Srpanj 19, 2025, 16:57:33 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moj prvi akvarij (54l)  (Posjeta: 1829 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bubamara

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Moj prvi akvarij (54l)
« u: Listopad 27, 2011, 23:10:23 poslijepodne »
Pozdrav svima,
vec duze vrijeme me zanimaju akvariji i napokon sam se odvazila i kupila jedan od 54 litre. Znam da se prvo mora ciklirati pa zato sad moram kupiti filter ali neznam koji. Naisla sam na neki Sunsun koji vrti 500 litara po satu i kosta 68 kn sto mi se cinilo jako povoljno ali sam prvo htjela pitati dali je 500 l/h dovoljno ili mi treba jaci?? I osim filtera koji bi mi trebao biti sljedeci korak. Hvala  :)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Moj prvi akvarij (54l)
« Odgovori #1 u: Listopad 27, 2011, 23:30:57 poslijepodne »
Ne znam baš za taj filter. Nemam baš povjerenja u te čudne Kineze opčenito, a za 68kn...  -?
Tu ti je vodič za početnike gdje je sve temeljito objašnjeno pa kad zapneš pitaj

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Listopad 28, 2011, 00:19:09 prijepodne »
gle, na pocetku vecina fula sa filterom jer im se cini preskup. I ja sam. No vrlo brzo skuzis da to kaj si usparao na filteru popusis na zivcima, propalim biljkama koje su sve samo ne jeftine, pokojoj mrtvoj ribi, smrdljivoj vodi, ciscenju filtera svaka 3 dana jer je premali i tako to. Sve sto ulozis u kvalitetan filter je dobro ulozeno i brzo ce ti se visestruko vratiti.
pogledaj ovo https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=65430.0 ili ovaj bluwave 07 https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=65348.0
Od 68 do 100 kn i nije neka razlika a ovo je ipak fiter za razliku od kineza, istina uzme nesto prostora u ne bas velikom akvariju ali bolje i to nego imati filter samo za ukras a upitne funkcionalnosti.

Offline Bubamara

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Studeni 01, 2011, 12:32:40 poslijepodne »
Evo mene opet, kupila sam filter Tertatec in400 i valjda ce biti dobar. Mislim da mi grijac ne treba jer je prostor u kojem je akvarij poprilicno topal. Sad me samo zanima rasvjeta. Bila sam u Pet centru i vidjela mau razlicitih lampi (sun glo...marin glo...ovaj glo...onaj glo...) i nemam pojma sto od toga stavit. Prodavac mi je preporucio ako imam mjesta da stavim jednu tropic lampu i jednu natur lampu (svaka po 18 W). Dali je to mozda previse za 54 l? Dali postoji mozda neka bolja kombinacija Ili da ne kombiniram nego da stvaim dvije iste?? Citala sam prirucnik za pocetnike i nije mi bas sasvim jasno sto mi jos treba uz lampe i koliko to kosta jer samo lampe su  oko 300 kn.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #4 u: Studeni 01, 2011, 22:54:35 poslijepodne »
Bok :)
Filter će biti okej, Tetra je ipak malo bolja firma od kineza. Pretpostavljam da imaš standardni akvarij od 54 litre, što znači da u poklopcu imaš mjesta za samo jednu lampu, tj. da imaš samo jedan par grla...ispravi me ako griješim. Na ta grla paše flourescentna lampa od 15 W, T8. Po meni, nepotrebno je lampe kupovati u pet shopu, imaš u Zagrebu iza NSK jedan dućan koji se zove Kalisto, ja sve lampe uzimam tamo, jedno 3 puta jeftinije nego u pet shopu. Ako nisi iz Zga možeš naručiti lampu na emgd.hr. Dobra lampa je Aquastar, a možeš i uzeti običnu uredsku lampu, npr. sa oznakom 865. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Bubamara

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Studeni 02, 2011, 13:06:37 poslijepodne »
Bok :)
Filter će biti okej, Tetra je ipak malo bolja firma od kineza. Pretpostavljam da imaš standardni akvarij od 54 litre, što znači da u poklopcu imaš mjesta za samo jednu lampu, tj. da imaš samo jedan par grla...ispravi me ako griješim. Na ta grla paše flourescentna lampa od 15 W, T8. Po meni, nepotrebno je lampe kupovati u pet shopu, imaš u Zagrebu iza NSK jedan dućan koji se zove Kalisto, ja sve lampe uzimam tamo, jedno 3 puta jeftinije nego u pet shopu. Ako nisi iz Zga možeš naručiti lampu na emgd.hr. Dobra lampa je Aquastar, a možeš i uzeti običnu uredsku lampu, npr. sa oznakom 865. :)

Akvarij je samo staklo... nema poklopca nista... isla bi na neku DIY varijantu... zato me zanima koje lampe i koliko da znam koliko mi mjesta treba u poklopcu....

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 02, 2011, 14:01:17 poslijepodne »
Okej, onda sama moraš napraviti poklopac tj. neki držač za lampe. Sve ovisi o tome kakav akvarij ti želiš, koliko vremena i novaca si spremna odvojiti za njega. Malo prouči kakve sve akvarije ljudi na forumu imaju, pa vidi kaj ti se najviše sviđa. Za akvarij s par jednostavnih biljaka i hrpom šarenih gupija (to je nekakav standardni početak) bit će ti dovoljna jedna lampa od 15W. Opet, ako imaš želje i volje za nekim akvarijem koji više naginje k biljkama, trebat će ti malo više svjetla, a i nekih drugih stvari.

Poklopac ti je super raditi od materijala koji se zove forex (malo pretraži forum, dosta ljudi je radilo poklopce od njega), a naravno možeš i od nekog drugog materijala. Trebat ćeš i nekog da ti pomogne oko struje tj. spajanja lampe ako nisi vješta s tim, ali to nije jako komplicirano. Za fluorescentnu lampu ti treba prigušnica, vodotijesna grla, nešto malo žice i sama lampa. Neki ljudi imaju i obične štedne žarulje u poklopcu, za tak mali akvarij to je isto dobro rješenje.

Uglavnom, razmisli o tome što želiš od svojeg akvarija pa pitaj još pitanja, zato smo tu. :)

Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Bubamara

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Studeni 02, 2011, 14:25:41 poslijepodne »
Da pocnem s prvim pitanjem....

koja je ustvari razlika izmedu lampe (cijevi) koje prodaju u pet centru po 150 kn (ta TROPIC 15 W) i obicne fluo cijevi daylight T8 15W koja se moze nabavit u nekom dicanu sa elektromaterijalima i koja kosta i do 5-6 puta manje...  dosada sam mislila da mogu samo ove koje se prodaju po pet centrima jer su kao bas za to, ali hvala bogu jos nisam nista kupila...

Nemam u planu bas da bude neki biljni... dakle par biljcica i da tih par imaju zadovoljavajuce uvjete za rast a ne za propadanje...
kao hranjivu podlogu sam postavila (pripremila) zemlju za cvijece koju sam namakala nekih mjesec dana i onda sam sve to zapakirala u par majlonki :)

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #8 u: Studeni 02, 2011, 14:36:04 poslijepodne »

Ako ne želiš neko zahtjevno bilje onda stavi 2 štedne žarulje ( 12,14 w ) što je osjetno jeftinije nego fluo cijevi. Uzmeš neke koje su označene da su 6400K daylight i bilje bude raslo.

Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline Bubamara

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Studeni 02, 2011, 15:36:28 poslijepodne »

Ako ne želiš neko zahtjevno bilje onda stavi 2 štedne žarulje ( 12,14 w ) što je osjetno jeftinije nego fluo cijevi. Uzmeš neke koje su označene da su 6400K daylight i bilje bude raslo.

vise mi se svida ova opcija sa cijevima jer zauzimaju manje mjesta... nebi htjela neki visoki poklopac radit... zato pitam dali mogu kupit obicne fluo cijevi (T8 15W daylight) u npr. elektromaxu...

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Studeni 02, 2011, 15:44:41 poslijepodne »
mogu ti i štedne žarulje biti horizontalno postavljene , pogotovo ako poklopac ima reflektirajući sloj iznutra, tako da ti neće poklopac morati biti ništa viši nego kaj si planirala
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 02, 2011, 23:55:17 poslijepodne »
koja je ustvari razlika izmedu lampe (cijevi) koje prodaju u pet centru po 150 kn (ta TROPIC 15 W) i obicne fluo cijevi daylight T8 15W koja se moze nabavit u nekom dicanu sa elektromaterijalima i koja kosta i do 5-6 puta manje... 

Razlika je u cijeni, to je najvažnije :D
U teoriji su te lampe napravljene posebno da bi istaknule boje riba i rast biljaka. U praksi, najvažnije je da akvarij tebi dobro izgleda pod svjetlom lampe koju ćeš kupiti, a razlike u rastu biljaka će biti neprimjetne. Dakle, bez problema možeš kupiti daylight lampu od 15W i sve će biti okej. Dobra lampa je i Sylvanijina Aquastar, daje onak roskasto osvjetljenje pod kojim ribe izgledaju življe. Kad imaš više lampi onda možeš kombinirati, npr. meni je samo pod 865 sve malo prezeleno, ali to sad ovisi o ukusima. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 03, 2011, 00:07:25 prijepodne »
Nemam u planu bas da bude neki biljni... dakle par biljcica i da tih par imaju zadovoljavajuce uvjete za rast a ne za propadanje...
kao hranjivu podlogu sam postavila (pripremila) zemlju za cvijece koju sam namakala nekih mjesec dana i onda sam sve to zapakirala u par majlonki :)

E da, ovo sam slučajno preskočio. Kao prvo, nadam se da taj sloj zemlje nije predebeli jer ti tu spominješ par najlonki (ili baš majlonki? :D). Dovoljno je 1 cm naprijed i 2 cm iza, a ja bi čak u ovak malom akvariju stavio i manje.

Zemlja za cvijeće je malo zeznuta ako se ne pridržavaš par stvari. Dobro je to kaj si ju namakala, to je prva stvar koja je bitna. Druga bitna stvar je količina, o tome sam ti napisao iznad. Treća stvar koja je bitna je da staviš dovoljno šljunka iznad nje, znači 2-3 cm naprijed i 6-7 cm iza ako je šljunak granulacije 1-3 mm. Tak napraviš kao tampon zonu koja onemogućava da zemlja u vodu ispušta previše nutrijenata. Četvrta stvar je redovito obilno mijenjanje vode prvih mjesec dana, recimo 50% svakih par dana, s tim da bi bilo dobro da je ta voda odstajala jedan dan prije nego kaj ju staviš u akvarij. A i općenito bi bilo dobro da mijenjaš vodu malo obilnije i češće kad imaš zemlju u podlozi, za svaki slučaj.

Ako se ne pridržavaš tih stvari, moguće je da budeš imala problema s algama i to dosta velikih problema, a bilo bi šteta da zbog tak nečeg zamrziš ovaj naš lijep hobij (ili hobi?). :)

Posadi puno biljaka i nabavi neke plutajuće biljke koje poslije možeš maknuti kad ti završi cikliranje (Pistia sp., Lemna sp. - vodena leća, Ceratophylum demersum - tvrdi rogolist, Ceratopteris sp. - indijska paprat itd.) :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8