Kolovoz 02, 2025, 18:32:42 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bolesna Hasemania nana (uvučen trbuh)  (Posjeta: 1487 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mali Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Drveni kutak
Bolesna Hasemania nana (uvučen trbuh)
« u: Studeni 15, 2011, 00:03:42 prijepodne »
AKVARIJ:
-   Dimenzije 80x35x40, 100L
-   Temp --> 25C
-   parametri vode --> Ne znam
-   vrijeme od pokretanja akvarija: 2mj
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice --> makon mjesec dana
-   koliko često i koliko mijenjate vode --> svaka dva tjedna 30%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija --> Zadnji puta sam pokuso ali, ova cijev je pre siroka tako da mi je brzo povukla vodu i nisam bas uspio nesto pocistit. U nabavi sam tanjeg crijeva.

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) --> Tetra Ex 700
-   način i periodi čišćenja filter materijala: Do sad je jednom očiščen, samo malo isprane police u akvarijskoj vodi.
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) --> Spužva, keramika, bio kuglice, ugljen je izvađen prošli tjedan.

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? --> Ima jedan veliki panj koji se trusi na dno (trebalo bi to počistit), nema sluzi.
-   grijač --> Ehaim Jager 100W
-   pumpa za zrak --> Nema
-   CO2 sustav – kakav --> DIY stavljen prošli tjedan, sad više nema reakcije tak da je izvađen jučer.
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) --> Ništa.

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka --> Hasemania nan 6 (3 mužjaka, 3 Ženke), dva coryoras paleatus, 1 sijamski algojed, mužjak i ženka ancistrus i jedno 20ak ancistrusa bebaća starih tjedan dana.
-   ima li potencijalnih „terorista“ --> nema
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) jednom dnevno ujutro, tetra tabi min i tetra pleco min (svaki dan druga) i Tetra min.

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) --> oko 20ak malih ancistrusa, stavio sam spužvu na ulaz u filter da ne pokupi male ancistruse. (jedan je već uletio pa sam imao akciju spašavanja, sva steća ostao je u cijevi i nije završio u filteru :)
Ancistrusi (roditelji) i Corydorasi su iz prijasnjeg akvarija u kojem su bili godinu dana, a ostale ribe su u akvariju od prije mjesec dana.
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) --> Ima po dnu tog panja kaj se trusi, nisam to kupio da ne pokupim i male ancistruse. Bistra je voda.
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke --> Ima jedna biljka kojoj ne znam ime i ok je, ali ima i valesnerie kaj naš ni ne uspijeva. Ima trulih listova, ali nisu baš ono truli neg onak na pol.

SIMPTOMI:

Od Danas sam primjetio da jedna Hasemania nana ima uvučen trbuh ko da nije jela tjedan dana i ponaša se neprirodno. Jučer nisam bio doma cijeli dan tako da nisam mogo primjetit da je bilo i jučer nešto. Dezorijentirano pliva cijelo vrijeme. Ima ravnotežu, nije da ju okreče na bok, ali je čudna bljede boje. Ostale promjene na koži ne primječujem. Izmet ne znam, nisam ga vidio. Uginuća nije još bilo od pokretanja akvarija.

Odvojio sam ju u lavor s vodom iz akvarija jer je to jedino što imam tako da je do daljnjega tamo. Sad isto pliva cijelo vrijeme u krug ali ne onak kag bi trebala jednakomjerno nego ima onak neke trzaje, pliva u položaju pod 45% s glavom prema gore. i tak cijelo vrijeme.

Kad sam ju prebacio u lavor s mrežicom bila je jedno 5min na boku na dnu. Vec sam msilio da je  :dead: i onda se oporavila malo i sad vec 1h tak pliva. Ubacio sam malo hrane tek toliko da vidim dal ce jest i nista. Hrana je jos uvijek u lavoru na dnu.
Pokušaj liječenja... Nema ga, ne znam kaj da napravim kad ne znam sto joj je. Izgleda ko da nije jela tjedan dan i neče jest.

Od ljekova iam Sera Costapur i Tetra Medica Contra Spot. To dvoje sam dobio s akvarijem. Glupo mi je to stavljat kad riba ne zgleda ni priblizno ovima kaj su slikane na ovim ljekovima. A i koliko znam citat pise da je to protiv parazita. A sad dal ova riba ima parazita il je to nesto drugo to vi strucnjaci prosudite  :up:

Riba je do daljnjega u lavoru a da li ce do jutra prezivjet vidjet cu ujutro...

Stanje ostalih stanovnika je ok, nisam nista cudno primjetio.
« Zadnja izmjena: Studeni 15, 2011, 00:09:11 prijepodne od Mali Zeleni »

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
Odg: Bolesna Hasemania nana (uvučen trbuh)
« Odgovori #1 u: Studeni 15, 2011, 07:20:32 prijepodne »
Evo sam da javim da riba nije prezivjela noc...  :dead:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Studeni 15, 2011, 11:04:32 prijepodne »
Pozdrav Mali Zeleni,

Na žalost, simptomi koje si opisao ukazivali su na to da je ribi došao kraj pa niti nisi mogao napraviti bilo što da joj pomogneš.

Ali u svom akvariju možeš napraviti slijedeće:

1. Vodu mijenjati jednom tjedno uz obavezno usisavanje podloge (s obzirom da imaš malo riba možeš mijenjati cca 15 do 20%)
2. Usisavanje podloge - napravi usisavač od prepolovljene polalitrene boce i na nju spoji crijevo i imaš super usisavać (ima na forumu primjer kako napraviti usisavač)
3. Filter materijal peri jednom mjesečno (samo malo properi spužvu) a detaljno plastiku filtera
4. dobro da si izvadio ugljen a prostor koji je on zauzimao popuni sa spužvom
5. trule listove napolje iz akvarija

Sada odmah napravi slijedeće:

1. Zamijeni 35% vode uz detaljno usisavanje podloge
2. dodaj duplu dozu Easy Life FFM-a
3. slijedeći dan dupla doza vitamina (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)

O uzroku uvučenog trbuha možemo samo nagađati. Naime da si primjetio bijeli končasti izmet tada bi se radilo o crijevnim parazitima tipa nematode a ako nije bilo takvog izmeta tada ipak pretpostavka ide na to da se radilo o unutrašnjoj bakterijskoj upali crijeva ili zračnog mjehura a možda čak i o ribljoj tuberkulozi. Upravo zbog toga sam ti i savjetovao da odmah promijeniš dio vode te da ubuduće redovito mijenjaš vodu a kako bi broj eventualnih patogenih bakterija smanjio na broj koji ne može konkretno utjecati na zdravlje tvojih riba.

za sada toliko, pozdrav i sretno.

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #3 u: Studeni 17, 2011, 15:33:01 poslijepodne »
Hvala Plavi na savijetu i uputama i odgovoru. Malo sam bio u guzvi ovaj tjedan pa nisam stigo napisati nista ali evo samo javljam da sam sve napravio.

Pozdrav.