Srpanj 27, 2025, 09:56:24 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: toplovodni akvarij 54 litre-krepali mi tigrasti barbus i 2 gupija  (Posjeta: 4086 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kiki44

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 30
toplovodni akvarij 54 litre-krepali mi tigrasti barbus i 2 gupija
« u: Rujan 25, 2011, 18:42:27 poslijepodne »
pomoć voda u akvariju mi malo smrdi, barbusi brzo dišu a ostali normalno imam 2 sklara (mali), 1 švert, 2 gupija 1 neonka 2 corydorasa 2 udovice i još jedan tigrasti barbus

filter 250l/h :)
grijač 75W :up:
krupni pijesak kupljen u pet cenrtu kojeg sam prao pola sata X-(

što mi je činiti mijenjam svaakih 7 dana 20 posto vode no morao sam promijeniti svu vodu jer mi se zamutila (bijelo-smeđa) X-(

dali je filter kriv, nemam pojma friški sam u akvaristici............
KIKI ;)

Offline vukojevic1

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
Odg: toplovodni akvarij 54 litre-krepali mi tigrasti barbus i 2 gupija
« Odgovori #1 u: Rujan 25, 2011, 19:02:44 poslijepodne »
Filter ti je pre slab trebao bi ti barem 500l/h protok biti.
Da li si ciklirao akvariji koliko dugo da li ti je filter u to vrijeme radio stalno ili si ga gasio?
Sada ti je najbolje kupiti jači filter i u njega staviti biološku spužvu iz sadašnjeg da se bakterije brže nasele u novi filter te promijeniti veću količinu vode .

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Rujan 25, 2011, 19:06:07 poslijepodne »
Imaš podforum "bolesti" za ovakve stvari, no bude neko od moderatora prebacio.
Ispuni upitnik o bolestima i naš kolega Plavi će ti se javiti s odgovorom čim bude mogao.
Oni koji su ga poslušali uvijek su sačuvali ribe osim ako nije već bilo kasno.

Upitnik:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Offline kiki44

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Rujan 25, 2011, 19:13:04 poslijepodne »
Filter ti je pre slab trebao bi ti barem 500l/h protok biti.
Da li si ciklirao akvariji koliko dugo da li ti je filter u to vrijeme radio stalno ili si ga gasio?
Sada ti je najbolje kupiti jači filter i u njega staviti biološku spužvu iz sadašnjeg da se bakterije brže nasele u novi filter te promijeniti veću količinu vode .

nisam ciklirao jer ovi u pet cenru ništa nisu govorili nego sam ja za cikliranje saznao tek kasnije na internetu...znači jači filter i izmjena vode (20-30 posto)
ok puno hvala napravit ću ti i vidjeti što će se dogoditi...
KIKI ;)

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Rujan 26, 2011, 09:25:32 prijepodne »

Pozdrav kiki,

Ne znam da li su ti ribe još žive ali ovdje će biti problema...

Prvo te molim da pročitaš i naučiš na pamet naš Priručnik za početnike u akvaristici:  http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

S obzirom da ti akvarij nije iscikliran trebat češ odmah poduzeti slijedeće:

1. Svaki treči dan promijenit češ cca 25% vode sa vodom odstajalom 24 sata ili sa vodom iz slavine u koju trebaš umiješati neko sredstvo za pripravu vode (AquaSafe ili Easy Life FFM)
2. U filter spužvu i u akvarij hitno ulij dobre bakterije (kupi u pet shopu- najbolje su Easy Life EasyStart ili neke druge a sve da bi ubrzao cikliranje)
3. ribe hrani samo jednom na dan i to toliko da ribe pojedu svu hranu koju im ponudiš za svega 30 sekundi (ne smije ostajati nepojedena hrana na dnu)
4. temperaturu održavaj na 25 ili maksimalno na 26C
5. izlaz iz filtera namjesti tako da ide prema površini i tako mreška površinu i otapa kisik

Ribe češ možda (ako ne pougibaju) trebati i liječiti a kako bismo bili spremni i na to, molim te ispuni sve podatke koje znaš o svom akvariju i to na način da ispuniš ovaj Upitnik:

Za sada toliko dok se ne javiš sa novim podacima, pozdrav

PS. obavezno ispuni i ostale podatke u svom profilu (datum i godina rođenja, mjesto u kojem živiš i drugo a radi lakše komunikacije).

Offline kiki44

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Rujan 26, 2011, 09:54:04 prijepodne »

Pozdrav kiki,

Ne znam da li su ti ribe još žive ali ovdje će biti problema...

Prvo te molim da pročitaš i naučiš na pamet naš Priručnik za početnike u akvaristici:  http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

S obzirom da ti akvarij nije iscikliran trebat češ odmah poduzeti slijedeće:

1. Svaki treči dan promijenit češ cca 25% vode sa vodom odstajalom 24 sata ili sa vodom iz slavine u koju trebaš umiješati neko sredstvo za pripravu vode (AquaSafe ili Easy Life FFM)
2. U filter spužvu i u akvarij hitno ulij dobre bakterije (kupi u pet shopu- najbolje su Easy Life EasyStart ili neke druge a sve da bi ubrzao cikliranje)
3. ribe hrani samo jednom na dan i to toliko da ribe pojedu svu hranu koju im ponudiš za svega 30 sekundi (ne smije ostajati nepojedena hrana na dnu)
4. temperaturu održavaj na 25 ili maksimalno na 26C
5. izlaz iz filtera namjesti tako da ide prema površini i tako mreška površinu i otapa kisik

Ribe češ možda (ako ne pougibaju) trebati i liječiti a kako bismo bili spremni i na to, molim te ispuni sve podatke koje znaš o svom akvariju i to na način da ispuniš ovaj Upitnik:

Za sada toliko dok se ne javiš sa novim podacima, pozdrav

PS. obavezno ispuni i ostale podatke u svom profilu (datum i godina rođenja, mjesto u kojem živiš i drugo a radi lakše komunikacije).
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 54l
-   temperatura,24
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH 
-   vrijeme od pokretanja akvarija,mjesec dana   
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,drugi dan   
-   koliko često i koliko mijenjate vode-20 posto vode svakih tjeda dana
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija-ne

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)-unutarnji 250l/H   
-   način i periodi čišćenja filter materijala-svakih sedam dana prerem ga u vodi   
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   -neka crna spuža

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   šljunak,nama panja, i bez sluzi
-   grijač-75w
-   pumpa za zrak-na filteru 2 u 1   
-   CO2 sustav – kakav -nema 
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)-clear aqua za kristalno čistu bistru vodu

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka -2 skalara malada vel5-7cm,6 neonki,2 udovice isto mlade vel 4 cm,2 corydorasa vel 3 - 4 cm,2 šverta mlada,2 mlada gupya,jučer sam dobio skroz malog tigrastog barbusa vel 2 cm,te sada bolestan barbus vel 4-5 cm tako velikog sam kupio prije 3 tjedna u trgovini u west gateu 
-   starost ribica    -sve su tek nedavno kupljene
-   ima li potencijalnih „terorista“   -nema
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  -hrana je ok za tropske ribice kupljena u ktc-u i hranim 1 do 2 puta dnevno

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) šlunak,5 neonki ,1 švert i jedan tigrasti barbus 
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)-oboje
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... škrge crvene ostalo norm.
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)-više ne jede, brzo i teško diše,dezorijentiran,sada leži na dnu,sada je naopačke is l.
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)norm
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   prije dva dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? bolesna je da dana jedan je barbus uginuo 
-  stanje ostalih stanovnika svi zdravi i svi jedu normalno
KIKI ;)

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Rujan 26, 2011, 11:50:22 prijepodne »
Sada je situacija puno jasnija.

Kiki, provodit čemo ubrzano cikliranje akvarija i popravljanja kvalitete akvarijske vode. Na žalost nisi ispunio podatke u svom profilu pa ne znam da li si još dijete ili si odrastao a to mi je bitno zbog savjeta o kupovini različitih proizvoda...

Bolestan barbus će najvjerojatnije uginuti zbog trovanja lošom kvalitetom akvarijske vode ali ostalim ribicama možda pomognemo ako napraviš slijedeće:

1. Napravi promjenu 25% vode uz usisavanje podloge sa usisavačem (prepolovi bocu od soka ili Jane ili Studene na pola a na grljak namontiraj crijevo i to će ti biti usisavač)
2. U narednih 20 dana Svaki treči dan promijenit češ cca 20% vode sa vodom odstajalom 24 sata ili sa vodom iz slavine u koju trebaš umiješati neko sredstvo za pripravu vode AquaSafe ili FFM)
3. iz filtera odmah izvadi crnu spužvu i zamijeni ju sa zelenom (sitniji otvori) te u tu novu spužvu i u akvarij hitno ulij dobre bakterije (kupi u pet shopu- najbolje su Easy Life EasyStart ili neke druge a sve da bi ubrzao cikliranje)
4. ribe hrani samo jednom na dan i to toliko da ribe pojedu svu hranu koju im ponudiš za svega 30 sekundi (ne smije ostajati nepojedena hrana na dnu) a jedan dan u tjednu moraju biti bez hrane
5. temperaturu održavaj na 25 ili maksimalno na 26C
6. izlaz iz filtera namjesti tako da ide prema površini i tako mreška površinu i otapa kisik

Nakon mjesec dana a kada se akvarij bude isciklirao radi ovako:

1. radi redovite tjedne promjene vode cca 30% uz usisavanje podloge
2. jednom mjesečno izvadi filter operi ga a spužvu operi u prljavoj vodi koju si izvadio iz akvarija
3. Clear Aqua nemoj koristiti već umjesto toga koristi sredstva za pripravu akvarijske vode Easy Life FFM ili AquaSafe
4. Imaš previše riba u akvariju pa nemoj nabavljati više riba već se vodi za postavkom da manja riba treba 2 litre a srednja 5 litara vode u akvariju...
5. dobro je ribama jednom tjedno u vodu dodati vitamine (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)

Za sada toliko slobodno pitaj sve što te zanima, pozdrav.

Offline -Jaro-

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #7 u: Rujan 26, 2011, 12:35:54 poslijepodne »
Prati ovo kaj ti je plavi napisao i bit ce sve ok - naravno ovisno u kakvom stanju su ti vec ribe - ista stvar se meni desila - takodjer 54L, nije bilo cikliran akvarij i brdo riba unutra, nakon 10ak dana ovakvog tretiranja su prezivjele ribe zivnule, a nakon mjesec dana dobio svoje prve guppy bebe :D

Offline kiki44

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Rujan 26, 2011, 20:06:13 poslijepodne »
Sada je situacija puno jasnija.

Kiki, provodit čemo ubrzano cikliranje akvarija i popravljanja kvalitete akvarijske vode. Na žalost nisi ispunio podatke u svom profilu pa ne znam da li si još dijete ili si odrastao a to mi je bitno zbog savjeta o kupovini različitih proizvoda...

Bolestan barbus će najvjerojatnije uginuti zbog trovanja lošom kvalitetom akvarijske vode ali ostalim ribicama možda pomognemo ako napraviš slijedeće:

1. Napravi promjenu 25% vode uz usisavanje podloge sa usisavačem (prepolovi bocu od soka ili Jane ili Studene na pola a na grljak namontiraj crijevo i to će ti biti usisavač)
2. U narednih 20 dana Svaki treči dan promijenit češ cca 20% vode sa vodom odstajalom 24 sata ili sa vodom iz slavine u koju trebaš umiješati neko sredstvo za pripravu vode AquaSafe ili FFM)
3. iz filtera odmah izvadi crnu spužvu i zamijeni ju sa zelenom (sitniji otvori) te u tu novu spužvu i u akvarij hitno ulij dobre bakterije (kupi u pet shopu- najbolje su Easy Life EasyStart ili neke druge a sve da bi ubrzao cikliranje)
4. ribe hrani samo jednom na dan i to toliko da ribe pojedu svu hranu koju im ponudiš za svega 30 sekundi (ne smije ostajati nepojedena hrana na dnu) a jedan dan u tjednu moraju biti bez hrane
5. temperaturu održavaj na 25 ili maksimalno na 26C
6. izlaz iz filtera namjesti tako da ide prema površini i tako mreška površinu i otapa kisik

Nakon mjesec dana a kada se akvarij bude isciklirao radi ovako:

1. radi redovite tjedne promjene vode cca 30% uz usisavanje podloge
2. jednom mjesečno izvadi filter operi ga a spužvu operi u prljavoj vodi koju si izvadio iz akvarija
3. Clear Aqua nemoj koristiti već umjesto toga koristi sredstva za pripravu akvarijske vode Easy Life FFM ili AquaSafe
4. Imaš previše riba u akvariju pa nemoj nabavljati više riba već se vodi za postavkom da manja riba treba 2 litre a srednja 5 litara vode u akvariju...
5. dobro je ribama jednom tjedno u vodu dodati vitamine (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)

Za sada toliko slobodno pitaj sve što te zanima, pozdrav.

PS. obavezno ispuni i ostale podatke u svom profilu (datum i godina rođenja, mjesto u kojem živiš i drugo a radi lakše komunikacij

ok napravit ću to što kažete...samo imam pitanje u vezi usisavača ja sam stavio crijevo na flašicu ali nisam prepolovio na pola..zašto na pola ide i ovako ili ne...

a u vezi informacija nisam stigao pošto sam srednjoškolac ali cu to napravit narednih dana...puno vam hvala za savjete.... :up:
KIKI ;)

Offline kiki44

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Rujan 26, 2011, 20:08:58 poslijepodne »
Prati ovo kaj ti je plavi napisao i bit ce sve ok - naravno ovisno u kakvom stanju su ti vec ribe - ista stvar se meni desila - takodjer 54L, nije bilo cikliran akvarij i brdo riba unutra, nakon 10ak dana ovakvog tretiranja su prezivjele ribe zivnule, a nakon mjesec dana dobio svoje prve guppy bebe :D

budem...hvala...i ja sam dobio gupije mlade..odvojio sam ženku u kotilicu u drugi akvarij ali ja vjerovatno zbog transporta prerano izlegla 7 kom i svi su bili krepani..događa se...sad čekam šverticu imam mrlju crnu već duže vrijeme ali nikako da se okoti...
KIKI ;)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Rujan 26, 2011, 20:49:35 poslijepodne »
[quote author=kiki44 link=topic=64081.msg654010#msg654010 date=1317060373

samo imam pitanje u vezi usisavača ja sam stavio crijevo na flašicu ali nisam prepolovio na pola..zašto na pola ide i ovako ili ne...

[/quote]

Evo ti tu kako bi usisavač trebao izgledati:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=19644.0

Offline kiki44

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Rujan 26, 2011, 21:39:26 poslijepodne »

samo imam pitanje u vezi usisavača ja sam stavio crijevo na flašicu ali nisam prepolovio na pola..zašto na pola ide i ovako ili ne...

ok sad sam shvatio ali to će mi povuć i šljunak i zamutiti vodu neće...

[/quote]
KIKI ;)

Offline kiki44

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Rujan 26, 2011, 21:42:24 poslijepodne »

[/quot

ali to će mi povući i šlunak te zamutiti vodu neće
KIKI ;)

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Rujan 27, 2011, 08:44:37 prijepodne »
Neče ti povuči šljunak već će samo malo podignuti kamenčiće koji će potom pasti na dno a prljavština će izači napolje. Bez brige, pozdrav.

Offline poglavar

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Bjelovarsko-bilogorska županija
    • 500 Gupija u 900 litara
« Odgovori #14 u: Listopad 03, 2011, 11:30:19 prijepodne »
Samo ubaci ekstra kisik na raspršivaču

Offline Plava_ptica

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #15 u: Listopad 12, 2011, 21:49:14 poslijepodne »
ja sam danas u pet schopu u West Gateu kupio kineski''usisač'' za čistiti vodu, za 46kn.Na taj dučan me uputio prijatelj koji se godinama bavi akvaristikom i kaže da mu funkcionira super.

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Listopad 12, 2011, 22:58:27 poslijepodne »
Kiki kakva je situacija sa akvarijem i ribicama?

Offline kiki44

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Travanj 23, 2012, 09:32:57 prijepodne »
Kiki kakva je situacija sa akvarijem i ribicama?

evo javljam da se akvarij stabilizirao te sam dobio mladunce (23 kom gupija) tj 2 legla...
KIKI ;)

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #18 u: Travanj 23, 2012, 10:45:20 prijepodne »
Lijepa vijest  :up:

Pozdrav i sretno.