Srpanj 31, 2025, 01:48:36 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Tetratec ex700 - pušta vodu  (Posjeta: 3353 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline caco

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 61
Tetratec ex700 - pušta vodu
« u: Studeni 28, 2011, 00:16:16 prijepodne »
Pročitao sam sve probleme sa Tetra filterima, uglavnom su problem brtve i krhka plastika na stezanju ventila.
Filter je kod mene 3 godine sa i čistim filter materijal svakih 3-4 mjeseca, bez ikakvog održavanja samog filtera i do sada je sve bilo ok.
Prilikom pokretanja filtera, poslije zadnjeg čišćenja, kada sam ručno pumpao vodu u kanister na "pipku" koji je na poklopcu, kada se napunio vodom izbacio mi je malo vode (na "pipku").
To se ponovilo svaki put kada sam ga ponovo pritiskao 2-3 puta, u više navrata testirajući ga, a što do sada nikada nije bio slučaj. Osim toga sve je ok i radi uobičajeno i sam od sebe nigdje ne pušta vodu.
Pitam, da li je tako nešto nekome poznato i o čemu se radi, ili ga hitno trebam skinuti sa upotrebe jer bi mogao nekontrolirano procuriti. 

Offline božidar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb-trnje
Odg: Tetratec ex700 - pušta vodu
« Odgovori #1 u: Studeni 28, 2011, 00:41:46 prijepodne »
pogledaj one okrugle brtvene gumice na glavi, tj na svakoj uvodnoj cijevi ispod ventila. Desi se da se malo zacvika i ošteti pa stalno slini a kad pumpaš procuri jače. a kako veliš filter je kod tebe 3 godine tako da su se sve gume vjerojatno već stvrdnule i dovoljno je samo malo grubosti da se oštete. Gumice su ti i tako potrošni materijal pa ih sve zamijeni za svaki slučaj.
HR/ZG/trnje

Offline caco

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Studeni 28, 2011, 00:50:03 prijepodne »
pogledaj one okrugle brtvene gumice na glavi, tj na svakoj uvodnoj cijevi ispod ventila. Desi se da se malo zacvika i ošteti pa stalno slini a kad pumpaš procuri jače. a kako veliš filter je kod tebe 3 godine tako da su se sve gume vjerojatno već stvrdnule i dovoljno je samo malo grubosti da se oštete. Gumice su ti i tako potrošni materijal pa ih sve zamijeni za svaki slučaj.

Uradiću tako. Hvala

Offline gvjeko

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Studeni 28, 2011, 18:58:06 poslijepodne »
Radi se o brtvi čepa koja može propustiti od starosti ali može propustiti ako si zatvorio ventil crijeva(zeleni)pa zbog pritiska jednostavno prođe voda,to nije strašno onda

Offline caco

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Studeni 29, 2011, 22:00:41 poslijepodne »
može propustiti ako si zatvorio ventil crijeva(zeleni)

Slike su ti odlične.

Ventili nisu bili zatvoreni, ali mi se čudno ponašao, jer kada sam sve spojio i pokušao pumpati vodu da se kanister počne puniti - nije bilo reakcije, nije navlačio vodu iz akv. niti sam vidio da vodu u akv. uslijed pumpanja uopšte pomjera, tako da sam preko crijeva i lijevka nasuo vodu u kanister pa je tek onda profunkcionisalo, a uslijed pumpanja da ubrzam protok i istjeram zrak iz kanistera desilo se to puštanje vode na dugmetu za pumpanje. Evo sada sam poslije dva dana opet pumpao ( kanister je radio  - nisam ga isključivao ) i izašlo je par kapi vode.

Vlasnik prodavnice kod koga se snabdijevam mi je rekao da su mu je poznati takvi slučajevi, te da se kanister može i dalje nesmetano koristiti jer to neće dovesti do curenja, ali uslijed razgovora mob.u saobraćaju nisam siguran da sam shvatio o čemu mi govori i da li se taj gumeni dio može zamijeniti, odnosno nabaviti. 

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Studeni 29, 2011, 22:31:32 poslijepodne »
A zašto uopće pumpati vodu. Ja sam nakon čišćenja jednostavno napunio filter vodom iz akvarija prije nego li bi ga zatvorio. Samo ga uključiš u struju i on krene, bude malo zraka prvih minutu dvije, al poslije sve normalno.

Offline caco

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Studeni 30, 2011, 20:46:17 poslijepodne »
A zašto uopće pumpati vodu.

Kada je već predviđeno - zašto da ne.............sada znam zašto ne.
« Zadnja izmjena: Studeni 30, 2011, 20:49:39 poslijepodne od caco »

Offline gvjeko

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #7 u: Studeni 30, 2011, 21:40:12 poslijepodne »
Ispod mehanizma čepa postoje dvije plastične pločice koje otvaraju i zatvaraju komoru kad pumpaš vodu.Vjerojatno su se sljepile od sluzi i kojekakvih nakupina pa ne odrađuju kak spada.Valjalo bi to malo rastaviti,oprati,možda promjeniti o ring čepa,ako ne,namaži vazelinom brtvu ili onom eheim pastom i bit će dobro neko vrijeme

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #8 u: Prosinac 01, 2011, 18:08:15 poslijepodne »
A zašto uopće pumpati vodu.

Kada je već predviđeno - zašto da ne.............sada znam zašto ne.
mozes a i nemoras pumpati vodu sa tim sto vec je namjnjeno za njega, a mozes ga napunit jos jednom solucijom bez problema, i tako vjeruj nebi trebalo doci do nekakvog curenja, jer tad neces dirati nikakve unutarnje dijelove, tj pritiskati, vec su ti naveli, nakon nekog vremena od starosti se nakupi sluz i prljavsina u unutarnjim dijelovima do kojih cak nemozes ni doci, pa ga tako nemozes ni ocistiti, zbog takvih stvari dolazi do zacepljenja i pritiska u njemu, pa dode i do curenja, kapanja i td..
ali zasto neposlusat kolegu dante i miran si, ili cak mozes ovako kad ga ocistis, sklopis ga praznog, stavis na mjesto i spojis cijevi, stavis ih u akvarij i ona cijev koja je vani, van vode, malo povuces na usta i voda ce sama krenuti u filter, tako ce se i napuniti, bez ikakvog pritiska na gumb, tako ces izbjeci kapanje, ali kad je filter vec star 3 godine, nije ni cudno nista, jer tetrini filteri su dosta osjetljivi, dosta je i izdrzao..  :)

Offline caco

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Prosinac 01, 2011, 20:36:50 poslijepodne »
Sve što ste napisali je OK, imam kompletnu sliku svega nakon što sam danas bio kod svog prodavca-mentora; on mi je rastavio detaljno poklopac jednog Tetra kanistera, kao na slikama koje je postavio gvjeko, te sam vidio na koji način sve to radi, pa će mi pokušati nabaviti gumicu koja ide na čep na slici br.2 (vidi gore - postavio gvjeko).
Objasnio mi je da voda u mom slučaju procuri uslijed jakog pritiska kada pumpam pa voda prođe pored zaptivne gumice na čepu, i da ne bi trebalo biti problema tokom uobičajenog rada filtera jer nema visokog pritiska vode, a tu se uklapa priča o zaprljanosti unutrašnjosti dijela poklopca filtera gdje je pumpica gdje prljavština sprječava pumpicu da radi kako je predviđeno.
Predpostavljam da će i bez nove gumice nakon čišćenja biti sve ok (tokom vikenda ću očistiti - provjeriti).

Savjetovano mi je da je ključ dugovječnosti ispravnog rada svih zaptivnih dijelova u tome da se sva rastavljanja i sastavljanja prilikom rada sa filterom rade pažljivo i ne sklapati ništa na silu, jer čim zapinje znači da nešto nije dobro centrirano; slijedeće, da se obrati pažnju na dotezanje ventila kada se prikopčavaju na kanister (već je spominjano kao problem na forumu, a ja sam imao već dva pucanje matice za dotezanje - mojom krivicom - nisam dobro centrirao i prejako sam dotezao po sistemu zavrći dok ne zaškripi, ali nije zaškripalo neko je puklo).

Još mi je rečeno da je najveći broj slučajeva curenja vode na Tetra kanisterima, na sklopki na kojoj su ventili za regulaciju protoka, tj. na gumicama koje su na spoju sklopke i kanistera, upravo zbog grubog rukovanja (rezervne gumice se dobiju uz nov kanister), a i zbog manjkavog tehničkog rješenja, koje je Tetra poboljšala dodavanjem još jedne gumice na cjevi gdje sklopka ulazi u kanister, tako da su sada dvije gumice jedna do druge sa razmakom između njih od cca 4mm (vidio sam to na sklopki koja je u prodaji rezervnih dijelova, a pripada novoj generaciji proizvoda)

Offline caco

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Siječanj 08, 2012, 17:00:11 poslijepodne »
Ostao sam dužen konačni odgovor.

Rastavio sam poklopac pumpe. Dio o kome se govori je bio zaprljan sa malo uobičajene prljavštine i manjim nakupinama kamenca (u poklopcu filtera se nije sakupilo puno prljavštine koliko sam očekivao).
Sve na tom sklopu sam samo očistio četkicom, malo istrljao da skinem sluz, vratio i dalje nije bilo problema (2-3 puta testirano).
Znači opruga koja potiskuje dugme-čep teško ga je vraćala u početni položaj jer su i čep i stijenka kroz koju čep ide gore-dole bili zaprljani (mislim da je najviše do kamenca koji je zapinjao da čep ne klizi), a uz sve to zaptivanje nije više bilo tako dobro zbog prljavštine da bi izdržalo i pritiske prilikom pumpanja.

Znači ja sam kriv zbog neodržavanja filtera.

Pozdrav i hvala svima !
« Zadnja izmjena: Siječanj 08, 2012, 17:04:21 poslijepodne od caco »