Srpanj 19, 2025, 13:14:54 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mrijest Ramireza u tvrdoj vodi  (Posjeta: 1768 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tiger_oscar

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
Mrijest Ramireza u tvrdoj vodi
« u: Listopad 20, 2011, 19:57:48 poslijepodne »
Akvarij cikliram mjesec dana,gusto je zasađen biljem i s puno mangrovog drva.
Pošto nisam nikad prije držao ramireze a sutra u taj akvarij dolazi šest komada,interesira me da li ih je moguće izmrijestiti u našoj vodi iz slavine koja je dosta tvrda??
Evo molim vas za pomoć da mi kažete nešto više o tome..
Hvala..

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
Odg: Mrijest Ramireza u tvrdoj vodi
« Odgovori #1 u: Listopad 21, 2011, 01:12:52 prijepodne »
Smatram da je mrijest ramireza u tvrdoj vodi vrlo realan (pogotovo ako su ti koje ćeš nabaviti već naviknuti na nju), možda i vrlo brzo, ali izlegnuće malih u takvoj vodi je malo vjerovatno. Ali ono što možeš jest pripremiti paralelno i 30 L mrijesni akvarij s podešenim parametrima vode, koji će biti zacikliran i spreman (za svaki slučaj). Pa kad se mrijest dogodi ti prebaci ikru u mrijesni akvarij s vodom boljih parametara. A onda... "na muci se poznaju junaci", to sve skupa može biti jako zanimljivo ali i muka živa! :-[

Meni bi sad veća "fora" bila oformiti jedan veliki akvarij s nekoliko parova ramireza, pokušati već u tom akvariju približiti parametre vode da su taman toliko dobri da "mogu proći" (ali za to treba i RO uređaj) tj. da ako parametri i nisu idealni da su barem dovoljno blizu. I onda bih ostavio da se sve događa u glavnom akvariju pa što bude-bude! -?

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #2 u: Listopad 21, 2011, 10:21:38 prijepodne »
Je to onih rezerviranih 6 komada iz Zoo Manije koji nestrpljivo čekaju svoj novi dom? Ribe su predivne i sretno s njima!  :up:

p.s. i javi kad bude beba :)

Offline tiger_oscar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Listopad 21, 2011, 15:36:22 poslijepodne »
Je je alene to su ti..Kaparirao sam ih tamo i pustio jos tjedan i pol akvarij da se priprema..
Evo sad su stigli prije pol sata..
A neznam probat cu nesto iskemijati sto se tice toga da se mlađ izlegne..
Imam cak i ideju sa destiliranom vodom pa podesavat parametre vode kako njima odgovara(mješati sa pipovačom)..

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #4 u: Listopad 21, 2011, 15:43:43 poslijepodne »
Super su ribe!

Iskreno, nemam iskustva s mrijestom ciklida, iako se i ja spremam pokušati izmirjestiti svoje apistogramme. Mene su već pripremili da ne očekujem na početku ništa, jer navodno uvijek prva 2-3 mrijesta ne uspiju. Ali strpljenja... I ovo sa destiliranom vodom ti je dobra ideja!

Offline tiger_oscar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 21, 2011, 15:56:46 poslijepodne »
Ovo za ciklide ti je sasvim normalno tako da se nemoj ni uzbuđivati previše..
meni jos nikad nije uspio mrijest iz prve tako da ono..
Ma samo strpljenja i uspjet ce vidjet ces..

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Listopad 22, 2011, 20:08:49 poslijepodne »
Sve ovo mi je već tako poznato, podsjeća me na nekog... :-[

Zanimalo bi me par stvari, koja kombinacija mužjaka i ženki je stigla u tvoj akvarij 3M + 3Ž ili 2M+4Ž? I drugo, koliko je velik akvarij i kako si složio postav u njemu s obzirom na parove?

Offline tiger_oscar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Listopad 22, 2011, 23:02:42 poslijepodne »
Znači ovako 2 mužijaka i 4 ženke..akvarij je 80 l..
Na podu je izmrvljeni lava rock(to sam stavio jer ujedno sluzio i kao filter jer je porozan)
Posred akvarija se pruža veliki komad mangrovog drva sa puno šupljina prolaza itd..
Nisam znao kako bi točno izveo špilje,pa sma se poslužio keramičkim vazama..(fora je ispalo a vidim da se i njima sviđa)..
Od bilja sam stavio java moss i anubiase..(onako ima toga jako puno..tako da je akvarij stvarno zelen i java moss sam oblikovao tako da im bude kao neka skrovišta i sl..)
ugl oni su se vec podjelili svaka ekipa u svoj dio akvarija i mir je tukli su se samo prvi dan za teritorij za sada vise se ne tuku..
Neznam cini mi se da sam ok to izveo..
Ako mi imas jos koji savjet za dati reci slobodno..

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #8 u: Listopad 22, 2011, 23:20:47 poslijepodne »
Osnovni problem tih Ramireza je šta nisu divlji, več iz uzgoja di je mrijest forsiran, i mladi su jako brzo odvojeni od roditelja
Dakle, ramirezi iz takvog uzgoja, večinom neznaju brinuti za male a i malo ih je teže "nagovoriti" na mrijest.

No kako je rečeno, strpljenje bi trebalo dati rezultate.

Ukoliko misliš mrijestiti ramireze radi prodaje, bilo bi zgodnije da nabaviš divlje primjerke... osim što ih je puno lakše izmrijestiti, i žive duže, pa čete i ti i buduči kupci biti zadovoljniji.

Tvrda voda (Riječka) i nije baš pretjerano tvrda: Kh: 6, tako da to nebi trebalo biti presudno, a pošto si napunio akvarij panjevima, i Ph bi se trebao spustiti na prihvatljivu razinu.
Kalcija u RI vodi imaš oko 55ppm, pa ti preporučam bilje koje koristi dosta kalcija i malo rijeđe promjene vode, uz dodavanje svih elemenata osim kalcija. (ili naravno RO uređaj)

Offline tiger_oscar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Listopad 22, 2011, 23:44:46 poslijepodne »
Sto se tice ramireza nemam iskustva u mrijestu  s njima za razliku od nekih drugih ciklida(nisam ih ni drzao)..
Zato mi oni predstavljaju izazov jer svi kazu da ih nije lako izmrijestiti..
Hvala na inf..nisam znao ove podatke za nasu vodu..
Inace ja sam uvijek za to da probam stvar rijesiti prirodnim putem sto se tice akvaristike tako da bi htio probati bez RO-a i ostalih preparata i uređaja..

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Listopad 22, 2011, 23:46:45 poslijepodne »
Znači ovako 2 mužijaka i 4 ženke..akvarij je 80 l..
Na podu je izmrvljeni lava rock(to sam stavio jer ujedno sluzio i kao filter jer je porozan)
Posred akvarija se pruža veliki komad mangrovog drva sa puno šupljina prolaza itd..
Nisam znao kako bi točno izveo špilje,pa sma se poslužio keramičkim vazama..(fora je ispalo a vidim da se i njima sviđa)..
Od bilja sam stavio java moss i anubiase..(onako ima toga jako puno..tako da je akvarij stvarno zelen i java moss sam oblikovao tako da im bude kao neka skrovišta i sl..)
ugl oni su se vec podjelili svaka ekipa u svoj dio akvarija i mir je tukli su se samo prvi dan za teritorij za sada vise se ne tuku..
Neznam cini mi se da sam ok to izveo..
Ako mi imas jos koji savjet za dati reci slobodno..

Uh, što sad reći, 80 L mi se čini jako malo za 2M i 4Ž ramireza. Bilo bi bolje da je akvarij veći...! :o Ono što je bitno organizirati ga tako da ako su 2 para u igri da imaju 2-3 logične pozicije koje bi mogli odabrati kao svoj teritorij npr. 2-3 drveta ili kamena ili što već, samo da ih privuče da ih izaberu a opet da su oba teritorija dovoljno daleko jedan od drugog. E sad, kod tebe su se oni možda nekako za sada i dogovorili ali čini mi se da su u 80 L ipak preblizu tj. ako to i bude funkcioniralo u početku, kad se dogodi prvi mrijest nastat će pakao! :devil: Jer onaj mužjak koji bude čuvao ikru će biti vrlo neugodan prema ostatku ekipe. On neće samo čuvati ikru, on će i tražiti i proganjati ostale ramireze... Ja sam imao 1M i 1Ž u 65 L, a nakon 1. mrijesta sam je još i uspio (uz puno muke) sačuvati od "luđaka" ali nakon 2. mrijesta ih više nisam uspio spojiti što je rezultiralo njenim ugibanjem! -?   

Radiš i/ili planiraš raditi skoro sve kao i ja, pa pročitaj moje postove o njihovom mrijestu jer sam uspio toliko grešaka napraviti da ako ih pola izbjegneš već ćeš puno napraviti! Uči na tuđim greškama radije nego na svojim! :-[

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet

Offline tiger_oscar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Listopad 22, 2011, 23:53:27 poslijepodne »
Eto za sada su u tom akvariju jer je jedini bio slobodan..
Ako budem primjetio neke vece razmirice odmah ih ja selim u veći..
Isto tako imam i jos jedan koji sam mislio da mi posluzi za mrijest od 54l..pa bi ih mogao i tamo odvajati..
Nemoj se ljutit ako te budem tlacio s pitanjima o njima jer vidim da imas iskustva sto se njih tice.. :D :D

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Listopad 23, 2011, 00:02:22 prijepodne »
Eto za sada su u tom akvariju jer je jedini bio slobodan..
Ako budem primjetio neke vece razmirice odmah ih ja selim u veći..
Isto tako imam i jos jedan koji sam mislio da mi posluzi za mrijest od 54l..pa bi ih mogao i tamo odvajati..
Nemoj se ljutit ako te budem tlacio s pitanjima o njima jer vidim da imas iskustva sto se njih tice.. :D :D

Ako je tako, onda ćeš potencijalne probleme što se veličine akvarija tiče lako rješavati "u hodu", ako bude potrebno! Kod mrijesnog akvarija ti je jako bitan pH a još bitnije da pH bude stabilan! Kad to uspiješ postići (i održavati) onda si "na konju"! :up:

A mrijest nije neki problem postići (da citiram vecu: "oni su kao zečevi" :)), problemi počinju nakon mrijesta! Ali mislim da ramirezi vrijede truda! Drži se i sretno! ;)

Offline tiger_oscar

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Listopad 23, 2011, 00:10:16 prijepodne »
Pokušat ću.. :D :D
Javim ti kad počne "akcija"!!
Hvala..