-a i slijedeći propisanu dozu vitamina.

Za sada toliko, javi nam kako su ribe danas.

Offline dan_ban

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Siječanj 03, 2012, 21:11:41 poslijepodne »
eh, ovako. otkad su počele promjene na ribama, dva puta sam mijenjao vodu i to na način da sam 95% vode isisao.

kako? tako da sam uz pomoć crijeva spojenog na vodovod direktno upumpavao vodu čime se digla nečistoća pod šljunkom koji je krupniji, iz rijeke mure, a onda opet isisavao nečistoću ...

inače filter je atman CF 800, vanjski. spužva, keramika i aktivni ugljen na fitrirajućoj tkanini.

ribe su sjajno. vratile su boju i sve je normalno. osim što je jedan algojed otegno peraje, vjerojatno od hladnoće vode.

međutim, čini mi se da je ovo puno muke. smanjit ću populaciju na čistaće, urediti bilje, nasaditi puževe i dovesti oskara.on jedan uz povremeno sitne divlje ribice ne bi trebao imati problema u akvariju.

u dogledno vrijeme gledam uzet 240-300l pa...

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 03, 2012, 22:32:10 poslijepodne »
2 puta mjenjo vodu po 95 % e sad moraš ponovo ciklirat akvarij, to nemoj nokako radit , mjenjaj oko 30 % vode na taj način da usisavaš dno

Offline dan_ban

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Siječanj 04, 2012, 06:14:44 prijepodne »
Bez uvrede, akvaristika me ne lozi toliko da bih se upustao u takve zahvate.
Cilj je sa sto manje ulozenog vremena imati sto prihvatljiviji rezultat.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Siječanj 04, 2012, 08:58:19 prijepodne »
Bez uvrede, akvaristika me ne lozi toliko da bih se upustao u takve zahvate.

može pitanje?
zašto si uopće pitao za pomoć ako je ne želiš prihvatiti?  -?

osim toga, zlatne ribice, ako im održavaš vodu kako spada, dakle radiš tjedne promjene do 15 % vode, imaš stabilan sustav
hraniš ih VIŠE PUTA na dan pomalo, s time da su jednom tjedno na dijeti....nisu niti najmanje komplicirane, a mogu živjeti dugo i sretno

no - tvoja odluka
samo - jadne ribice
njih ćeš, pretpostavljam, šuknuti u WC?  X-(

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Siječanj 04, 2012, 09:00:59 prijepodne »

Ne slažem se sa tobom, ovo što si napisao vrijedi za područje ekonomije ali ne i akvaristike.

Ako si već odlučio imati kučnog ljubimca (ribe) tada mu moraš pružiti najbolje uvjete za njegov život u zarobljeništvu (akvarij). Nemoj zaboraviti da su to živa bića koja OSJEĆAJU.
Moraš se truditi da kod tebe barem ne osjećaju BOL, hladnoću i glad.

Gledao sam jedan film gdje su čovjeka zatvorili u jednu malu sobu bez wc-a, jadnik je u tu sobu i pišao i sr...ao a nakon tjedan dana su samo otvorili vrata i sa šmrkom hladne vode oprali i njega i sobu koja je bila sva blatnjava od govana u kojima je jadnik živio.

Molim te nemoj dozvoliti da TVOJE ribe pate, ako nemaš vremena da im pružiš barem pristojne uvjete za život (redovne tjedne promjene vode uz usisavanje podloge usisavaćem) tada ih pokloni ili prodaj nekome tko će cijeniti i poštovati život tog malenog božjeg stvorenja.

PS. ovdje na forumu ima nekoliko članaka kako jednostavno napraviti usisavač za usisavanje podloge od plastične boce i komada crijeva.

Pozdrav.

Offline dan_ban

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Siječanj 04, 2012, 13:53:16 poslijepodne »
usisavač imam.  :D

neću ih šuknuti u wc, vesele su i zdrave, upeterostručile su svoju veličinu, idu u vrtni bazen.

ne izigravajte većeg vjernika od popa pa da mi uspoređujete biće s niže stepenice evolucijske ljestvice s čovjekom i njegovom psihom.

a kad ribu kokne predator? što onda radite? jel pišete peticije?

imam suprugu, psa, sebe i bavim se ribolovom u slobodno vrijeme. neke ribe jedem, neke puštam. i?

imam kuću i okućnicu s vrtom.

od kuće sam odsutan po 12h dnevno zbog posla, jel da suprugi natrpam na vrat posao oko akvarija jer su neki forumaši rekli da se tako mora?

ribe su najebale jer sam stavio dvije divlje babuške bez karantene. uuuuu, napravio sam zločin.

jel slušate vi svoje liječnike bespogovorno ili filtrirate informacije? pijete pivu za probavu, konjak za srce, vino za tlak?

ovdje sam zato što trebam pomoć u dijagnozi bolesti. jer nisam našao u knjizi ni na netu.

što se tiče tretmana, sam ću prosuditi jel mi se isplati ili ne. vi procijenite želite li pomoći tim ribama ili meni ispirati mozak.

hvala na zadiranju u privatnost.

što se tiče hladnoće, ribe je pouzdano ne osjećaju. bol uopće ne, testirano udicom. osim kada se probode kroz kralješnicu tada se vide živčani trzaji.

glad? što utječe na glad? kada je organizam gladan? to pitanje nije odgovoreno ni kad je čovjek u pitanju.
« Zadnja izmjena: Siječanj 04, 2012, 13:57:03 poslijepodne od dan_ban »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Siječanj 04, 2012, 14:29:23 poslijepodne »
Čuj dan_ban,

ovo je ipak forum na kojem se okupljaju i razmjenjuju mišljenja, ljudi koji vole svoje ribe i kojima je stalo da osiguraju uvjete kako bi ribama u zarobljeništvu bilo što bolje.

Nije nikakva Isprika da zbog 12 sati na poslu ne stigneš odvojiti pola sata tijekom vikenda i ribama zamijeniti dio vode uz usisavanje podloge.

Kada pišeš da ribe ne osjećaju bol, hladnoću, da ne razmišljaju, da su niža bića, vidi se da na žalost vrlo malo znaš o anatomiji riba i o ribama općenito.
Naime, baš zbog toga jer ribe imaju relativno slab vid, odnosno, slabo vide zbog loma svjetlosti i disperziji svjetlosti s povećanjem dubine, tada su im pojačani osjetni centri na tijelu pa osim što osjete vibracije kretanja predatora udaljenog nekoliko metara tako i jako dobro čuju. Bol osjećaju kao i sva živa bića ali da ne dužim, imaš na internetu puno članaka o anatomiji pa ako te zanima malo pročitaj.

Ja sam isto ribolovac i štošta drugo a ne neki mlakonja ili nekakva "curica" koja se bori za prava životinja ali se zalažem za to da ako si već uzeo neku životinju brini se da joj bude dobro isto kao što to vjerojatno radiš sa svojim psom.

A kada sam ti napisao onu scenu iz filma kada čovjek živi u zatvorenom prostoru zablačen vlastitim govnima tako je i ribama kada im ne mijenjaš vodu mjesec dana. Slične sam uvjete osobno proživljavao za vrijeme zarobljeništva u Srpskom logoru Stajičevo kod Zrenjanina kada su nas izubijane pobacali u štalu za goveda na goli beton prekriven govnima usred zime...

Offline dan_ban

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Siječanj 04, 2012, 18:01:17 poslijepodne »
Čuj dan_ban,

ovo je ipak forum na kojem se okupljaju i razmjenjuju mišljenja, ljudi koji vole svoje ribe i kojima je stalo da osiguraju uvjete kako bi ribama u zarobljeništvu bilo što bolje.

taj dio poštujem.

s ribama je teško komunicirati pa reći da je ovo ili ono najbolje. trudim se dati najbolje.
međutim apsolutno odbijam i najmanju raspravu koja bi vodila prema onoj o pravima životinja.

lagano mi je pun kufer samoprozvanih hohštaplerskih ljubitelja prirode. koji iz pet shopova nose tone plastične ambalaže i pvc vrećica.

Citat:
Nije nikakva Isprika da zbog 12 sati na poslu ne stigneš odvojiti pola sata tijekom vikenda i ribama zamijeniti dio vode uz usisavanje podloge.

to traje puno dulje.

kvalitetna briga o ribama nije pol sata tjedno. zato sam i napisao da ću ih se u dogledno vrijeme riješiti, jer ne mogu im pružiti adekvatnu njegu.

riba ne osjeća bol, ne u onom obliku, a sigurno ni u intenzitetu kao toplokrvna životinja.
naravno da postoje živčani podražaji i splet osjetila je fantastičan. npr šaran ima okusne bradavice na glavi i na prednjim bočnim perajama.

ali kad je na udici on borbeno izvlači strunu nastojeći se osloboditi prepreke.

nasuprot tome, volovi, medvjedi s piercingom u nosu itekako idu za povodcem ne bi li smanjili osjećaj boli. pas isto, kad mu se zabije udica u usnu, to mi se dogodilo jednom.
konji imaju žvale..

ribe su niži kralježnjaci, tipom krvotoka su hladnokrvne životinje i kao takve su potpuno nesposobne za bilo kakvu promjenu od onih koje im nameće okoliš i temperatura vode.
o inteligenciji ribe se dade razgovarati, apsolutno ne stoji ona o 3 sekunde, ali

nemojte mi pametovati.

ako toliko volite svoje ribe pravac s avionskim kartama u afriku i južnu ameriku pa nek im bude najbolje.

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #13 u: Siječanj 04, 2012, 18:12:05 poslijepodne »
Ispiranje mozga radi se drugačije.  ;)

Ovdje ti slobodno mogu reći da si pobrkao lončiće.

Nisu ljudi jedine životinje koje love iz sporta, ali druge životinje se ne igraju ni sa čijim životom osim svojim i svoje lovine!

Neke ribe su uzgajane isključivo za kućne ljubimce, druge za živu hranu ribama koje su kućni ljubimci, neke se ribe uzgajaju isključivo za hranu ljudima.
 U ribnjaku za tov pastrvi nećeš saditi lotuse, u akvariju za kućne ljubimce nećeš držati babuške i druge nekompatibilne ribe.

Ukoliko nemaš volje ili uvjeta za održavanje akvarija kako treba, izmišljanje "svoje akvaristike" ti tu neće spasiti obraz
nego rješavanje problema prema savjetima koje si sam ovdje tražio, a i dobio.

Offline dan_ban

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Siječanj 04, 2012, 18:13:04 poslijepodne »
odlično, hvala na odgovoru, ništa više od tog nisam ni tražio.

:up:

Offline Brljator

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 04, 2012, 20:17:58 poslijepodne »
dan-ban, vidim da si ti provokator tražiš savjet,a onda soliš nepotrebno pamet .
Osobno baš me briga  kako  držiš svoje ribe u akvariju sa ovim stavom, imaš pesa nadam se da nije skoljenčen  na 2 metra debelog lanca.
Mene si pikno u živac,   a nisam admin a da jesam dobio bi ban.
Najbolje da se ova tema zatvori, jer nevodi ničem dobrom sa tim tvojim pametovanjem.
Opet napominjem tražiš savjete, a kad ih dobiješ onda  teraš svoju filozofiju

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Siječanj 04, 2012, 22:22:22 poslijepodne »
Citat:
nemojte mi pametovati.

ako toliko volite svoje ribe pravac s avionskim kartama u afriku i južnu ameriku pa nek im bude najbolje.

Dobro, pozdrav i sretno.

Offline dan_ban

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Siječanj 05, 2012, 09:19:12 prijepodne »
dan-ban, vidim da si ti provokator tražiš savjet,a onda soliš nepotrebno pamet .
Osobno baš me briga  kako  držiš svoje ribe u akvariju sa ovim stavom, imaš pesa nadam se da nije skoljenčen  na 2 metra debelog lanca.
Mene si pikno u živac,   a nisam admin a da jesam dobio bi ban.
Najbolje da se ova tema zatvori, jer nevodi ničem dobrom sa tim tvojim pametovanjem.
Opet napominjem tražiš savjete, a kad ih dobiješ onda  teraš svoju filozofiju

tražio sam savjet, dobio, hvala na tome, oprostite što se ne uklapam u vašu shemu.
mlad si, nema smisla da se živciraš oko mene kojeg ne poznaješ

Offline Seba

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #18 u: Siječanj 05, 2012, 10:08:40 prijepodne »
Ključam zbog offtopica, i negativne energije..
If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.