Kolovoz 05, 2025, 17:47:56 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Zebrice  (Posjeta: 995 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trpimirovich

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • trpimirovich design studio
Zebrice
« u: Studeni 09, 2011, 20:50:32 poslijepodne »
Nedavno sam nabavio manje jato zebrica. Par njih stiglo je već s crvenom krvavom flekom na trbuhu što se u nekoliko dana pretvorilo u apsces s bijelim ispupčenim točkama. Drugi dio zebrica je dobio trbušnu vodenicu (našušurene krljušti). Ostatak je imao končasti izmet. Najvjerojatnije su sve pune parazita što je onda još uz transport i stres dovelo do razvoja bakterija, pojave apscesa i svega ostalog. JBL Furanol sam tutnuo u akvarij u kombinaciji sa soli no nažalost će sve pokrepati a jedino ih mogu polovit kada su već na samrti jer su onda spore.

Akvarij je već dugo u pogonu, 160 litara cube, TetraEX1200, dodatni powerhead, temperatura 26C, parametre vode nemam čime izmjeriti no zbog velike količine drva i relativno mekane riječke vode pretpostavljam da je lagano kiselkasta i srednje tvrda voda. Nitrata i nitrita nema. Redovite su tjedne parcijalne izmjene vode uz dodavanje kondicionera (FFM ili Aquasafe), dodaju se Sera Fishtamin a postojeći stanovnici uživaju (botie, kuhli, synodonis, ancistrusi....).

U prilogu je fotka ulovljene zebrice.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Zebrice
« Odgovori #1 u: Studeni 11, 2011, 09:12:23 prijepodne »
Stari moj ovo je strašno.

Ribe na žalost možeš otpisati ali samo se nadam da ih nisi tutnuo odmah u veliki akvarij već da su u karanteni...

Ne radi se o površinskom čiru (Apscesu) već o čiru potkožnog tkiva (Flegmona) a koja s obzirom na veličinu u odnosu na veličinu ribice govori o razaranju potkožnog tkiva a riba će uginuti od trovanja krvi...
Isto je sa trbušnom vodenicom jer ako su u već poodmakloj fazi bolesti nemaju šanse.
Paraziti ne moraju biti jer ribe kada su u stresnom stanju ili su preživjele veliki šok isto imaju končasto sluzav izmet.

Jako je bitno za sve koji kupuju ribe da ovdje JAVNO objaviš od koga si i gdje kupio ribice kako se ostalima a posebno početnicima ne bi dogodilo da naprave isto.

Offline trpimirovich

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • trpimirovich design studio
« Odgovori #2 u: Studeni 11, 2011, 16:26:48 poslijepodne »
Karantene nema jer nema mjesta u kući. Je...ga. Sada spašavam stare stanare kod kojih se na sreću nisu (još) pojavili simptomi. Ovo je prvi puta da sam ovako ozbiljno nagrabusio a i moja je greška što sam akvarij ostavio na pažnju osobi koja nema vremena svakodnevno baciti oko i pregledati ribe pogotovo kada se radi o novima, odnosno ne može na vrijeme prepoznati da nešto ne valja. Ja sam odmah trebao izbaciti one koje su umale upaljen trbuh no žao mi ih je bilo ubijati a sada je tako kako je. Srećom pa ribe nisu išle u akvarij s Geophagusima jer bi onda stvarno bio ljut najviše na sebe. Što se tiče dobavljaća, sve sam riješio i mislim da ne bi sada bilo lijepo ni korektno od mene nabijati im negativnu reklamu jer se svakome može dogoditi propust.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Studeni 14, 2011, 09:29:03 prijepodne »
Sada je bitno češće mijenjati vodu kako bi u njoj smanjio broj patogenih bakterija te na takav način spriječio da se zaraza proširi i na druge ribe.

Također bih preporučio da neko vrijeme pojačaš dodavanje vitamina i upotrebu FFM-a (ne isti dan kada i vitamini).

Glede dobavljača:

Zašto misliš da nije korektno kazati ime dobavljaća?

Da li je od njega bilo korektno da tebi proda TEŠKO BOLESNE RIBE?

Takav dobavljać treba biti javno prozvan jer će i dalje ljudima uvaljivati bolesne ribe!