Srpanj 19, 2025, 20:11:31 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Smrad vode,HELP!!!  (Posjeta: 1646 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline avalon

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 40
Smrad vode,HELP!!!
« u: Studeni 16, 2011, 21:22:49 poslijepodne »
Pozdrav svima...
Imam problema sa vodom, smrdi...ali ne po amonijaku nego po necemu, ne znam po cemu...
Vodu mijenjam jednaput tjedno oko 4 litre (54 l akvarij)....vodim racuna o svemu, cistim dno, malo hranim ribe...
Imam lampu od 15W i kupio sam danas jos jednu od 15 pa ce ukupno biti 30 da li je to ok?biljke mi venu zbog svijetla i lisce je trulo i naravno voda je poprimila smrad, kako da se rijesim smrada?Trule biljke cu maknut...sto bi mi jos preporucili?Unaprijed hvala;-))

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Smrad vode,HELP!!!
« Odgovori #1 u: Studeni 16, 2011, 21:37:49 poslijepodne »
Premalo vode mjenjas.....4 litre je premalo....

30-tak posto, dakle, na 50 litara vode, mjenjas barem 15-20 litara, svakih 7 dana....

Neznam kakve biljke imas, ali....osim onih zahtjevnih (a koje nekako sumnjam da imas), biljka na toj kombinaciji litraza/rasvjeta ne trune zbog nedostatka svjetla.... pomoglo bi kada bi napisao o kojem bilju se radi... takodjer, pomoglo bi i kada bi napisao o kojim stanovnicima se radi, koliko njih....

sa 30w svjetla na tu litrazu....budi spreman i na redovno gnojenje i co2....jasno, opet sve ovisi o kojim biljkama se radi....

Smrad vode....redovna izmjena veceg dijela vode, otvoren poklopac barem malo...i smrad bi trebao nestati.....

Offline avalon

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Studeni 16, 2011, 21:53:13 poslijepodne »
hvala puno...nisam znao da trebam toliko vode mijenjati...
biljke ne znam koje su vrste jer sam trazio da mi daju manje zahtjevne biljke.Primjetio sam da neke ribice grickaju listove i da je to jedan od razloga zasto lisce je trulo. Ljudi u pet centrima su dosta nestrucni tj. ne vjerujem da mi je dao manje zahtjevne biljke. Gnojim jedanput tjedno kako  su mi rekli i stvarno ne znam dalje što mi je ciniti...
Ako imate jos kakvu ideju ...molim vas da pisete;---)
Od stanovnika su....dva skalara,1 shark, 5 gupija, i neke tri vrste cistaca....jedan na pruge crveno crni, drugi duguljasti bijeli i treci mali crni, HAHA sorri ne znam kako se zove vrsta  ;--)
I imam male guppije 17 kom u mrijestilici stare 2 mjeseca...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 16, 2011, 22:07:46 poslijepodne »
a neznam, to ti je nekakvo nepisano pravilo, 20-30% tjedno, ovisno o litrazi i slicno....neznam dali bas mora tako, ja ga se pridrzavam, i to je to...

skalari u 54l....trazi im novi dom, to su velike ribe, mozda su tvoji mali i slatki, pa ti se cini da im je taj akvarij ok, ali....jako brzo ce ga prerasti... isto vrijedi i za sharka, samo jos ozbiljnije to shvati....

Sto se cistaca tice - ako je ovaj "na pruge crveno crni" botia....vrijedi isto sto je gore napisano.....

E sad, ako si biljke uzimao u trgovini, onda si dobio tocno ono sto si i trazio - nezahtjevno bilje, cisto sumnjam da pet centar prodaje nesto od zathjevnih biljaka, mozda grijesim, ali...stavi sliku, pa ce ti vec netko napisati tocno koje bilje imas.... Gnojivo ti je pametnije rasporediti na dane u tjednu, nego gnojiti samo jednom tjedno. Znaci ako se dozira, karikirano, 10ml tjedno na tu tvoju litrazu, ti svaki dan stavi po 1 ml, malo jace, drugim rijecima tjednu dozu podjeli na dnevne doze....

Samo redovita i kolicinski odgovarajuca izmjena vode.....i bijle ce rasti, voda ce biti ok, a ribe sretne i zdrave...cim rijesis ove koji nikako ne idu u tako mali akvarij.....

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #4 u: Studeni 16, 2011, 22:30:52 poslijepodne »
Znaš kaj si dobio? Biljke koje nisu akvarističke, simple as that  8)

Offline avalon

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Studeni 16, 2011, 22:33:48 poslijepodne »
Ok...hvala na korisnim informacijama...samo se moram rjesiti skalara,botia,i sharka;--((((...ne znam gdje cu s njima...

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #6 u: Studeni 16, 2011, 22:38:07 poslijepodne »
Samo nemoj u WC.. pokloni ih tu na forumu.. ili zamijeni za nezahtjevno bilje ovdje...

Nisi ni prvi a ni zadnji koji je krivo startao... zato tu imamo Vodič za početnike kojeg nauči napamet..  http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

Isto tako imaš na portalu popis riba koje mogu u tvoju litražu.. ako nisi nešto siguran pitaj  :up:

Offline bishop052

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #7 u: Studeni 16, 2011, 23:25:53 poslijepodne »
mislim da i aktivni ugalj moze pomoci u otklanjaju smrada.
sto se tice gnojenja , ako cemo vjerovati tuljanu , bolje jednom tjedno u većoj kolicini nego svaki dan po malo

Offline avalon

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Studeni 17, 2011, 20:18:39 poslijepodne »
hvala svima...
Sto se tice aktivnog ugljena...u filteru nemam mjesta da ga stavim...stavio bih ga ja ali eto...

Offline dadovk

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #9 u: Studeni 17, 2011, 22:26:51 poslijepodne »
Pa,ne znam baš ono za skalare.Ja sam ih imao u istom tolikom akvariju i čak su se i mrijestili ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 18, 2011, 09:26:10 prijepodne »
ma mozes ti njih drzati.....ali....

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #11 u: Studeni 18, 2011, 09:43:31 prijepodne »
Minimum za skalare je 70L i visina 30 cm za mrijesni...
Rijetko kada im je raspon veci od 15 cm, no naravno cim visi i dulji akvarij je uvijek pozeljan i da za skupinu od nekoliko kom da nije manji od 100 L. Nisu neki ludi plivaci kao i vecina ciklida, al to ne znaci da im ne treba mjesta! Naravno ima i mrcina po 20ak cm, al ima i botia macracanthi po kilu i pol, pa sad...  :D

Offline cigla

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • nemoj lajati, grizi!
« Odgovori #12 u: Studeni 18, 2011, 21:44:19 poslijepodne »
Da nemaš negdje  :dead: ribicu?
Meni je jednom vanjski filter povukao par ribica (ispala mrežica sa usisa), poludio sam dok sam otkrio šta to smrdi.
They call you an animal, the Kangchenjunga Demon, Wild Man, Metoh-Kangmi