T profil, odnosno ovako kako je kolega rijesio, ima jednu veliku prednost nad mojim modelom sa ravnom cijevi. Ok, ima 2 prednosti, iskreno.
Prva je svakako cijena, T profil sa cepovima i navojnim poklopcem je nesto jeftiniji od klasicne cijevi, 2 poklopca i necega sto neznam kako se tocno zove, ali hajmo reci nekakva prirubnica za nastavljanje cijevi. Drugim rijecima, imas klasicnu cijev fi 160, imas 2 poklopca za taj promjer, medjutim, samo jedan mozes staviti, jer je gornja strana (ili donja, kako okrenes) cijevi UZA od one druge, poklopac ti ne pase. Moras uzeti i tu prirubnicu (ako to mislis rijesiti na nacin kao ja - da obadvje strane zatvaras original poklopcem), a ona sama te kosta nekih 40-50kn. Dobra stvar je ako radis 2 filtera, sto je mozes prerezati pa imati za obadva, ali to je vec druga tema.
2. Neminovno je da ces prije ili kasnije, skidanjem tog gornjeg poklopca gdje ti je motor, prije ili kasnije u dovoljnoj mjeri ostetiti poklopac, jer brtva nenormalno drzi, potrebna je velika sila da iscupas poklopac, da ce ti poceti curiti. Ovo sam skuzio naknadno,nije nerjesiv problem, dok kod T profila imas navojni cep, dakle, sasvim predvidjen za skidanje. I to sve nevezano za pranje same pumpe, jer to neces raditi stalno, ali i pranje filter materjala je lakse sa T profilom. Dobro, poklopac je 8kn, znaci nikad ga nije problem zamjeniti, osim sto imas ponovno busenje i montiranje pumpe.
Ja sam se zbog vizualnog i "volumenskog" dijela odlucio na ravnu cijev. Cijev+prirubnica-neiskoristeni prostor na dnu i vrhu jednako oko 12 litara volumena, nesto vise nego sto sam izracunao da bih imao sa T profilom.
Sto se prikljucaka tice, imas obicne navojne prikljucke, plasticne, za vrtna crijeva, oko 5kn je komad. Opet, kako se tocno zove nemam pojma. To ti rijesava spoj crijevo-filter. Takodjer, u samu cijev i poklopac moras usarafiti i "nastavak" na koji ces opet sarafiti ovaj plasticni koji ima crijevo na sebi. To je kolega vec objasnio i pokazao slikama. E sad, takve "nastavke" imas u metalnoj varijanti, i plasticnoj varijanti, gdje god prodaju vodoinstalacijski materijal i opremu. Cijena isto par kn.
dakle, trebaju ti 2 takva adaptera, trebaju ti 2 nastavka, trebaju ti brtve, trebaju ti i 2 matice za stezanje "nastavaka" za cijev, odnosno poklopac. Ako si sve dobro izbusio, usarafio i uzeo dobre brtve, nikakvo dodatno ljepljenje na tim dijelovima nije potrebno. za slike, ako ces se strpiti do popodne, mogu ti slikati da vidis otprilike kako ti nastavci izgledaju kad su montirani na filter.