Mislim da vecina ljudi drzi otrovnice jer ih jednostavno privlace, a ne zbog adrenalina... 'Ko si ide nabavljat otrovnicu zbog udara adrenalina bas i nije sasvim zdrav!
Za to postoji na tisuce bezopasnih nacina, od ekstremnih sportova pa do posjeta ZOO-u i provociranje otrovnica preko stakla

(salim se)...
A kod vadenje zlijezda, tu sam potpuno PROTIV toga!
Jest da otrovnicama u zatocenistvu ne trebaju zlijezde, ukoliko se hrane mrtvim misevima, ali... Dal' je to prirodno?
Zasto je evoluciji trebalo milijune godina da se formiraju zlijezde za otrov i cijeli sustav ubrizgavanja (znamo da su u viperida najrazvijeniji, elapida slabije razvijeni, a rear-fanged kolubrida najprimitivniji)? Znam da je jedno kad zmija lovi u prirodi, a drugo u zatocenistvu gdje ju mi hranimo!
Ali, kaj nije ljepse imat citavu zivotinju u terariju nego neku djelomicno osakacenu?

Ak neko hoce otrovnicu, hoce ju zato jer mu se svida! Vecina ljudi koje ja znam se bave time iz ljubavi!

Naravno, ima i onih koji se hoce pravit vazni, ali za njih nisu ni one najbezopasnije zmije tipa kuruznih ili kraljevskih pitona!

Ako se kupi CBB otrovnica (uzgojena u zatocenistvu, za one koji ne znaju

) dok je jos mlada, ona mora odrast do odredene dobi da bi joj se mogle vadit zlijezde, a dotle je jos uvijek otrovna, tj ima funkcionalne zlijezde...
Kad svi nekaj usporedujete, evo i moje usporebe:
Ja bi prije reko da je odstranjivanje zlijezda otrovnicama jednako rezanju distalnih clanaka prstiju covjeku!!
Ja znam onog Crotalus atroxa kojeg je spomenuo Crochondro i znam kod koga je!
Razlika izmedu njega, koji ima odstranjene zlijeze, i mog adamanteusa (koji nema) je ogromna!! Mozda ne za nekog ko se ne razumije u to, al za nekoga ko se time bavi razlika je ocita!
Istina, zmija je ziva i zdrava i nis joj ne fali - redovito se hrani, ima velki terarij...
Eto, nadam se da niko nece nekaj krivo shvatit!
Moj stav je protiv!