Srpanj 20, 2025, 13:53:35 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Morska koještara  (Posjeta: 42360 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZorK

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Condylactis aurantiaca
Odg: Morska koještara
« Odgovori #75 u: Siječanj 17, 2012, 22:04:58 poslijepodne »
Pravda, postoje prilične razlike između različitih vrsta „plavih damsela sa žutim repom“ što se ponašanja i karaktera tiče, a samim tim i pogodnosti za držanje u akvariju. Zajedničko svima je to što se vrlo lako održavaju u akvariju, ali.... Po mom mišljenju od takvih riba za akvarij je ubedljivo najbolji izbor Chrysiptera hemicyanea. To je azurni ili kupang damsel, koji je malo krupniji, ali smatram i mnogo lepši (i dosta skuplji!) od slične i mnogo češće vrste Chrysiptera parasema - “običnog“ yellow tail damsela koji je verujem svima dobro poznat. Iako sitan, C. parasema ima prilično nezgodnu narav, pa može da u akvariju ponekad bude nesnosan – u društvu sasvim sitnih riba sustanara! Prema mom iskustvu Chrysiptera hemicyanea je riba neobično miroljubiva za jednu “gospodjicu”, a uz to obično ne pravi nikakvu štetu na beskičmenjacima. Pri nabavci samo treba voditi računa da se C. hemicyanea ne pobrka sa nekom od priličnog broja drugih vrsta damsela koje karakteriše plavo-žuta kombinacija boja. Recimo, sa vrstom Chrysiptera taupou (đavo iz južnih mora!), Pomacentrus coelestis ili Pomacentrus similis, itd. koje imaju narav kao i što je ona u poznatog plavog đavola, Chrysiptera cyanea. Objašnjenja u vezi sa ovim poslednjim nisu potrebna – sve je potpuno jasno iz imena ovih riba! Uz to, ove ribe obično mogu više da porastu od C. hemicyanea-e  i imaju običaj da kopaju po podlozi i premeštaju objekte – uređuju svoje stanište! Koliko može da se vidi sa priloženog snimka, riba je pripadnik neke od ovih vrsta koje bi po mom mišljenju bilo dobro izbegavati! Možda je ovakve najlakše razlikovati po relativno izduženom telu? Poz.
« Zadnja izmjena: Siječanj 18, 2012, 12:10:07 poslijepodne od ZorK »

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #76 u: Siječanj 17, 2012, 22:23:10 poslijepodne »
repom micali pijesak.

Nabavi još jednog pa će se zabavljati pokušajima da ubiju jedan drugog i zaboraviti na koralje i kamenje.. (just kidding.. :) )

Ne miče pijesak,ali diže repom prljavštinu između kamenja,a što se drugara za igru i to sam razmišljao.Više nije tako plašljiv kao što je bio,sad se manje skriva a kad skuži kutiju sa hranom raspameti se.

Od ostalih novina je to da sam nabavio pijesak,pa ako bog da za vikend ga instaliram.

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #77 u: Siječanj 20, 2012, 21:47:44 poslijepodne »
Objašnjenja u vezi sa ovim poslednjim nisu potrebna – sve je potpuno jasno iz imena ovih riba! Uz to, ove ribe obično mogu više da porastu od C. hemicyanea-e  i imaju običaj da kopaju po podlozi i premeštaju objekte – uređuju svoje stanište! Koliko može da se vidi sa priloženog snimka, riba je pripadnik neke od ovih vrsta koje bi po mom mišljenju bilo dobro izbegavati! Možda je ovakve najlakše razlikovati po relativno izduženom telu? Poz.

Kolega u pravu si,uspio sam napokon identificirati svog demsela,ima izduženije tijelo od običnog žutorepog,sve sam se nadao da je ovaj mlad i da će se promijeniti.Da to je definitivno Pomacentrus similis,a što je bedara danas sam napokon ubacio pijesak i evo ga za dva sata je zguro sav pijesak u dva ćoška akvarija,zatrpao zoe i još kojekakve pizdarije.Evo ovako identično izgleda moj demsel,slika je informativnog karaktera sa interneta  :D :D :D

Offline pravda

• Punopravni član
Odg: Re: Morska koještara
« Odgovori #78 u: Siječanj 22, 2012, 12:32:09 poslijepodne »
Evo da vam opisem kako ribek kopa,dakle odredi lokaciju gdje bi trebao biti tunel,onda se okrene repom u smjeru izbacivanja pijeska i kad nanisani repom mete kao metlom.Za nekoliko sekundi izbaca saku pijeska i tako zatrpava zoe i palitoje.Sinoc sam tako jednu hrpu sklonio i sa manjim kamenom zatvorio rupu.Danas cim je zena dignula rolete,odmah je na drgom mjestu iskopao drugu rupu i zatrpao koralje.To sam sanirao,ali vise nemam malog kamenja za pravljenje barijera,ako opet iskopa negdje dalje.
« Zadnja izmjena: Siječanj 22, 2012, 17:41:53 poslijepodne od pravda »

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #79 u: Siječanj 22, 2012, 13:13:44 poslijepodne »

Prodaj ga nekom tko ima BB.

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Siječanj 22, 2012, 17:43:42 poslijepodne »

Prodaj ga nekom tko ima BB.

Ma neću ga prodavati,već ću mu ja doskočiti.

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #81 u: Siječanj 22, 2012, 22:26:46 poslijepodne »
Evo slike sa pijeskom u akvariju

Offline banzaii

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #82 u: Siječanj 23, 2012, 15:20:46 poslijepodne »
odmah mi aq. izgleda bolje kad je pijesak unutra. čini mi se da ti gorgonia nije baš sretna,a ni histrix

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #83 u: Siječanj 23, 2012, 16:12:20 poslijepodne »
odmah mi aq. izgleda bolje kad je pijesak unutra. čini mi se da ti gorgonia nije baš sretna,a ni histrix

To je zato što sam netom prije zatrpavao rovove i premještao kamenje,pa se gorgonija i histrix uvukli,evo došao sam s posla i opet sam vadio koralje iz pijeska,ali danas je bolje jer sam veliki kamen stavio,pa neprebacuje preko njega.Moram još kamena uzeti,pa napraviti barijeru do stakl da nemože ispod nje kopati.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #84 u: Siječanj 23, 2012, 23:02:43 poslijepodne »
da, poceo je napredovati kako treba, krenulo je korak po korak.. al posto si ajmo reci jos na pocetku, nadam se da ce poslije biti cak i ljepsi dok se sve razraste po kamenju..

ali da sam na tvom mjestu, pokusao bi to nekako malo bolje iskombinirati, mislim na kamen, poslagat ga malo na drugaciji nacin, napraviti nekakve mostice, ili kak da ti objasnim nadam se da me kuzis sto zelim reci, jer ovak mi izgleda sve na jednoj hrpi.. iako vjerujem da je u zivo jako lijepo kakvo god da bilo, jer slike nepokazuju kao u zivo, tako da nemogu govoriti nista, ali to kazem samo onako s dobrom namjerom, jer vjerujem da se to ipak da sloziti i rasporediti na bolji nacin..

inace drago mi je da si ubacio pijesak i da napreduje tvoj morski, nije to joj nista sto slijedi..  ;) :up:

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Siječanj 23, 2012, 23:08:53 poslijepodne »
Na hrpi je s razlogom,jer se neće tu još dugo zadržati  ;) :D

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #86 u: Siječanj 24, 2012, 01:05:56 prijepodne »
Na hrpi je s razlogom,jer se neće tu još dugo zadržati  ;) :D
ahaaaa, a to sam i mislio, samo sam cekao odgovor od tebe.. ako je tako, onda super..  :up: :up:

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Siječanj 24, 2012, 20:44:57 poslijepodne »
Neznam da li je ribek shvatio da nesmije kopati po prednjem planu ili je iskopao što je planirao,danas nisam morao umakati ruke u akvarij niti otrpavati koralje,riba kopa i dalje ,ali u zadnjem dijelu akvarija,da budem iskren tamo mi i nesmeta,neka bunari.

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Siječanj 28, 2012, 21:17:48 poslijepodne »
Društvo evo malog videa da vitike kao ribek bunari po akvariju,čim popravim,on se odmah baca u akciju.

http://www.youtube.com/watch?v=xnWPS_F7TfM&feature=youtu.be

Offline banzaii

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #89 u: Siječanj 28, 2012, 21:28:46 poslijepodne »
ako ti zatrpava koralje mjenjaj ga  :up:

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #90 u: Siječanj 28, 2012, 21:37:40 poslijepodne »
ako ti zatrpava koralje mjenjaj ga  :up:

Naravno da zatrpava,danas sam ih sklonio na mjesta gdje ne baca pijesak,tako da se nadam da neće više.Zapravo mi nesmeta riba što čeprka,jedino je maler što je koralje zatrpavao,ali neću ga mijenjati,svejedno ću to prebacivati u veći tank za nekih mjesec-dva,pa ću tako i scape složito da on što manje zatrpava,za sad je ovako,a iza nedjelje ubacim još kamena,tako da onda sve bude na visini.Ako baš počne štetu praviti,onda ga zamijenim za par zoa  :D :D :D :D

Offline Kizo 2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 62
« Odgovori #91 u: Siječanj 29, 2012, 10:47:47 prijepodne »
Pravdas, jesi čuo ti za Slavonca po imenu Sizif. Njegov je posao dječja igra u usporedbi sa ovim tvojim pokušajima da demsela dovedeš u red. :zagrljaj:

Offline mario12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #92 u: Siječanj 29, 2012, 16:53:47 poslijepodne »
Gledaj to s vedrije strane,barem ti prozračuje pijesak  :D :D
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Siječanj 29, 2012, 18:41:07 poslijepodne »
Gledaj to s vedrije strane,barem ti prozračuje pijesak  :D :D

Pa ima i toga,danas sam ubacio još kamenja,komad je bio oko 1kg,možda i jači,pa sam ga razlomio na 3 komada,mislite da nije opet iskopao ispod,sad znam kad uskoro budem veći akvarij slagao,kako kamen postaviti,isto tako kako da podignem sve koralje na razinu iznad pijeska,.Luđo iskopa ispod kamena,pa se sve urušilo.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #94 u: Siječanj 29, 2012, 20:13:41 poslijepodne »
ako smeta, prodaj ga ili mjenjaj, nabavi svi dva nemića i uzivaj u njihovom drustvu.. ;)

i vidim dobra kvaliteta je donekle videa, ali mogao si malo i posnimat akvarij s gornje srane, tj da vidimo malo unutrasnjost a ne odozdola samo..  :D :up:
ajde malo za nas posnimaj da se divimo malom nanicu..

Offline mario12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #95 u: Siječanj 29, 2012, 20:15:48 poslijepodne »
Bauštelac  :D :D lijep je tank samo da napomenem,uvijek kažem da jedan video vrijedi tisuću slika  :zagrljaj:
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Siječanj 29, 2012, 20:31:50 poslijepodne »
Posnimim i tako,sad je scape kao krater ima rupu u sredini,jer sam kamenje slagao uz rub da što manje kopa.Čim donesem led rasvjetu i kad je isprobam na većem akvariju,tada slijedi prebacivanje svega,možda će mi faliti još pijeska,no o tome ću razmišljati kad dođe do slaganja,prvo se moram zelenjave riješiti iz slatkog,riba i puževa helena da mogu u njega more ubaciti.Tako da nemam namjeru maknuti ovu ribu,a klaune imam u planu u većem akvariju,nek djeca gušaju u nemaćima  :D

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #97 u: Siječanj 30, 2012, 05:58:40 prijepodne »
Jutros se ustadoh,a voda bijela ko mlijeko u akvariju i riba crknula.Jučer sam ubacio još kamena,jel moguće da se zbog novog kamena desio neki poremećaj?Nemam testere,sad stavim novi aktivni ugalj.

Offline pravda

• Punopravni član
Odg: Re: Morska koještara
« Odgovori #98 u: Siječanj 30, 2012, 07:05:54 prijepodne »
Jos sam primjetio da ima uginutih zivotinjica,poput onih tankonogih zvjezdaca i gamamarusa,ostalo mi se cini ok i rak je ziv,koralji su se poceli normalno otvarati dok je svjetlo bilo upaljeno.Kad dodjem doma zamijenim dio vode.

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #99 u: Siječanj 30, 2012, 09:39:49 prijepodne »
jel kamen sto si ubacio bio ziv? zvuci kao da je nesto gadno krepalo u njemu pa zagadilo vodu, mijenjaj ti to druze, mijenjaj vodu  -?
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.