Srpanj 18, 2025, 14:02:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DIY vanjski filter  (Posjeta: 8251 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline reebeech

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
DIY vanjski filter
« u: Listopad 26, 2011, 22:54:09 poslijepodne »
ponukan brojnim izvedbama kucnih vanjskih filtera odlucio sam ja napraviti svoju verziju...  :)

kolko vidim po forumima, vecina ih ne radi kak treba...pa reko ne budi lijen...trosak mi je bio manji od 15 kn (morao sam kupiti samo uvodnice za crijeva i kablove)...pumpu, teglicu i crijeva sam imao...

moje neki princip u glavi je isao ovako:
1.stvar je postavljena ispod akvarija
2. zelenim, debljim, crijevom voda prirodnim putem ulazi u teglu do dna
3. prolazi kroz filter medij (kojeg tu nema)
4. pumpa na vrhu ( AT303, 600L/h) pumpa cistu vodu natrag u akvarij

jednostavno zvuci, jelda? :D

e, pa stvar ne funkcionira bas tako lako :P

imam dva problema....prvo bi trebo ugradit neki odzracnik na vrhu...to je manji problem...
veci problem je protok...da bi sto vise vode ulazilo u filter, trebamo vecu visinsku razliku, sto automatski smanjuje visinu dizanja pumpe...rjesenje bi bilo da usis stavim pri vrhu akvarija, a izlaz na dnu, a to nema smisla....

ja sam ovo radio samo zato jer mi je bilo nekak prejednostavno, morao sam sam sebi dokazat da to tako nejde :P

ako neko ima mozda kakav prijedlog kako bi ovo moglo dobro profunkcionirat, neka se javi :)

i da, samo za napomenu, ova tegla od krastavaca je tu samo za probu...da stvar profunkcionira uzeo bi nekaj vece, ljepse, bla bla...

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: DIY vanjski filter
« Odgovori #1 u: Listopad 26, 2011, 23:21:32 poslijepodne »
A vidi moju verziju... luda sam za diy  :P

Najmanji vanjski filter  :D

Kod mene je bio problem poklopac, odnosno njegovo dihtanje, iako ove posudice reklamiraju kao 100% waterproof, airproof itd. Nije toliko bitan slobodan pad, bitno je da sve dobro dihta kako bi nova voda ulazila čim pumpa ispumpa staru.
A odzračnik ti netreba.. napuni filter vodom do vrha ;)

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #2 u: Listopad 26, 2011, 23:27:45 poslijepodne »
Ne kuzim bas gdje je problem. Protok imas koji imas, ako ti nije dosta uzmes vecu pumpu i bok. Pumpa usisava vodu i ta usisana voda se zamjenjuje sa onom koja dolazi iz akvarija, sa vecom visinskom razlikom neces dobiti veci protok jer tu ne djeluje gravitacija tj nije glavna.

Offline reebeech

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 26, 2011, 23:30:38 poslijepodne »
ma ima nekaj u tom da sam radis...pogotovo kad funkcionira :)

istina, odzracnik mozda ne treba, ali bi dosta olaksao stvar...
ipak mislim da je bitan slobodan pad, jer se tako rastereti malo pumpa...al probat cu jos neke preinake napravit pa cemo vidit :)

a ovom silikonu ili vrucem ljepilu ne vjerujem bas :P

a iskreno, ni ja ne vidim di je problem onda...protok nije ni priblizno onakav kakav bi trebo bit...mozda stvarno pumpa nije dovoljno jaka...ali 8W, 600 L/h, 0.9Hmax...pa trebalo bi bit dovoljna...
« Zadnja izmjena: Listopad 26, 2011, 23:35:30 poslijepodne od reebeech »

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #4 u: Listopad 26, 2011, 23:49:47 poslijepodne »
Za atman pumpe moraš računati visinu upola, znači ako piše da pumpa na 0.9m to uzmi sa debelom rezervom. Probaj staviti filter na stol u razini akvarija, onda bi trebalo normalno funkcionirati.

I neće se vruće ljepilo odlijepiti samo tako. Napravila sam šire rupe kuda sam provlačila cijevi, tako da su zaljepljene i sa gornje i sa donje strane poklopca u čvršćem debljem sloju. Jedino se mora paziti da se ne pomaknu dok se ljepilo hladi.. u tom slučaju može puštati.
Nije to neka mrcina od filtera. 8) Kažem ti, meni je sve funkcioniralo super, jedino mi je poklopac puštao vodu/zrak. Kad sam ga jače stisnula onda je bilo sve ok, ali bi nakon nekog vremena popustio. Mogla sam i to riješiti vrućim ljepilom/silikonom/nečim 8) ali onda bi morala ponavljati kod čišćenja.
« Zadnja izmjena: Listopad 26, 2011, 23:53:22 poslijepodne od Dellete »

Offline reebeech

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 27, 2011, 00:25:07 prijepodne »
to za visinu nisam znao...a bas sam namjerno zbog toga uzeo atman...kao provjerena marka...

ove uvodnice su zakon stvar...probusis rupu, stavis gumice, stegnes...i ne curi nigdje...a sve lijepo rastavljivo ;)
a cijena sitnica

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Listopad 27, 2011, 08:45:24 prijepodne »
ideja je savršena,  :up:pada mi napamet plastična bačva od 35 litara puna filter materijala sa metalnom šelnom oko poklopca i pumpom cirka 2500 l/h, i piči mile. može na pp gdje si kupio uvodnice? 8)

Offline reebeech

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 27, 2011, 10:22:02 prijepodne »
uvodnice su iz bauhausa....ima raznih velicina...ova za kabel je najmanja..mozda bi bilo bolje da je ipak mrvicu manja, ali stegnuo sam do kraja i sve dihta...

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #8 u: Listopad 27, 2011, 10:29:52 prijepodne »
Ofkors, naravno da su bolje, ja sam radila s onim što mi je trenutno bilo pri ruci, tj u garaži :D

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #9 u: Listopad 27, 2011, 10:44:48 prijepodne »
to za visinu nisam znao...a bas sam namjerno zbog toga uzeo atman...kao provjerena marka...

ove uvodnice su zakon stvar...probusis rupu, stavis gumice, stegnes...i ne curi nigdje...a sve lijepo rastavljivo ;)
a cijena sitnica

kak izgledaju te uvodnice kad nisu namontirane ?
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 27, 2011, 10:52:41 prijepodne »

kak izgledaju te uvodnice kad nisu namontirane ?

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 27, 2011, 11:00:52 prijepodne »
thanks, ma malo sam se krivo izrazio :) , zanimalo me kak izgledaju rastavljene i kako ih je točno montirao na poklopac i cijevi :)

Offline gefufna

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Listopad 27, 2011, 11:52:32 prijepodne »
A kako misliš ovo plastično crijevo provući kroz filter masu do dna, prilikom montaže? Lako je kad je tegla prazna!

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #13 u: Listopad 27, 2011, 13:15:11 poslijepodne »
Ne da mi se sad svašta pisati, pa ću onda samo reći pročitaj ovo: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=41841.25
Najbolje bi bilo koristiti ovakvu posudu i da ulaz vode u filter bude dolje, znači bušiti pri dnu:
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline reebeech

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 27, 2011, 13:15:44 poslijepodne »
thanks, ma malo sam se krivo izrazio :) , zanimalo me kak izgledaju rastavljene i kako ih je točno montirao na poklopac i cijevi :)
znaci uvodnica je suplja cijevcica s navojem s vanjske strane..ovu stranu koja ide unutra jednostavno maticom zategnes na poklopac..a s gornje strane je unutra gumica koja se steze oko crijeva kako zatezes gornju maticu...nadam se da sam uspio objasnit :D

Offline reebeech

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 27, 2011, 13:20:26 poslijepodne »
A kako misliš ovo plastično crijevo provući kroz filter masu do dna, prilikom montaže? Lako je kad je tegla prazna!

a izveo bi to vec nekako..pogotovo akko ulaz vode bude pri dnu kako je kolega predlozio..

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #16 u: Listopad 27, 2011, 14:17:48 poslijepodne »
Ako će ti ostati ovakav dizajn onda dolje staviš kamenčiće kako bi vođa jednakomjerno ušla u filter i onda slažeš po izboru... Ja bi tu stavila nasjeckane bužire i nasjeckane plave spužve

Offline gefufna

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Listopad 27, 2011, 14:35:18 poslijepodne »

a izveo bi to vec nekako..pogotovo akko ulaz vode bude pri dnu kako je kolega predlozio..

Svakako ulaz treba da bude na dnu. Aliiiii to sad stvara novi problem jer se priključak nalazi na cilindru (vanjska stijenka), pa je teško izvršiti zaptivanje priključka, za razliku od poklopca gdje je ravna površina.
Najbolje bi bilo naći posudu-kanistar kao na slici, ali sa ravnim ili blago zaobljenim stranicama.

Offline reebeech

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 27, 2011, 15:13:21 poslijepodne »
to mi je iduca misija..malo visa posuda sa bar jednom ravnom stranicom i adekvatnim poklopcem :)

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #19 u: Listopad 27, 2011, 15:36:44 poslijepodne »
to mi je iduca misija..malo visa posuda sa bar jednom ravnom stranicom i adekvatnim poklopcem :)

:up:

Komplet tri posude, ovo je najveća, 50kn

Jedna će postati mini kanister filter.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 27, 2011, 18:13:41 poslijepodne »
E djeco, djeco...  :a045k:

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 27, 2011, 18:57:41 poslijepodne »
znaci uvodnica je suplja cijevcica s navojem s vanjske strane..ovu stranu koja ide unutra jednostavno maticom zategnes na poklopac..a s gornje strane je unutra gumica koja se steze oko crijeva kako zatezes gornju maticu...nadam se da sam uspio objasnit :D

jesi, jesi , još samo fotodokumentacija i bit ću siguran da sam razumio, ovih dana sam plavuša  ;)

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #22 u: Listopad 27, 2011, 19:06:35 poslijepodne »
kod mene diy filter radi vec 2 god ni kapi nije pustio kanister 30 lit iz bauhausa koji ima cep debeli sa gumom ulaz vode spojen na dnu bulkom.izlaz vode stavljen bulk na cep.i pumpa je u akvariju.ona vuce vodu iz filtera.a u filter dolazi samostalnim padom sa cievi fi32.cijeli filter je filter materijal samo pri dnu keramika.i nikakve ozracne pipke netrebas.jer kad se filter upali on stvori vakum i sav zrak povuce van ako ga ima kojim slucajem.i kazem opet pumpa je u akvariju i na nju spojeno crijevo izlaz iz filtera

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #23 u: Listopad 27, 2011, 19:42:55 poslijepodne »
a daj ovo izgleda kao eksplozivna naprava neke loše terorističke organizacije. :klap:ali radi..... :nerd:

Offline reebeech

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 28, 2011, 00:04:32 prijepodne »
kod mene diy filter radi vec 2 god ni kapi nije pustio kanister 30 lit iz bauhausa koji ima cep debeli sa gumom ulaz vode spojen na dnu bulkom.izlaz vode stavljen bulk na cep.i pumpa je u akvariju.ona vuce vodu iz filtera.a u filter dolazi samostalnim padom sa cievi fi32.cijeli filter je filter materijal samo pri dnu keramika.i nikakve ozracne pipke netrebas.jer kad se filter upali on stvori vakum i sav zrak povuce van ako ga ima kojim slucajem.i kazem opet pumpa je u akvariju i na nju spojeno crijevo izlaz iz filtera

hmmm..ne znam kako bi to izveo sa ovom pumpom koju imam...trebao bi kupit neki powerhead...