Srpanj 21, 2025, 21:42:26 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Columnaris ili ich ?  (Posjeta: 1919 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tratinčica123

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Čakovec
Columnaris ili ich ?
« u: Rujan 25, 2011, 09:45:43 prijepodne »
Pozdrav !

Eto, moj crni molly je dobio bijele točke, pa molim za pomoć.
Slike su malo mutne, ali to je najbolje što sam mogla uslikati...

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,  40 l
-   temperatura,  24
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH 
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  10 mjeseci
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    nakom mjesec dana
-   koliko često i koliko mijenjate vode  -  jednom tjedno, 30-40 %
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    bluwave 03
-   način i periodi čišćenja filter materijala  - jednom mjesčno, u akvarijskoj vodi
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   - zelena i crna spužva, keramika

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   - dva panja, sluzi nema, ali ima algi
-   grijač - da
-   pumpa za zrak  -ne, ali je uključen zračni kamen
-   CO2 sustav – kakav   
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - FFM kod izmjene vode i povremeno tetra plantamin

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  - 4 mollya, 2 coridorasa i desetak guppija
-   starost ribica 
-   ima li potencijalnih „terorista“  nema
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  - jednom dnevno, subota post, tabletirana, u lističima, grašak, tikvice, češnjak jednom tjedno

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  - ništa
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ne, voda izgeda u redu
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - crni molly ima bijele točke, nisu sitne i nisu po cijelom tijelu, ima ih i oko ustiju
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - jede normalno, pliva, ne skriva se
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  - prije par dana točka, dvije, danas ih je više
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  -ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   - ne
-  stanje ostalih stanovnika - ostali su svi u redu

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Columnaris ili ich ?
« Odgovori #1 u: Rujan 25, 2011, 10:28:47 prijepodne »
slike su loše, ali bijele točke mi se čine prevelikima za ich?

Offline tratinčica123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 25, 2011, 10:32:02 prijepodne »
 I meni... čitala sam na forumu da je ich ko da je riba brašnom posipana, a ovo tako ne izgleda...

Sad vidim da je moj post 4 puta objavljen ?! Moje isprike, neka moderatori ureduju, ne znam kaj se desilo... javljalo mi je neku grešku prilikom slanja...

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Rujan 25, 2011, 13:02:48 poslijepodne »
Ostali stanovnici akvarija nisu pogođeni bolešću tako da se ne radi o ichu. Ako se bijele točkice po tijelu nalaze u obliku vatastih tvorevina onda se radi o columnaris bolesti. Bolest se pojavljuje uslijed stresa i loših akvarijskih uvijeta. Ako je moguće molije izdvojiti u poseban akvarij,mogu se napraviti solne kupke. Dodavanje antiseptika kao Bactopur ako je bolest na početku, ili antibiotika kao Bactopur Direct, ako je bolest uznapredovala. ;)

Offline tratinčica123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Rujan 25, 2011, 13:13:17 poslijepodne »
Sve ostale ribe su ok, samo taj jedan molly je točkasti.
Ok, stavit ću bolesnog u karantenu i započeti liječenje.
Hvala na odgovoru, javim kako ide...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Rujan 26, 2011, 10:59:11 prijepodne »
Pozdrav tratinčice,

Prema fotografijama koje si poslala a u slučaju da nedavno ribe nisi liječila sa antibioticima, tada je tvoja riba zaražena za kožnim parazitima i to najvjerojatnije sa Glossatellom ciliata ili manje vjerojatno sa Cryptobiom.

U tom slučaju bi trebala liječiti cijeli akvarij ALI, problem je u tome što prema mutnoj fotografiji nisam 100% siguran da se radi o Glossatelli.

S obzirom da je riba u karanteni kreni sa liječenjem lijekom Sera costapur u kombinaciji sa soli - Sera Ectopur sa izgašenim svjetlom i uključenom pojačanom aeracijom. Ukoliko ovaj tretman pomogne tada sa istim lijekom mmoraš dvokratno liječiti cijeli akvarij.

Ukoliko nakon 7 dana liječenja ne otpadnu bijele naslage tada trebaš liječiti sa metranidazolom a do tada se već budemo čuli.

U prilogu nekoliko fotki jednog i drugog parazita, pozdrav.

Offline tratinčica123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Listopad 04, 2011, 11:17:30 prijepodne »
Evo, moj crni molly je danas osmi dan u karanteni, bijelih točkica više nema i mislim da ću ga danas vratiti u akvarij.  U jednom trenu je baš izgledala grozno, takva bijela, ali već jučer nije bilo ni jedne bijele naslage . Sad moram liječiti i cijeli akvarij, dvokratno ?
Hvala Plavi !

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Listopad 04, 2011, 11:34:07 prijepodne »
Jako mi je drago da su mu otpali paraziti sa kože a sada imaš dvije mogučnosti:

1. redovito raditi tjedne zamjene vode uz usisavanje podloge, ribe hraniti umjereno sa raznovrsnom hranom jednom dnevno uz jedan dan u tjednu bez hrane te redovito jednom tjedno dodavati vitamine.
i pratiti situaciju u akvariju. Također redovito dodavaj nejodiranu sol nakon svake promjene onoliko koliko si vode promijenila jer parazitima jako šteti sol isto kao i bakterijama te redovno koristiti Easy Life FFM jer on potiče lučenje sluzi na koži ribe tako da paraziti otpadaju sami sa kože.

2. Druga je solucija da dvokratno liječiš akvarij ali to ti predlažem samo ukoliko i nakon primjene metode iz prve solucije primjetiš da se na nekoj ribi počinju formirati ovakve bijele nakupine.

Dakle ja bih prvo pokušao sa prvom solucijom.

Pozdrav i sretno.

Offline tratinčica123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Listopad 04, 2011, 11:46:40 prijepodne »
I meni se više sviđa prva solucija, sa lijekovima uvijek stignem reagirati... a nadam se da ih neću trebati...

Hvala puno