Nakon skoro mjesec dana korištenja Monarka 1000 filtera mogu napisati nekoliko zapažanja:
1. Biološka filtracija je zadovoljavajuća za akvarij od 450lit i za ''pojačanu'' naseljensot ribama (zamjena vode će biti sada svakih 14 dana 50%)
2. Mehanička filtracija je loša odnosno premali je volumen mehaničkih predfiltera za moje potrebe te ću morati raskopavati predfiltere svakih 14 dana i pitanje je kada će mi dopiz....
3. Spojnice ne cure, ventili rade, glavna brtva glave motora drži tako da je sve u redu (bio sam malo zabrinut s obzirom da EX1200 nema toliko spojeva kao Monarka). Testirano hidrodinamičkim i statičkim tlakom
4. Najveći problem s kojim se nisam susretao do sada kod EX1200 je taj što glava filtera grije vodu na 31C!!!! Da li je u pitanju kakav kratki spoj pa se zavojnica elektromagneta pregrijava ili je što dugo, u ovom trenu ne znam. Trenja rotora u stator nema jer bi se to čulo, a neki drugi izvor zagrijavanja ne postoji jer je do sada temperatura vode uvijek bila između 25 i 27C. Grijače sam iskopčao tako da ni oni ne griju. Glava filtera je VRUĆA! To je za sada misterij koji još moram odgonetnuti pa ako netko ima sličan filter molim da mi javi ima li sličan problem.
Ukupan dojam za filter je 8/10 prema mojim mjerilima