Kolovoz 02, 2025, 00:41:13 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kako ispravno pokrenuti ovakav akvarij ?  (Posjeta: 12149 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Aquamania

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Kako ispravno pokrenuti ovakav akvarij ?
« u: Prosinac 08, 2011, 02:38:59 prijepodne »
Pozdrav svima !  :up:

Planiram upogonit akvarij od oko 70 litara pa me zanimaju prvi koraci kako nebi negdje fulao i kasnije imao problema kao sa prijašnjim akvarijem od 50 l.
Molim vaše savjete u mojoj proceduri koja će za dan-dva krenuti u izvršavanje. Ispravite, dodajte, oduzmite gdje mislite da je potrebno....
Prvo sam mislio ovaj novi akvarij dezinficirati. Kupljeno je samo staklo u dućanu (60x30x40) jer mi poklopac paše sa starog. Kako da ga dezinficiram? Sa octom ili hipermanganom ?
2) Filter bi isto dezinficirao i stavio novu spužvu (fiter je onaj potopni sa onim propelerom - Fluval). Da li taj filter koji ima samo spužvu, može kvalitetno odrađivati filtriranje ?
3) Ovaj put bi išao na prave biljke (prije stavljao plastične), pa bi i njih dezinficirao (da li sa octom ili hiper. ??) Koje biljke kupiti a da nisu zahtjevne ?
4) Stavio bi i koje drvo pa me zanima šta i od kojeg drveta može (vrba, bagrem, loza,.... ili najbolje kupovno) Njega bi iskuhao kakvo god ono bilo
5) Pijesak bi kupio i dodatno isprao pa prokuhao (koliko pjeska će biti dosta za ovu dimenziju i koju granulaciju da kupim ?)
6) Kada sve to posložim pustio bi ga da radi bez ribica nekih tri tjedna
7) Od ribica bi stavio nešto što manjih dimenzija i u što manjoj količini u namjeri da se voda bolje filtrira i dulje bude čista. Recimo 5 neonki i 5 gupija ili 5 zebrica (ukupno max 10-ak komada). Da li je to ok izbor ili predlažete nešto drugo ?
8. Ubacio bi i par koica i čistaća. Savjet, preporuka ?
9. Ubacio bi i raka (onog crvenog) ali čujem da hapa ribice pa  -?.... Preporuka ?
10. Imam i kvarcni kamen. Može li on unutra ili... ???

Naravno Aqua Safe u vodu. Dali treba još nešto.... ??

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Kako ispravno pokrenuti ovakav akvarij ?
« Odgovori #1 u: Prosinac 08, 2011, 08:00:37 prijepodne »
Poz!

Odmah u startu - nemas potrebe bas toliko komplicirati.... ;) A redom:

1. - dobro ga operi mlakom vodom, na spuzvicu octa, operi staklo, jos bolje isperi i to je to. dezinfekcija nepotrebna.
2. - Ovisi koji je model, najvjerovatniji odgovor je moze, bez problema bi trebao biti dovoljan za filtraciju tog akvarija. Ne vidim poantu nove spuzve i nekog temeljitog pranja i dezinficiranja filtera. sve OSIM spuzve lijepo operi pod mlazom mlake vode, uz pomoc cetkice, krpe, stapica za usi ocisti sve dijelove, i to je to. Spuzvu isperi u vodi iz akvarija, pretpostavljam da je u funkciji taj stari? Ako filter stoji i ne radi neko vrijeme, spuzvicu potopi malo u ocat, dobro je isperi, ocisti i to je to. Ako nije pokidana, ili bas  toliko drasticno prljava i stara, ne vidim poante u kupovanju nove.
3. - Bilje mozes dezinficirati blagom otopinom hipermangana, ali cemu? Ako biljka ima kakvog nametnika, jajasce puza i slicno, to hipermangan ionako nece rijesiti. Kad je vadis iz kosarice, njezno je isperi pod vodom, pregledaj, ako vidis sto na listovima, ukloni rukom, korijen malo pokidaj i skrati, i to je to. Za nezahtjevne biljke pretrazi forum, ali uopce se nemoj sekirati - zahtjevne biljke ionako neces pronaci po shopovima, a i po oglasima su rijetke, bas zato sto su zahtjevne.
4. - Drvo mozes koje hoces, u pravilu.  Neki izuzetak bi bio hrast,tresnja i sl,  ali drzi se sigurnog - vinova loza, vrba, ruza, mozes i sljivu ako bas moras. Ili kupi "gotov" panj.  Dok god je on suh, nije tretiran otrovima, siguran je. Prokuhaj, namaci i to je to.
5. - Nepotrebno. Uzmi akvarijske kamencice, sitnije granulacije, pijesak ti nije dobar izbor. Dobro isperi i u akvarij, kuhanje nepotrebno.
6. - Mozes, i ne moras. Sve ovisi sto planiras drzati, koliko imas strpljenja i slicno.
7. - Jato nije 5 komada. Izbor riba je tvoj, ali ako vec ides na jatne ribe, onda gledaj da ih je sto vise, pa makar i jedna vrsta, nego od svake pomalo, a nijedne dovoljno.
8. - za kozice neznam, cistac corydorasi, barem 6 komada ili ancistrus.
9. - nemoj
10. Moze, ali gdje? Grane, pijesak, biljke...? Osim ako ti nemas neku viziju gdje ti se kamenje uklapa.

Niggdje nisi spomenuo podlogu za biljke? treba ti i ona, koliko god bilje bilo nezahtjevno, ako ima korijen, nebu raslo iz sljunka.....

Netreba....

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Prosinac 08, 2011, 08:09:57 prijepodne »
Imaš priručnik za početnike pa ga lijepo prostudiraj,za početak to ti je dovoljno

Offline pero zd

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
« Odgovori #3 u: Prosinac 08, 2011, 12:34:36 poslijepodne »
Imaš priručnik za početnike pa ga lijepo prostudiraj,za početak to ti je dovoljno

U pravu si,,,tako je naj bolje... ja sam isto pomoču priručnika i namaš straha....za sada su sve žive. ....  :P :P   sretno.. :up:

Offline Aquamania

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Prosinac 08, 2011, 12:37:10 poslijepodne »
Već sam radio po nekim priručnicima ali nisam znao da je baš toliko bitno cikliranje akvarija i tako neke ostale stvari koje djeluju nebitne a u biti su jako bitne tj. presudne.
Stari akvarij nije u funkciji nekih godinu dana jer mi je dojadilo mjenjanje vode. Očito iz nedovoljnog znanja. Napunio bih ga vodom (uz aq. safe) i sve bi bilo super mjesec-dva, a onda se voda počela mutit i osječat se miris ustajalosti i aj bok. Sve mislio da je od loše hrane pa kupovao najkvalitetniju i minimalno hranio, pa mislio zbog lošeg fitera pa kupio drugi, pa tako u nedogled a problem sam trebao riješiti cikliranjem i mjenjanjem jednog djela vode. Probao sa onim nekim preparatima izbistrit vodu ali ništa ni od toga. Ulovile se alge na sve. Na staklu zelene, pa neke smeđe po plastičnim biljkama i pjesku koje su se pranjem jedva skidale,......Umjesto da sam promjenio dio vode, ja bi promjenio sve komplet sa detaljnim pranjem (samo vodom) akvarija,  pjeska, stakla, pumpe,....... pa onda opet ispočetka i tako svakih par mjeseci. Odmah ribice unutra i tako to.... -? Zanimljivo da nijedna riba nije uginula unatoč dosta čestim takvim akcijama  :up:
Eto, sad bi htio obratiti pažnju na svaki najmanji detalj da nebi opet bilo razočaranja, a i prvi put posadio bi prave biljke pa......
Kad kažem pijesak mislim u biti na onaj šoder koji se kupi za akvarije, ne na onaj baš sitni, sitni pijesak kao na moru  :-[. Nešto tipa 2 mm granulacije. Jel to ok granulacija za biljke i koliko pijeska da uzmem. Bude dosta 10-ak kila za ovu dimenziju ili .... ???

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #5 u: Prosinac 08, 2011, 13:22:31 poslijepodne »
Evo iz tvog slučaja je vidljivo koliko prave biljke pomažu u održavanju kvalitete i "bistrine" vode.
Stavi neku podlogu za biljke, a možeš i bez, samo onda racunaj na to da ćeš morati dodavati gnojiva svakih par dana. Jer i bilju treba hrana, neće rasti samo od sebe :)

2mm je ok granulacija  :up:

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #6 u: Prosinac 08, 2011, 13:30:07 poslijepodne »
Pa iskreno ja sam isto tako par puta "startao" akvarij te bi mu u svakom slucaju preporucio zemlju za cvijece, namakanu ili ako nista drugo substrat.Bolje odma napraviti kako spada pa mir.Evo moja preporuka

Offline Aquamania

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Prosinac 08, 2011, 14:40:35 poslijepodne »
Ta podloga, šta bi to bila podloga za biljke ? Neka vrsta zemlje koja se može kupiti ili običan pijesak sa dodatkom nečega ? Sloj neke zemlje ili već nešto specijalno za biljke pa onda na to sloj pjeska? Jesam dobro skužio ? Ili samo oko korjena stavim nešto ?
Zemlja za cvijeće ? Kaj se neće voda mutit od nje ? Mislim da unutra ima nekih spojeva, pa neznam kako mogu utjecat na kvalitetu vode,....... Ili je prije treba isprati ili........
koliko sveukupno mora biti sloj šljunka/pjeska za potrebe biljki? 3 cm je ok?

Inače, akvarij će bit otvoren (za poglede) sa tri strane (dvije duže i jedna kraća), tako da ću višlje biljke stavljati u sredinu.

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #8 u: Prosinac 08, 2011, 18:33:22 poslijepodne »
Complete substrat (zemlja u zutoj kantici) i na to pjesak min 1,5 mm granulat i to u debljini od 3-4cm da ti slucajno zemlja nebi isplutala.tako dam ja napravio po uputstvima drugih i nema problema sa zemljom u vodi i biljke se dobro drze

Offline Aquamania

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Prosinac 13, 2011, 09:54:28 prijepodne »
Ako sve bude po planu danas će se punit akvarij....
Za sada je odrađena priprema. Ako treba nešto ispraviti - recite dok je vrijeme  :)
Spužvicu za filter neću kupovati jer je ova kao nova. Pjesak (1.5-2.5) je ispran, akvarij je opran s kombinacijom octa kao i filter, gotovi substrat (žuta kantica) je kupljen i spreman, dva grijača po 50W oprana i spremna, zračna pumpa, mangrovo drvo kupljeno i oprano pa iščetkano pa prokuhano pa opet iščetkano pa opet prokuhano pa četkano,... i sad se još toča u vodi od sinoć,.......
Danas idem kupit biljke pa da se krene sa sadnjom i utakanjem vode....
I moram još kupiti timer za svjetlo. Jel ok za početak 12/12 sati dan/noć ili... ?

Što se tiče ribica, odlučio sam se za desetak Neonki i nekoliko čistača i to je to, ali nakon par tjedana naravno. Neonke su mi nekako najefektnije a i navodno im paše mangrovo drvo koje malo zakiseljava vodu. Možda kasnije dodam one ribice za crvenom glavom (ne znam kak se točno zovu). Bojim se da nebi bilo previše riba za 70-ak litara

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #10 u: Prosinac 13, 2011, 10:28:57 prijepodne »
IMO, 2x50W ti je previse, odnosno nepotrebno. Jedan grijac bi ti trebao biti dosta jer kad sve stavis unutra neces imati vise od 55l vode a za to ti je 50W dosta. Osim ako ne drziz akvarij na balkonu  :) I pumpa za zrak ti ne treba. Barem ne sada, mozda ljeti kad je toplije.
I BTW, imam ti limuna i hrpu rogolista jer sam jucer rezao pa ako ti treba mozes doci po to.

Offline Aquamania

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Prosinac 13, 2011, 11:58:02 prijepodne »
U biti sam i mislio staviti jedan grijač pa ako bude potrebno drugi  :) Na toplom je akvarij tako da bi mu i samo lampa bila dovoljna da ima oko 25°C  :)
Ovo za pumpu za zrak mi je dosta važno jer se ona u principu najviše čuje da bruji pa bi ju volio zabići koliko se može. Za nju sam baš mislio pitati koliko je ona uopće neophodna i da li je dovoljno da radi nekoliko sati dnevno.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 13, 2011, 13:37:48 poslijepodne »
nemozes samo lampom zagrijati toliko vode. A i da mozes, kaj kad lampa ne radi.  ;)

Offline Aquamania

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Prosinac 13, 2011, 13:46:54 poslijepodne »
Znam. Zezam se, iako kad je ljeto imao sam problema sa prijašnjim akvarijem sa pregrijavanjem vode. U stanu bude oko 28-29°C a ide nekad i preko 30, pa sam morao gasiti lampu, palit klimu iako meni nije prevruće,..... Mislim meni je dovoljno kad upalim klimu na pola sata-sat, a ovako sam morao forsirati hlađenje zbog akvarija. U takvim okolnostima ipak lampa dodatno grije

Offline fishman

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #14 u: Prosinac 13, 2011, 15:54:16 poslijepodne »
Pumpa za zrak ti je neobavezna, to je više dekoracijski element, samo je bitno da namjestiš izlaz iz filtera tako da ti se površina vode mreška kako bi se kisik otapao.

Offline pero zd

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
« Odgovori #15 u: Prosinac 13, 2011, 17:30:00 poslijepodne »
Slažem se... :up: :up: :up:

Offline Aquamania

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Prosinac 15, 2011, 22:06:44 poslijepodne »
Misija završena (djelomično). Fale još ribice dok ne odradi dva-tri tjedna, a i bit će još nešto preslagivanja biljki, kamena, panja,... no mislim da je i ovako sasvim zadovoljavajuće. Kako vama izgleda ? Ovaj mi se kamen baš i ne uklapa ali vidjet ćemo, sve je još podložno promjenama, tako da slobodno sugerirajte šta, kako,.....  :up:

Početak pripremanja podloge

Uploaded with ImageShack.us

Substrat

Gotova podloga + panj + kvarcni kamen

Punjenje

Gotovo

Gotovo (2)

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #17 u: Prosinac 15, 2011, 22:08:57 poslijepodne »
Super si to slozio za sada , bit ce tu jos puuuno vadenja/sadenja , a i premjestanja biljki (znam po sebi) , sad ostavi 1 - 2 mjeseca da se to dobro isciklira i onda ribe , puzeki i sto vec zelis  :up: , ovaj kamen mi je malcice "prebijel" , al kad ga kasnije uhvati alga malo mislim da ce bit to super ili je on tu da drz panj pa ce kasnije letit van ?  :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Prosinac 15, 2011, 22:18:36 poslijepodne »
Kamen van, dok docekas da alga prekrije kamen da bi on izgledao "fora", u akvariju ce odavno sve biti mrtvo, ako to dozvolis....

Panj ili centriraj u sredinu, ili ga pomakni malo vise nalijevo, ja bih ga ostavio kao sredisnji element, pa ga okruzio biljkama. Negdje sam citao, u biti kad gledamo nesto, ili se fokusiramo na jednu centralnu tocku, ili gledamo s lijeva na desno. Neznam ima li sto u tome, ali da se primjetiti da je vecina akvarija koncepcijski upravo takva, ili jedna centralna tocka koja privlaci pogled, ili "ogledalo", ili upecatljiviji element naljevo. Mozda je bezvezarija, ali opet mozda ti moze dati neke ideje kako ces srediti to da bude jos bolje.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Prosinac 15, 2011, 22:23:39 poslijepodne »
kamen van definitivno

Offline Aquamania

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Prosinac 15, 2011, 22:31:47 poslijepodne »
I mene muči taj kvarcni kamen. Isto mi se nekako ne uklapa jer je prebijel. Panj stoji sam jer sam ga kuhao 5 puta a dva-tri dana se točao u vodi tako da se prilično napio vode. Kamenom sam jedino malo pričvrstio biljku uz panj (kak se zove ? ona sa A... Anubis, Anibia, Anubia), jer joj korijen ne ide u podlogu, nego bi se trebalo ulovit po panju (tako mi reče prodavač u Viliju).

Ahhh, upravo se ugasila rasvjeta preko tajmera, sad više nema gledanja  :'(
Stavio sam da radi od 10:30 - 22:30

Negooo, da, kamen ide van (imam i dobru podršku za to koliko vidim  :D), a na njegovo mjesto će možda jedan mali kokos.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Prosinac 15, 2011, 22:38:44 poslijepodne »
Anubias, a njega nemozes pritisnuti s necime, ili mu rizom zaglavi negdje u panj, ako mozes, ako ne, malo konca, silika, bilo cega i privezi ga za panj. Inace, nacekat ces se da se on UHVATI za ista, osim dok korijenje ne dodje pa se ne uhvati u podlogu.....

Offline Aquamania

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Prosinac 20, 2011, 14:42:36 poslijepodne »
Kao što znate, akvarij se ciklira.....
E sad, pojavile su se neke smeđe alge. Kao sitni končići tanki ili kao neke sitne vatice.
Uglavnom smeđe su boje i drže se po listovima biljki. Sa nekih listova onako sa strane lepršaju, a negdje su samo kao sjele na listove i ima ih sve više i više.
Jel to nešto kaj je došlo sa biljkama i jel to dobro ili loše u procesu cikliranja ?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #23 u: Prosinac 20, 2011, 17:12:15 poslijepodne »
Nije dobro, jer te alge guše bilje, ali smeđe alge su uobičajen gost novih akvarija. Smatra se da je za njihov razvoj odgovoran silicij iz stakla i podloge. Prođu same od sebe nakon što se silicij ispere izmjenama vode i potroše ga biljke, te onda nakon cca mjesec dana odjednom nestanu. U uklanjanju pomažu puževi i ribe algari. Ništa ne brini, samo nastavi po planu.

Offline Aquamania

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Prosinac 21, 2011, 13:41:20 poslijepodne »
Danas promjenio oko 1/4 vode, očistio malo staklo, izvadio kamenac (valjda je kamenac - nekaj bijelo kaj je plutalo onako u cijelini po površini vode). Malo sam usisao koliko sam mogao s crijevom a malo pokupio sa mrežicom (taj kamenac mislim).

Po biljkama ima te smeđe alge. Nju sam isto pokupio koliko sam mogao mrežicom (ali vrlo malo). Većinu sam otresao s biljki na dno pa ću u slijedećem čišćenju usisati kad ju opet stresem s biljki. Ako ta alga guši biljke sad će ipak malo lakše disati......

Voda je sad poprimila laganu nijansu žute boje (tek toliko) od mangrovog drveta. Baš dobro izgleda i puno prirodnije nego onako kad je voda skroz prozirna.

Biljke se za sad dobro drže, a kako će bit - vidjet ćemo, vrijeme će pokazat.

Grijač uopće još nisam uključivao jer pratim temp. vode koja je stalno oko 25°C, pa ga smatram nepotrebnim. Točnije temp. je 24.7 - 25.4. Ova četvrtina dosipane ju je malo ohladila na 24.5.
Da li trebam dizat temp. s grijačem ili je ovo ok ?

EDIT: Da ubacim par čistaća da jedu tu algu ili je još rano ??