Ovaj podforum mi je nekako zapušten, pa odlučujem temu otvoriti ovdje

dosta dugo sam bio u Tanganyika vodama, što zbog zanimljiv vrsta i njihovog ponašanja, što zbog jednostavnosti održavanja akvarija, eto ovo je moj korak dalje u akvaristici

odlučio sam se za Južnu ameriku jer sam i sam zaljubljenik u taj kontinent, šume, potočiće, rijeke i sve kaj tamo možeš naći.... Onda sam jednog dana naišao na prekrasne ciklide iz južne amerike, među njima sam našao rod Geophagus a među njima vrstu koja me oduševila na prvi pogled: Geophagus sp. Tapajos "Red Head"
Koliko sam uspio nači podatke o njima, to je jedan od manjih vrsta u rodu Geophagusa (mada na svim stranicama na koje sam naišao ne piše tako) te svojom max veličinom od 15 cm za mužjake i 12 cm za ženke taman paše u moj tank

čim sam dobio priliku kupiti ove ribe nisam dvojio ni sekunde, sjeo sam u auto i za jedno popodne vožnje simo tamo plivali su kod mene u akvariju....na početku su bili jako splašeni, pa sam mislio da im nekaj ne štima sa vodom, pa sam pokupovao sve testere za vodu i i uvjerio sam se da je sve OK, ali ipak stres i nova okolina utjecala je na njih tjedan dana dok se nisu potpuno opustili i sad je to potpuno druga slika...
da ne duljim dalje, evo kako sam si ja zamislio njihov biotop, i malo podataka o akvariju i samim stanovnicima:
tehnikalije:
akvarij - 120x50x50 - 300 lit.
rasvjeta - 2 x 18 W Aquastar + grolux
filtracija - 2 x fluval 204 + 1 x fluval 304 (za svaki slučaj, čuo sam da vole čistu vodu, a koji put ne stignem promjeniti na vrijeme

)
grijanje - no name 300 W na 27 - 28 C
hardscape:
pijesak - kvarcni sivi
granje - hrastove granje nađene u šumi
kamenje - sljemenski kamen
ostalo - češeri johe + listovi hrasta
stanovnici:
8 x Geophagus sp. Tapajos "Red Head" F1
20 x Hyphessobrycon pulchripinnis "Lemon Tetra"
10 x Corydoras Paleatus
2 x Corydoras Aeneus