Srpanj 18, 2025, 04:20:36 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Juwel 96 - pomoc!  (Posjeta: 3577 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mario975

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
Juwel 96 - pomoc!
« u: Studeni 23, 2011, 12:24:30 poslijepodne »
Ako ima tko ovakav akvarij nek mi odgovori kako je rijesio problem rasvjete u njemu!? Na 80ak litara vode jedna lampa od 18 W??
K tome, ja jos imam obicnu fluo cijev od 20W...  :( :( :(
Ako kupim original akvarijsku cijev od 18W, da li ce mi to ista znaciti u odnosu na ovu obicnu od 20W??
U svakom slucaju, mislim da je to premalo svijetla za 80l vode... ili se varam??

Offline ra

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zgb
Odg: Juwel 96 - pomoc!
« Odgovori #1 u: Studeni 23, 2011, 12:51:39 poslijepodne »
varaš se  :)

Offline Mario975

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Studeni 23, 2011, 13:15:05 poslijepodne »

Bit ce bolje sa akvarijskom od 18W?? koju da kupim?? idem odmah u trgovinu!! plavu? crvenu? zutu? zelenu??  :-[

Offline meristark

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #3 u: Studeni 23, 2011, 13:20:37 poslijepodne »
ja sam dala presloziti (jer ne znam sama) i stavila dvije t8 cijevi. druga dodatna mi je ispod ona dva poklopca na poklopcu od juwela, zasarafljena na prednjoj bocnoj strani poklopca.

Offline Mario975

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Studeni 23, 2011, 13:28:03 poslijepodne »
ja sam dala presloziti (jer ne znam sama) i stavila dvije t8 cijevi. druga dodatna mi je ispod ona dva poklopca na poklopcu od juwela, zasarafljena na prednjoj bocnoj strani poklopca.

ma i ja sam sa strujom na VI...tako da se ne usudim nista pocimati... kolike su sad te cijevi sto si stavila? duzina im je 60cm ili su duze? wataza je sada 2x18?

Offline ra

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zgb
« Odgovori #5 u: Studeni 23, 2011, 17:38:49 poslijepodne »

koju da kupim?? idem odmah u trgovinu!! plavu? crvenu? zutu? zelenu??  :-[

bijelu- moj izbor 965 865

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Studeni 23, 2011, 18:19:18 poslijepodne »
na tu duzinu ti pase 28W T5 za juwela i to bi ti estetski najvise odgovaralo jer i dalje imas samo jednu lampu ali to bi ti svjetlilo osjetno jace od ovoga kaj sad imas. Za to napraviti ne treba biti nikakav doktor nauka.

Offline Mario975

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Studeni 23, 2011, 19:30:05 poslijepodne »

koju da kupim?? idem odmah u trgovinu!! plavu? crvenu? zutu? zelenu??  :-[

bijelu- moj izbor 965 865

od prevelikog izbora akvarijskih cijevi nisam znao koju bih kupio... od tolike ponude uzeh zadnju sylvaniu 18W natural red, dimenzija koje meni trebaju... naravno, hocu reci da drugih nije ni bilo... cakovec BAT i GRAMA... sad cemo vidjeti da li bude ikakvih pomaka, ako ne bude, onda idem u diy rasvjetu sa dva nosaca i dvije cijevi...  8)

Offline meristark

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #8 u: Studeni 23, 2011, 21:07:59 poslijepodne »
60 cm su duge. svaka ima 24 w ja mislim. ja sam se samo patila s biljem i cijelim akvarijem dok nisam pojacala rasvjetu. tako da ti preporucam da si skratis muke i das nekom ko zna da ti slozi to unutra.  :up:

Offline Mario975

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Studeni 23, 2011, 21:46:06 poslijepodne »
A jel moguce spojiti dvije cijevi od 18W serijski, na jednu prigusnicu od 36W??  :nerd:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 23, 2011, 22:29:52 poslijepodne »
moguce je, ali nije to bas "serijski". Tesko je objasniti. Ovisi kako imas rijesen prihvat startera.
Po meni ti je bolje da maknes tu prigusnicu kaj imas unutra i ides na kombinaciju 2x elektronska prigusnica iz stedne zarulje odgovarajuce snage. Na taj nacin ces smanjiti grijanje lampi i izbjeci petljanje sa starterima. A drugu lampu da zakopcas na postojecu sa ovako necime

2x2 komada, vijak i matica i to drzi. Grla mozes staviti vodotjesna ali i ne moras, ja sam imao obicna plasticna pa se nis nije dogodilo. Za zice uzmi komad UTP kabla (ima 8 zica, 4 su ti dosta) i one dvije zice koje idu na suprotnu stranu lampi slobodno ostavis u onim metalnim kopcama a na kutiji u kojoj ti je sad prigusnica probusi rupu i provuci kabel unutra i zalemi te 4 zice na jednu prigusnicu a one sa originalne na drugu. I naravno, preko luster kleme dovedi na svaku i napajanje.  :)

Offline Mario975

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Studeni 23, 2011, 22:43:47 poslijepodne »
moguce je, ali nije to bas "serijski". Tesko je objasniti. Ovisi kako imas rijesen prihvat startera.
Po meni ti je bolje da maknes tu prigusnicu kaj imas unutra i ides na kombinaciju 2x elektronska prigusnica iz stedne zarulje odgovarajuce snage. Na taj nacin ces smanjiti grijanje lampi i izbjeci petljanje sa starterima. A drugu lampu da zakopcas na postojecu sa ovako necime

2x2 komada, vijak i matica i to drzi. Grla mozes staviti vodotjesna ali i ne moras, ja sam imao obicna plasticna pa se nis nije dogodilo. Za zice uzmi komad UTP kabla (ima 8 zica, 4 su ti dosta) i one dvije zice koje idu na suprotnu stranu lampi slobodno ostavis u onim metalnim kopcama a na kutiji u kojoj ti je sad prigusnica probusi rupu i provuci kabel unutra i zalemi te 4 zice na jednu prigusnicu a one sa originalne na drugu. I naravno, preko luster kleme dovedi na svaku i napajanje.  :)

Sunce zarko.... :roll: :roll:
Mislim da cu od bilja imati samo anubiase, jer se dobro drze i sa ovim svjetlom!!  :'( :'( :'( :'( :'(
Btw, hvala!!  :D

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 23, 2011, 23:11:04 poslijepodne »
a jbg, kao pedagog ne bi prosao. No kao demonstrator na tehnickom odgoju bez problema.  :D Ovo gore opisano je sat vremena posla.
Gle, ja ti imam isto juwelov monolux koje je u jednom trenutku imao 2x15W T8. No ja sam drugu lampu stavio na prednju stranu, ispod otvora ali to je lose rijesenje. Lampa je preblizu stakla i stalno si mi se stvarale nekakve alge na poklopcu i onih 2cm stakla kaj je vise od vode. Ostatak je bio OK. A i smetala je za bilo kakve zahvate. Sad sam to preuredio  da imam jednu T5 od 24W i mislim da je to bolje i da ce se pokazati efikasnije s vremenom.
Uglavnom, poslikat cu poklopac pa ce mozda to biti malo jasnije.

Offline Mario975

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Studeni 23, 2011, 23:24:46 poslijepodne »
a jbg, kao pedagog ne bi prosao. No kao demonstrator na tehnickom odgoju bez problema.  :D Ovo gore opisano je sat vremena posla.
Gle, ja ti imam isto juwelov monolux koje je u jednom trenutku imao 2x15W T8. No ja sam drugu lampu stavio na prednju stranu, ispod otvora ali to je lose rijesenje. Lampa je preblizu stakla i stalno si mi se stvarale nekakve alge na poklopcu i onih 2cm stakla kaj je vise od vode. Ostatak je bio OK. A i smetala je za bilo kakve zahvate. Sad sam to preuredio  da imam jednu T5 od 24W i mislim da je to bolje i da ce se pokazati efikasnije s vremenom.
Uglavnom, poslikat cu poklopac pa ce mozda to biti malo jasnije.

:up:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 26, 2011, 20:25:38 poslijepodne »
daklem..........

Ovdje vidis kako se one dvije metalne kopce medjusobno spoje. To ce ti sluziti da drzi dodatnu lampu. Stegnes ih dobro nekim kratkim inox sarafom i to drzi. Nece ti se okrenuti na cijevi samo od sebe. I izmedju cijevi i kopce ti ostane dovoljno prostora da provuces dvije zice na drugu stranu cijevi i to je skroz dosta da ne vise i ne smetaju.

Da bi vidio ovo...

...moras nekim nozicem malo podici onaj poklopac na zaddnjoj strani monoluxa. On ti je lagano zalijepljen i da se skinuti bez problema. Ali odljepljuj lagano da ne pukne.
Kod mene vidis kako to izgleda sa elektronskom prigusnicom umjesto magnetne. Ti mozes ostaviti tu magnetnu i samo dodati jos jednu elektronsku za drugu cijev. No preporucam zamjenu jer se elektronska puno manje grije. I manje grije cijev. Kako ju izvaditi iz zarulje i kako ju polemiti imas ovdje http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=416:elektronska-prigunica&catid=22:uradi-sam&Itemid=544
Napon na nju dovedi iz luster kleme i onda ti svaka radi za sebe, ako jedna rikne druga i dalje radi. Rupu za kabel probusi u lijevoj ili desnoj strani, kod mene je desno, vidi se fleka plastike gdje sam to zatvarao.
Grla stavi neka plasticna jer onakva keramicka kava su u clanku su dosta teska i velika.

I sad bi jos bilo zgodno da se javi netko sa vise znanja ili prakticnog iskustva i da kaze da li jedna 28W T5 HO lampa ima slican, jednak ili bolji ucinak nego 2x18W T8.  Ja sam zamijenio 2x15 sa jednom od 24 i cini mi se da je to jace ovak na oko. No prekratko je u funkciji da bi sami akvarij pokazao neke znacajnije promjene.
Jer ako je T5 HO tu negdje kao i 2x T8 onda je mozda bolje da ides na T5.

Offline Mario975

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Studeni 26, 2011, 22:43:45 poslijepodne »
 :up: :klap: :up: