Lipanj 27, 2025, 20:35:23 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Bolestan guster  (Posjeta: 2992 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline korisnik

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Bolestan guster
« u: Listopad 20, 2011, 15:41:23 poslijepodne »
ciao
prije cetri dana smo pronasli velikog gustera ( mislim da je varan ) nije se micao i bila mu je tekuca krv u ocima. U azilu i veterinarskim stanicama ga nisu htijeli uzeti pa je ostao kod mene.
Rekli su da je to nekakav varan i da se obratim strucnjacima za gmazove te mi preporucili veterinarski fakultet zagreb.
Ja sam iz Zminja, pa nemam ni vremena ni sretstava da ga sada vodim u zagreb, za koji tjedan mozda da.
Guster je vec 3 dana kod mene i nepokretan je, gdje god ga stavim tako ce ostat. pokusavam ga vuci za rep pa se on mice ali ne moze ustat i sporo ide ( gmize u prazno ).
Oci rijetko otvara, nema vise krvi unutra ali su mu oba oka padaju dolje.
Mozda ga je neko vani udarao jer mu je jedno oko jako naoteceno i ispod oka skulica. ne zeli jesti nista, probao sam kruh, piletinu, salatu...
Pokusavao sam mu stavljati u usta pa me ugrisao za prst i nje htio pustiti sto me jako bolilo i raskrvarilo, ali uspio sam mu nagurati par listica salata koje je jedva tesko progutao, izgleda kao da ne moze gutati
sto da radim ?
kupam ga u toploj kadi, i pustim na rucniku ispred spiralne peci, on se uopce ne mice. Nema zivota u njemu ??
Cekam dan da ga odvedem na veterinarski ali imam osijecaj da umire i da bi mi bio zahvalan ako ga odvedem veterinaru da mu skrati muke.
U ova 3 dana nije niti gledao, kad otvori oci vidi se samo crveno ispod kapaka a oci su mu uvucene u donji dio ocne supline, tako da i kad otvori oci ne gleda.
kad ga uzmem i podignem bezivotno visi i ispod repa mu tece neka bijela tekucina
velik je jedan metar i 30 cm i narancaste je boje, ima crne pruge po repu
koji je to varan i sto da radim ?

Offline korisnik

• Novi član
  • *
Odg: Bolestan guster
« Odgovori #1 u: Listopad 20, 2011, 15:43:59 poslijepodne »
hitno je

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #2 u: Listopad 20, 2011, 15:44:33 poslijepodne »
jel to Varan iz Komina napokon :)

na vet fakultetu probaj na telefon dobiti Maju Lukač....

a ovdje postavi koju sliku kako bi ti ljudi lakše pomogli.

Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Listopad 20, 2011, 15:50:15 poslijepodne »
jel to Varan iz Komina napokon :)

na vet fakultetu probaj na telefon dobiti Maju Lukač....

a ovdje postavi koju sliku kako bi ti ljudi lakše pomogli.

Ovaj je Žminjski :)
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 33
  • Live for nothing,or die for something!
« Odgovori #4 u: Listopad 20, 2011, 16:44:19 poslijepodne »
Ma kakav Varan,Varani žive na Komodskom otočju,može bit nečija Iguana,vidio sma ja naračastu iguanu!
Daj nam slik ustavi od živine,sve šta si reko jebo to,kad nema slike,stavi sliku pa da vidimo! ;)

Offline korisnik

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Listopad 20, 2011, 17:06:40 poslijepodne »
sudeci po slikama sa google vise je iguana nego varan ima i one bodlje po ledima.
imam fotoapart na mobitelu a ne mogu prebaciti slike na komp jer nemam kabal
guster je pronaden u rovinjskom parku

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Listopad 20, 2011, 17:12:20 poslijepodne »
MA to je Iguana,kakav Varan, Upiši komodo dragon u google pa ćeš vidit šta je varan,ako ima krijestu pod vratom je Iguana,iguana ima recimo jezik normalan ko i mi,a varan plazi jezik ko i zmija!
Operi ju u toplom vodi,stavi ju pod lampu,nek joj bude oko 30 stupnjeva,čim prije ju furaj veterinaru nekom,i iguana ima 2-3 puta veći rep od tijela!I

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Listopad 20, 2011, 17:13:15 poslijepodne »
Najviše sličnija životinja varanu je naš zelembać,a ovo drugo nit ne nalikuje na varana!

Offline korisnik

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Listopad 20, 2011, 17:22:23 poslijepodne »
ici cemo sutra negdje po lampu
jedini znak da je guster ziv je to sto dise, inace je mrtvo tijelo.
niti ne kuzi kad ga povucem za rep vec refleksno pokusava gmizati naprijed i otvori oci koje su uvjek usmjerene u isti tocku, niti me ne pogleda...
kao da ne shvaca da sam tu, kao da mu mozak ne funkcionira. Sijetivsi se krvi u ocima, zakljucujem da se radi o nekom unutarnjem krvarenju, mozda potrres mozga: simptomi su slicni
ili su to takve tupe zivotinje pa ne kuze prisutstvo drugih ?
zasto mu bijelo tece iz repa kad ga podignem? Zar tako oni pisaju ?
treba li mu bas ta lampa od 200-tinjak kuna ? pise na netu da mmu treba exotera za reptile ?

Offline korisnik

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Listopad 20, 2011, 17:36:19 poslijepodne »
sve u svemu ja tu zivotinju ne zelim ali ne mogu je bacit nepokretnu van na buru...
mogu li oni uopce micat ocima ili gledaju u jednu tocku ?
je li to normalno ca ih ne otvara ?
ne poznajem te zivotinje ali spoznaja mi govori da je ova polu mrtva ili bolje skroz mrtva pa bi volio znati sto se desava

Offline Fily

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #10 u: Listopad 20, 2011, 18:10:58 poslijepodne »

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Listopad 20, 2011, 18:22:14 poslijepodne »
ici cemo sutra negdje po lampu
jedini znak da je guster ziv je to sto dise, inace je mrtvo tijelo.
niti ne kuzi kad ga povucem za rep vec refleksno pokusava gmizati naprijed i otvori oci koje su uvjek usmjerene u isti tocku, niti me ne pogleda...
kao da ne shvaca da sam tu, kao da mu mozak ne funkcionira. Sijetivsi se krvi u ocima, zakljucujem da se radi o nekom unutarnjem krvarenju, mozda potrres mozga: simptomi su slicni
ili su to takve tupe zivotinje pa ne kuze prisutstvo drugih ?
zasto mu bijelo tece iz repa kad ga podignem? Zar tako oni pisaju ?
treba li mu bas ta lampa od 200-tinjak kuna ? pise na netu da mmu treba exotera za reptile ?

Nemoj ga vuć za rep da mu rep ne pukne,tj da ga ne ostavi!
Životinja je jako pametna i nije tupa,možda je ta preživjela nešto jako grozno i teško!
Treba mu lampa od barem 100W exotera basking spot light

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Listopad 20, 2011, 18:23:13 poslijepodne »
sve u svemu ja tu zivotinju ne zelim ali ne mogu je bacit nepokretnu van na buru...
mogu li oni uopce micat ocima ili gledaju u jednu tocku ?
je li to normalno ca ih ne otvara ?
ne poznajem te zivotinje ali spoznaja mi govori da je ova polu mrtva ili bolje skroz mrtva pa bi volio znati sto se desava

Ta životinja oči ima otvorene i kad te gleda stalno miče oči a ne tijelo,zatvorene su mu samo kad spava

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #13 u: Listopad 20, 2011, 18:25:55 poslijepodne »
stavi mu bilo kakvu lampu, sa žaruljom da se ugrije, ovog trena mu je nebitno kakva je, daj mu neku posudu s vodom i nešto hrane da ima pokraj sebe i nemoj ga dirati , najbolje ako imaš nešto u što ga možeš staviti, neki prazni akvarij iil slično, dok ne nađeš tko će se pobrinuti za njega
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline Fily

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #14 u: Listopad 20, 2011, 18:32:03 poslijepodne »
ako je u nekakvoj kutiij stavi mu neki ručnik ;)  
« Zadnja izmjena: Listopad 20, 2011, 18:43:37 poslijepodne od Fily »

Offline korisnik

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Listopad 20, 2011, 18:32:09 poslijepodne »
ovako nesto? http://www.flickr.com/photos/mlpa/4113388298/

da samo je malo veci i nema takve bodlje te je puno mrsaviji i ima par plavih mrlja po tijelu
njemu stvarno nije dobro, kako god ga stavim tako ostane, na ledima ili mu cak pola tijela visi kad ga stavim na rub stolice: ne mice se, nema mu neudobne poze. otvori kapke samo kad ga podignem ali oci su mu dalje negdje unutra, da ga nisam dirao ne bi ni gledao niti se pomaknuo ovih 3 dana. Doslovno sve na njemu sto se mice su pluca kad disu, nista vise: ni noge ni ruke ni rep ni oci..kao da je hendikepiran i psihicki i fizicki
imam osijecaj kao da ne vidi, mogu li biti slijepi oni ?
« Zadnja izmjena: Listopad 20, 2011, 18:36:06 poslijepodne od korisnik »

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Listopad 20, 2011, 18:36:37 poslijepodne »
ovako nesto? http://www.flickr.com/photos/mlpa/4113388298/

da samo je malo veci i nema takve bodlje te je puno mrsaviji i ima par plavih mrlja po tijelu
njemu stvarno nije dobro, kako god ga stavim tako ostane, na ledima ili mu cak pola tijela visi kad ga stavim na rub stolice: ne mice se, nema mu neudobne poze. otvori kapke samo kad ga podignem ali oci su mu dalje negdje unutra, da ga nisam dirao ne bi ni gledao niti se pomaknuo ovih 3 dana. Doslovno sve na njemu sto se mice su pluca kad disu, nista vise: ni noge ni ruke ni rep ni oci..
imam osijecaj kao da ne vidi, mogu li biti slijepi oni ?

Može ako nije dobivao vitamne koji mu trebaju!
Poslušaj savjer,stavi ga u neku veliku kutiju i ručnik unutra grij ga s lampom i daj mu vode i hrane,nemoj ga dirat,možda se oporavi,nikad se nezna!
Operi ga u mlakoj vodi ako ima neke nametnike možda,tko zna

Offline korisnik

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Listopad 20, 2011, 18:57:49 poslijepodne »
poslusati cu savijet, hvala
citajuci o njima a buduci da je ovaj velik i lijepih boja, zakljucujem da nije bio u losim uvjetima ali zasto se nasao prebijen u parku ?
steta sto ne mogu staviti slike ali sve mi govori da ga je netko dobro istukao.
okolnosti govore da se trenutno nasao u takvoj losoj situaciji. Zasto bi to vlasnik ucinio ? ili neki prolaznik ?
Mozda je bio agresivan ? mogu li oni sta napraviti ? mene je dobro ugrizao ovako bezivotan, u punoj formi mislim da bi mi istrgao prst..
udovi mu izgledaju u redu osim zadnjeg desnog gdje su prsti bezivotno isprepleteni no nema nateknuca i vecih anomalija pa ne bih rekao da je isti slomljen
zna li neko nekog iz rovinja da ima iguanu, zelim naci i prijaviti tu osobu

Offline Rex666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Listopad 20, 2011, 21:14:39 poslijepodne »
poslusati cu savijet, hvala
citajuci o njima a buduci da je ovaj velik i lijepih boja, zakljucujem da nije bio u losim uvjetima ali zasto se nasao prebijen u parku ?
steta sto ne mogu staviti slike ali sve mi govori da ga je netko dobro istukao.
okolnosti govore da se trenutno nasao u takvoj losoj situaciji. Zasto bi to vlasnik ucinio ? ili neki prolaznik ?
Mozda je bio agresivan ? mogu li oni sta napraviti ? mene je dobro ugrizao ovako bezivotan, u punoj formi mislim da bi mi istrgao prst..
udovi mu izgledaju u redu osim zadnjeg desnog gdje su prsti bezivotno isprepleteni no nema nateknuca i vecih anomalija pa ne bih rekao da je isti slomljen
zna li neko nekog iz rovinja da ima iguanu, zelim naci i prijaviti tu osobu

A dobro si prošao,velika iguana može zamah repa slomit noge mački il psu,tako barem kažu,opasna je kad lupi il ugrize!

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #19 u: Listopad 20, 2011, 21:16:22 poslijepodne »
Pod teorijom da nisi trol, nije mi jasno zašto nisi uzeo mob/tel i nazvao dr.Maju Lukač. Ili otišao sa životinjom kod veterinara, ne vjerujem da nitko u cijelo Istri se ne kuži u gmazove. Postevi ti zvuče nesuvislo, nađi negdje digitalac, mobitel i uslikaj životinju, u današnje vrijeme ne vjerujem da ti tijekom cijelog dana nisi pronašao nešto s čim tu životinju možeš slikati  :punch:

Offline korisnik

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Listopad 20, 2011, 21:42:55 poslijepodne »
ma ca ces da vidis toliko vaznoga na slici poli da guster lezi zatvorenih ociju ??
ej ma u zadnjem mi je interesu u zminju traziti fotoaparat da ga slikam, ni nikoje koristi od tega
nasao sam gustera kojeg nisu htijeli ni azil ni veterinarska stanica i najmanje sto cu je traziti fotoaparat. Zelim da taj stvor prezivi a nemam ni vremena ni novaca vodit ga u zagreb
broj od ove sam i trazio ali ona ce reci da ga dovedem kod nje i to je to, nisam na nicemu
evo bas je bio kod spiralne peci dosta vremena pa otvorio usta, uzeo sam ga ( odma me zalio onom svojom bijelom tekucinom ispod repa ) stavio u kadu i nekako je pio vodu mi se cini ali jos ne gleda
mozda bude ca od te bestije

Offline korisnik

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Listopad 20, 2011, 21:51:43 poslijepodne »
oce ga ki od vas zeti ? da dojde v zminj po njega
castim spasitelja domacim istarski kobasic

Offline birdeater

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #22 u: Listopad 20, 2011, 21:52:34 poslijepodne »
Najbolje bi bilo da tu zivotinju ipak odvedes nekom veterinaru! U Rijeku ili Pulu, tj. neki veci grad koji ti je blize, kad vec kazes da neces ici u Zagreb! Tada ce ti oni tocnije rec sta ti je zivotinji, a ovako cisto sumnjam da ce se zivotinja sama osd sebe izlijeciti ili da ces joj ti uspiti pomoci sa obzirom na to sve sta si rekao! Da slabo hoda, ne jede, da su joj takve oci i sve to! Odvedi je veterinaru moj ti je savjet
Glupi ljudi su dobri ljudi.
Djeca vole dobre ljude.
Vole li vaš vaša djeca?

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #23 u: Listopad 20, 2011, 21:58:55 poslijepodne »
ma ca ces da vidis toliko vaznoga na slici poli da guster lezi zatvorenih ociju ??
ej ma u zadnjem mi je interesu u zminju traziti fotoaparat da ga slikam, ni nikoje koristi od tega
nasao sam gustera kojeg nisu htijeli ni azil ni veterinarska stanica i najmanje sto cu je traziti fotoaparat. Zelim da taj stvor prezivi a nemam ni vremena ni novaca vodit ga u zagreb
broj od ove sam i trazio ali ona ce reci da ga dovedem kod nje i to je to, nisam na nicemu
evo bas je bio kod spiralne peci dosta vremena pa otvorio usta, uzeo sam ga ( odma me zalio onom svojom bijelom tekucinom ispod repa ) stavio u kadu i nekako je pio vodu mi se cini ali jos ne gleda
mozda bude ca od te bestije

Vidjet ću o kojem se gušteru radi jer je od varana postala iguana pa opet varan itd. Ovako te nitko ne može točno savjetovati jer nemamo pojma o kojem gušteru pričaš. "Ova" je dr.Maja Lukač jedna od rijetkih veterinara koji se razumiju u gmazove i može ti pomoći ali i njoj bi ako ništa trebale slike. Ne razumijem što hoćeš, daju ti se savjeti ti ih ignoriraš.

Offline korisnik

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Listopad 20, 2011, 22:01:29 poslijepodne »
apsolutno da ali nemrem u zagreb prije 10 og kad dobijem placu i kad budem mogao izostati koji dan s posla.
bio sam u puli i tamo vele da je to varan i da je lose, vjerojatno istucen ili udaren autom te da ne znaju sto bi s njime osim da mi preporuce strucnjaka za reptile, kojeih kako gugl kaze ima jedino u zg
a ja tamo SAD NEMOGU nikak
ne znam je li varan ili iguana ali vrlo je slican onemu sa slike samo sto su mu veca mu je glava i noge i mrsaviji je, zapravo to je to ista vrsta
ima isti rep ali mu nije kao ni ovome na slici dva puta duzi od tijela, malo je duzi od njegovog tako da je guster dosta veci nego ovaj sa slike
« Zadnja izmjena: Listopad 20, 2011, 22:09:52 poslijepodne od korisnik »