Sve što ste napisali je OK, imam kompletnu sliku svega nakon što sam danas bio kod svog prodavca-mentora; on mi je rastavio detaljno poklopac jednog Tetra kanistera, kao na slikama koje je postavio gvjeko, te sam vidio na koji način sve to radi, pa će mi pokušati nabaviti gumicu koja ide na čep na slici br.2 (vidi gore - postavio gvjeko).
Objasnio mi je da voda u mom slučaju procuri uslijed jakog pritiska kada pumpam pa voda prođe pored zaptivne gumice na čepu, i da ne bi trebalo biti problema tokom uobičajenog rada filtera jer nema visokog pritiska vode, a tu se uklapa priča o zaprljanosti unutrašnjosti dijela poklopca filtera gdje je pumpica gdje prljavština sprječava pumpicu da radi kako je predviđeno.
Predpostavljam da će i bez nove gumice nakon čišćenja biti sve ok (tokom vikenda ću očistiti - provjeriti).
Savjetovano mi je da je ključ dugovječnosti ispravnog rada svih zaptivnih dijelova u tome da se sva rastavljanja i sastavljanja prilikom rada sa filterom rade pažljivo i ne sklapati ništa na silu, jer čim zapinje znači da nešto nije dobro centrirano; slijedeće, da se obrati pažnju na dotezanje ventila kada se prikopčavaju na kanister (već je spominjano kao problem na forumu, a ja sam imao već dva pucanje matice za dotezanje - mojom krivicom - nisam dobro centrirao i prejako sam dotezao po sistemu zavrći dok ne zaškripi, ali nije zaškripalo neko je puklo).
Još mi je rečeno da je najveći broj slučajeva curenja vode na Tetra kanisterima, na sklopki na kojoj su ventili za regulaciju protoka, tj. na gumicama koje su na spoju sklopke i kanistera, upravo zbog grubog rukovanja (rezervne gumice se dobiju uz nov kanister), a i zbog manjkavog tehničkog rješenja, koje je Tetra poboljšala dodavanjem još jedne gumice na cjevi gdje sklopka ulazi u kanister, tako da su sada dvije gumice jedna do druge sa razmakom između njih od cca 4mm (vidio sam to na sklopki koja je u prodaji rezervnih dijelova, a pripada novoj generaciji proizvoda)