Kolovoz 09, 2025, 09:36:50 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć, problem s Corydorasima!!!  (Posjeta: 1449 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Plava_ptica

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Pomoć, problem s Corydorasima!!!
« u: Studeni 05, 2011, 13:49:30 poslijepodne »
Molim pomoć od Plavog i ostalih..., naime prije tjedan dana u akvarij su stavljeni Corydorasi i dva Anscitrusa i do jučer je sve bilo super. Bili su veseli, bilo ih je po cijelom akvariju. Jučer sam u akvarij stavio jato Rodostomusa i danas ujutro sam našao jednog Coryja mrtvog, a ostali su smiren, sporo se kreću i samo su uz dno i skrivaju se.Danas sam u akv. stavio FFM, koji se za cca. 1h razbistrio. U nastavku šaljem podatke u tablici. Rodostomusi su prestrašeni, jer su tek jučer stavljani u akv., i čim se neko pojavi postanu skroz prozirni.

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža: 80x40x32/95l
-   temperatura: 26,5
-   parametri vode: pH 8.4, NO2 između 0 i 0.5, NO3 između 0 i 10, GH veći od 21
   i KH 15
-   vrijeme od pokretanja akvarija: 22 dana,  
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: prije 7 dana, Coryći i Ancistrusi, 21 dan od početka cikliranja Rodostomusi    
-   koliko često i koliko mijenjate vode: nakon 14 dana 15%, tjedno 15%_
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) : unutarnji,450l  
-   način i periodi čišćenja filter materijala:danas prvi put, samo najgušći(prvi)  
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   sve nabrojano osim ugljena

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   nema sluzi na kamenju i panju
-   grijač:100w
-   pumpa za zrak :da  
-   CO2 sustav – kakav   :ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.):Sera oquatan, plant gro, easy carbo, danas FFM

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka : 2ancistrusa, 6 corydorasa, 11 rodostomusa  
-   starost ribica    
-   ima li potencijalnih „terorista“  
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) :2xdnevno, nutrafin  

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris):ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke:ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma : Jedan uginuli Corydoras, ostali se skrivaju i jako su mirni, rodostomusi stavljani jučer, još jako plašljivi i prozirni
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... :ne
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  :danas
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima:ne  
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? jedno  
-  stanje ostalih stanovnika
« Zadnja izmjena: Studeni 05, 2011, 14:00:32 poslijepodne od Plava_ptica »

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Pomoć, problem s Corydorasima!!!
« Odgovori #1 u: Studeni 05, 2011, 15:35:40 poslijepodne »
Pozdrav!

Dok ti se ne javi neko od strucnijih evo od mene par saveta.

Promeni 40% vode uz usisavanje dna. Operi filter materijal (u vodi iz akv), i pocni razmisljati o vecem i jacem filteru.
Dodaj duplu dozu FFM-a.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 05, 2011, 18:26:17 poslijepodne »
Pozdrav!

Dok ti se ne javi neko od strucnijih evo od mene par saveta.

Promeni 40% vode uz usisavanje dna. Operi filter materijal (u vodi iz akv), i pocni razmisljati o vecem i jacem filteru.
Dodaj duplu dozu FFM-a.
Pošto je jučar promjenjeno cca15% vode i usisana podloga, da li da opet danas mijenjam 40%.Nemam 40l odstajale vode, nego samo 24, šta sa ostatkom? Danas sam stavio jednu dozu FFM, kada da stavim duplu? Da operem sav filtar materijal iako još nije prošlo mjesec dana?
Šta zapravo nevalja, odnosno koji proces se događa. Coryći su i dalje skriveni i više manje miruju.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Studeni 05, 2011, 18:43:11 poslijepodne »
Akv ti se nije dobro zaciklirao. Ako si u mogucnosti kupi "dobre" bakterije (npr. EasyLife Easy Start ili nesto slicno) i dodaj u filter i akv.
Slobodno promeni i danas vodu, samo dodaj FFM-a.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 05, 2011, 20:11:04 poslijepodne »
Evo stvari se popravljaju. Coryći su živnuli, a Rodostomusi su se malo opustili i počeli dobivati lijepu boju lijepo plivati po akv., sa crvenom glavom. Imam dobre bakterije u tableti, pa ću staviti u filter. FFM ću onda staviti još jednom sutra nakon šta promijenom vodu

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 06, 2011, 08:53:18 prijepodne »
Evo i danas sam testirao vodu, stanje bolje. NO3 10, NO2 0.5, GH između 14 i 21, KG 10, ph između 7.6 i 8 Sinoć su Korići bili živahni kao i inaće, bilo ih je po svuda. Danas ću promjeniti vodu, ponovo staviti FFM i staviti bakterije u filter. Da li je moguće da je Korić uginuo zbog stresa ili ulaska Rodostomusa? Kako smanjiti tvrdoču vode i da li je to potrebno uopće?

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Studeni 08, 2011, 09:01:51 prijepodne »
Pozdrav Ptico.

Zahvaljujem ZlomBrki jer ti je dao odličan savjet a koji spašava živote riba.

Oscilacije NO2 i NO3 govore o tome da voda još nije isciklirana pa kako je rekao kolega dodaj dobre bakterije i češće mijenjaj vodu.

Naime, problem je što su nitrati i nitriti puno otrovniji u tvrdoj vodi kakava je tvoja te je također problem što se oni poput izmaglice najviše zadržavaju na dnu na mjestima malog ili nikakvog strujanja vode a upravo je to mjesto gdje vole boraviti corydorasi pa se oni najprije i otruju...

Ovaj se problem rješava tako da se na izlaznu cijev filtera stavi plastični dodatak u obliku slova Y s time da jedan kraj bude okrenut prema površini vode da ju mreška i tako otapa O2 a drugi kraj prema dnu a kako bi sa dna podizao nečistoće i otrovne produkte o kojima govorim.

Također iz filtera ili izvadi vatu i zamijeni je sa spužvom ili vatu moraš mijenjati svaka 3 do 4 dana jer se vata vrlo brzo začepi nečistoćama i smanjuje protok filtera a s time i neutralizaciju otrovnih produkata.

Znaš i sam da moraš raditi tjedne izmjene vode cca 25 do 30% a jednom  mjesečno proprati filter materijal...

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 08, 2011, 23:00:40 poslijepodne »
Hvala ti Plavi. Vodu sam bio izmjenio, kao šta je Zli rekaoo i stavio sam bakterije. Nakon tog dana sve je ok (da ne ureknem). Interesiraju me dvije stvari.: 1. Kad spominješ bijelu vatu, misliš na onu rijetku bijelu spužvu? Koju gustoču spužve da kupim, pošto u filteru imam ako se ne varam tri ili 4 spužve različite gustoče. Da li je pri pranju filter materijala potrebno isprati ibio kuglice?
2. Gdje se može kupiti taj y. Da li ga ima u zoo shopovima ili je to DiY?

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Studeni 09, 2011, 09:01:04 prijepodne »
Citat:
. Kad spominješ bijelu vatu, misliš na onu rijetku bijelu spužvu? Koju gustoču spužve da kupim, pošto u filteru imam ako se ne varam tri ili 4 spužve različite gustoče.

Vata je vata a spužva je spužva. Ako imaš vatu tada ju ili mijenjaj svakih par dana ili zamijeni akvarijskom spužvom zelenom ili plavom sa što sitnijim porama (ne crna)

Citat:
Da li je pri pranju filter materijala potrebno isprati ibio kuglice?

Da ali vrlo malo kao i spužve a kako bi se sa njih skinuo plak i druge naslage

Citat:
2. Gdje se može kupiti taj y. Da li ga ima u zoo shopovima ili je to DiY?

U prodavaonicama poput Bauhausa, Peveca i dr.

Offline Narayan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #9 u: Studeni 09, 2011, 09:10:01 prijepodne »
U prodavaonicama poput Bauhausa, Peveca i dr.

Ako netko ima, molio bih ga da stavi sliku. I ja sam u potrazi za time a ne da mi se kemijat bez veze s nekim diy nastavkom.

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Studeni 09, 2011, 09:53:42 prijepodne »
Ima takvih raznih plastičnih nastavaka i u prodavaonicama gdje prodaju perilice rublja (razna crijeva, koljena, nastavci i dr.)
Ja sam za svoj Fluval 405 koristio gumene spojke i koljena od dijelova za perilicu rublja...

Offline Narayan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #11 u: Studeni 09, 2011, 10:36:13 prijepodne »
Ok. Budem nešto probao složit. Hvala :up:

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 09, 2011, 22:30:35 poslijepodne »
Plavi, jel možeš staviti fotku tvog y, ako ti nije problem???