Evo i zadnjeg izvještaja. Što se na kraju dogodilo ne znam točno jer nisam bio kraj akvarija kad se to događalo, ali pretpostavljam da su iz nekog razloga (možda ipak zbog vode!?) ovi koji su se počeli izlijegati pougibali i da ih je mužjak pojeo.

Ista stvar se dogodila i s neoplođenom bijelom ikrom (čak i onom na kojoj se pojavila bijela plijesan). Sumnjam da ih je pojeo žive jer ih je u početku vrlo pažljivo čuvao i premještao, da ih je htio pojesti mogao ih je već tada!? A bio je i dan pa sumnjam da "nije dobro vidio"... Ako se ipak to sve može pripisati njegovom neiskustvu nadam se da je sad nešto i naučio (kao što sam i ja)

S druge strane sad barem znam da mužjak nije sterilan (kao što nekad mužjaci ramireza mogu biti) pa vjerujem da će slijedeći put biti bolje.

Što se na kraju dogodilo? Nakon još dan-dva što je mužjak bio sam s praznim kamenom u mrijesnom akvariju, prebacio sam prvo kamen (za svaki slučaj sam ga detaljno pregledao) natrag u zajednički akvarij (nakon što sam ga prelio s vrelom vodom da se malo dezinficira kad je već prilika za to) a poslije par sati sam vratio i mužjaka u zajednički akvarij gdje je otprije bila ženka. Bio sam već spreman vaditi ženku ako što pođe opet po zlu kad ono... ženka se poče njemu upucavati i to onako "brutalno" kao kad su se mrijestili, a on također ne budi lijen pozira, šepuri se i uzvraća istom mjerom. Za par minuta već su oboje imali lijepe boje i slagali se kao u najbolja vremena. Onda sam ih nagradio s 30-ak živih vodenih buha (koje sam u međuvremenu nabavio) a koje su ih vrlo "zabavljale" dok su ih u duetu lovili po akvariju

Plan mi je slijedeći: pripremati ih za drugi mrijest (koji bi izgleda mogao biti i prije nego što sam mislio) s kvalitetnijom živom hranom u zajedničkom akvariju (sada imam koloniju vodenih buha i enhitreja, mada još čekam da se malo bolje razmnože), u međuvremenu nabaviti nešto preciznije testere za vodu, da budem siguran kakva je voda koju pripremam za mrijesni akvarij (usput sve još jednom dezinficirati hipermanganom), te potom u pravom trenutku prebaciti mužjaka i ženku u mrijesni akvarij gdje će sve biti spremno za drugi mrijest. A onda kad sve opet krene otvoriti novi post...
Do tada završit ćemo ne sa THE END, nego sa TO BE CONTINUED!