Svibanj 11, 2025, 06:59:34 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Kvalitetan vanjski filter  (Posjeta: 58913 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Zoomba

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
Odg: Kvalitetan vanjski filter
« Odgovori #125 u: Veljača 26, 2012, 11:59:26 prijepodne »
prije nego sto postavim pitanja vezana uz samu izradu, moram pohvaliti filter...odlicna stvar! :up: :klap:

zanima me ova rupa za kabal na poklopcu...vidim da si izbusio malu rupu, tek toliko da prodje kabal...dali si nakon provlacenja kabla sve zalio topljenom plastiko, nekim ljepilom ili? tocnije, zanima me malo vise taj dio izrade...citao sam redom, ali mora da to nije opisano ili sam previdio taj dio :)

osim toga, kazes da je predvidjeno ciscenje pumpe...dali si u filteru ostavio toliko kabla da pri ciscenju filtera pumpu mozes izvuci kroz ovaj srednji - bocni otvor ili je tehnika drugacija?
takodjer imam atmanovu pumpu...izgledom je ista, ali je protok 600l/h...naravno, htio bih je pri pranju filtera malo prekontrolirat i ocistit, tako da me zanima i taj dio...
TikaTaka, MadaFaka

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #126 u: Veljača 26, 2012, 12:04:53 poslijepodne »
Uzet cu si slobodu da ti odgovorim, iako je kod mene izrada nesto drugacija, odnosno pumpa je na gornjem poklopcu. Znaci, kad skines gornji poklopac, skidas zajedno s njime i pumpu, a onda je lako istu ocistiti, bez skidanja iste sa poklopca. Rupu probusis toliko da ti prodje kabl, a da nebi curilo, ja sam to mjesto zalio epoxy ljepilom. Cak i ako se ukaze potreba skidati pumpu iz bilo kojeg razloga, to ljepilo se lako skida, a rupa se opet zaljepi s njime, susi se za par minuta, dakle nikakav problem.

Mislim da je kolega to rijesio na slican nacin, vjerovatno se i kod njega gornji poklopac moze skinuti, ako se ne varam, i on je koristio identican poklopac.

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #127 u: Veljača 26, 2012, 12:20:00 poslijepodne »
Uzet cu si slobodu da ti odgovorim, iako je kod mene izrada nesto drugacija, odnosno pumpa je na gornjem poklopcu. Znaci, kad skines gornji poklopac, skidas zajedno s njime i pumpu, a onda je lako istu ocistiti, bez skidanja iste sa poklopca. Rupu probusis toliko da ti prodje kabl, a da nebi curilo, ja sam to mjesto zalio epoxy ljepilom. Cak i ako se ukaze potreba skidati pumpu iz bilo kojeg razloga, to ljepilo se lako skida, a rupa se opet zaljepi s njime, susi se za par minuta, dakle nikakav problem.

Mislim da je kolega to rijesio na slican nacin, vjerovatno se i kod njega gornji poklopac moze skinuti, ako se ne varam, i on je koristio identican poklopac.

naravnoda mozes! hvala! :)

mislio sam da postoji neki drugi nacin...npr. to izvlacenje kroz bocnu rupu...jer ako skidam gornji poklopac, onda mi ovaj bocni otvor ni ne treba...
sad sam u nedoumici...dali da uzimam cijev bez bocnog otvora...ili ovakvu...

ajde kad si vec tu :)
spominjao si i model koji si izradio s plasticnim djelovima...ako je razlika u cijeni solidna, odlucio bih se za njih...e sad...ne znam tocno sto trebam kupiti...dali imas kakvu sliku tih komada, da znam sto trazim...a ako bi rekao jos gdje si ih nabavio i mozda cak i kako se zovu ti djelovi, to bi bilo boli glava :)
TikaTaka, MadaFaka

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #128 u: Veljača 26, 2012, 12:38:46 poslijepodne »
T profil, odnosno ovako kako je kolega rijesio, ima jednu veliku prednost nad mojim modelom sa ravnom cijevi. Ok, ima 2 prednosti, iskreno.

Prva je svakako cijena, T profil sa cepovima i navojnim poklopcem je nesto jeftiniji od klasicne cijevi, 2 poklopca i necega sto neznam kako se tocno zove, ali hajmo reci nekakva prirubnica za nastavljanje cijevi. Drugim rijecima, imas klasicnu cijev fi 160, imas 2 poklopca za taj promjer, medjutim, samo jedan mozes staviti, jer je gornja strana (ili donja, kako okrenes) cijevi UZA od one druge, poklopac ti ne pase. Moras uzeti i tu prirubnicu (ako to mislis rijesiti na nacin kao ja - da obadvje strane zatvaras original poklopcem), a ona sama te kosta nekih 40-50kn. Dobra stvar je ako radis 2 filtera, sto je mozes prerezati pa imati za obadva, ali to je vec druga tema.

2. Neminovno je da ces prije ili kasnije, skidanjem tog gornjeg poklopca gdje ti je motor, prije ili kasnije u dovoljnoj mjeri ostetiti poklopac, jer brtva nenormalno drzi, potrebna je velika sila da iscupas poklopac, da ce ti poceti curiti. Ovo sam skuzio naknadno,nije nerjesiv problem, dok kod T profila imas navojni cep, dakle, sasvim predvidjen za skidanje. I to sve nevezano za pranje same pumpe, jer to neces raditi stalno, ali i pranje filter materjala je lakse sa T profilom. Dobro, poklopac je 8kn, znaci nikad ga nije problem zamjeniti, osim sto imas ponovno busenje i montiranje pumpe.

Ja sam se zbog vizualnog i "volumenskog" dijela odlucio na ravnu cijev. Cijev+prirubnica-neiskoristeni prostor na dnu i vrhu jednako oko 12 litara volumena, nesto vise nego sto sam izracunao da bih imao sa T profilom.

Sto se prikljucaka tice, imas obicne navojne prikljucke, plasticne, za vrtna crijeva, oko 5kn je komad. Opet, kako se tocno zove nemam pojma. To ti rijesava spoj crijevo-filter. Takodjer, u samu cijev i poklopac moras usarafiti i "nastavak" na koji ces opet sarafiti ovaj plasticni koji ima crijevo na sebi. To je kolega vec objasnio i pokazao slikama. E sad, takve "nastavke" imas u metalnoj varijanti, i plasticnoj varijanti, gdje god prodaju vodoinstalacijski materijal i opremu. Cijena isto par kn.

dakle, trebaju ti 2 takva adaptera, trebaju ti 2 nastavka, trebaju ti brtve, trebaju ti i 2 matice za stezanje "nastavaka" za cijev, odnosno poklopac. Ako si sve dobro izbusio, usarafio i uzeo dobre brtve, nikakvo dodatno ljepljenje na tim dijelovima nije potrebno. za slike, ako ces se strpiti do popodne, mogu ti slikati da vidis otprilike kako ti nastavci izgledaju kad su montirani na filter.

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #129 u: Veljača 26, 2012, 12:56:12 poslijepodne »
kliznu spojku, ili sto ti kazes prirubnicu, sam vec uzeo...uzeo sam i dva poklopca...manje vise mi je sve jasno...jedino sam htio izbjeci to skidanje gornjeg poklopca jer znam da drzi ludjacki :)
na kraju mislim da cu uzeti tu T cijev, ali i mislim da cu u u filteru ostaviti toliko kabla da pumpu mogu dovuci do bocnog otvora...mislim, mozda nsam u pravu, ali volio bih prekontrolirati i ocistiti pumpu kod svakog pranja filtera...picajzla :D
u biti, to je manje bitno...i da se covjek pomuci oko skidanja poklopca, za ovakav filter se isplati...

svaka ti cast! naravno da cu se strpiti i sacekati slike...sto vise slika, to bolje :)
TikaTaka, MadaFaka

Offline dem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #130 u: Veljača 26, 2012, 13:17:09 poslijepodne »
ovako planiram radit ovakav filter pa me zanima vaše mišljenje oko sljedečeg imam dvije pumpe od 700 l/h pa da ne kupujm nepotrebno jaču od 1500 l/h mislio sam ove dvije unutar filtera spojit na t komad i da imaju zajidnički izlaz što se tiče mijesta mogu uzet i fi 200 cijev i veću ako treba dali bi to valjalo ?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #131 u: Veljača 26, 2012, 13:26:14 poslijepodne »
Imat ces puno kabla unutra namotanog, ako mislis to tako izvesti da pumpu vadis van kroz stranicu......i uvijek ti postoji opasnost da povuces jace, ljepilo popuca, a ti u 5 ujutro skuzis da ti filter piski na tom dijelu.... :D U biti sto god odlucis, nemozes pogrijesiti, i jedna i druga varijanta ocigledno rade svoj posao.

Dem> neznam kako bi to u praksi islo, pumpe previse mjesta zauzimaju u poklopcu, ionako je muka napraviti nastavak da iz motora ide direktno u "rupu" u cepu, dakle u crijevo, bojim se da neces imati manevarskog prostora za takvo povezivanje. Cijev vecu od 160, a da imas original "spojku" i poklopce ja nisam kod nas pronasao. Po meni, radije napravi 2 manja filtera, sa pumpama od 700 litra, radit ce svakako bolje nego jedan od 1500, a posebice ce raditi bolje od varijante da 2 pumpe naguras u tako mali prostor..... uzmes 140 cijev, ili 120, puta 2, i za manje para napravis 2 odvojena filtera....

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #132 u: Veljača 26, 2012, 13:32:20 poslijepodne »
filteri ce bolje radit jer je veci volumen. ali za jedan je bolje jaca pumpa, tj, ako je cilj sto veci protok, onda je bolje jedna duplo jaca nego dvije upola slabije. posto se pritisak djeli na svaku posebno imat ces isti pad protoka zbog visine na svaku kao da je i jedna samo, jedino da su u seriji ali to je vec zaj..radit. racunaj ako ti od 700 padne protok na 350l/h, imat ces 2x350l/h, a ako stavis onu od 1500 najvjerojatnije budes imao oko 1000

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #133 u: Veljača 26, 2012, 18:18:15 poslijepodne »
Citat:
Imat ces puno kabla unutra namotanog, ako mislis to tako izvesti da pumpu vadis van kroz stranicu......i uvijek ti postoji opasnost da povuces jace, ljepilo popuca, a ti u 5 ujutro skuzis da ti filter piski na tom dijelu.... Cheesy U biti sto god odlucis, nemozes pogrijesiti, i jedna i druga varijanta ocigledno rade svoj posao.

mislim da nebi bilo vise od 15cm kabla, ali imas pravo...trebalo bi jako oprezno s njim zbog ljepila...
TikaTaka, MadaFaka

Offline tvsb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #134 u: Veljača 26, 2012, 18:19:13 poslijepodne »
Kabal od struje sam provukao, onako kako je kolega objasnio s time sto sam zbog paničarenja na kabal navukao gumenu brtvu sa gornje i donje strane poklopca i sve to zajedno zaljepio.
Također, kabal za struju sam unutar filtera ostavio u dužini od svega 10-15cm, tek toliko da pumpu mogu svuć sa ležišta i dovest ju do bocnog otvora, radi pregleda, ciscenja itd..
Za "T" oblik sam se odlucio radi jednostavnijeg ciscenja filtera, da ne moram skidati poklopac di je pumpa, kabal, i crijevo itd..A na kraju sam taj gornji poklopac stegnuo sa navojnim šipkama pa nebi bilo bas prakticno to odsarafljivat svaki put.
Sad još imam jednu zamisao, a to je da na spojna crijeva stavim one prikljucke za vrt (klik) pa da nemoram odspajat šelne na crijevima i mucit se sa svlacenjem i navlačenjem svaki put.

Ljudi slobodno pucajte slike, bit ce mi jako drago  :up:

Offline tvsb

• Punopravni član
« Odgovori #135 u: Veljača 26, 2012, 18:23:19 poslijepodne »
kliznu spojku, ili sto ti kazes prirubnicu, sam vec uzeo...uzeo sam i dva poklopca...manje vise mi je sve jasno...jedino sam htio izbjeci to skidanje gornjeg poklopca jer znam da drzi ludjacki :)
na kraju mislim da cu uzeti tu T cijev, ali i mislim da cu u u filteru ostaviti toliko kabla da pumpu mogu dovuci do bocnog otvora...mislim, mozda nsam u pravu, ali volio bih prekontrolirati i ocistiti pumpu kod svakog pranja filtera...picajzla :D
u biti, to je manje bitno...i da se covjek pomuci oko skidanja poklopca, za ovakav filter se isplati...

svaka ti cast! naravno da cu se strpiti i sacekati slike...sto vise slika, to bolje :)

nisam skuzio post, evo odgovoreno je, slicna razmisljanja   :up:  :)    naravno treba obratit pozornost i na ovo što kolega Damir_Sl kaze za kabal.

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #136 u: Veljača 26, 2012, 18:40:41 poslijepodne »
Citat:
nisam skuzio post, evo odgovoreno je, slicna razmisljanja   Thumbs up  Smiley    naravno treba obratit pozornost i na ovo što kolega Damir_Sl kaze za kabal.

odlicno, dodatno si me uvjerio! :up: :)
naravno, hvala i kolegi damiru...i on je puno pomogao!
TikaTaka, MadaFaka

Offline tvsb

• Punopravni član
« Odgovori #137 u: Veljača 26, 2012, 18:50:36 poslijepodne »
Citat:
nisam skuzio post, evo odgovoreno je, slicna razmisljanja   Thumbs up  Smiley    naravno treba obratit pozornost i na ovo što kolega Damir_Sl kaze za kabal.

odlicno, dodatno si me uvjerio! :up: :)
naravno, hvala i kolegi damiru...i on je puno pomogao!

Naravno da hvala kolegi Damiru ! i od mene  ;) :up: 

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #138 u: Veljača 26, 2012, 18:58:33 poslijepodne »
Klik vrtni nastavci....odlicna stvar, i ja sam o njima razmisljao. na srecu, imao sam neke (nove, neotvorene) u garazi, i kad sam vidio kako voda veselo piski po spojevima, odustao sam. Svaki je imao svoju brtvu, sve, ja se ponadao da ce to raditi, kad ono.... moji nisu za tu funkciju, nazalost.

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #139 u: Veljača 26, 2012, 19:07:35 poslijepodne »
ajd kad su vec svi na okupu da pitam jos nesta :D
...koliko je promjer cijevi ili crijeva koji vodi od akvarija do filtera i od filtera do akvarija?
...i koje su dimenzije ovih metalnih djelova? osim toga, kako se nazivaju ti metalni djelovi? npr. dodjem u prodavaonicu i kazem treba mi .........., dimenzija ..........! :D
TikaTaka, MadaFaka

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #140 u: Veljača 26, 2012, 19:39:50 poslijepodne »
Ja sam koristio obicna prozirna (kruca) 12/16 crijeva, mislim da im je to oznaka.

Metalni dijelovi, kako se nazivaju pojma nemam.....dimenzije, opet pojma nemam, u svakom slucaju, gledaj da je unutarnja rupa sto veca, jer ih imas koji su s vanjske strane stajanznam, 40mm, a unutra imaju rupicu od 5mm.... hajd strpi se jos malo, odoh rovati po garazi, znam da negdje imam cijeli taj "set" viska, u metalu, samo trebam pronaci da ti slikam, onda ces znati prepoznati, bez obzira na naziv, ako netko pametniji u medjuvremenu ne naidje tko zna tocne nazive i oznake... :up:

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #141 u: Veljača 26, 2012, 19:50:21 poslijepodne »
Ja sam koristio obicna prozirna (kruca) 12/16 crijeva, mislim da im je to oznaka.

Metalni dijelovi, kako se nazivaju pojma nemam.....dimenzije, opet pojma nemam, u svakom slucaju, gledaj da je unutarnja rupa sto veca, jer ih imas koji su s vanjske strane stajanznam, 40mm, a unutra imaju rupicu od 5mm.... hajd strpi se jos malo, odoh rovati po garazi, znam da negdje imam cijeli taj "set" viska, u metalu, samo trebam pronaci da ti slikam, onda ces znati prepoznati, bez obzira na naziv, ako netko pametniji u medjuvremenu ne naidje tko zna tocne nazive i oznake... :up:

nema frke :up:

dankešen :)
TikaTaka, MadaFaka

Offline shumy

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: vinkovci
« Odgovori #142 u: Veljača 26, 2012, 20:12:25 poslijepodne »
što se tiče ovih klik priključaka imate za zrak,oni sigurno ne puštaju.

Offline tvsb

• Punopravni član
« Odgovori #143 u: Veljača 27, 2012, 15:57:06 poslijepodne »
ajd kad su vec svi na okupu da pitam jos nesta :D
...koliko je promjer cijevi ili crijeva koji vodi od akvarija do filtera i od filtera do akvarija?
...i koje su dimenzije ovih metalnih djelova? osim toga, kako se nazivaju ti metalni djelovi? npr. dodjem u prodavaonicu i kazem treba mi .........., dimenzija ..........! :D

Moje cijevi su 3/4 cola, ili 16mm, vanjska dimenzija, prvo sam ih radio od bijelih elektricarskih cijevi, a konacnu verziju sam napravio od vrtlarskih krutih cijevi, ima ih u uradi sam za 6kn/3m
A oni prikljuci neam pojma kako se zovu, ja sam vec imao neke plasticne pa sam s njima otisao u trgovinu i reko "treba mi ovako nesto", pa je covjek izvadio cijeli asortiman na pult  :)

Klik vrtni nastavci....odlicna stvar, i ja sam o njima razmisljao. na srecu, imao sam neke (nove, neotvorene) u garazi, i kad sam vidio kako voda veselo piski po spojevima, odustao sam. Svaki je imao svoju brtvu, sve, ja se ponadao da ce to raditi, kad ono.... moji nisu za tu funkciju, nazalost.

hm, nisam o tome razmisljao, ja sam mislio da to fino dihta.

kako se nazivaju ti metalni djelovi? npr. dodjem u prodavaonicu i kazem treba mi .........., dimenzija ..........! :D

Evo slika ako pomaže.      Ovaj dio di se navlaci crijevo je dugacak 4,5cm, rupa kroz prikljucak je 10mm na najuzem dijelu, a sirinu navoja ne mogu izmjerit, jer bi moro rastavit filter.  Dimenzije su manje vise nebitne, bitno je da ti ova rupa kroz prikljucak nije manja nego što ti je prolaz kroz pumpu.
« Zadnja izmjena: Veljača 27, 2012, 16:02:20 poslijepodne od tvsb »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #144 u: Veljača 27, 2012, 18:26:09 poslijepodne »
Evo i mog doprinosa.

Objasnjenje slike:

1. matica za stezanje u poklopac
2. ista takva matica kojom brusilicom skines obrub, za stezanje u samu cijev (jer ne mozes s obrubom stisnuti kako treba)
3. Brtva, deblja, meksa, nikako ne one plasticne, i ne pretanke
4. plasticna "stvarcica", neznam-kako-se-zove-adapter za vrtna crijeva
5. metalna "stvarcica" koju sarafis u cijev i poklopac.

E sad, postupak je jednostavan. izbusis rupu u poklopcu sirine stvarcice oznacene brojem 5, i to sirina UZEG dijela. Uvrtis stvarcicu u poklopac, s donje strane zategnes maticom pod brojem 1. Plasticna stvarcica pod brojem 4 se sarafi na metalnu stvarcicu pod brojem 5 (koja je usarafljena u poklopac), na tu plasticnu stvarcicu ide crijevo, kojeg po potrebi stegnes selnom oko te spomenute plasticne stvarcice.  :D naravno, izmedju svakog spoja stvarcica ide odgovarajuca brtva. Dobro stegni i to je to.

metalnu stvarcicu pod brojem 5 sarafis na isti nacin i na dno cijevi, jedina izmjena je sto koristis maticu pod brojem 2, i odgovarajuce brtve.. Naravno, ovo je varijanta bez ventila, high-tech dodataka i slicnog, dakle imas jedan dio koji ide kroz cijev, na njega ide drugi dio, i na taj drugi dio direktno ide crijevo. Jasno, prilagodi recept svojim potrebama.... ovo je slikano mjesovito, dakle sve ovo sto je u metal varijanti imas i u plastika izvedbi, kao i obratno, ja sam slikao sto sam uspio pronaci.....

I slike.

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #145 u: Veljača 27, 2012, 21:03:16 poslijepodne »
Citat:
Evo slika ako pomaže.      Ovaj dio di se navlaci crijevo je dugacak 4,5cm, rupa kroz prikljucak je 10mm na najuzem dijelu, a sirinu navoja ne mogu izmjerit, jer bi moro rastavit filter.  Dimenzije su manje vise nebitne, bitno je da ti ova rupa kroz prikljucak nije manja nego što ti je prolaz kroz pumpu.

odlicno...sve mi je puno jasnije...jedino nemam pojma kako i gdje si uspio nabaviti taj metalni dio....hehehe...ja sam pretrazio cijele vinkovce i pola osijeka...
danas sam bio i u prodavaonici osjeckog vodovoda...imao sam taj dio nacrtan na papir...covjek je tako nesta vidio prvi put u zivotu :D
u jednoj vinkovackoj prodavaonici u kojoj sam kupio kliznu spojku i cijev, rekli su mi da bi tako nesta prije mogao naci kod ovih sto plin ugradjuju :D
TikaTaka, MadaFaka

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #146 u: Veljača 27, 2012, 21:06:57 poslijepodne »
Citat:
1. matica za stezanje u poklopac
2. ista takva matica kojom brusilicom skines obrub, za stezanje u samu cijev (jer ne mozes s obrubom stisnuti kako treba)
3. Brtva, deblja, meksa, nikako ne one plasticne, i ne pretanke
4. plasticna "stvarcica", neznam-kako-se-zove-adapter za vrtna crijeva
5. metalna "stvarcica" koju sarafis u cijev i poklopac.

svak cast damire :klap:
stvarno si se potrudio! :up:
TikaTaka, MadaFaka

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #147 u: Veljača 27, 2012, 21:16:54 poslijepodne »
Nema na cemu i drugi put.

Inace, nikad, ali nikad se sa prodavacima ne upustaj u rasprave, i apsolutno nikad nemoj nasjesti na pitanje "a zasto to vama treba"....jer ako krenes objasnjavati, nece biti dobro, gledaju te kao da si pao s marsa, mene su pola sata ubjedjivali da ne mogu onu spojnicu prerezati na pola, i dobiti 2 nastavka koji na jednom kraju imaju promjer 160, a na drugom kraju original brtvu i cep....naravno, nisam ih uspio ubijediti da je promjer cijevi identican cijelom duzinom, dakle ako je na jednom kraju 160, onda je valjda i na drugom kraju isto...

Uglavnom, nemoj se ni truditi, trazi da vidis nastavke i adaptere za slavine, eventualno prikljucke od ves masina, i onda biraj.....samo pazi na unutarnji promjer, posebice ovih, jer oni cesto znaju vanjsku cijev imati od 12 mm, dok unutarnja bude od 5, tako nekako, znam da sam ja gledao njih, i skuzio da nista od toga, previse bi to usko bilo.

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #148 u: Veljača 27, 2012, 21:20:17 poslijepodne »
Nema na cemu i drugi put.

Inace, nikad, ali nikad se sa prodavacima ne upustaj u rasprave, i apsolutno nikad nemoj nasjesti na pitanje "a zasto to vama treba"....jer ako krenes objasnjavati, nece biti dobro, gledaju te kao da si pao s marsa, mene su pola sata ubjedjivali da ne mogu onu spojnicu prerezati na pola, i dobiti 2 nastavka koji na jednom kraju imaju promjer 160, a na drugom kraju original brtvu i cep....naravno, nisam ih uspio ubijediti da je promjer cijevi identican cijelom duzinom, dakle ako je na jednom kraju 160, onda je valjda i na drugom kraju isto...

Uglavnom, nemoj se ni truditi, trazi da vidis nastavke i adaptere za slavine, eventualno prikljucke od ves masina, i onda biraj.....samo pazi na unutarnji promjer, posebice ovih, jer oni cesto znaju vanjsku cijev imati od 12 mm, dok unutarnja bude od 5, tako nekako, znam da sam ja gledao njih, i skuzio da nista od toga, previse bi to usko bilo.

hahahaha...imas pravo...pisurija je s prodavacima! :D

pripazit cu! :up:
TikaTaka, MadaFaka

Offline gigach

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #149 u: Veljača 27, 2012, 22:21:01 poslijepodne »
isto kao sto se nasmijem kad vidim cicatu babu u minjaku kak prodaje hifi opremu  :D
sigurno je puna znanja pa ti nju nekaj pitaj