Kolovoz 07, 2025, 09:48:17 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: betta borac pomoc !  (Posjeta: 7161 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: betta borac pomoc !
« Odgovori #50 u: Prosinac 18, 2011, 23:17:49 poslijepodne »
Usisava se crijevom, debljina ovisi normalno o velicini akvarija. Sa bocom nisam nikad probao, ne vidim potrebu, crijevo sve pokupi.

Ako usisavam mali(e) akvarij(e), normalno koristim tanko crijevo, ili ako je cilj usisati a izvuci sto manje vode. Ako nije, i u velikim akvarijima - mnogo debelo crijevo, 15-tak litara izvuce nabrzinu, a kupi kao usisavac.

S trece strane, ne vidim neku preveliku poantu usisavanja medju gusto zasadjenim biljem. Uostalom koliko smeca zavrsi uopce tamo? I jos bitnije, zasto bih kupio hranu biljkama? Usisavam cistine, prednji dio, uostalom (po tko zna koji put) niti je cilj, niti je preporucljivo usisati previse smeca iz podloge.

30-tak riba u akvarijima od 15,20,30,40 litara opravdavam jedino ukoliko se radi o malim ribicama velicine ispod 1-2cm. Sve preko toga bi trebalo zakonom zabraniti! Jato neonki, algar (sto god to bilo, a iskreno se nadam da ne mislis na sijamskog algojeda), 2 corydorasa i betta u 20 litara? Jel ti pravis konzervu sardina ili akvarij????

Sorry, ali to je ono...besmisleno.  Jato je barem 8-10 komada. A u slucaju neonki, jato je "sto vise to bolje". Corydorasi se ne drze 2 komada, 4 je minimum minimuma, i to moras imati debeli razlog zasto nisi stavio barem 6, sijamski algojed nije riba za 20 litara, a pored svega, po valjda milion i neki put - beta ne voli drustvo. beta ne treba drustvo. Ljudi koji stavljaju druge ribe s betama samo umisljaju kako im je riba nesretna ako je sama u akvariju. Ili imaju poprilicno dobar razlog zasto nesto stavljaju s betom. I stvarno nije bitno o koliko litara akvarija je rijec.

U vecem akvariju, koji po samoj definiciji "veci" i nije idealan za betu, moze imati drustvo. Ali tu se opet igras s onim osnovnim pravilom - mali akvarij i sama beta. A drustvo joj moze biti 4-6 corydorasa, ancistrus, ili ova ekipa sto voli puzeve bolje zna koji puz..... Ali i to ako je akvarij dobro posadjen, s puno visokih biljaka, panjem, bilo cime sto ce efektivno smanjiti kolicinu vode, odnosno smanjiti put od "dna" do vrha. A tu onda svako moze pronaci nesto za sebe. Akvarij sa 3 vlati biljkice visoke 4mm od dna nije akvarij za betu, ako je veci od 10-tak litara......

Offline profish

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
  • http://www.youtube.com/watch?v=3xbdF959AS0&feature
« Odgovori #51 u: Prosinac 19, 2011, 09:10:35 prijepodne »
Usisava se crijevom, debljina ovisi normalno o velicini akvarija. Sa bocom nisam nikad probao, ne vidim potrebu, crijevo sve pokupi.

Ako usisavam mali(e) akvarij(e), normalno koristim tanko crijevo, ili ako je cilj usisati a izvuci sto manje vode. Ako nije, i u velikim akvarijima - mnogo debelo crijevo, 15-tak litara izvuce nabrzinu, a kupi kao usisavac.

S trece strane, ne vidim neku preveliku poantu usisavanja medju gusto zasadjenim biljem. Uostalom koliko smeca zavrsi uopce tamo? I jos bitnije, zasto bih kupio hranu biljkama? Usisavam cistine, prednji dio, uostalom (po tko zna koji put) niti je cilj, niti je preporucljivo usisati previse smeca iz podloge.

30-tak riba u akvarijima od 15,20,30,40 litara opravdavam jedino ukoliko se radi o malim ribicama velicine ispod 1-2cm. Sve preko toga bi trebalo zakonom zabraniti! Jato neonki, algar (sto god to bilo, a iskreno se nadam da ne mislis na sijamskog algojeda), 2 corydorasa i betta u 20 litara? Jel ti pravis konzervu sardina ili akvarij????

Sorry, ali to je ono...besmisleno.  Jato je barem 8-10 komada. A u slucaju neonki, jato je "sto vise to bolje". Corydorasi se ne drze 2 komada, 4 je minimum minimuma, i to moras imati debeli razlog zasto nisi stavio barem 6, sijamski algojed nije riba za 20 litara, a pored svega, po valjda milion i neki put - beta ne voli drustvo. beta ne treba drustvo. Ljudi koji stavljaju druge ribe s betama samo umisljaju kako im je riba nesretna ako je sama u akvariju. Ili imaju poprilicno dobar razlog zasto nesto stavljaju s betom. I stvarno nije bitno o koliko litara akvarija je rijec.

U vecem akvariju, koji po samoj definiciji "veci" i nije idealan za betu, moze imati drustvo. Ali tu se opet igras s onim osnovnim pravilom - mali akvarij i sama beta. A drustvo joj moze biti 4-6 corydorasa, ancistrus, ili ova ekipa sto voli puzeve bolje zna koji puz..... Ali i to ako je akvarij dobro posadjen, s puno visokih biljaka, panjem, bilo cime sto ce efektivno smanjiti kolicinu vode, odnosno smanjiti put od "dna" do vrha. A tu onda svako moze pronaci nesto za sebe. Akvarij sa 3 vlati biljkice visoke 4mm od dna nije akvarij za betu, ako je veci od 10-tak litara......
Dobro zboris,samo mi reci to za sijamca?Zasto ne solo da cisti alge u drustvu sa Korijem i BEtanom?Svaki cas mi stize manji akvarij i bilje,pa cu danas poceti slagati striktno za Betana,necu stavljati neonke,mislio sam preseliti 5 neonki plavih,da malo rasteretim ovaj akvarij,tako da mi ostane jos puno previse za drugi,ali ako kazes tako,steta,imam 2 crne neonke,2 blijede neonke i 2 crvene,to sam mislio malo rasteretiti bar na mjesec dana kod Betana,stim sto bi one isle prije njega,ali nista,odustajem,ustvari vidjet cu kad slozim ovaj mali....Uf koje veselje,imam cijeli dan na raspolaganju,stize i bilje i jos cu izvaditi iz ovog visak....Nego da li je bas neophodno stavljati zemlju u tako mali akvarij?U ovaj koji imam nemam zemlju,ali pri sadnji stavljam kugle ispod bilja,sve raste ko smuceno?Na dno stavljam krupni kvarcni pijesak,a oko bilja sitniji i drzi se dobro,mislim zemlje imam ali nije jos isprana,a skocio bih kupiti zemlju u pet shop,da li i nju treba mnogo ispirati ili moze odmah unutra?Mislio sam odmah kupiti Betana usput,pa da ga drzim u manjoj posudi,dok akvarij nije spreman,uzeo bih malo materijala iz ovog akvarija za filter,pa bih sacekao 1 dan prije unosenja Betana?Savjet?Samo brzo,idem za sat vremena po akvarij.pa usput mi je sve ostalo??????

Offline Narayan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #52 u: Prosinac 19, 2011, 11:37:26 prijepodne »
Zato kaj sijamski algojed naraste do 15 cm

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Prosinac 19, 2011, 14:54:50 poslijepodne »
Da, izmedju ostalog, zato sto naraste prevelik za takav akvarij. A s druge strane, neznam dali je to normalno ponasanje ili, ali moj stalno negdje juri, gore dolje, lijevo desno, a to ce betu poprilicno nervirati.....

"akvaristicku" zemlju za cvijece ne moras namakati ni prati, direktno u akvarij s njom. Betu mozes odmah i u friski akvarij, jedino vodi racuna da redovito mjenjas vodu, ovisno o velicini akvarija, dok se filter ne zaciklira, bete nisu osjetljjive na ceste izmjene vode.

Vidi, mozes ti staviti u principu sto zelis. Dok god jedni drugima nisu hrana, sve se moze. Samo, onda vise ne pricamo o mirnom i sretnom zivotu. Moja beta trenutno akvarij dijeli sa jednom botiom. Jako je mala, jos beba, u drugom akvariju je velike botie poprilicno teroriziraju, pa sam je prebacio da malo dodje sebi. Nije mudar ni pametan potez, ali dok se samo malo ne oporavi, pa ide nazad, ili joj trazim prikladnijji dom. Suzivot je miran, beta je gore, botia dolje,jedno drugo uopce ne dozivljavaju, ali iz vise razloga to nije ni dobra ni pametna kombinacija.

Dakle, mozes ti staviti i neonke, moj komentar je bio vise u stilu "previse riba u premali akvarij", nego u kontekstu da neonke apsolutno ne mogu biti u istoj vodi kao i beta.

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Prosinac 19, 2011, 22:06:41 poslijepodne »
Da, izmedju ostalog, zato sto naraste prevelik za takav akvarij. A s druge strane, neznam dali je to normalno ponasanje ili, ali moj stalno negdje juri, gore dolje, lijevo desno, a to ce betu poprilicno nervirati.....

"akvaristicku" zemlju za cvijece ne moras namakati ni prati, direktno u akvarij s njom. Betu mozes odmah i u friski akvarij, jedino vodi racuna da redovito mjenjas vodu, ovisno o velicini akvarija, dok se filter ne zaciklira, bete nisu osjetljjive na ceste izmjene vode.

Vidi, mozes ti staviti u principu sto zelis. Dok god jedni drugima nisu hrana, sve se moze. Samo, onda vise ne pricamo o mirnom i sretnom zivotu. Moja beta trenutno akvarij dijeli sa jednom botiom. Jako je mala, jos beba, u drugom akvariju je velike botie poprilicno teroriziraju, pa sam je prebacio da malo dodje sebi. Nije mudar ni pametan potez, ali dok se samo malo ne oporavi, pa ide nazad, ili joj trazim prikladnijji dom. Suzivot je miran, beta je gore, botia dolje,jedno drugo uopce ne dozivljavaju, ali iz vise razloga to nije ni dobra ni pametna kombinacija.

Dakle, mozes ti staviti i neonke, moj komentar je bio vise u stilu "previse riba u premali akvarij", nego u kontekstu da neonke apsolutno ne mogu biti u istoj vodi kao i beta.
Cikliranje krenulo....Problem je sto ne mogu pumpu vise smanjiti i previse mi se u pozadini mice bilje,mislim da mi to nece valjati,jbg,morat cu traziti neku slabiju pumpu...Inace to je onaj sistem gdje nataknes spuzvu na usis,nije lose za ovaj mali akvarij,samo sto je protok od 600lit,kvragu,znao sam da nemoze biti sve savrseno...bilje posadjeno panj se moci unutra,mislim da je akvarij oko 25litara,ali sam stavio za podlogu manado(skupo) i pocelo mi mse bilje dizati i sad sam preko toga stavio kvarcni pijesak,znam da je steta ista stavljati preko manada,ali jbg.Unutra sam ispod bilja pozabadao one kuglice za gnojenje,pa sta bude

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #55 u: Prosinac 19, 2011, 22:16:33 poslijepodne »
Samo polako i strpljivo.

Akvarij je premal, ako je protok toliki koliki kazes, bez mogucnosti smanjivanja, drasticnog, nista ti nece zivjeti unutra, to je prejako za tako mali akvarij. taj akvarij bez ikakvih problema odrzavas sa 100-200l filterom, smanjenim, nemas potrebe za toliko jakim strujanjem.

Sistem filtracije gdje nataknes spuzvu na usis mi nije poznat? Ali za tako mali akvarij, ukoliko nemas potrebe za jakom strujom, a ne vidim razlog zasto bi je imao, hang-on filter je zakon. Ne zauzima mjesto osim jedne cijevi, dimenzijama je mali, a filtrira i vise nego odlicno.

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Prosinac 19, 2011, 22:27:16 poslijepodne »
Samo polako i strpljivo.

Akvarij je premal, ako je protok toliki koliki kazes, bez mogucnosti smanjivanja, drasticnog, nista ti nece zivjeti unutra, to je prejako za tako mali akvarij. taj akvarij bez ikakvih problema odrzavas sa 100-200l filterom, smanjenim, nemas potrebe za toliko jakim strujanjem.

Sistem filtracije gdje nataknes spuzvu na usis mi nije poznat? Ali za tako mali akvarij, ukoliko nemas potrebe za jakom strujom, a ne vidim razlog zasto bi je imao, hang-on filter je zakon. Ne zauzima mjesto osim jedne cijevi, dimenzijama je mali, a filtrira i vise nego odlicno.
Imas koji link za hang on?Da vidim koliki je i koliko kosta neki mali...Nisam ni ja vidi do sad ovaj nataknes ga na usis,ali eto....ma ne  zurim se nigdje neka se ciklira dok ne nadjem sve sto spada,evo slike,slozio sam na brzinu,nisam jos nista vadio iz drugog akvarija,cim bude vremena sadim prednji dio,jos moram grijac preseliti iza i poprimit ce bolji izgled

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Prosinac 19, 2011, 22:36:15 poslijepodne »
http://www.aquahobby.com/products/e_Atman_Filter.php

Evo da otprilike vidis o cemu se tu radi, modeli i protok.

Jedino iritirajuce kod ovih atman filtera je da dolaze sa komadicem spuzvice i nekakvim "uloskom" u kojem je aktivni ugljen i malo vate, sto ti u biti netreba, tako da je pozeljno dodati jos komad kakve spuzve ili slicnoga unutra. Noviji modeli (barem mislim da su noviji) nemaju ni to, imaju 2 plasticna umetka, jedan nazubljen, kao nesto za struganje necega sa necega  :D, i drugi taj famozni sa aktivnim ugljenom. Pa o tome povedi racuna,da si odmah kupis i kakav komadic spuzve.

Cijene tih atmana ti idu od cca 50-150kn za ove slabije modele, stvarno nije nekakva investicija, a rade odlicno svoj posao.

Ukoliko mislis mjenjati filter nemoras se ni truditi ciklirati....

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #58 u: Prosinac 19, 2011, 22:40:43 poslijepodne »
Ukoliko mislis mjenjati filter nemoras se ni truditi ciklirati....

Pa samo će spužvicu iz staroga premjestiti u novi...
Samo šta za hang-on nemreš imati poklopac ili bar moraš imati otvoren taj dio.
Wave Niagara su super hang-oni...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Prosinac 19, 2011, 22:42:28 poslijepodne »
Ups.... i to sto kazes, ako velicina spuzve pase, nikako na ovim slikama skuziti tocno kakav je ovo filter?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #60 u: Prosinac 19, 2011, 22:51:47 poslijepodne »
Damire, zato je netko davnih dana izumio škare.  :D

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #61 u: Prosinac 19, 2011, 22:58:20 poslijepodne »
Ups.... i to sto kazes, ako velicina spuzve pase, nikako na ovim slikama skuziti tocno kakav je ovo filter?
Imam spuzve rifuze od drugog akvarija,one plave a imam i vate i keramike,ovaj je smijesan to ti je spuzva plava promjera oko 5 cm i duga oko 15cm i ona je suplja u sredini i natakne se na cijev koja je suplja i ide na usis,jednostavnije je zamisliti klasicne pumpe koje imaju dole na usisu resetkicu,e pa ova je ista samo sto je cijela ta cijev koja ide do dna nataknuta spuzva i pri vrhu pumpe ima izlaz koji zubori unutra a iznad ima cjevcicu koja ide van akvarija i ima cepic i sa njim reguliras koliko zelis da ti zraka vuce unutra,ma dobro zamisljeno ali neznam tko ce to staviti na veliki akvarij,kad je protok 600lit,a ja mislio da mi je prejako strujanje u drugom akvariju!!A on je mala beba za ovog...Vidio sam kako izgledaju hangon od atmana,ma to ce biti dosta,cirka 100kn i natrpam spuzvu i vatu ako stane keramika jos bolje.Ma neka ciklira,pa cu i tu spuzvu nagurati unutra,vec sam nalio i poz bakterije,pa neka ciklira,hvala na pomoci idem na spavanje,mozda mi na um padne kakva ideja,laku noc pozdrav svima

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #62 u: Prosinac 19, 2011, 23:04:41 poslijepodne »
Dante> ma lako je skratiti, cas posla. Ali, produziti, e, to mislim da jos nisu uspjeli rjesiti  :D :D :D :D :D

zezam se, valjda zbog cike murphya, kad god trebas komad zaciklirane spuzve, nikad neces imati veci komad od onoga sto ti treba, uvijek ce biti manje, i nikad dovoljno komada da bude taman....

Uh, kad pocmem pisati ovakve recenice, vrijeme je za spavanje..... :D :D :D :D :D :D

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Prosinac 19, 2011, 23:07:19 poslijepodne »
Damire, zato je netko davnih dana izumio škare.  :D
Evo slike(jedino odozgora,da se ne mislite previse,ja sam se iznenadio kad sam je slagao,heheheh

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Prosinac 19, 2011, 23:08:53 poslijepodne »
zasto meni ovo lici na powerhead na koji je samo nabijen komad spuzve?

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #65 u: Prosinac 20, 2011, 09:35:02 prijepodne »
Original je cjevcica na koju dodje spuzva sa rupom do pola i odmah iznad je izlaz sa smjernicom

Offline shadow

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vodice
« Odgovori #66 u: Prosinac 20, 2011, 14:22:39 poslijepodne »
to je obicna pumpica koja na usisu ima spužvu koliko sam ja shvatio.

A gdje ima za kupitit jeftinih hang-ona i da su jeftini??

Offline Dhoraso

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #67 u: Prosinac 20, 2011, 14:35:14 poslijepodne »
imas u aqua terri od 58 - 145 kn. sad da li ima jos gdje jeftinije ne znam

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Prosinac 20, 2011, 15:52:35 poslijepodne »
Ti manji hangon filteri,da li se mogu napuniti sa spuzvom vatom i keramikom?,ili samo dodje spuzva kao ovo sto vec imam?

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #69 u: Prosinac 20, 2011, 16:07:25 poslijepodne »
Ovu cjevcicu sto vidis gore,ona sto je za dovod zraka,nju sam stavio da mi mreska vodu,jer sam zacepio sa spuzvom donji izlaz,sad na njega ide jako malo vode a ova cjevcica ima na vrhu ventil i sa njim reguliram protok u akvarij,sad nema jakog strujanja,moze li to posluziti dok ne kupim neki pravi hangon filter?

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #70 u: Prosinac 20, 2011, 16:09:06 poslijepodne »
Ovu cjevcicu sto vidis gore,ona sto je za dovod zraka,nju sam stavio da mi mreska vodu,jer sam zacepio sa spuzvom donji izlaz,sad na njega ide jako malo vode a ova cjevcica ima na vrhu ventil i sa njim reguliram protok u akvarij,sad nema jakog strujanja,moze li to posluziti dok ne kupim neki pravi hangon filter?

Moze ali pod hitno kupuj novi filter  -?  :o

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Prosinac 20, 2011, 16:27:52 poslijepodne »
Neznam jesi procitao sta je bilo do sad?Ovaj filter je komad spuzve,protok je prejak,pa sam prigusio(experimentirao)da vidim da li bi to moglo cemu posluziti....Nema mi smisla ovo kad je samo jedna spuzva a nema niti keramike niti cega drugoga

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #72 u: Prosinac 20, 2011, 18:44:51 poslijepodne »
.Nema mi smisla ovo kad je samo jedna spuzva a nema niti keramike niti cega drugoga

Niti ti ne treba ništa drugo osim spužve za tako mali akvarij...

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #73 u: Prosinac 20, 2011, 20:05:26 poslijepodne »
.Nema mi smisla ovo kad je samo jedna spuzva a nema niti keramike niti cega drugoga

Niti ti ne treba ništa drugo osim spužve za tako mali akvarij...
Cemu onda cikliranje?Gdje ce se skupiti poz bakterije?Na ovom filteru?Izvana?Nije mi bas jasno......

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #74 u: Prosinac 20, 2011, 20:39:22 poslijepodne »
Dante> ma lako je skratiti, cas posla. Ali, produziti, e, to mislim da jos nisu uspjeli rjesiti  :D :D :D :D :D

zezam se, valjda zbog cike murphya, kad god trebas komad zaciklirane spuzve, nikad neces imati veci komad od onoga sto ti treba, uvijek ce biti manje, i nikad dovoljno komada da bude taman....

Uh, kad pocmem pisati ovakve recenice, vrijeme je za spavanje..... :D :D :D :D :D :D

Kada imaš premali komad spužve, jednostavno ju nasjeci na kockice od cca 1-2 cm i time napuniš košaricu, filter ili što već. Veličina kockica ovisi o veličini filtera, i time dobiješ princip kao kod keramičkih valjčića, a i iskoristiš te premale komade spužve

Edit: Da odgovorim na post iznad. Bakterije se skupljaju svuda, u porama spužve, izvana i unutar nje.