Bok, evo jedan akvarij koji sam složio jednu večer kad nisam mogao spavati. Ideja je bila napraviti akvarij koji će odgovarati Corydorasima, a usput probati napraviti neku malo mračniju atmosferu. Malo su mi dosadili full osvjetljeni akvariji, treba mi malo tajanstvenog i tamnog ugođaja.

Dimenzije su 60*30*30 (dšv), dakle standardne.
Granje i kamenje je već tradicionalno sa Sljemena, jedino je ovaj najveći panj (kojeg sam dobro zakamuflirao, ali čini kostur svega) nađen pokraj Save. Biljke su uglavnom iz emerznog uzgoja, tak da vjerujem će im trebati neko vrijeme da krenu. Namjerno sam stavio Eleocharis da vidim kak će se ponašati pod malo svjetla, pošto je zasad nad akvarijem samo jedna lampa od 15 W. Planiram skroz otraga ugurati jednu malu od 8 W, što je problem s obzirom da je poklopac u stilu Juwelovog, ali budem nekak to sredio. Još ću se malo poigrati sa žaruljama, spektrima, sjenilima i ostalim stvarima da dobijem atmosferu koju želim.
Podloga je sitni pijesak ispod kojeg je nešto vulkanita. Išao sam na pijesak zato što sam ga imao pri ruci, a Corydorasima koji će doći u akvarij odgovara. Pijesak je malo presvjetli, nadam se da će malo potamniti s vremenom, a ako ne potamni, pokrit će ga biljke i lišće. Ovo na dnu i okolo po akvariju je hrastovo lišće, fora izgleda, a pušta tanine, huminske kiseline i ostale stvari koje pašu corydorasima.
Od opreme je unutra zasad unutarnji filter, ali mislim staviti jedan manji vanjski filter kad ga malo dovedem u red. Voda je pola iz pipe, a pola RO. Na slici je voda još dosta prozirna, ali već je danas bila vidljivo tamnija...panjevi, lišće i treset su napravili svoje. Nisam imao vremena izmjeriti tvrdoću i pH, ali vjerujem da tvrdoća oko 10, a pH oko 7. Možda s vremenom još spustim i jedno i drugo, ali postupno.
Od stanovnika bi trebali ići unutra Corydoras pande, koje uskoro počinjem mrijestiti u jednom drugom akvariju. Možda dodam i jato crvenih neonki li tako nešto, ali sigurno će biti iz Amazone.
Mislim da će razvoj ovog akvarija s vremenom ići prema biotopu, iako mi je to mali problem jer baš nemam biljaka iz Amazone. Možda skroz maknem biljke i ostavim samo plutajuće, vidim puno takvih akvarija u AGA galeriji pod biotopi...budem još vidio. Planiram i dodati još grana i grančica i još malo lišća kroz neko vrijeme, ali zasad nek sve bude ovak kak je.