Srpanj 18, 2025, 22:13:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: problem sa parametrima  (Posjeta: 1626 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Iskra

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
problem sa parametrima
« u: Studeni 27, 2011, 18:40:10 poslijepodne »
dakle ovako...akvarij star cca 10 godina...u njemu do nedavno bio jedan skalar koji nas je na žalost napustio (bio je star 9 godina)...sa njim su još bila 4 ancistrusa...akvarij je Juwel rekord 60...znači filter i sve ostalo je u kompletu kako se sa njim kupi....nakon što nas je skalar napustio odlučila sam se za više manjih ribica ....napravila generalku na akvariju....a to znači da sam isprala podlogu (znam da se ne ispire radi dobrih baketrija ali morala sam jer je bilo prljavo),staru vodu sam sačuvala i dodala 10 litara demineralizirane vode...filter materijal nisam ispirala već sam ga samo ovlaš provukla jednom ispod pipe da skinem onu veču prljavštinu...
e,sad...od silne želje da dođu nove ribice nisam išla mjeriti parametre već sam mjerila tek kad sam ubacila nove.
novi stanovnici su 8 neonki,3 gupija i dvije kozice.od bilja imam samo anubiase.
kad sam ih donijela doma nakon 24 sata sam imala 6 malih beba gupija koje sam nekako uspjela poloviti u izdvojiti u kotilicu (u istom akvariju je).
parametri vode su slijedeći:

Cl-0
NO3-250
NO2-0
GH-21 pa veći
KH-6
pH-7,2

temperatura u akvariju je 28 stupnjeva

kako bi smanjila NO3 I GH dobila sam u Aqua clear ammonia remover da stavim u filter i Serin bio nitrivec.
mjerenja radim JBL-ovim easy test trakicama.

znači.Aqua clear sam stavila u filter i u filter  spužvice sam također nakapala i 15ml bio nitriveca.
drugi dan mjerila...iste vrijednosti....
opet ukapala 15ml bio nitriveca....opet iste vrijednosti.
danas,nakon 6 dana idem opet mjeriti...opet iste vrijednosti...kako je to moguće?
baš ništa se nije smanjilo...strah me sad opet nešto dodavati radi svih ribica a pogotovo malih.
u filteru imam onu crnu spužvicu aktivnog ugljena koja je stavljena prije 8 dana.da li aktivni ugljen poništava djelovanje i šta da radim?

Offline Neve

• Punopravni član
Odg: problem sa parametrima
« Odgovori #1 u: Studeni 27, 2011, 21:24:33 poslijepodne »
No3 nije amonijak već nitrati. No3 nitriti, NH4 (valjda, umoran sam) amonijak.

Po meni je filter prljav, pa zato imaš tako visoke nitrate.

Zamjena vode će ti pomoći, ali prvo i osnovno ja bi isprao spužve iz filtera sa odstajalom vodom ili vodom iz akvarija.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Iskra

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 27, 2011, 21:34:23 poslijepodne »
da izvadim onda taj ammonia remover iz filtera?

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Studeni 28, 2011, 10:18:43 prijepodne »
Iskra, Iskra  :roll:

Uh, hajdemo redom.

Dobro je da si napokon nakon 10 godina napravila generalku ali kada si spužve isprala ispod slavine tada si zbog klora poubijala sve dobre bakterije.

U "neiscikliran" akvarij ubacila si relativno puno riba koje su svojim otpadnim produktima počele proizvoditi relativno velike količine nitrata, nitrita i fosfata koji ako se ne drže u granicama izazvat će pad imuniteta i obolijevanje riba.

Prijedlozi:

1. dok se voda ne isciklira (cca 1 mjesec) vodu uz usisavanje podloge mijenjaj svaki treči dan cca 40% sa odstajalom vodom
2. nakon svake promjene vode u akvarij ulij propisanu dozu Easy Life FFM-a (koji će nitrate držati na minimumu)
3. iz filtera izvadi aktivni ugljen i amonia rimuver a prostor popuni sa akvarijskom spužvom
4. jednom tjedno u filter i akvarij nakapaj propisanu dozu dobrih bakterija
5. ribe manje hrani a najviše 2 puta na dan po vrlo, vrlo malo
6. dok se akvarij ne isciklira drugi dan nakon promjene vode dodaj propisanu dozu vitamina (nakapaj na hranu) (vitamini ne smiju iči isti dan kada i FFM) a kada se isciklira dodavaj vitamine jednom tjedno (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin).

Za sada toliko, javljaj što si poduzela.

Sretno.

Offline Iskra

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 28, 2011, 11:57:20 prijepodne »
joj...ne...ne...nije mi to prva generalka u 10 godina...
ok...sve cu ovako kako ste napisali....mislila sam da s obzirom da sam od ukupno 54litre vode sacuvala 44 a 10 dodala demineralizirane neće biti problema...ali eto....ribice se za sad dobro ponasaju...ali s obzirom da su neonke a one su navodno osjetljivije...pitanje je vremena do kad će biti ok.
napravim ovako kako ste napisali pa javim.ribicama sam već smanjila hranjenje na 1xdnevno
hvala

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 28, 2011, 12:09:51 poslijepodne »
bakterija ima puno više u podlozi nego u filteru, a naspram vodi ne treba ni uspoređivati.

Ja bi mijenjao vodu 50% svaka 3-4 dana, mjesec dana. To bi trebalo biti ok.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Iskra

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 04, 2012, 20:16:19 poslijepodne »
Iskra, Iskra  :roll:

Uh, hajdemo redom.

Dobro je da si napokon nakon 10 godina napravila generalku ali kada si spužve isprala ispod slavine tada si zbog klora poubijala sve dobre bakterije.

U "neiscikliran" akvarij ubacila si relativno puno riba koje su svojim otpadnim produktima počele proizvoditi relativno velike količine nitrata, nitrita i fosfata koji ako se ne drže u granicama izazvat će pad imuniteta i obolijevanje riba.

Prijedlozi:

1. dok se voda ne isciklira (cca 1 mjesec) vodu uz usisavanje podloge mijenjaj svaki treči dan cca 40% sa odstajalom vodom
2. nakon svake promjene vode u akvarij ulij propisanu dozu Easy Life FFM-a (koji će nitrate držati na minimumu)
3. iz filtera izvadi aktivni ugljen i amonia rimuver a prostor popuni sa akvarijskom spužvom
4. jednom tjedno u filter i akvarij nakapaj propisanu dozu dobrih bakterija
5. ribe manje hrani a najviše 2 puta na dan po vrlo, vrlo malo
6. dok se akvarij ne isciklira drugi dan nakon promjene vode dodaj propisanu dozu vitamina (nakapaj na hranu) (vitamini ne smiju iči isti dan kada i FFM) a kada se isciklira dodavaj vitamine jednom tjedno (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin).

Za sada toliko, javljaj što si poduzela.

Sretno.

evo javljam da je za sada sve ok...evo šta sam poduzela
1.mijenjala vodu uz usisavanje podloge...ali nisam stizala nego svaki 5 dan...
2.kod svake promjene stavljala FFM
3.izvadila amonia remouver i aktivni ugljen a prostor popunila spužvom
4.kapala jednom tjedno dobre bakterije
5.hranila ribice 1x dnevno
6.vitamine im davala cca svaki 3-5 dana

za sad je stanje ovakvo...izgubila jednu neonku ali dobila do sad ukupno 20 malih gupija...i sad ne znam šta ću sa njima...to je sve too much...ostale ribice su ok...jel to znači da mogu odahnuti i da ih neću izgubiti?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #7 u: Siječanj 04, 2012, 20:39:17 poslijepodne »

Offline Iskra

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 04, 2012, 20:42:47 poslijepodne »

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #9 u: Siječanj 04, 2012, 21:53:38 poslijepodne »
ali prevalila si 1. zub sa slike. 2. nije tako opasan  :)