Svibanj 11, 2025, 12:20:53 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Kvalitetan vanjski filter  (Posjeta: 58982 vremena)

0 Članova i 16 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Kvalitetan vanjski filter
« Odgovori #75 u: Siječanj 11, 2012, 23:01:50 poslijepodne »
Jasno je da bi crijeva ili cijevi morale biti identicne, i namjestene na identicnoj visini u samom akvariju. Polozaj akvarija nebi trebao igrati nikakvu ulogu, dok god je svaka cijev na istom nivou u samoj vodi. Takodjer, izlaz bi posvuda bio jednak, dakle koliko izlazi na cijevi A izlazit ce i na cijevi Z, potreban je samo pritisak, a to pumpa sama po sebi ima. Ali u pravu si s jedne strane, logika ipak ima dosta rupa i siguran sam da ima neka caka koja bi sve upropastila. Zato je sve ovo jos u fazi razmisljanja.

Ali, na neki nacin se sigurno ovo moze izvesti, jer iako trenutno ne planiram prosirenje "mrijestilista", niti realno za time imam potrebe, svakako bi bilo dobro imati jedan filter koji ce filtrirati svih 5 komada, nego u svakome po jedan unutarnji filter, i po jedan grijac, ako se sve moze sloziti da jedan filter i jedan grijac odradjuju isti posao, mozda cak jos i ucinkovitije nego sada....

Offline reebeech

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #76 u: Siječanj 11, 2012, 23:31:11 poslijepodne »
mislim da ne mozes nikako osigurati da ti ulazni i izlazni protok budu jednaki...barem ne sa jednom pumpom...finese kao npr. sama duljina crijeva tu igraju ulogu...ali  probaj ako mozes sklepat nekaj negdje di mozes prolijevat, pa mozda nades neko dobro rjesenje...bas me zanima sad :D

Offline TKD

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #77 u: Siječanj 12, 2012, 00:01:20 prijepodne »
prvo da pohvalim oba majstora :klap: a sto se tice izrade filtera za vise akvarija netreba biti previse optimistican -? ja sam pokusavao nesta i pravio sam filter koji bi filtrirao tri akvarija, medjutim problem je sledeci: ako stavis isti promjer cijevi na sve ulaze i sve izlaze desava se da se najbolje filtrira prvi akvarij u nizu dok u zadnjem skoro da i necirkulise voda, znaci nece se desavati da ti voda negdje opada a negdje raste nivo zato sto ce najvise povlaciti iz prvog i najvise vracati u prvi, e sad ako bi neko to malo proracunao pa na prvom stavio najmanji presjek cijevi i povecavao ga na svakom sledecem akvarijumu mozda bi cirkulacija bila svagdje ista, meni se to nije dalo tako da sam odustao i nastavio filtrirati po dva akvarija na jedan filter ;) ;)
“Bogu je svejedno, pojmove dobra i zla izmislili su ljudi.” Heraklit

“Iskustvo je najbolja škola, samo je školarina vrlo skupa.” Sokrat

Offline tvsb

• Punopravni član
« Odgovori #78 u: Siječanj 12, 2012, 00:15:52 prijepodne »
prvo da pohvalim oba majstora :klap: a sto se tice izrade filtera za vise akvarija netreba biti previse optimistican -? ja sam pokusavao nesta i pravio sam filter koji bi filtrirao tri akvarija, medjutim problem je sledeci: ako stavis isti promjer cijevi na sve ulaze i sve izlaze desava se da se najbolje filtrira prvi akvarij u nizu dok u zadnjem skoro da i necirkulise voda, znaci nece se desavati da ti voda negdje opada a negdje raste nivo zato sto ce najvise povlaciti iz prvog i najvise vracati u prvi, e sad ako bi neko to malo proracunao pa na prvom stavio najmanji presjek cijevi i povecavao ga na svakom sledecem akvarijumu mozda bi cirkulacija bila svagdje ista, meni se to nije dalo tako da sam odustao i nastavio filtrirati po dva akvarija na jedan filter ;) ;)
To je tocno ! , trebo bi netko proracunat otvore redom, i svaki bi  trebao imati drugi promjer  :up:  

Damire mozes rjesit takav sistem, ali ovo što je naveo TDK može bit velik problem !
Mozda bi se dalo rjesit ventilima pa poštimavat malo po malo. svaki otvor ( izlazni - prema tankovima ).  -?
hm, pet tankova, ja ti nebih bio u koži  :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #79 u: Siječanj 12, 2012, 08:08:01 prijepodne »
Dobro, realno gledano, ovo je vise nekakva ideja i zelja, jer neke stvarne potrebe za ovakvim sistemom nema. Bilo bi lakse za odrzavati, oku ugodnije kad u svakom akvariju nebi bio drugaciji filter, jer naravno, koristi se sto se ima, a ne pada mi na pamet ici sad kupovati 5 identicnih filtera..... ali vjerujem da nekakv sistem postoji, odnosno da se to moze izvesti na neki nacin.

5 akvarija je ustvari i  malo, jer kad se ribe krenu mrijestiti, to se brzo popuni,a i s malima treba negdje.....

Offline tvsb

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Siječanj 12, 2012, 09:32:41 prijepodne »
Ma sve jasno, ne kazem da ti nebih bio u kozi jer ti ides u izradu ovog za pet tankova, jasno da se samo razmislja o tome, nego kazem to zato jer gledam po sebi koliko obaveza imam sa jednim tankom, pa si ne mogu zamislit da moram to sve X 5 i zato skidam kapu !
Sad znam kome cu se obratit kad budem trebao kakav savjet u vezi mrijesta  :up:
A što se tice takvog filtera, kao sto si nacrtao, meni odmah u glavu dolazi mješanje vode, odnosno u svih pet tankova bi se voda izjednacila i kvalitetom i temperaturom, u svakom tanku bi bila identična voda.
Pretpostavljam da si to zakljucio, ali meni pada na pamet da bi sa takvim sistemom mogao rjesiti i grijanje u svih pet tankova, na nacin da predvidiš i neki turbo jaki grijač u tom filteru smješten nekako da ne šteti filter mediju !
I ubijaš dvje muhe odjednom.. Ja sam to htjeo sa svojim filterom ali me bilo strah kako ce grijac utjecat na filter medij i bakterije pa sam odustao, no kad bi se išlo u izradu ovako velikog filtera moglo bi se i to predvidit.
Ako budem imao potrebe za još jednim filterom vjerovatno cu i ovo uzet u obzir, pa se opredjelit za širi filter.. ma sve bi strpo u filter, i difuzor, toplomjer (naravno smjesten nekako da se vidi), ma sve.. Samo dvije cijevi u tanku od kojih se jedna skoro ne vidi, ona gornja  !!
To bi bila zanimljiva naprava   :D i prakticki lako izvedivo !

Offline H3m3roid

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #81 u: Siječanj 12, 2012, 10:36:06 prijepodne »
Evo nacrtao sam shemu sistema, nisam bas neki u crtanju al potrudio sam se, pa ako jos netko ne razumije kako ovo funkcionira, na crtezu je lijepo vidljivo:

Sada je jasnije i ono sto sam napisao za eventualnu pojavu zraka, ako se i pojavi zrak u filteru, on ce izaci na izlaz iz filtera prirodnim putem cak i ako pumpa neradi.

Pohvale DIY majstoru koji je uložio puno truda
zbog jeftinoće si zanemario estetsku komponentu ali budući da se radi o filteru
koji je ionako sakriven nije toliki minus ....

No ja ne bih bio ja da se suzdržim od komentara i kažem da ovu sliku koju citiram si nacrtao K-R-I-V-O
Ljudi na netu ovo gledaju i mislim da je bitno da se naglasi greška !

Ovdje se radi o običnom principu spojenih posuda , vidim da stalno pričaš tlak - podtlak smatrao sam da znaš
nešto o hidrostatici , ali si na crtežu nacrtao hidrostatički netočnu sliku

Znači
1. Ili na slici fali tlak sa desne strane u crijevu koji bi bio jednak tlaku koji stvara količina vode u akvariju s
lijeve strane da bi se ostvarila ravnoteža (tlak se odnosi na količinu vode koja je po tvojoj skici od dna akvarija do vrha)
2. Ili će se voda na desnoj strani u crijevu izjednačiti sa razinom POVRŠINE VODE na lijevoj strani u akvariju

eto i skica da malo pojasnim ako nekom nije jasno

Definicija za laike :
U međusobno spojenim posudama razina tekućine u svim posudama se nalazi na istoj visini – zakon spojenih posuda

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #82 u: Siječanj 12, 2012, 11:31:39 prijepodne »
pa si ne mogu zamislit da moram to sve X 5 i zato skidam kapu !

Hvala! Iako, iskreno, radi se o x11, toliko je trenutno akvarija u pogonu.... istina, 2 su trenutno prazna, samo voda i filter, pa ne zahtjevaju nikakvo odrzavanje, ali s ostalima itekako ima posla.

Identicna voda u svim akvarijima mi uopce nebi smetala, jer su svi ti "mrijesni" namjenjeni za iste ribe, tako da je svakako plus ukoliko bi tijekom tog cijelog ciklusa (vadnjenje zenki iz glavnog akvarija, njihov boravak u mrijesnom, odrastanje malih, selidba u veci akvarij i na kraju povratak u glavni riba koje ostaju meni) ribe bile u identicnoj vodi. Iako, realno, kad se jednom filter zaciklira, uz redovite izmjene vode, parametri vode su isti u bilo kojem od tih 11 akvarija, nema nikakve mjerljive razlike, jer ph i tvrdoca je ionako konstanta, s obzirom da niti u jednom akvariju nema nista sto bi utjecalo na te stavke, a filter ako radi svoj posao ionako eliminira onaj stetni dio iz jednadzbe, prema tome, kvalitet vode bi trebao biti ako ne identican, onda vrlo vrlo slican.

Da, istovremeno grijanje svih akvarija jednim grijacem je takodjer plus u ovoj ideji. Sad, njegova jacina i ne mora biti neki ekstrem, voda se jednako uzima i jednako rasporedjuje unutar akvarija, dakle odrzavanje konstantne temperature nebi trebao biti neki problem.

Zadnja stavka, iako ni ona sigurno nije zanemariva, ovim sistemom bi se ustedilo i nesto struje, jer bi umjesto 5 filtera i 5 grijaca od po 100w (kakvi su trenutno u pogonu), radio jedan filter i jedan grijac. Mozda razlika i nije neka velika, ali 7 dana u tjednu, 24 sata dnevno....vjerujem da bi se tu nakupila znacajna razlika u potrosnji.

Offline TKD

• Punopravni član
« Odgovori #83 u: Siječanj 12, 2012, 11:32:08 prijepodne »
Dobro, realno gledano, ovo je vise nekakva ideja i zelja, jer neke stvarne potrebe za ovakvim sistemom nema. Bilo bi lakse za odrzavati, oku ugodnije kad u svakom akvariju nebi bio drugaciji filter, jer naravno, koristi se sto se ima, a ne pada mi na pamet ici sad kupovati 5 identicnih filtera..... ali vjerujem da nekakv sistem postoji, odnosno da se to moze izvesti na neki nacin.

5 akvarija je ustvari i  malo, jer kad se ribe krenu mrijestiti, to se brzo popuni,a i s malima treba negdje.....
jedini nacin je ako su ti akvarijumi jedan do drugog i iste visine, (to je bio moj drugi nacin i pokusaj :roll: filtriranja 3 akvarijuma) je da uzmes malo veci promjer cijevi i vakumom povezes sve akvarijume, nesta na principu pregradnog filtera ali stim da ces izmedju akvarija imati samo jednu cijev, vec sam napisao ja sam to pokusao sa tri komada i u srednji sam stavio grijac, u prvi je dolazila voda iz filtera a iz zadnjeg je isla u filter, ;) moram napomenuti al znas i sam, da nemozes drzati mladj u tako povezanim akvarijumima, kod mene su u svim bili maticni parovi skalara tako da im je kvalitet vode i temperatura svima bila ista a nije postojala mogucnost da ih pumpa usisa kroz cijev :D :D :D

Offline TKD

• Punopravni član
« Odgovori #84 u: Siječanj 12, 2012, 11:39:19 prijepodne »
Zadnja stavka, iako ni ona sigurno nije zanemariva, ovim sistemom bi se ustedilo i nesto struje, jer bi umjesto 5 filtera i 5 grijaca od po 100w (kakvi su trenutno u pogonu), radio jedan filter i jedan grijac. Mozda razlika i nije neka velika, ali 7 dana u tjednu, 24 sata dnevno....vjerujem da bi se tu nakupila znacajna razlika u potrosnji.
[/quote]

sto se tice struje nemoj se zavaravati jer ce ti u tom slucaju grijac raditi neprestano, tako da neznam dali ces moci 5 akvarija zagrijati sa 100w u najboljem slucaju bi ti trebao 300w

Offline H3m3roid

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Siječanj 12, 2012, 12:17:40 poslijepodne »
Zar nije proračun za grijač cca 1watt na 2 litre ?

znači 300 lit = 150watta ?

Offline TKD

• Punopravni član
« Odgovori #86 u: Siječanj 12, 2012, 12:40:47 poslijepodne »
nisam bas siguran u taj proracun, jer po tome ispada da akvarijum od 200 litara grije grijac od 100w -? a mislim da niko ko ima takav akvarijum negrije ga sa 100w, ja imam oko 220 l, i grijem ga sa 300w ;). nesumnjam ja da njega nece zagrijati taj od 100 vati jer on se nece gasiti dok god ne zagrije vodu recimo na 26 e sad dali radio sat, dva, ili 4 dana u tome je poenta, ja u mrijesnim akvarijumima od 20-30 litara koristim grijace od 50w.

izvinjavam se tvsb jer smo skrenuli sa teme koju je postavio pa ako je problem brisat cemo post :-[

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Siječanj 12, 2012, 13:31:09 poslijepodne »
Sve ovisi o temperaturi prostorije i zeljenoj temperaturi vode. Sto je razlika izmedju te 2 temperature veca, potreban je i jaci grijac.

dakle, 100l vode mozes grijati i sa 75w grijacem (ili cak i manjim) ukoliko bi temperatura vode sama po sebi, zbog temperature okoline bila 26 stupnjeva, a tebi je zeljena temperatura 27. odbij odstupanje samog grijaca, odnosno kako je on kalibriran i to ti je to, dakle, ne treba ti ni puni wat po litri. S druge strane, 100 litara vode neces ni sa 300w grijacem zagrijati na 27 ukoliko je akvarij u prostoriji gdje je temperatura 15 stupnjeva. Ok,malo karikirano, rijetko tko ce drzati akvarije u tako hladnoj prostoriji, ali cisto usporedbe radi.

Moji su na nekih 20-tak stupnjeva prosjecne temperature, i 100w saasvim uspjesno grije tih 30-50 litara vode koliko ima po svakom akvariju, na temperaturu od 28C.

Offline H3m3roid

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Siječanj 12, 2012, 13:51:57 poslijepodne »
Moji su na nekih 20-tak stupnjeva prosjecne temperature, i 100w saasvim uspjesno grije tih 30-50 litara vode koliko ima po svakom akvariju, na temperaturu od 28C.

jasno da je bitna temp prostorije i željna temp vode u akvariju
ali nemojte zaboraviti i količinu vode

koliko imaš takvih akvarija odnosno kolika je ukupna količina vode ?

ne znam kaj ti je isplativije 1 jači grijač koji češće radi ili
više manjih koji se povremeno pale kako u kojem aquariju padne temp.
ovo govorim za potrošnju struje o kojoj si pričao

Offline tvsb

• Punopravni član
« Odgovori #89 u: Siječanj 12, 2012, 14:18:56 poslijepodne »
No ja ne bih bio ja da se suzdržim od komentara i kažem da ovu sliku koju citiram si nacrtao K-R-I-V-O
Ljudi na netu ovo gledaju i mislim da je bitno da se naglasi greška !
Ovdje se radi o običnom principu spojenih posuda , vidim da stalno pričaš tlak - podtlak smatrao sam da znaš
nešto o hidrostatici , ali si na crtežu nacrtao hidrostatički netočnu sliku

Hvala na komentaru, jer sad ce mi dat priliku da objasnim. Tvoja tvrdnja je tocna u potpunosti, prije svega, ali iz konteksta tog posta / slike !!!!  No ni ja nebi bio ja a da ne objasnim svoje !
Skicu nisam postavio da objasnim hidrostatiku ! Naime skica je napravljena Iskljucivo da nebi brkali neke stvari, a to su sljedece:
-Govorilo se o tome da ce "voda slobodnim padom napunit filter a pumpa ce ju vratit gore", a ja sam htjeo objasnit sta se događa u sistemu i da ta voda prolazi kroz pumpu iako je ona iskljucena i da ta pumpa nece dizat vodu nazat, da ce to odraditi gravitacija i pokusao rec da ce pumpa samo jednim dijelom pokretat tu vodu !
Naprimjer podatak da pumpa ima snagu dizanja od 1,5m neznaci da je to visina na kojoj ce pumpa funkcionirat, dakle pumpa moze bit tri kilometra ispod tanka kad se radi o spojenim posudama !
To je bila svrha te skice nacrtane onako u sekundi !
Znam ja, znas ti, zna Damir, znaju mnogi sto se događa u ovakvom sistemu i kako to funkcionira ali eto ja sam imao dojam kako se brkaju neke stvari.
Te prema tome gledajuc tu skicu, i kad ju izvucemo iz konteksta, da ona je pogrešna !
Pa evo edit skice, kad vec moram i to, da nebi još nekom i naštetio   :nerd:
« Zadnja izmjena: Siječanj 13, 2012, 01:09:51 prijepodne od tvsb »

Offline tvsb

• Punopravni član
« Odgovori #90 u: Siječanj 12, 2012, 14:56:41 poslijepodne »
izvinjavam se tvsb jer smo skrenuli sa teme koju je postavio pa ako je problem brisat cemo post :-[

Ma ni slucajno, i nemoj se izvinjavat  :up:  Dok god smo konstruktivni, i padaju ideje , meni super :)
Tema se pocela bas fino razvijat, sviđa mi se to  :D

Offline TKD

• Punopravni član
« Odgovori #91 u: Siječanj 12, 2012, 15:35:35 poslijepodne »
ok  :up: nego sad imam jos jedno pitanje vezano za taj filter koji si napravio, naime ako se filter nalazi ispod akvarija predpostavljam kao i kod tebe u komodi na kojoj stoji akva, i znamo za zakon spojenih posuda :)  teoretski pumpa treba da prebaci vodu svega nekoliko centimetara, jer ce u povratnom crijevu voda biti na nivou vode u akvarijumu, ali ipak mislim da bi pumpa trebala biti malo jaca, jer ipak voda ima tezinu od nivoa pumpe pa do vrha akvarijuma, sto rezultira da nam ipak treba pumpa koja je jacine izbacaja vode(u cm) od vrha akvarijuma pa do nivoa pumpe. mozda sam malo zakomplikovao al nadam se da ces skontat :D :D

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #92 u: Siječanj 12, 2012, 15:51:37 poslijepodne »
Eheim ima filtere koji imaju grijac u sebi, tako da to sto je grijac blizu filtermaterijala neće biti problem, jedino se treba omogućiti nesmetano cirkuliranje vode oko grijaca. Npr da voda unutar filtera prvo dolazi u neku siru cijev (u kojoj je grijac) koja ide skroz do dna,  na dnu je malo odstojanje, zatim se voda penje kroz filtermaterijal
prema vrhu filtera gdje je pumpa koja ispumpava van. Kuzite sto mislim :D

Offline tvsb

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Siječanj 12, 2012, 15:52:02 poslijepodne »
ok  :up: nego sad imam jos jedno pitanje vezano za taj filter koji si napravio, naime ako se filter nalazi ispod akvarija predpostavljam kao i kod tebe u komodi na kojoj stoji akva, i znamo za zakon spojenih posuda :)  teoretski pumpa treba da prebaci vodu svega nekoliko centimetara, jer ce u povratnom crijevu voda biti na nivou vode u akvarijumu

Upravo to !  :up:

ali ipak mislim da bi pumpa trebala biti malo jaca, jer ipak voda ima tezinu od nivoa pumpe pa do vrha akvarijuma, sto rezultira da nam ipak treba pumpa koja je jacine izbacaja vode(u cm) od vrha akvarijuma pa do nivoa pumpe. mozda sam malo zakomplikovao al nadam se da ces skontat :D :D

Ima voda svoju težinu na izlaznom crijevu iz pumpe ALI ima težinu i ona voda koja dolazi iz akvarija, tako da uvijek pumpi ostaje samo onaj posao da prebaci tih par cm između tanka i visine izlaznog crijeva iz filtera, bez obzira na visinsku razdaljinu između tanka i pumpe !!!
A jesmo ga sad ukomplicirali  :D
Kako si rekao teoretski tako ti je i u praksi u ovom slucaju  :up:

Offline tvsb

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Siječanj 12, 2012, 16:06:47 poslijepodne »

Oces rec da je ružan  >:( 
Meni izgleda do jaja, samo cu ga morat sakrit kad mi budu radili kanalizacijske odvode, da nebi imao filter ispod wc šolje  :D

Offline TKD

• Punopravni član
« Odgovori #95 u: Siječanj 12, 2012, 19:10:16 poslijepodne »

Meni izgleda do jaja, samo cu ga morat sakrit kad mi budu radili kanalizacijske odvode, da nebi imao filter ispod wc šolje  :D
ofarbaj ga u crno i napisi tetra na njemu, i eto ti i estetski dobar filter ;) :D :D :D

Offline tvsb

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Siječanj 12, 2012, 20:16:45 poslijepodne »

ofarbaj ga u crno i napisi tetra na njemu, i eto ti i estetski dobar filter ;) :D :D :D

heh da bude fensi šmensi   :)

Ma hebe mi se vise, da oprostis  :D  ko hoce nek si pravi filter, imaju slike ima sve i filter radi besprijekorno !  Ko nece nek si kupi i dobro  :P

Offline TKD

• Punopravni član
« Odgovori #97 u: Siječanj 12, 2012, 21:27:58 poslijepodne »
ja cu praviti, vec skupljam neke dijelove i materijal, trebao bi biti slican tvom uz male izmjene, uglavnom koristicu isto kanalizacijske cijevi ali  f-160, i visina filtera bi trebala biti oko 60 cm

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #98 u: Siječanj 12, 2012, 22:10:16 poslijepodne »
Ma u biti, potrosnju stuje sam spomenuo onako vise usput.

A konkretno, gledajuci dimenzije akvarija, iako jasno da je u njima manje vode od deklariranog, rekao bih da pricamo o nekih 170 litara vode. Dakle, jeadn grijac od 200w ili u najgorem slucaju jedan grijac od 300w bi mogao adekvatno grijati sve to, uz povremeni rad. Sto je opet nekako, u smislu potrosnje, ipak manje nego 5x100w grijaci.Sad, koliko oni rade ili ne rade, o tome se da raspravljati, ne obracam neku preveliku paznju. Preko dana, dok je pojacano grijanje, jasno da je temperatura u toj prostoriji veca, pa je potreba za grijacima i manja. Preko noci vjerujem da rade vecinu vremena....

Sto se tice grijaca unutar tog filtera, slazem se s ovim sto je Dellete napisala. Znaci jednostavno, ili u tom donjem prostoru u kojeg voda prvo ulazi (u ovoj izvedbi gdje voda ulazi s dna filtera) se postavi grijac, voda prvo dolazi do/na njega, i onda krece prema gore. Iako realno, taj prostor s grijacem moze biti postavljen i u sredini, mislim da se filter materijalu i bakterijama nista nebi desilo, jedino sto bi onda uspjesnost grijanja mozda malo bila manja nego ako voda prvo dolazi na njega.....

Offline H3m3roid

• Punopravni član
« Odgovori #99 u: Siječanj 13, 2012, 08:32:06 prijepodne »
Hvala na komentaru, jer sad ce mi dat priliku da objasnim. Tvoja tvrdnja je tocna u potpunosti, prije svega, ali iz konteksta tog posta / slike !!!!  No ni ja nebi bio ja a da ne objasnim svoje !
Skicu nisam postavio da objasnim hidrostatiku ! Naime skica je napravljena Iskljucivo da nebi brkali neke stvari, a to su sljedece:
-Govorilo se o tome da ce "voda slobodnim padom napunit filter a pumpa ce ju vratit gore", a ja sam htjeo objasnit sta se događa u sistemu i da ta voda prolazi kroz pumpu iako je ona iskljucena i da ta pumpa nece dizat vodu nazat, da ce to odraditi gravitacija i pokusao rec da ce pumpa samo jednim dijelom pokretat tu vodu !
Naprimjer podatak da pumpa ima snagu dizanja od 1,5m neznaci da je to visina na kojoj ce pumpa funkcionirat, dakle pumpa moze bit tri kilometra ispod tanka kad se radi o spojenim posudama !
To je bila svrha te skice nacrtane onako u sekundi !
Znam ja, znas ti, zna Damir, znaju mnogi sto se događa u ovakvom sistemu i kako to funkcionira ali eto ja sam imao dojam kako se brkaju neke stvari.
Te prema tome gledajuc tu skicu, i kad ju izvucemo iz konteksta, da ona je pogrešna !
Pa evo edit skice, kad vec moram i to, da nebi još nekom i naštetio   :nerd:

Pa nisi stavio sliku ?!  :D

OK bitno je da smo utvrdili što je točno, a što ne da ne bi bilo zabune !
Sve pet !