Srpanj 21, 2025, 14:09:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: 300 litara / star 1mj.  (Posjeta: 21956 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dane100

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: 300 litara / star 1mj.
« Odgovori #75 u: Veljača 25, 2013, 13:17:10 poslijepodne »
stavarno jedan od ljepsih kaj sam vidio

:klap:
Cayman110, 230L, tropski

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #76 u: Veljača 25, 2013, 13:56:39 poslijepodne »
stara tema i ne znam kako mi izmicala sve ovo vrijeme.
tank je bombica samo takva, toliko jednostavan a opet jako zanimljiv i lijep
 :up:

Offline a_anthony_77

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #77 u: Veljača 25, 2013, 15:31:58 poslijepodne »
Citat:
..a gdje inače ima za kupiti ti tkzv. "plantellino topljeno zeljezo " ?

ja sam ga uzeo u baumaxu, a vidio sam ga i u plodinama...znaci shoping centri odjel cvijeca i opreme za vrt...

..a jeli imaš kakav omjer koliko dozirati dali ga treba razrijediti ...?

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #78 u: Veljača 25, 2013, 16:43:28 poslijepodne »
Citat:
uzmes mokar kamen, stavis ricciu da ga prekrije, odrezes komad mrezice za tusiranje ( najbolje neka svijetla-boja kože ili skroz tamna ),
malo rastegnes i obuhvatis cijeli kamen, ispod lagano zavrnes i spojis pistoljem za vrucu plastiku. stisni ljepilo mokrim prstom i moze odmah u akvarij.
nakon 7- 10 dana vec se ne vidi mrezica ( ako imas co2 sistem ), a nakon 1,5 mj izgleda savrseno oblikovano.
VOILAAAA Tongue !!!!   Cheesy

evo jos jedno pitanje...zadnje je, obecajem! :D casna rijec! :D

sto se prihrane tice...koristis li diy ili kupovna gnojiva i koja, koliko cesto prihranjujes itd.?
ugl. zanima me jos taj segment!
prije sam koristio kupovna, sada ih koristim u prahu.  K2SO4, KNO3, KH2PO4
prodaje ih Ibanezfrelon i salje postom pa mu se obrati !
mikroelemenata ubacujem malo i to sa 'profito', manje od propurucene doze. lakse je predozirati mikroelementima nego makro.
----------------
koristim EI metodu i dodajem vise od preporucenog.

59 g K2SO4
65 g KNO3
6 g KH2PO4
41 g MgSO4

smjesaj u 1l destilirane vode ( najbolje stapnim mikserom jer ces inace mjesati pola sata sa zlicom ) i dodajes 1ml na 38l akvarijske vode . doziras svaki drugi dan. između dodajes mikroelemente.
tako ja prihranjujem i funkcionira!!  :)

to kako ti gnojiš je PPS pro metoda, a ne EI  :)
Primjer EI metode kroz tjedan je ova:
Pon - doziranje mikroelemenata  (0,3ppm  Fe)
Ut - doziranje makroelemenata  (7ppm NO3 , 7ppm K ,  0,5ppm PO4)
Sri - doziranje mikroelemenata  (0,3ppm  Fe)
Čet - doziranje makroelemenata   (7ppm NO3 , 7ppm K ,  0,5ppm PO4)
Pet - doziranje mikroelemenata  (0,3ppm  Fe)
Sub - ništa
Ned - Izmjena 50% vode i doziranje makroelemenata   (7ppm NO3 , 7ppm K ,  0,5ppm PO4)

Offline Zoomba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #79 u: Veljača 25, 2013, 16:56:11 poslijepodne »
Citat:

ja sam ga uzeo u baumaxu, a vidio sam ga i u plodinama...znaci shoping centri odjel cvijeca i opreme za vrt...

evo ja sam sebi izracunao nekim kalkulatorom koji sam nasao na netu...ne mogu ga vise naci tako da cu ti reci ovo sto sam sebi zapisao...za akvarij od 45-50 litara...na 500 ml destilirane vode ide 93 ml plantelle (Fe 6%)...dodavanje 2 ml otopine u akvarij od cca 50l rezultira sa Fe 0,5 ppm...
...i otopinu drzi u nekoj NE-prozirnoj boci jer ce zeljezo izguubiti svojstva uz prisutnost svjetla...vidjeti ces da ni plantelina boca ne propusta svjetlo...
TikaTaka, MadaFaka

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Veljača 25, 2013, 16:58:16 poslijepodne »
i naravno...kreni oprezno s doziranjem...pogotovo ako nemas puno biljne mase...
TikaTaka, MadaFaka

Offline a_anthony_77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #81 u: Veljača 26, 2013, 00:09:44 prijepodne »
Citat:

evo ja sam sebi izracunao nekim kalkulatorom koji sam nasao na netu...ne mogu ga vise naci tako da cu ti reci ovo sto sam sebi zapisao...za akvarij od 45-50 litara...na 500 ml destilirane vode ide 93 ml plantelle (Fe 6%)...dodavanje 2 ml otopine u akvarij od cca 50l rezultira sa Fe 0,5 ppm...

ok, hvala ti ... bio ja u plodinama i nisam našao Fe.. imaju neke druge isto planrelle ali neke prihrane poput dušika ..  .. prdpostavljam da je ovo čisto željezo ili ima još nekih gnojiva-elemenata unutra,,  .. sutra idem u baumax
...i otopinu drzi u nekoj NE-prozirnoj boci jer ce zeljezo izguubiti svojstva uz prisutnost svjetla...vidjeti ces da ni plantelina boca ne propusta svjetlo...

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #82 u: Veljača 26, 2013, 01:30:50 prijepodne »
Dodavaj malo po malo.. hoće se navući končaste od previše Fe

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #83 u: Veljača 26, 2013, 10:20:15 prijepodne »
Citat:
ok, hvala ti ... bio ja u plodinama i nisam našao Fe.. imaju neke druge isto planrelle ali neke prihrane poput dušika ..  .. prdpostavljam da je ovo čisto željezo ili ima još nekih gnojiva-elemenata unutra,,  .. sutra idem u baumax

da, u pitanju je samo zeljezo...6%-tno...poslusaj sto dellete kaze...samo oprezno...po malo dodavaj...i naravno, ako se odlucis za EI metodu prihranjivanja, obavezno jednom tjedno 50% vode zamijeni...

nema na cemu! samo pitaj ako te nesta zanima! :up:
TikaTaka, MadaFaka

Offline a_anthony_77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #84 u: Ožujak 12, 2013, 08:14:23 prijepodne »
Citat:
ok, hvala ti ... bio ja u plodinama i nisam našao Fe.. imaju neke druge isto planrelle ali neke prihrane poput dušika ..  .. prdpostavljam da je ovo čisto željezo ili ima još nekih gnojiva-elemenata unutra,,  .. sutra idem u baumax

da, u pitanju je samo zeljezo...6%-tno...poslusaj sto dellete kaze...samo oprezno...po malo dodavaj...i naravno, ako se odlucis za EI metodu prihranjivanja, obavezno jednom tjedno 50% vode zamijeni...

nema na cemu! samo pitaj ako te nesta zanima! :up:

...Kupio i razrijedio kao ste preporučili .. i mogu vam reći  imam dojam da je promjena u par dana naočigled puno bolja , samo me malo muči  te neznam dali je to normalno, da kad uspem dozu te ugasim filter kako nebi odmah povukao gnojivo te se gnojivo rastopi po cijelom akv.  - da mi se nakon pola sata zabijeli tj. pomuti akvarij ...i kasnije upalim filter i sve se opet  razbistri.. jeli to i kod vas tako ?

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Ožujak 12, 2013, 11:47:39 prijepodne »
Citat:
...Kupio i razrijedio kao ste preporučili .. i mogu vam reći  imam dojam da je promjena u par dana naočigled puno bolja , samo me malo muči  te neznam dali je to normalno, da kad uspem dozu te ugasim filter kako nebi odmah povukao gnojivo te se gnojivo rastopi po cijelom akv.  - da mi se nakon pola sata zabijeli tj. pomuti akvarij ...i kasnije upalim filter i sve se opet  razbistri.. jeli to i kod vas tako ?

ako se samo meni obracas, mozemo i na ti ;)
pojma nemam zasto ti se to dogodi...ali cak mislim da ti je bolje da ostavis filter upaljen...on tjera vodu i tako ce ti se zeljezo i svako drugo gnojivo ravnomjernije i bolje rasporediti po akvariju...barem ja to tako vidim, naravno nek me netko ispravi ako grijesim...jer cini mi se kad ugasis filter i voda prstane cirkulirati, bas tada otopina lako moze biti koncentrirana u samo nekim dijelovima akvarija...moj prijedlog ti je da ne gasis filter dok prihranjujes...

da sad ne citam sve od pocetka, reci mi dali dodajes jos neka gnojiva osim tog zeljeza...ako da, koja i kakvu podlogu imas?

p.s. bas mi je drago ako je bilje pozitivno reagiralo :)
TikaTaka, MadaFaka

Offline a_anthony_77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #86 u: Ožujak 12, 2013, 12:22:33 poslijepodne »
[ako se samo meni obracas, mozemo i na ti ;)
pojma nemam zasto ti se to dogodi...ali cak mislim da ti je bolje da ostavis filter upaljen...on tjera vodu i tako ce ti se zeljezo i svako drugo gnojivo ravnomjernije i bolje rasporediti po akvariju...barem ja to tako vidim, naravno nek me netko ispravi ako grijesim...jer cini mi se kad ugasis filter i voda prstane cirkulirati, bas tada otopina lako moze biti koncentrirana u samo nekim dijelovima akvarija...moj prijedlog ti je da ne gasis filter dok prihranjujes...

..ma no mislio sam u množini svačiji komentar je dobrodošao ... pa ja ti tu dozu sipnem u sve djelove akvarija ... i onda ostavim i onako gledam  počinje reakcija za ne povjerovat ... voda pobjeli ... kao da sam mlijeka usuo ... :) krava muu...i onda nakon pola sata upalim filter .. pumpa mi ima 5 puta veći protok nek što je akvarij i onda mi brzo samo strujanje počne povlačit bilo koji preparat da sipam unutra pa zato prakticiram da bude isključena ..trenutno ne koristim ništa osim Fe, imam samo co2

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Ožujak 12, 2013, 19:58:41 poslijepodne »
Citat:
.ma no mislio sam u množini svačiji komentar je dobrodošao ... pa ja ti tu dozu sipnem u sve djelove akvarija ... i onda ostavim i onako gledam  počinje reakcija za ne povjerovat ... voda pobjeli ... kao da sam mlijeka usuo ... Smiley krava muu...i onda nakon pola sata upalim filter .. pumpa mi ima 5 puta veći protok nek što je akvarij i onda mi brzo samo strujanje počne povlačit bilo koji preparat da sipam unutra pa zato prakticiram da bude isključena ..trenutno ne koristim ništa osim Fe, imam samo co2

istina, pocme ga uvlaciti, ali ga takodjer istovremeno vraca u akvarij i rasprsuje...po pitanju mlijeka, stvarno pojma nemam...
a sto se o opcenito prihrane tice...sad kad si vec smiksao vlastitu otopinu zeljeza, mozes preko foruma pronaci nekog tko prodaje kemiju i smiksati si kompletnu prihranu...usteda je ogromna...
TikaTaka, MadaFaka

Offline a_anthony_77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #88 u: Ožujak 12, 2013, 22:56:47 poslijepodne »
Citat:
.ma no mislio sam u množini svačiji komentar je dobrodošao ... pa ja ti tu dozu sipnem u sve djelove akvarija ... i onda ostavim i onako gledam  počinje reakcija za ne povjerovat ... voda pobjeli ... kao da sam mlijeka usuo ... Smiley krava muu...i onda nakon pola sata upalim filter .. pumpa mi ima 5 puta veći protok nek što je akvarij i onda mi brzo samo strujanje počne povlačit bilo koji preparat da sipam unutra pa zato prakticiram da bude isključena ..trenutno ne koristim ništa osim Fe, imam samo co2

istina, pocme ga uvlaciti, ali ga takodjer istovremeno vraca u akvarij i rasprsuje...po pitanju mlijeka, stvarno pojma nemam...
a sto se o opcenito prihrane tice...sad kad si vec smiksao vlastitu otopinu zeljeza, mozes preko foruma pronaci nekog tko prodaje kemiju i smiksati si kompletnu prihranu...usteda je ogromna...

to sam već našao preko jedne ljekarne ako ih uspijem zamoliti da mi naruče od jedne druge firme koja se bavi kemijskim gnojivima ....posluju samo s  pravnim osobama .. bla bla ... :)
« Zadnja izmjena: Ožujak 13, 2013, 21:23:58 poslijepodne od a_anthony_77 »

Offline a_anthony_77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #89 u: Travanj 07, 2013, 11:04:24 prijepodne »
..a što mislite o ovom sastavu gnojiva, kalij i ostalo ( dali je omjer elemenata previše / malo ..) ??

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #90 u: Travanj 07, 2013, 11:55:26 prijepodne »
Ovisi koje bilje imaš i koliko ti je ubiljen akvarij. Po meni ima malo previše fosfata. I sadrži amonijak, ali teško ćeš naći gnojivo za sobno bilje koje ga ne sadrži. Trebao bi probati sa malim količinama pa vidjeti.

Offline a_anthony_77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #91 u: Travanj 07, 2013, 17:03:19 poslijepodne »

[/quote]

..samo da provjerim  ako sam shvatio ti si to 2ml dnevno dozirao?

Offline Zoomba

• Punopravni član
« Odgovori #92 u: Travanj 07, 2013, 17:39:46 poslijepodne »
Citat:
..samo da provjerim  ako sam shvatio ti si to 2ml dnevno dozirao?

ne...to je doza koja se dodje svaki drugi dan...tj. tu je rijec o EI metodi prihrane...da ti bude sve malo jasnije procitaj ovaj clanak koji se bavi metodama prihrane, sve ce ti biti jasnije...
http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/urea273enje-othermenu-119/699-reimi-gnojenja-biljnoga-akvarija
TikaTaka, MadaFaka

Offline a_anthony_77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #93 u: Travanj 07, 2013, 17:53:44 poslijepodne »
Citat:
..samo da provjerim  ako sam shvatio ti si to 2ml dnevno dozirao?

ne...to je doza koja se dodje svaki drugi dan...tj. tu je rijec o EI metodi prihrane...da ti bude sve malo jasnije procitaj ovaj clanak koji se bavi metodama prihrane, sve ce ti biti jasnije...
http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/urea273enje-othermenu-119/699-reimi-gnojenja-biljnoga-akvarija
..pa da  i mislo sam da je malo pravise , bilje je puno bolje premda vidim  da mi se pojavljuje po staklu tek tek za primjetiti mala zelena končasta ..