Srpanj 19, 2025, 23:09:31 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mikrogeophagus (Papiliochromis) ramirezi - prvi mrijest  (Posjeta: 3388 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
Mikrogeophagus (Papiliochromis) ramirezi - prvi mrijest
« u: Srpanj 25, 2011, 00:38:57 prijepodne »
U zajedničkom akvariju od 65 litara dogodio se mrijest ramireza. Mužjak je tu oko 3 tjedna, a ženka tek 2 dana. Od ostalih stanovnika tu su 4 otocinclusa i 5 corydorasa pygmaeusa. 4 anentome helene sam u međuvremenu uklonio iz tog akvarija. Što se i gdje dogodilo vidi se koliko-toliko na slikama, negdje oko 120-150 jajašaca je na tzv. vulkanskom kamenu. Problem je, naravno, nastao nakon mrijesta kad je mužjak počeo proganjati ženku koja je toliko problijedila (valjda od straha) da je bila neprepoznatljiva pa sam je premjestio da je mužjak ne bi nakon svega još i dotukao. Prema otocinclusima i pygmaeusima je manje agresivan tako da bi ih za sada ostavio, čini mi se da bi ramirez od njih vjerojatno i mogao obraniti ikru.

Voda u akvariju je kombinacija demi vode i obične vode, JBL tester (EasyTest 5 in 1) mi pokazuje pH 7.2, KH 3 i GH oko 10. E sad koliko su ti testeri pouzdani to je već druga stvar... Vrijednost pH je vjerojatno i dosta niža, možda čak i 6.2 (s obzirom na neke usporedbe između rezultata koje očitava konkretno taj tester i rezultata koje daje digitalni pH metar)... Da li ima smisla nakon sad već gotovog mrijesta omekšati još malo vodu prema idealnim vrijednostima ili je sad već malo prekasno za to?

Znam da prvi mrijest obično i ne završi baš najbolje ali tko zna... da ih preživi i samo nekoliko i to bi me veselilo :) Molim Vas vaše prijedloge što sad napraviti, nakon koliko vremena bi se uopće mogla vratiti ženka kod mužjaka? Da li se uopće više i može vratiti kod njega ili je to sad to, ako par ne čuva zajednički ikru da li ih više onda i ne držati zajedno ili...? Da li ostaviti mužjaka s ikrom na kamenu zajedno s ostalima u zajedničkom akvariju ili ga izdvojiti u mrijesni akvarij? Ili samo kamen s jajima (ako ipak bude nešto oplođenih jaja) prebaciti u odvojeni akvarij?

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Mikrogeophagus (Papiliochromis) ramirezi - prvi mrijest
« Odgovori #1 u: Srpanj 25, 2011, 11:44:10 prijepodne »
ako je ikra oplođena najbolje bi bilo prebacit je u mali akvarij bez roditelja i tamo ostavit da se malci izlegu i proplivaju... barem ja tako radim sa svojim mrijestom ramireza i to mi je najsigurnij način da sačuvam ikru od drugih stanara akvarija, a i samih roditelja

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #2 u: Srpanj 25, 2011, 12:31:53 poslijepodne »
ako je ikra oplođena najbolje bi bilo prebacit je u mali akvarij bez roditelja i tamo ostavit da se malci izlegu i proplivaju... barem ja tako radim sa svojim mrijestom ramireza i to mi je najsigurnij način da sačuvam ikru od drugih stanara akvarija, a i samih roditelja

Upravo sam stigao doma s 30 litarskim akvarijem koji bi mi mogao biti u budućnosti mrijesni akvarij ili pak utočište za ženku od agresivnog mužjaka dok se malo ne smiri  -?
Uzeo sam još i grijač, pumpu i spužvasti filter kako se i inače preporučuje... Znači tvoj prijedlog bi bio da sada tu prebacim (nakon podešavanja vode na dobre parametre) kamen s ikrom ali bez mužjaka? I o tome sam razmišljao, probat ću sad pripremiti dobro vodu pa ću vidjeti što dalje... u toj varijanti bi mi trebao vjerojatno još i zračni kamen!?

Inače što se mužjaka tiče uz indirektno svijetlo iz hodnika proveo je noć iznad ikre brižno je čuvajući. Nitko mu nije niti pokušao prići. Doduše ovi pygmaeusi su ga izbjegavali i inače, a otocinclusi se čine potpuno nezainteresiranim za to što se događa. Što se ikre tiče veći dio je bijele boje dakle neoplođen, ali ima jedno 20-ak komada koji su nešto tamniji točnije svijetlo sivkasti i od kojih bi možda i moglo biti nešto!?  :o

S čime si mlađ hranio u početku, samo s artemijom?

Pustolovina se nastavlja dalje, a što je dobro za sada nema stradalih... i to je nešto!  :)

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 25, 2011, 12:46:15 poslijepodne »
ma nije to tako komplicirano ti ramirezi su kao zečevi :D

imaš spužva filter na zračnu pumpu? ako imaš stavi u taj mali akvarij i prebaci ikru na kamenu u taj akvarij ne treba ti raspršivač i čekaj dva dana dok se izlegu nakon toga cca 5dana da proplivaju tek kad proplivaju jedna kapljica razmučenog žumanceta jajeta tvrdo kuhanog, a nakon toga kad malo ojačaju za koji dan ide artemija...

akvarij i opremu u koji prebacuješ ikru dobro operi u hipermanganu i nečeš imati problema sa plijesni na ikri i ne dodavaj apsolutno ništa od kemije za pripremu vode

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Srpanj 25, 2011, 14:56:58 poslijepodne »
ma nije to tako komplicirano ti ramirezi su kao zečevi :D

imaš spužva filter na zračnu pumpu? ako imaš stavi u taj mali akvarij i prebaci ikru na kamenu u taj akvarij ne treba ti raspršivač i čekaj dva dana dok se izlegu nakon toga cca 5dana da proplivaju tek kad proplivaju jedna kapljica razmučenog žumanceta jajeta tvrdo kuhanog, a nakon toga kad malo ojačaju za koji dan ide artemija...

akvarij i opremu u koji prebacuješ ikru dobro operi u hipermanganu i nečeš imati problema sa plijesni na ikri i ne dodavaj apsolutno ništa od kemije za pripremu vode

Imam i spužva filter na zračnu pumpu... a imam i hipermangan! :)

Idem onda napraviti tako kako si rekao. Jel znaš kad bi se mužjak mogao opet počet ponašati normalno tj. kad ću moći vratiti ženku?

Baš sam sinoć čitao tvoje stare postove na tu temu pa sam se i nadao da ćeš se uključiti u temu kao jedan od onih koji je to već više puta prošao.

Hvala na pomoći!

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 25, 2011, 19:41:26 poslijepodne »
Jel znaš kad bi se mužjak mogao opet počet ponašati normalno tj. kad ću moći vratiti ženku?

Sutra ako vratiš ženku i izvadiš ikru...

Ako bude opet mlatio ubaci mu još jednu ženku

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Srpanj 26, 2011, 18:57:26 poslijepodne »
To sa dodatnom ženkom je dobra fora i to bi bilo super kad bih imao još koju ženku  :rolleyes:

S obzirom na okolnosti (manjak ženki i akvarija), odlučio sam se ipak na kompromisnu varijantu a to je da skupa s kamenom i ikrom prebacim i mužjaka u 30 litarski nazovimo ga "mrijesni" akvarij (prethodno dezinficiran hipermanganom skupa s opremom), a ženku sam vratio natrag u zajednički...

Što se ikre tiče (s obzirom na boju) sad mi se ipak čini da je veći dio ikre oplođen a manji dio ne... Mužjak je nakon 2 noći što je uspješno čuvao ikru u zajedničkom akvariju, nakon početne "zbunjenosti" u mrijesnom akvariju počeo čuvati ikru i u mrijesnom, sad pliva iznad nje i čeka daljnji razvoj događaja  :)

Trenutno je prošlo 48 sati od mrijesta, ali kako temperatura nije bila visoka oko 28-29 stupnjeva (kao što neki predlažu) nego nešto niža (kao što pak predlažu neki drugi), očekujem da bi unutar slijedeća 24 sata moglo doći do prvih izlijeganja (ako bude sve po planu)... živi bili pa vidjeli  :o

Akvarij je zaštićen s 4 sloja papira od direktnog dnevnog svjetla, opremu sam složio kako mi se činilo da je logično, nadam se da je u tom smislu sve u redu!?

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 26, 2011, 21:41:29 poslijepodne »
Ja uvijek prebacujem samo ikru u zaseban akvarij bez mužjaka.
Malci se izlegu ako je ikra oplođena i onda se uče plivati.
Kad proplivaju onda počinjem sa pažljivim hranjenje...

P.S ako se ne počnu mrdati do sutra onda nije oplođena (što može biti vrlo lako moguće sa mladim mrijesnim parovima koji se uče ili zna biti mužjak sterilan jer ovi uvozni ramirezi su tretirani hormonima zbog boja što na kraju nuspojava bude sterilnost)

Offline skalar-pet

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #8 u: Srpanj 26, 2011, 21:46:26 poslijepodne »
 :) super si sve dokumentirao . Sa veseljem pratim dalje i drzim fige  :up:

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #9 u: Srpanj 26, 2011, 22:09:07 poslijepodne »
Samo slušajte Vecu i njegove savjete što se ramireza tiče! Ja mogu potvrditi da savjeti pale..  :up:  dok mi nije on dao upute ništa nije bilo a kasnije je druga priča.
Imao sam desetak mrijestova prije neg sam i vidio da se repići punoglavaca miću..a onda još jedno 2-3 dok ih nisam uspio othraniti.Zbilja treba biti strpljiv i uporan ako želiš mrijestiti
ramiraze,jer su jako osjetljivi,barem sam ja tako to doživio. 
hvala na savjetima majstore!  :klap:
tom82

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Srpanj 26, 2011, 22:30:36 poslijepodne »
Samo slušajte Vecu i njegove savjete što se ramireza tiče! Ja mogu potvrditi da savjeti pale..  :up:  dok mi nije on dao upute ništa nije bilo a kasnije je druga priča.
Imao sam desetak mrijestova prije neg sam i vidio da se repići punoglavaca miću..a onda još jedno 2-3 dok ih nisam uspio othraniti.Zbilja treba biti strpljiv i uporan ako želiš mrijestiti
ramiraze,jer su jako osjetljivi,barem sam ja tako to doživio. 
hvala na savjetima majstore!  :klap:

Slažem se, iskustvo je neprocjenjivo...  :up: Zato je i toliko od pomoći kad se uključi netko tko zna toliko o tome. Kao što sam već spomenuo bio bih sretan i da svega nekoliko malih ramireza odraste a kamoli više njih. S druge strane sam svjestan i mogućih problema oko sterilnosti mužjaka, neiskustva para, u krajnjem slučaju i vjerojatno nepreciznih testera za vodu i slično. U ovoj situaciji, s obzirom na potpuno neočekivan mrijest, meni su i više nego koristili savjeti od Vece kao i proučavanje starih postova na tu temu u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Nadam se da će i ova moja iskustva nekome pomoći u odlučivanju u budućnosti. Bez obzira na krajnji rezultat koji će se uskoro vidjeti i ovo do sad je već bila "dobra škola" a kako mi se ramirezi stvarno jako sviđaju namjeravam se i dalje baviti njihovim proučavanjem. Pa ako ne sad, sigurno će se jednom u budućnosti već sve posložiti kako treba...  :P

Hvala još jednom na savjetima... a sad da vidimo kako će se stvar odvijati sutra.

Mužjak i dalje čuva ikru (sada barem nema nikoga u blizini), a s perajama stvara kretanje vode iznad ikre.

Preostaje još samo da čekam što će se dalje događati.  :o

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #11 u: Srpanj 26, 2011, 22:37:18 poslijepodne »
Kakav ti je ph vode? Trebao bi biti dosta nizak..Ja sam to odradio sa ph minusom.
tom82

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #12 u: Srpanj 26, 2011, 23:02:03 poslijepodne »
Kakav ti je ph vode? Trebao bi biti dosta nizak..Ja sam to odradio sa ph minusom.

JBL tester (EasyTest 5 in 1) mi pokazuje u mrijesnom akvariju vrijednost pH cca 6.8, ali kao što sam već spomenuo moj šogor (po zanimanju ing. kemijske tehnologije) koji ima puno bolje testere i digitalni ph metar je zaključio isprobavajući kod sebe doma da mu JBL tester pokazuje čak i do 1.0 veću vrijednost pH u odnosu na mjerenja rađena s kvalitetnim digitalnim ph metrom i drugim (trebalo bi biti kvalitetnijim) testerima, Po tome zaključujem da bi vrijednost u mom mrijesnom akvariju lako moguće mogla biti i dosta niža u odnosu na izmjerenih pH 6.8 tako da bi taman mogla biti negdje kako treba. Ali to je sve AKO, AKO... Plan mi je u svakom slučaju prvom prilikom nabaviti nešto što bi mi davalo pouzdane rezultate, jer ovako mi se čini da sam uvijek "u magli"  :(

Ako netko ima kakve preporuke u tom smislu slobodno mi predložite tj. podijelite iskustva s čim vi sve mjerite parametre vode a da se pokazalo pouzdanim.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Srpanj 27, 2011, 13:47:00 poslijepodne »
Gledam jutros ikru kad ono jedno jajašce se podiglo, pa malo zavrtilo par puta u krug pa se spustilo opet natrag na kamen. Meni nije jasno da li mi se priviđa ili ga nosi vodena struja ili je to početak izlijeganja!?  :o

Sada, 3-4 sata kasnije (nekakvih 70-ak sati od mrijesta), mužjak uzme u usta pojedino jajašce i premjesti ga malo dalje. Na nekoliko od njih se vide repići koji se mrdaju  :P

Ono što me brine jest da se na bijeloj neoplođenoj ikri razvila u određenoj mjeri bijela plijesan, pretpostavljam da upravo zato mužjak malo premješta jajašca koja su zdrava ili iz kojih se upravo izliježu mladi ramirezi. On ih premjesti na drugo mjesto ali ne baš toliko daleko (koliko bih ja htio), ali nadam se da će biti sve u redu  :rolleyes:

Što napraviti sad s tim jajašcima na kojima je plijesan, u ovom trenutku je sva ikra (i zdrava i ona koja je propala) još prilično blizu, trentno mi se čini da nema šanse da ih uklonim?! Da se pouzdam u mužjaka da će on napraviti sve što je moguće s onima koja su OK? Moram priznati da mi je sad ipak drago da je ostao s njima... toliko se trudio do sada, nadam se da će dobiti barem kojeg "nasljednika"  :-[

I u kojem trenutku bi bilo dobro da počistim dno akvarija od nečistoća, sad mi se čini malo glupo da ga dekoncentriram... I da li da filter bude na high ili na low načinu rada? I može li filter kroz spužvu povući mlađ ili je spužva OK za tu svrhu?

Offline amano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • kratko-jasno
« Odgovori #14 u: Srpanj 27, 2011, 14:32:08 poslijepodne »
Ništa se nemojte brinuti,pravilo je što više prčkaš više odmažeš :)
To što vire mali repići to znači da su počeli izlaziti malci,mužijak ih premješta zbog njihove sigurnosti jer ciklidi su jako dobri roditelji.
Samo se pouzdajte u mužijaka zna on šta radi ;)Spužva filter nemože uvuči mlade,
Nadam se da sam malo pomogao :up:
Ako novac doista ne donosi srecu, onda ga vratite.

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 27, 2011, 20:20:32 poslijepodne »

Ono što me brine jest da se na bijeloj neoplođenoj ikri razvila u određenoj mjeri bijela plijesan, pretpostavljam da upravo zato mužjak malo premješta jajašca koja su zdrava ili iz kojih se upravo izliježu mladi ramirezi. On ih premjesti na drugo mjesto ali ne baš toliko daleko (koliko bih ja htio), ali nadam se da će biti sve u redu  :rolleyes:

Što napraviti sad s tim jajašcima na kojima je plijesan, u ovom trenutku je sva ikra (i zdrava i ona koja je propala) još prilično blizu, trentno mi se čini da nema šanse da ih uklonim?! Da se pouzdam u mužjaka da će on napraviti sve što je moguće s onima koja su OK? Moram priznati da mi je sad ipak drago da je ostao s njima... toliko se trudio do sada, nadam se da će dobiti barem kojeg "nasljednika"  :-[

I u kojem trenutku bi bilo dobro da počistim dno akvarija od nečistoća, sad mi se čini malo glupo da ga dekoncentriram... I da li da filter bude na high ili na low načinu rada? I može li filter kroz spužvu povući mlađ ili je spužva OK za tu svrhu?

Ne diraj ništa i ne guraj ruke u vodu.

Nek filter radi na minimum da ne stvara turbulenciju vode dok se malci uče plivati.
Čišćenje i mrljanje po akvariju zaboravi dok ne počnu plivati i jesti.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #16 u: Srpanj 27, 2011, 21:08:22 poslijepodne »
U redu, u redu... ne diram ništa, tako sam nekako i planirao. A filter mi je i bio podešen na low... srećom!  :-[

Ali sad mi tek više ništa nije jasno... nigdje više ne vidim ona jajašca s repićem. Doduše taj vulkanski kamen ima toliko puno rupica da se pitam da ih nije sve posakrivao? Ako je stvarno je to dobro napravio... Ili su svi uginuli pa ih je pojeo??? Nemam pojma što se događa, gledao sam ga dok ih uzima jednog po jednog i ponovno ispušta, zapravo samo sam u tom trenutku (dok je jajašce ispuštao na novo mjesto) repić koji se mrda. Ali spuštao ih je na istu hrpicu vrlo blizu stare hrpice. Vidio sam ga i kad je pojeo jedno bijelo jaje koje nije bilo oplođeno tj. ili ga je pojeo ili ga je jako dugo zadržao u ustima :) Sada još samo vidim 10-ak jajašaca, dok onih bijelih koje je zahvatila plijesan više nema, valjda je to on sredio!? Zapravo vidim samo 10-ak jajašaca koja se čine u redu (ali se čini i da se ne mrdaju) a ona od popodne koja su mahala repićem su nestala bez traga... Kvragu i taj šupljikavi vulkanski kamen!  >:(

Ostaje mi još samo da se nadam kako ih je on negdje sakrio na sigurno ili da sam ja dovoljno ćorav da više ništa ne vidim  :D

Nada umire zadnja, a nada je i .....!

Bez obzira na to kako će ovo završiti, hvala svima na savjetima... a ja obećajem da ću se slijedeći put još bolje pripremiti tj. neće me više nikad uhvatiti nespremnog! Još samo da i ženka oprosti mužjaku onaj "pokušaj ubojstva" pa će uskoro moći pokušati ponovno  :P

Offline sifra100

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #17 u: Srpanj 29, 2011, 10:58:06 prijepodne »
I kako je zavrsilo jer prezivio koji malac ? daj koju sliku baci ako je !
ma život je lijep ???????

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #18 u: Srpanj 30, 2011, 15:26:32 poslijepodne »
Evo i zadnjeg izvještaja. Što se na kraju dogodilo ne znam točno jer nisam bio kraj akvarija kad se to događalo, ali pretpostavljam da su iz nekog razloga (možda ipak zbog vode!?) ovi koji su se počeli izlijegati pougibali i da ih je mužjak pojeo.  -? Ista stvar se dogodila i s neoplođenom bijelom ikrom (čak i onom na kojoj se pojavila bijela plijesan). Sumnjam da ih je pojeo žive jer ih je u početku vrlo pažljivo čuvao i premještao, da ih je htio pojesti mogao ih je već tada!? A bio je i dan pa sumnjam da "nije dobro vidio"... Ako se ipak to sve može pripisati njegovom neiskustvu nadam se da je sad nešto i naučio (kao što sam i ja)  :-[ S druge strane sad barem znam da mužjak nije sterilan (kao što nekad mužjaci ramireza mogu biti) pa vjerujem da će slijedeći put biti bolje.  :)

Što se na kraju dogodilo? Nakon još dan-dva što je mužjak bio sam s praznim kamenom u mrijesnom akvariju, prebacio sam prvo kamen (za svaki slučaj sam ga detaljno pregledao) natrag u zajednički akvarij (nakon što sam ga prelio s vrelom vodom da se malo dezinficira kad je već prilika za to) a poslije par sati sam vratio i mužjaka u zajednički akvarij gdje je otprije bila ženka. Bio sam već spreman vaditi ženku ako što pođe opet po zlu kad ono... ženka se poče njemu upucavati i to onako "brutalno" kao kad su se mrijestili, a on također ne budi lijen pozira, šepuri se i uzvraća istom mjerom. Za par minuta već su oboje imali lijepe boje i slagali se kao u najbolja vremena. Onda sam ih nagradio s 30-ak živih vodenih buha (koje sam u međuvremenu nabavio) a koje su ih vrlo "zabavljale" dok su ih u duetu lovili po akvariju :D

Plan mi je slijedeći: pripremati ih za drugi mrijest (koji bi izgleda mogao biti i prije nego što sam mislio) s kvalitetnijom živom hranom u zajedničkom akvariju (sada imam koloniju vodenih buha i enhitreja, mada još čekam da se malo bolje razmnože), u međuvremenu nabaviti nešto preciznije testere za vodu, da budem siguran kakva je voda koju pripremam za mrijesni akvarij (usput sve još jednom dezinficirati hipermanganom), te potom u pravom trenutku prebaciti mužjaka i ženku u mrijesni akvarij gdje će sve biti spremno za drugi mrijest. A onda kad sve opet krene otvoriti novi post...

Do tada završit ćemo ne sa THE END, nego sa TO BE CONTINUED!  :D

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Srpanj 30, 2011, 22:09:00 poslijepodne »
ne može nestati neoplođena ikra i ona koja se počela izlijegati osim ako je mužjak nije pojeo što je vjerojatno kod tebe bio slučaj pošto je jedini on u akvariju.

sljedeći puta oplođenu ikru prebaci samu bez roditelja u akvarij pripremljen samo za mlađ to mi je bila najsigurnija i najjednostavnija metoda mrijesta ramireza

:up:

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #20 u: Srpanj 31, 2011, 14:42:18 poslijepodne »
Ma znam i ja da je to najsigurnija metoda, ali sviđaju mi se oni mrijestovi kad oba roditelja ili barem mužjak čuvaju mlade onih prvih 7 dana. Ali koliko sam do sada shvatio do toga dođe tek nakon određenog "uhodavanja" odraslih ramireza tj. njihovog sticanja iskustva...  :o

Moja namjera je pokušati još jednom tj. drugi put (ali u boljim uvjetima) samo s mužjakom i ikrom, a onda (ako to opet ne uspije) treći put pokušati samo s ikrom. Ili tako ili obrnuto, da drugi put ipak pokušam samo s ikrom, a onda ako to uspije onda treći put pokušati opet s mužjakom i ikrom!? Imam još neko vrijeme za odluku o tome...  -?

U svakom slučaju, hvala i Veci i svima ostalima na pomoći... pozdrav do slijedećeg puta!  ;)

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #21 u: Kolovoz 04, 2011, 13:10:19 poslijepodne »
Nabavio sam Serin tester za pH na bazi tekućine i zaključio da je definitivno problem bio u mjerenju pH s onim JBL testerima sa trakicama. Serin tester mi npr. u zajedničkom akvariju pokazuje pH oko 8.0, dok onaj JBL-ov tester pokazuje pH oko 7.0, tako da je voda u kojoj je bila ikra definitivno imala previsoki pH, što objašnjava zapravo sve ono što se poslije dogodilo nakon početka izlijeganja. Vjerojatno je došlo do ugibanja ili razvoja s nekim deformacijama pa ih je mužjak na kraju sve pojeo, tako mi se barem sada čini.  :(

Što se tiče testera sigurno ću si u budućnosti (kad skupim lovu) nabaviti neki od onih kvalitetnijih digitalnih pH-EC-TDS-temp metara, tako da se više ne mučim "na slijepo"... a do tada imam namjeru koristiti Serine testere na bazi tekućina.

Prije dva dana sam ponovno dezinficirao mrijesni akvarij s hipermanganom i počeo polako pripremati sve iznova za drugi mrijest. Stavio sam 20 litara demi vode + 5 litara odstajale pipovače. Nabavio sam, za svaki slučaj, i zračni kamen. Ubacio sam i nekoliko microsorum pteropusa da malo "poboljšavaju" parametre vode dok se sve skupa brčka. Dodajem po malo ekstrakt koji sam dobio prokuhavanjem Serinih super peat granula. Imam doma i prirodni ekstrakt kore hrasta koji ću upotrijebiti kao "pojačanje" ako bude potrebno. Sad mi se čini da bih ipak trebao ubaciti i određenu količinu vode iz zajedničkog akvarija da se i taj mrijesni barem donekle ciklira, samo ne znam koliko da ubacim. Razmišljam i da ubacim nešto šljunka (ispranog u akvarijskoj vodi) iz zajedničko akvarija po dnu mrijesnog akvarija da se cikliranje malo ubrza. S druge strane to je vjerojatno bitno samo u varijanti kad se ribe mrijeste u tom mrijesnom akvariju. Ako mi se u međuvremenu izmrijeste opet u zajedničkom, onda ću prebaciti samo ikru u mrijesni akvarij, a u toj varijanti, pretpostavljam da i nije toliko bitno da se mrijesni akvarij do kraja zaciklira, u tom slučaju bi možda bilo bolje da je sve čisto i sterilno!? U međuvremenu pripremat ću vodu i čekati da se parametri vode stabiliziraju, pogotovo pH!  :-[

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Kolovoz 04, 2011, 13:19:39 poslijepodne »
a šta da ti kažem imao do sada preko 10ak mrijestova neke uspješno neke manje uspješno i nikad nisam testirao vodu niti sam nabavljao testere

vodu pravim pola destilirana pola iz vodovoda i to je to.